dinsdag 29 november 2016

Sint Pannenkoek

Het is vandaag Sint Pannenkoek. Het komt goed uit want we hebben op dinsdag als lunch altijd pannenkoeken. Maar goed dat Henk deze tekst niet ziet want hij zou zeggen dat het juist niet goed uitkomt. Als het een andere dag was hadden we het twee keer. Met de boekweitflensjes is dat ook eigenlijk zo, maar deze van dinsdag ... we verheugen ons er elke week op.

"Sint Pannekoek, ook wel geschreven als Sint Pannenkoek, is een door Jan Kruis bedachte feestdag, die plaatsvindt op 29 november. In 1986 werd de feestdag voor het eerst genoemd in een van de wekelijkse strips van Jan, Jans en de kinderen in het weekblad Libelle. Sindsdien heeft het feest zich op een aantal plaatsen in Nederland ontwikkeld tot een werkelijke viering. Ik zag dat het alleen in Groningen al op 17 lokaties gevierd wordt.

Sint Pannekoek vertoont enige overeenkomst met echte volkstradities: het Russische Maslenitsa, het Franse Mardi Gras en Pancake Tuesday, dat in Engelstalige landen op vastenavond wordt gevierd. Op deze feesten worden traditioneel ook pannenkoeken gebakken.
Het is onder andere in Vlaanderen tevens de traditie dat er op Maria-Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. Dit wordt uitgedrukt in het gezegde: Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm."

Lezers van website en/of boek weten inmiddels hoe gek wij zijn op pannenkoeken! En dan te bedenken dat Henk dit vroeger niet had. Mensen kunnen sterk veranderen, ook op pannenkoekgebied! :-) Nu is het tegengestelde aan de hand.

Mardi Gras betekent letterlijk vette dinsdag. Het is
de dinsdag voor Aswoensdag, vastenavond. Aswoensdag (mercredi des Cendres) is traditioneel het einde van de carnavalsperiode, la semaine des sept jours gras. Tot dinsdagnacht 24.00 uur mag nog Carnaval worden gevierd en is het toegelaten zich als vastenavondgek te verkleden. In de katholieke traditie is klokslag middernacht Carnaval voorbij en begint de veertigdaagse vastentijd (CarĂªme) tot het paasfeest.

Pancake Tuesday

Traditioneel werden
pannenkoeken gegeten op deze dag met gebruikmaking van rijke voedingsmiddelen zoals eieren en melk, voor de 40 dagen vasten  begonnen. Maar hoewel het is verankerd in de christelijke traditie, wordt aangenomen dat de Dag van de Pannekoek afkomstig zou  zijn van een 'heidense' traditie. Het eten van warme, rond pannenkoeken - het symbool van de zon - was een manier om de komst van de lente te vieren.

En hier is nog allerlei grappige informatie en er staan heerlijke pannenkoekrecepten, ook glutenvrije.
http://www.telegraph.co.uk/food-and-drink/features/when-is-pancake-day-2016-and-why-do-we-celebrate-it/


Maslenitsa.




In Rusland wordt in de tweede helft van februari het einde van de winter gevierd. Er worden blini's gegeten. De
Russische kleine pannenkoekjes.