dinsdag 5 februari 2019

Opruimfase en fijn uitstapje naar de bibliotheek

Ik zit in een opruimfase. Ik had het me voorgenomen, maar dat wil niet zeggen dat het dan ook per se gebeurt. Het begin vaak wel, maar dan ... Nu gaat het door en ik ben er blij mee. We wonen vrij klein, maar ook in kleine ruimtes past veel. 
Niet alleen opruimen, veel weggeven, weggooien (heel af en toe) en poetsen. 
Ik las van Marieke Henselmans dat als je echt wil gaan consuminderen cq bezuinigen dat je dan een prioriteitenlijstje moet maken. Onderaan bij haar stonden boeken en haar auto. Daar gebeurt niets mee. Maar met alles wat er boven komt wel. Bovenaan de lijst kan het eerst aangepakt worden. Bij mij zijn het uiteraard ook boeken die het meest waardevol zijn en dat zal alleen nog maar groeien. Meestal tweedehands. Ik zag vanmiddag het boek van Robbert Ammerlaan, die uitgever is geweest van Harry Mulisch. Het heet 'zijn land'. Ik had er indertijd van alles over gehoord in boekenprogramma's, maar nu zag ik het. Op de eerste bladzijden zie je zijn studeer-werkkamer, zijn wereld! Ik zou er meteen in willen stappen, prachtig. Dat wil ik graag hebben, alleen al vanwege alle afbeeldingen. 
Onder het opruimen en schoonmaken vielen ook de boekenkasten. Plank voor plank, boek voor boek. Het is goed (en fijn!) om alles weer even in handen te hebben gehad. Sommige boeken was ik vergeten, dus ik kreeg allemaal cadeautjes. 

Bibliotheekuitstapje
Ik kwam het boek over Harry Mulisch in de bibliotheek van Assen tegen. Een heel grote bibliotheek (en er is ook een theater, tentoonstellingszaal en bioscoop). Af en toe maken we een klein, voedend uitstapje en dit is een voorbeeld. Er zijn allemaal lekkere plekken om te zitten, ook met heel gemakkelijke stoelen, een soort chaise longues en natuurlijk zijn er leestafels. Daar hebben we, aan het eind van de middag, gezeten en lazen we kranten en tijdschriften, onder het genot van een kopje koffie. Van zoiets kleins genieten we zo intens. Vervuld kwamen we weer thuis. Daar stond de boerenkoolstamppot met uitjes en augurk al klaar. Ik hoefde hem alleen even op te bakken. We hebben op dinsdag altijd iets lekkers toe, bij de cichorino (cichorei is ook goed voor de pancreas). Nu was dat een vierkantje met een dunne bodem van havermout, kokosolie en Ahornsiroop en erop chocolademousse van avocado met cacao en dadels.