Recepten R S T U V W Z en informatie

Rijst-broccoli taart
Zv rijst gaar koken en mengen met broccoliroosjes. 1 ei loskloppen en door de broccoli en rijst roeren, samen met 100 gram geraspte - soja - kaas en vers gemalen peper.  Het rijstmengsel in een ronde vorm drukken (ik gebruik voor elke taart bakpapier. Taarten zijn dan eenvoudig uit de vorm te halen en het scheelt afwas). Bak de taart in ongeveer 40 minuten gaar op 180 graden. Strooi er op het laatst bieslook over.
Variatie: Zonder ei maar met een mengsel van een beetje water en een eetlepel lecithine.
Groente van het seizoen gebruiken; courgette, champignons, verschillende kleuren paprika, prei, spinazie enz. 


Rijst (gebakken) met groente
Gare rijst bakken met stukjes groente van het seizoen. Bijvoorbeeld broccoliroosjes, champignons, blokjes wortel, courgette, uien, aubergine enz. Een scheutje sojasaus en een lepeltje stroop (zo is het net ketjap). erdoor 

Rijstkoekjes
Een eidooier, rozijnen en/of stukjes gember door een restje rijst roeren. Een eiwit kloppen en door het rijstmengsel spatelen. Steeds een lepel van het eimengsel in de pan laten glijden en de koekjes aan beide kanten lichtbruin bakken. De koekjes bestrooien met rietsuiker en kaneel. Deze koekjes zijn ook lekker met vruchtencompote of appelmoes. 

Rijstschotel (Herfstige)
Zv rijst mengen met gebakken uien, gebakken champignons of andere paddestoelen, 2 geklopte eitjes en een flinke hand noten. Ook nog wat noten bewaren. Het gerecht op smaak brengen met gomasio (of zout en sesamzaad), vers gemalen peper en eventueel nog een beetje tijm uit tuin of pot, of een ander vers kruid. Alles in een ovenschaal doen en bestrooien met een mengsel van de rest van de gehakte, of gemalen noten, broodkruim en sesamzaad. Klontje boter erop, of wat drupjes olie. Ruim een half uur in een hete oven. Er een lekker herftslaatje van bijvoorbeeld bietjes met een genipperd uitje en geraspte appel bijj maken. 
Veganistisch: gewoon de eitjes weglaten of lecithine mengen met een beetje meel en een scheut plantaardige melk.

Rijst-spinazieschotel
Door gare rijst gebakken uien, knoflook, fijngesneden spinazie (eerst even gebakken), versgemalen peper, een volle hand walnoten, stukjes gedroogde tomaat, een volle hand geraspte kaas, een eitje en een scheutje room roeren. Een half uur in een warme oven van 180 graden zetten.
Variatie: Veel verse kruiden erdoor / andere groentes zoals mais, broccoliroosjes of courgette
Ei, room en kaas weglaten of in plaats daarvan sojakaas en een scheutje sojaroom gebruiken.

Risotto (groente)
Ui fruiten in olijfolie, plakjes champignons erbij doen en even goed bakken. Rijst erdoor roeren. Zodra de rijst helemaal met olie bedekt is er een scheut kruidenbouillon bij gieten. Zachtjes laten pruttelen. Na ongeveer 10 minuten stukjes courgette erbij doen en de rest van de bouillon. Zacht laten koken totdat de rijst bijna gaar is. Houd het goed in de gaten, het moet heel vochtig zijn, anders brandt het aan! Meer bouillon (witte wijn is ook erg lekker), of water erbij schenken. Als de rijst zacht is blokjes ontvelde tomaat en fijngeknipte basilicum of een ander groen kruid erdoor roeren en eventueel nog wat zout en zeker flink versgemalen peper. Het moet heel smeuiig zijn. U kunt het zo laten, of er nog een scheutje room of een klonte boter doorroeren. Opdienen met nog wat verse basilicum of een ander kruid erover gestrooid.
Er kan parmezaanse, of een andere geraspte kaas bij.
Variatie: Seizoensgroente gebruiken, dus elk seizoen een andere risotto.

Saus (Buffalo)
Gebaseerd op Amerikaanse Buffalo pastasaus.
1/4 beker geweekte cashewnoten pureren met 2 volle eetlepels kokosolie, 2 eetlepels heet water of bouillon, 1/2 eetlepel knoflookpoeder, 1 eetlepel appelazijn, scheutje citroensap (geen ramp als het er niet in komt), 1 eetlepel heel scherpe chilisaus, of 2 of 3 wat minder scherpe saus, 1 volle theelepel paprikapoeder, zout. Over pasta of groente en garneren met fijn geknipte peterselie.

Seizoens-eenpansgerecht
Ui fruiten en als het glazig is, blokjes aardappel erbij doen. Als de aardappel bijna gaar is bijvoorbeeld broccoliroosjes en dunne schijfjes wortel toevoegen.Op het laatst een flinke lepel mosterd. Een lepel volkorenmeel door het gerecht roeren en met een scheutje -soja- melk of water ontstaat er een saus. Op smaak brengen met zout of plantaardige bouillon poeder en versgemalen peper. Bestrooien met veel verse peterselie. Andere groentes van het seizoen kunnen bijvoorbeeld sperzieboontjes, venkel of een fijngesneden bladgroente zijn. Dit is een smeuiig gerecht, waar u eindeloos op kunt variëren.
Variatie: ipv mosterd tomatenpuree, of kruiden.

Selderijsoep
Ui bakken, stukken knolsederij erbij en een paar aardappelen in stukjes gesneden, eventueel knoflook. Een scheut bouillon, of water met groentebouillon poeder toevoegen. Als alles gaar is pureren.Op smaak brengen met versgemalen peper. In een soepkom gieten en bestrooien met veel verse selderij, als u dat in de tuin heeft staan. Anders zorgen dat het er komt! Een eenvoudige plant waar u veel mee kunt doen. Selderij is sterk, pas als het heel hard vriest is het afgelopen. De plant afknippen en volgend jaar komt hij gewoon weer op.


Sesamkoeken
1 kop spelt, of ander meel, 1 kop boekweitmeel, een 1/2 kop sesmzaad, beetje zout, 1 lepel olie, 1 kop water. Hier een deegrol van maken en een tijdje koel wegleggen. Later in schijven snijden of uirollen en in de koekenpan bakken. Het worden een soort zachte crackers, heerlijk. Ik had de koekenpan alleen ingevet. Met meer olie zullen ze knapperig worden. Hartig lekker, met bijvoorbeeld gebakken champignons en spinazie, of in de zomer met een salade. Zoet met een vruchtencompote, of dikke jam. Eerlijk gezegd is alles er lekker bij.

Voor glutenvrij alleen boekweitmeel gebruiken, of een combinatie ven boekweit met rijst,quinoa, mais- of sojameel. 

Sinaasappelijs
1/2 liter yoghurt of biogarde ruim een nacht in een theedoek uit laten lekken. In de blender: sinaasappelschilletjes met 5 eetlepels sinaasappelsap en wat hangop. Roer de hangop, 2 dl slagroom, suiker of ander zoets, en het geblenderde sap door elkaar. Laat het mengsel koud worden in de koelkast.  Doe het in een diepvriesbakje en zet het in de diepvries. Na een uur even mixen of met een garde goed doorroeren. En na een uur nog een keer. Nog even in de diepvries en dan is het goed. Mooie bollen van scheppen en in twee coupes of schaaltjes doen. Toefje – kaneel – slagroom erop, een dun koekje en/of honing met stukjes noot.
Variatie: met ander fruit, bijvoorbeeld aardbeien, citroen, frambozen, bosbessen of banaan.





Sinaasappelpudding 
Breng 4 1/2 dl plantaardige melk met de geraspte schil van een biologische(!) sinaasappel (de sinaasappel op zich gebruikt u aan het eind) aan de kook. Roer 30 gram (3 volle eetlepels)  bindende poeder (bv arrowroot of maizena) en twee of meer volle lepels agaveisroop, fructose of rietsuiker met een scheutje melk tot een papje. Giet dit al roerend bij de zachtkokende melk. Een paar minuten zacht laten koken en regelmatig roeren. Als het gebonden is in een met koud water omgespoelde puddingvorm gieten. Nog een beetje rietsuiker, fructose of oerzoet erover strooien tegen velvorming. Als de pudding koud is keren en garneren met partjes sinaasappel.

Spaghettitaart 
Roer een eetlepel olijfolie door al dente spaghetti. Mix 2 dl slank- of sojaroom (op 125 ongekookte spaghetti) met 50 gr room- of kruidenkaas en een flinke hand geraspte zachtsmakende kaas. Meng dit met de spaghetti en doe er peper, een beetje zout en eventueel basilicum, salie of peterselie door. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een springvorm met een stuk bakpapier of gebruik een siliconenvorm. Schep het pastamengsel in de vorm en druk het aan. Bak de taart in ca. 25 minuten gaar en krokant. Garneer de taart met slierten of plakjes gerookte wilde zalm. Geef er broccoli en/of een salade bij.
Variatie: In plaats van zalm, ansjovis, -gerookte- ham, of geen zachte, maar juist pittige kaas gebruiken. Ook lekker met gebakken champigons erdoor of erbij.

Spelt
In mijn boek schrijf ik enthousiast over spelt. Het is een heel gezond graan waar verrukkelijke gerechten mee gemaakt kunnen worden. Ik krijg berichten van mensen met een voedselallergie die wel tegen spelt kunnen én vragen over (om!) spelrecepten. Daarom zal ik hier wat informatie over spelt geven.

Spelt bestaat al sinds duizenden jaren voor Christus. Het is in Duitsland een zeer veel gebruikt graan (Dinkel). Dit komt vooral door de invloed van Hildegard von Bingen (1098-1179). Een van de meest indrukwekkende vrouwen die ooit heeft bestaan. Ze was op de eerste plaats religieuze en abdis van het Duits Benedictijns klooster. Verder hield ze zich intensief bezig met filosofie, wetenschap, plantkunde, kosmologie, poëzie en linguïstiek. En ze componeerde Gregoriaanse muziek. Zij was de eerste componiste uit de geschiedenis van de klassieke muziek die bij naam bekend is. Verder was ze raadsvrouwe voor hooggeplaatste kerkelijke en wereldlijke personen.
Ik ben in het rijke bezit van verschillende boeken over haar, waaronder een receptenboek.

Hildegard von Bingen had het In haar geschriften  vaak over spelt. In “Physica”  schreef ze bijvoorbeeld:
“Spelt is het beste graan. Het is warm, vet en geneeskrachtig. Het is zachter dan de andere granen en aan degene die het eet bezorgt het goed vlees, vormt het goed bloed, en geeft het een blije geest en sereniteit. Hoe het ook gegeten wordt, hetzij in brood hetzij in andere bereidingen, spelt is goed en zacht. En als iemand zo ziek is dat hij omwille van verzwakking niet meer kan eten, neem dan de volledige speltgranen en kook ze in water. Voeg er vet aan toe of een eierdooier zodat hij het liever eet. Geef dit aan de zieke te eten en het zal hem als een goede en gezonde zalf inwendig genezen.”
Ze zei ook: ” Hoe men spelt ook eet, als brood of anders klaargemaakt, het smaakt steeds goed en zoet”.

Spelt beschouw ik als de koningin onder de meelsoorten. Een oergraan, niet gemanipuleerd, met fantastische eigenschappen. Het zit vol voedingsstoffen, die ook na malen nog aanwezig zijn en er kan vanwege de grote hoeveelheid gluten goed mee gebakken worden. Speltgluten zijn anders van samenstelling dan tarwegluten. Ik heb er in mijn boek uitgebreid over geschreven. Mensen die niet tegen tarwe kunnen, verdragen spelt vaak wel en mensen met bepaalde fysieke klachten gaan zich vaak beter voelen door spelt. Spelt is duurder dan tarwe omdat er veel meer werk nodig is om het uiteindelijke product te krijgen. De halmen zijn bijvoorbeeld niet gelijk wat het oogsten bemoeilijkt. Spelt verdraagt geen kunstmest, ook al zoiets fijns. Ik zou eindeloos door kunnen gaan met   wat voor goeds er bijvoorbeeld allemaal in spelt zit. En door het hele graan, niet alleen in de kiem en korrel. 

Alle gerechten met tarwe kunnen worden vervangen door spelt. Het mooie van spelt is ook nog dat het niet tegen bestrijdingsmiddelen en kunstmest kan. Het blijft dus zuiver.

Er zijn speltkorrels, het volle graan, en er is speltmeel en speltbloem. Brood bakt u gewoon op dezelfde manier als met volkoren meel. Speltmeel rijst heel goed, dus het brood wordt prachtig.

Ook in Nederland wordt er de laatste tijd gelukkig steeds meer met spelt gedaan. Voor recepten en meer informatie:

Speltburgers 
250 gram gare spelt gedeeltelijk of helemaal malen. Een flinke lepel hangop of kwark erbij en wat meel. Op smaak brengen met zout en peper en eventueel kruiden of specerijen. Burgers van maken en een half uur in de oven bakken op 180 graden. Na een kwartier keren. Als u het sneller wilt kunt u de burgers natuurlijk ook gewoon in de koekenpan bakken. Eten met een gekookte groente en een rauwkostsalade of kropsla.
Ideaal voor wie mager en extra gezond wil eten. Zoals na alle graangerechten heb ik hierna ook een heel prettig gevoel. Fysiek en geestelijk.




Speltcake met appel 
250 gram speltmeel mengen met 1 volle theelepel kaneel, 2 theelepels wijnsteenpoeder, 60 gram rietsuiker, fructose, een stroop, honing of niets, 100 gram rozijnen en/of gehakte noten, 1.25 dl melk, water of vruchtensap (niet als honing is gebruikt) 1 dl olijfolie, 2 eieren en 200 gram stukjes goudreinet of een andere lekkere bakappel. Eerst de droge ingrediënten mengen, behalve de appel. Dan het vocht erbij en op het laatst de stukjes appel. Een uur bakken op 180 graden. 

Speltkoeken, vet- en suikerloos 
250 speltmeel mengen met een lepel koekkruiden, 2 theelepels wijnsteenpoeder, een snuf zout, een paar abrikozen in stukjes en een hand zonnebloempitten. 2 1/2 dl vocht (vruchtensap, thee, water, sojamelk) erdoor roeren en het dikke beslag even laten staan. Met een lepel 8 bergjes op de bakplaat leggen en plat duwen. Ruim een kwartier bakken op 250 graden. Variatie: met gedroogde pruimen, blokjes appel, rozijnen en/of noten. Zonder koekkruiden.

Speltkoekjes met kwark 
250 gram gekookte spelt, 125 gram kwark, een eetlepel olie, snuf zout, 50 gram gemalen noten en een beetje nootmuskaat door elkaar roeren. Eventueel nog wat fijnegeknipte peterselie of bieslook. Platte koekjes van vormen en in hete olie bakken. Ze kunnen ook ruim een half uur op 200 graden in de oven gebakken worden. Halverwege keren.

Speltburgers
Ongeveer hetzelfde, als de eerdere speltburgers  maar sneller te maken. Als u tenminste gare spelt heeft. Als ik spelt week en kook, maak ik altijd meer en een deel doe ik dan in de diepvries.
Gare spelt met havermout malen (of volkoren- of speltmeelmeel gebruiken ipv havermout). Een paar lepels biogarde erdoor roeren. Op smaak brengen met bieslook (of een ander kruid, of weglaten), versgemalen peper en zout. Minstens een uur laten staan. Burgers van maken en bruin bakken in olie met eventueel een klontje roomboter.

Speltkoekjes (zoet en hartig) 
Zoet: 
Deegrol maken van 100 gram speltmeel, snuf zout, eventueel gemberpoeder, kaneel, speculaaskruiden of cacao, 75 gram boter of een scheut olijf- of kokosolie, 50 gram rietsuiker of een zoete siroop, drupje water (niet als er olie of een siroop gebruikt is)
Variatie: stukjes gember of stukjes chocolade 
Hartig: 
Deegrol maken van 100 gram speltmeel, versgemalen peper of chilipoeder, snuf zout, 75 gram boter of kokosolie. Zaadjes; sesamzaad, kummel, komijn of maanzaad en 75 gram geraspte pittige kaas  of edelgist.
Variatie: Ipv zaadjes kaas. Allebei is ook lekker. 
Met verse of gedroogde kruiden
Met stukjes olijf of gedroogde tomaat. Ik gebruik bij de kruiden olijfolie.
In plakjes snijden en ongeveer 12 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 175 graden. 

Speltontbijt 
Voor 1 persoon 4 eetlepels speltvlokken en 1 eetlepel kokos malen. Dit bij een andere plantaardige melk doen, ter hoeveelheid van een schaaltje. Aan de kook brengen en zacht laten koken tot het gaar is. Mengen met stukjes banaan. Bestrooien met bijvoorbeeld moerbeitjes, nog wat blokjes banaan en kokos.
Variatie: In de zomer vers fruit zoals aardbeien, frambozen of bessen. In de winter met stukjes sinaasappel.
Ipv spelt andere graanvlokken. 


Speltpannenkoeken uit de oven

Speltpannenkoeken besmeren met chilisaus. Daarop gestoofde andijvie met ui, knoflook, sojasaus en gebakken tempé.Pannenkoeken oprollen en wat zure room met geraspte kaas erover spatelen. In een hete oven tot de bovenkant lichtbruin is.
Variatie: ipv zure room sojayoghurt met een lepeltje meel en sojakaas ipv gewone kaas. Het is de combinatie van het pittige en het zachte van de room of yoghurt dat dit gerecht zo lekker maakt.

Spinazie met yoghurt/biogarde

Uitje fruiten, kleingesneden spinazie meebakken, knoflook erbij en als het gaar is een paar flinke lepels hangop, vermengd met een lepeltje bloem (anders schift het) erdoor heen roeren. Op smaak brengen met zout, peper en eventueel groene kruiden. Zowel warm als koud lekker.

Spinaziequiche
Een quichedeeg maken van 250 gram meel, een snuf zout, 125 gram boter of olie en ei. Als het deeg te droog is een lepel koud water meekneden. Een lage ovenschaal of bakvorm met het deeg bekleden en koel wegzetten. Een uitje bakken, ongeveer 600 gram spinazie erbij en twee uitgeperst teentjes knoflook. Als de spinzazie geslonken is, het eventuele water eruit duwen (in een zeef of vergiet) Twee eitjes loskloppen en mengen met de spinazie. Peper en zout en wat verse groene kruiden erdoor en de spinazie in de beklede vorm leggen. Zo is het goed, maar er kan nog een hand cashewnoten door de spinazie en er kunnen stukken geitenkaas of brie bovenop. Drie kwartier bakken op 200 graden.

Spinazietaart
Geweekte sojabrokjes, of blokjes tofu bruin bakken  Blokjes spinazie à la crème toevoegen. Op smaak brengen met verse kruiden. Zout hoeft niet want dat zit al in de spinazie. Wel nog wat peper. Nu zoveel broodkruimels of paneermeel toevoegen tot het een stevige massa is. Een ovenschaal met pie- of bladerdeeg bekleden. Het spinaziemengsel erin doen. De bovenkant kan bestaan uit reepjes deeg, paneermeel en blokjes boter, of geraspte kaas. Ik gebruik meestal deeg. De schaal moet nu ongeveer 25 minuten in een voorverwarmde hete oven van 200°.
Variatie: In plaats van diepvries verse spinazie (even koken en goed uitknijpen), of gewone diepvriesspinazie, romig gemaakt met crème fraiche, of een beetje bechamelsaus (met soja wordt het vega)
Ipv spinazie gebakken prei, of uien.

Spitskool-ovenschotel
Uitje bakken en als het glazig is fijngesneden spitskool erbij en nassikruiden. 5 minuten bakken. Stukjes ananas erdoor, zout en vers gemalen peper. Onderin een ovenschotel aardappelpuree, daarop de kool en daarop weer puree. Bestrooien met kokos. Ruim een half uur in de oven. 190 graden. 
Variatie: ipv kokos een dikke laag geraspte -soja-kaas.
ipv ananas banaan, of allebei

Stokvisachtige maaltijd
Kook aardappelen en rijst gaar en bak uien zacht in boter. Kook de koolvis (of kabeljauw, maar dan het liefst uit Noorwegen) gaar in ruim water met wat zout. Smelt de rest van de boter in een pan. Voeg daaraan een flinke scheut van het viskookwater toe en bind het al roerend met wat aangemaakte maïzena, of bloem, tot een lobbige saus. Een bechamelsaus maken met het visnat kan natuurlijk ook. Voeg naar smaak mosterd toe en wat vers gemalen peper. Serveer alles op het bord, of met een gezelschap in aparte schalen. Zet er voor de zekerheid nog een schaaltje mosterd bij. 

Taart met veel(!) fruit van het seizoen (de basis van dit recept is van Teunie)

Maak een cakebeslag van 150 gram meel en 2 theelepels wijnsteenpoeder
100 gram oerzoet, rietsuiker, of iets ander zoets, 100 gram olie, 3 eieren
Doe het beslag in een taartvorm die bekleed is met bakpapier. Leg er 750 gram gewassen en in stukjes (als het grote vruchten zijn) gesneden fruit op. Bestrooi het met een beetje oerzoet, rietsuiker, of gehakte nootjes. Een uur bakken op 175 °. 

Tomaatpaprikasoep
Pond (of zoiets) tomaten stoven met een rode paprika in stukken, knoflook en verse oregano. Bouillonblokje of zout erbij en een scheut water. Alles pureren met de staafmixer en door een zeef gieten. Goed met een grote soeplepel op wat overblijft in de zeef duwen. Nu is er een gladde knalrode soep. Wat versgemalen peper erdoor en even proeven. In soepkommen gieten en garneren met een takje of losse oregano.

Tofuballetjes
Tofu glad mixen met twee volkoren beschuiten of 2 eetlepels meel, al dan niet glutenvrij. Fijngesneden ui, bieslook (of peterselie of een ander kruid. U kunt het aan de maaltijd aanpassen) peper en zout toevoegen. Ballen of balletjes van maken en even koel wegzetten. Zo laten, paneren of door bloem wentelen. Langzaam bruin bakken.

Uien, gebakken in de oven
De oven op 200 graden voorverwarmen. In een kom een paar lepels olijfolie en kruiden doen. Dit kunnen groene kruiden als tijm of oregano zijn, maar specerijen kunnen ook, bijvoorbeeld kerrie en gemberpoeder)Twee grote, of vier kleine uien in plakken snijden en door de olie husselen. De uien op een bakblik of in een ovenschaaltje leggen. Bakken tot ze gaar zijn en dat duurt ongeveer 50 minuten. Om ze nog zoeter te maken kunt u er wat honing over sprenkelen of suiker over strooien. Als het aan dreigt te branden twee eetlepels water erbij doen. Dit kunt u natuurlijk ook bij voorbaat voor de zekerheid doen.
Heerlijk bij aardapelpuree of rijst, maar ook op stok- of geroosterd brood bij een kopje soep.

Uien (geglaceerd)
Snij uien in dikke schijven. Bak ze tot ze gaar zijn met een deksel op de koekenpan. Beetje zout en peper erover en dit goed mengen. Nog even laten staan. Als het goed is zijn de uien nu lichtbruin. Beetje rietsuiker erover strooien. De pan flink schudden zodat de uien glaceren. Wat peterselie erover strooien en opdienen.
Variatie: In plaats van ui schijfjes wortel.

Valentijnskokoshart
1 eiwit stijfkloppen met een snufje zout en 25 gram rietsuiker. 25 gram kokos erdoor spaten en een hand rozijnen. Er met een lepel een hartvorm van maken,  op bakpapier. Een uur bakken op 160 graden. Na drie kwartier de koek omdraaien zodat hij goed droogt. De oven uitdoen en met de deur open af laten koelen. Hier komt een laagje of laag stijfgeklopte, gezoete slagroom op. Versieren met kokos, lichtbruin gebakken in een droge koekenpan.
Variatie: cacao ipv rozijnen door het eiwit, of juist ander gedroogd fruit, of alleen eiwit. Versieren kan verder met gekleurde hageltjes, noten of geraspte chocolade als er cacao door het eiwit zit. Met vruchten erop lijkt me ook erg lekker, aardbeien, frambozen, perzik/nectarines, ananas of banaan, of een combinatie.
Dit hart is voor twee personen. Om de beurt een hapje nemen. Tenminste, als het voor Valentijn is. Een ronde en grotere vorm kan natuurlijk ook. Het recept dan verdubbelen.



Vanillesaus
Van vraag en antwoord
In het boek staat een recept van mijn moeder. Ik denk dat het uit de oorlog of er vlak na is. Een beschuitappeltaart met vanillesaus. Hoe werd die vanillesaus gemaakt vroeg iemand me. 
*Breng een halve liter melk aan de kook. Meng vervolgens in een kop: 20 gram rietsuiker of gewoon zoveel als u lekker vindt, 30 gram maizena, een ei, of alleen het eigeel, een theelepel vanille suiker of een paar druppels vanille aroma. Voeg dit papje roerende toe aan de kokende melk en blijf goed roeren. Als de vla de goede dikte heeft nog een paar minuten zachtjes laten koken. Hierna af laten koelen en regelmatig roeren, om vel te voorkomen.  

In plaats van ei en maizena kunt u custardpoeder gebruiken. Dezelfde hoeveelheid.
Ik gebruik geen synthetische smaakstof, maar heel af en toe kan natuurlijk geen kwaad. 
Wat vanillesmaak betreft is er custard, vanillesuiker, of vanille aroma. 
Natuurlijke vanille is het lekkerst, maar duurder Er zijn vanillestokjes, er is vanille-essence en er is vanillepoeder. Ik koop dat af en toe en doe er jaren mee. U kunt een vanille stokje eerst in vloeistof laten trekken waardoor hij veel smaak afgeeft. Vervolgens kunt u de zaadjes eruit schrapen voor een recept. Tot slot kunt u de gebruikte stokjes gedroogd in suiker of fructose zetten en na een tijdje heeft u uw eigen natuurlijke vanillesuiker.

Als u voor bovenstaand recept een vanillestokje gebruikt: breng de melk met het in de lengte gesplitste vanillestokje aan de kook. Zet het vuur laag en laat het een kwartier trekken. Haal dan het stokje eruit en volg het voorgaande recept.

Vienetta
Slag- of slankroom stijfkloppen. Zoeten met wat u lekker vindt. Een langwerpig schaaltje bekleden met plastic folie of zo’n siliconenmatje. Een laagje slagroom erop lepelen. Hier komt wat gesmolten couverture (gewone pure chcolade kan ook) overheen. Dan weer een laagje slagroom, weer chocolade enz. Zeker drie uur voordat u aan tafel gaat in de diepvries zetten. Het moet goed snijbaar zijn. In plaats van gesmolten chcolade kunt u ook vlokken gebruiken. Op elk bordje een plak Vienetta leggen. Eventueel garneren met fruit, een beetje vanillevla of advocaat.

Vijg-appeltaart (raw)
In de keukenmachine 2 koppen amandelen, 1 kop vijgen en1/2 kop kokos malen. In een met bakpapier bedekte pie- of andere ronde vorm drukken. Hier komen 4 geraspte appels met een scheutje citroensap, kaneel en rozijnen op. Het ‘deeg’ is van zichzelf een beetje droog, dus de vochtige appel erop maken het smeuiig en de rozijnen worden dik.
In de ijskast zetten en minimaal een dag wachten.

Viskoekjes
Kook 150 gram diepvriesvis gaar. Goed uit laten lekken. Snij een ui fijn en bak hem in een scheutje olijfolie glazig. Prak 150 gram aardappelen met de gebakken ui. Voeg de vis, fijngeknipte dille, bieslook of peterselie, een beetje losgeklopt ei, mosterd, peper, zout en nootmuskaat toe. Van het mengsel koekjes vormen. Druk de koekjes een beetje plat. Ze kunnen zo gebakken worden, of eerst door bloem gewenteld, of gepaneerd worden. Dan eerst door bloem, dan ei, dan paneermeel. Leg ze hoe dan ook even koel weg. Bak ze daarna in olie tot ze aan beide kanten een mooi bruin jasje hebben.

Vruchtentaart (aardbeien, eenvoudig, zonder bakken)
Meergranen of volkoren koekjes fijnmalen in een keukenmachine (of fijnmaken met een deegrol of fles) en mengen met een lepeltje kaneel en 100 gram -plantaardige- gesmolten boter. In een vorm duwen (eerst bakpapier erin). Een uurtje koud laten worden. Dit hoeft trouwens niet per se. Twee pakjes, al dan niet magere roomkaas en wat geklopte, al dan niet magere -soja-slagroom, mengen met aardbeienpuree. (Aardbeien in stukjes snijden, in een pannetje doen en om het proces te versnellen zet ik even de pureestamper erop zodat de aardbeien kapot gaan. Aan de kook brengen en rietsuiker of fructose naar smaak toevoegen. Op een lage stand in laten koken zodat het geconcentreerd wordt. Ik doe er dan nog een in koud water opgelost lepeltje arrowroot door. Dat bindt onmiddellijk. Het kan ook zonder, dan wordt de vulling iets minder stevig. De aardbeienpuree een beetje af laten koelen en mengen met het roomkaasmengsel. Op de taartbodem scheppen en in de ijskast zetten. Voordat u van de taart gaat smullen garneren met plakjes aardbei en toefjes slagroom. Hij moet minimaal een dag ‘opstijven’. Morgen is hij lekker, overmorgen lekkerder, overovermorgen het lekkerst.
Variatie: Ipv aarbeien, frambozen, bramen, nectarines of perziken, mango, kiwi,  banaan (voor de vulling een banaan met een beetje citroensap prakken en door het roomkaasmengsel scheppen. Japanse wijnbes ook vers gebruiken! Al het andere fruit eerst even koken) of gedroogde vruchten.
Variatie: ipv roomkaas sojayoghurt, of dit gewoon weglaten.

Vruchtentaart (veganistisch)
Een deeg maken van:
200 gram meel,
2 eetlepels rietsuiker
Snuf zout
Koekkruiden (ik denk dat ik ongeveer een eetlepel gebruikte)
6 el olie
4 el koud water (of iets meer of minder, het moet een soepel deeg zijn)
Uitrollen kan ook natuurlijk, maar ik vind dit gemakkelijker.
De vorm vullen met:
2 geraspte appels, 200 gram bosbessen* en 2 el bosbessenjam.
Die jam maakt het minder zuur, maar hij zorgt er ook voor dat de vulling smeuiig wordt.
Op de bovenkant strooide ik een mengsel van ongeveer 50 gram gemalen hazelnoten (andere noten kunnen ook en gemalen kokos is ook lekker), 3 el meel, 1 el rietsuiker, nog wat koekkruiden en 2 el olie.
Ongeveer een uur bakken op 190 graden.
* Ipv bosbessen; zwarte bessen, kruisbessen, aardbeien, rabarber, appels, peren, aardbeien, verse of gedroogde, geweekte pruimen, of gedroogde, geweekte abrikozen. De jam aanpassen.

Walnootbonbons
Walnoten (of andere noten als u die heeft) pellen en een paar mooie halve apart leggen. De rest grof hakken. In de oven roosteren, of in een droge koekenpan bakken. Pure chocolade of couverture smelten en de gehakte noten erdoor roeren. Met een theelepel bergjes op vetvrij papier leggen. Koud laten worden. Nog wat chocolade smelten en de bergjes hierdoor halen. Goed uit laten lekken. Op elke bonbon een halve walnoot drukken. Laat ze nu door en door koud worden.   Variatie: de stukjes noot bakken met wat rietsuiker zodat u nougatine krijgt. Als u geen noten heeft verkruimelt u koekjes en roert dat door de chocolade, ook heel lekker.     

Walnootcrackers (kan ook met andere noten)
1 beker lijnzaad, 1 beker zonnebloempitte en een 1/2 theelepel zout malen. 1 beker walnoten grof malen, zodat er stukjes walnoot te zien en te proeven zijn. Alles mengen, met ruim 1/2 beker water. Het ‘deeg’ een half uur laten staan. Vrij dik uitrollen en er lijnen met een mes in trekken. 30 minuten bakken op 170°. In de oven af laten koelen. In stukken breken. Ze moeten afgekoeld heel knapperig zijn. Zo lekker, maar ook met hartig of zoet beleg. Bijvoorbeeld komkommer, tomaat, hartige smeersels, of zoet met appel, stroop, of honing

Witte bonen-ovenschotel met tonijn
Broccoli klein snijden en samen met een gesnipperde ui en een flinke teen knoflook bakken.
Een scheutje water erbij en een kwartier laten smoren.
Door bechamelsaus (zie mijn boek en dan de snelle manier, dus niet eerst een roux maken) een flinke hand geraspte -soja-kaas roeren. Peper toevoegen. De helft van gare witte (of andere kleur) bonen in een ingevette ovenschaal scheppen. Hierop komt de broccoli met ui en knolfook en een blikje tonijn of zeekraal. Daarop de rest van de bonen. Afdekken met de kaassaus. De rest van de geraspte kaas erover strooien en het gerecht in een warme oven van 180 graden in ongeveer 20 minuten een goudbruin korstje laten krijgen.

Witlofschoteltje
Stukjes witlof met een hand geraspte kaas en versgemalen peper mengen en in een vuurvast schaaltje leggen . Het kan zo blijven, of er kunnen gebakken sojabrokjes quorn, of gerookte tofu door. Scheut slag- of slankroom erover en nog een hand geraspte kaas. 20 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden.

Witte bonensoep
Bak een gesnipperde ui, blokjes bleekselderij (of een andere groente)j en wortel. Stukken tomaat en schijfjes of geperste knoflook erbij en en 10 minuten laten pruttelen. Plantaardige bouillon of heet water erbij gieten. Een kwart spitskool in reepjes toevoegen en gare witte bonen. Nu nog minstens een kwartier zacht laten koken.
Zuurdesem of gewoon volkoren brood roosteren en insmeren met knoflook. Olijfolie over het brood druppelen en de soep eroverheen scheppen. Bestrooien met verse peterselie of selderij.
Variatie: Het brood niet eronder, maar erbij geven.
Geraspte-soja- kaas over de soep strooien.

Witte kool bami
Gesnipperde ui glazig bakken, knoflook erbij, kerrie, verse, of gedroogde gember en meer specerijen die u lekker vindt zoals sereh of djinten. Doe er gesneden witte kool bij en roerbak. Na een klein kwartiertje, als de kool beetgaar is, een volle lepel pindakaas erdoor roeren en daarna krokant gebakken tofublokjes. Op smaak brengen met sojasaus en sambal.Lekker met komkommer en/of augurkjes.
Variatie: Zonder pindakaas, of juist met pindasaus.
Zo is het veganistisch en Montignac. Anders kan er, als u wilt nog een omelet of hard ei bij (dan is het ook nog Montignac).

Wortelspaghetti (Oosters)
Slierten maken met een spiraalsnijder van wortel voor een maaltijd. De slierten (spaghetti) in een koekenpan met deksel doen. Ik ging even met een beolied kwastje over de bodem, maar ik geloof niet dat het nodig is. De wortel zachtjes bakken. In een molentje doen, of bakje van de sfaafmixer: 2 eetelepels tahin, 2 teentjes knoflook, een stukje verse gember, 2 eetlepels citroensap en een eetlepel sojasaus. Tot een dik crèmig sausje pureren. Dit door de wortel scheppen. Heet laten worden en garneren met verse peterselie en/of snippertjes rode peper (ik deed allebei).

Worteltaart (hartig)
Piedeeg maken (of bladerdeeg gebruiken, ook plantaardig verkrijgbaar). 2/3 ervan uitrollen en een vorm hiermee bekleden. Een grote ui bakken, twee grote winterwortels raspen en toevoegen, rozemarijn of tijm en een scheutje sinaasappelsap. Eventueel nog wat verse gember.
Alles in de vorm doen. Het deeg dat over is dun uitrollen en op de bovenkant leggen. Er een paar knipjes met een schaar in maken zodat de stoom eruit kan. Een half uur bakken in een hete oven van 220 graden.

Worteltaart (raw)
Een verrukkelijke taart die u veel goeds geeft.
Zoveel wortel op een fijne rasp raspen dat er twee koppen (cups) vol zijn. Echt met een kop erop. Dan in de keukenmachine 1 kop bruine amandelen, 1 kop dadels (of de helft rozijnen of bijvoorbeeld gedroogde abrikozen) malen tot alles behoorlijk fijn is. Van de noten zijn bij mij nog stukjes zichtbaar. Dit mengsel komt samen met een kop kokos en een flinke theelepl kaneel door de wortel. Nu alles goed kneden. Het wordt steeds vochtiger. Als het een geheel is in een schaal met hoge rand of springvorm met bakpapier drukken. Minimaal een nacht laten staan. De smaken trekken hierdoor goed in en het krijgt nu ook de goede consistentie. De volgende dag uit de vorm halen en de taart op een mooie schaal zetten. Bestrooien met kokos, of een glazuur maken van een nacht gepelde en geweekte amandelen (of cashewnoten) en een scheut sinaasappelsap. Alles heel fijn malen zodat er een saus/glazuur ontstaat.
Dit over de taart spatelen en nog een paar uur koel wegzetten.
Variatie: er kunnen andere specerijen bij zoals gember of ketoembar.


Zoete aardappel, geraspt of spaghetti, met bloemkool en Buffalosaus
Roosjes bloemkool met een scheutje olie mengen en 3 minuten in een hete oven zetten. Na 3 minuten zoete aardappelslierten of geraspte zoete aardappel, gemengd met zout en peper en een scheutje olie in een schaaltje bij de bloemkool zetten. In totaal bakt alles ongeveer 17 minuten. De bloemkool uit de oven halen en een 1/3 van de Bufalosaus (zie recept) erdoor roeren. Terug in de oven zetten en de oven uitdoen. In een kom de zoete aardappel, daarop de bloemkool en eventueel nog wat blokjes komkommer of tomaat en een scheutje van de saus erover. Bestrooien met paprikapoeder of peterselie.

Zoete ‘ragout’
Zoete’ ragout’ maken van een grote gesnipperde ui, stukjes verschillende kleuren paprika’s en een gesnipperde pepertje. Als alles gaar is tomatenpuree erbij en een scheut ananassap. Op smaak brengen met peper, zout en een scheutje citroensap of azijn. Op het laatst stukjes ananas toevoegen. Geven bij rijst of macaroni. Variatie: met gedroogde en geweekte vruchten ipv ananas en geen tomatenpuree. Ook lekker is om dan kerrie door de rijst of macaroni te doen. Er kan ook soja in elke vorm, of quorn door de ‘ragout’.

Zomers stoofpotje, mager en snel klaar
Een gesnipperde ui glazig bakken. Blokjes koolrabi en courgette (de groente kan aan elk seizoen aangepast worden) meebakken en een kopje quinoa. 2 kopjes water erbij gieten. Wat zout toevoegen of een scheutje sojasaus. Aan de kook brengen en met een deksel erop in een kwartier gaar koken. Op het laatst wat peper erdoor en verse kruiden. Gebruikt u wat u in de tuin heeft staan. Alles is er lekker door: peterselie, tijm, dragon, basilicum.
Ik vind het belangrijk dat het bord er mooi uitziet, dus ik kijk altijd naar de kleurcombinatie.

Zwarte bessenmuffin/cakejes
Ik maakte dit, inmiddels jaren geleden, op een veganistische manier voor een goede vriendin. (Nu bak ik veel veganistisch).Ik ben er gek op. We hadden toen een overdaad aan zwarte bessen in de tuin, maar het kan met elke soort fruit.
Voor 6 grote muffins: Snel een dik beslag maken van 150 gram meel, 75 gram riet- of oersuiker, 3 theelepels wijnsteenbakpoeder, snufje zout, kaneel, 50 tot 70 gram olie. Er ongeveer 150 gram zwarte bessen doorroeren. 25 minuten bakken op 200 graden. De oven uitzetten en zeker nog vijf minuten in de oven laten staan.