Recepten A B C D E F en informatie


Op deze pagina vindt u heerlijke recepten

uit het hart…








Ik zet bij de gerechten niet of iets biologisch is. Bijna alles is biologisch. Zeker als het om dierllijke producten gaat, dus kaas, boter, eieren en yoghurt. Wat ik hiervan gebruik, doe ik met een gerust hart.  Ik gebruik geen (zelden) bewerkte producten

-----------

Aardappelbroccolitaart
750 gram aardappelblokjes in ongeveer 10 minuten bijna gaar koken. De laatste 3 minuten 500 gram broccoliroosjes   meekoken. Alles goed uit laten lekken in een vergiet. Hierna mengen met eerst een lepeltje bloem en dan twee eitjes en een scheut melk, room of bouillon, zout en peper en eventueel verse of gedroogde kruiden. De massa in een spiringvorm doen. en op 180 graden ongeveer 40 minuten bakken. Dit is het eenvoudigste recept. Er kunnen blokjes al dan niet gerookte, gebakken tofu, een gesnipperd uitje, blokjes -soja- kaas en knoflook door. Uiteraard kunt u varieren met groentes; paprika, courgette, champignons, prei enz. Omdat deze groentetaart zo’n zachte smaak heeft (u kunt hem natuurlijk ook pittig maken) is elke salade hier lekker bij. 
Variatie: Ipv ei een scheut sojamelk met wat meer bloem en lecithine. 
Met -soja- kaas bestrooien voordat het de oven ingaat.

Aardappel-tomaat ovenschotel
Aardappel- en tomaatschijfjes om en om in een ovenschaal leggen. Peper en zout erover, een flinke scheut olijfolie en oregano. (Als u geen oregano heeft basilicum, tijm, peterselie, bieslook of dragon)  Afgedekt een half uur in een hete oven van 200 graden. Hierna nog een kwartier niet afgedekt.
Variatie: en/of met courgette, champigons of ui
Veel knoflook erdoor is ook erg lekker

Aardbeientoet
Laat biogarde een dagdeel uitlekken. Prak aardbeien en zoet ze zoals u lekker vindt. Onze aardbeien uit de tuin zijn van zichzelf heel zoet. Meng de ‘hangop’ met de aardbeien. Schep het in mooie coupes en versier met een aarbei in schijfjes en een blaadje citroenmelisse.

Aardpeersoep (met dank aan Carel) 
Twee uien in stukjes fruiten in olijfolie. Na een paar minuten 600 gram geschilde en in stukjes gesneden aardpeer erbij. 5 minuten bakken en dan 750 ml water toevoegen. Aan de kook brengen en op klein vuur gaar laten sudderen. Dit duurt een kleine 20 minuten. Hierna pureren en op smaak brengen met 100 ml crème fraiche of sojaroom en peper en zout.

Aardpeer uit de oven
Dit recept heb ik van http://vriendenvandeaardpeer.nl In dat recept komt nog laurier en basilicum voor. Ik heb het zo gemaakt: Kleine aardperen (in de herfst ongeschild, maar zoals nu in januari, als de schil dikker is, geschild) mengen met olijfolie en knoflook. Laten garen in een hete oven tot ze gaar zijn. Er kan wat grof zeezout op. Geven met peren-appelstroop. Dit is werkelijk een verrukkelijke combinatie!

Abrikosjes (geen verschrijving!)
1/2 bekertje lijnzaad en een 1/2 bekertje zonnebloempitten malen. 1/2 bekertje kokos, snufje zout en kaneel erbij. 12 gedroogde abrikozen pureren met een drupje water. Een deeg maken van het meel, de kokos en de gepureerde abrikozen. Bolletjes van maken en plat drukken, of vormpjes gebruiken om mooie koekjes te krijgen. 20 minuten bakken op 190 °. Ik had van 1/3 van het deeg langwerpige koekjes gemaakt en de helft ervan in pure chcolade gedompeld.

Amandelbonbons (als dank voor het meeleven)
3 eetlepels amandelen malen en mengen met 6 gepureerde dadels, een flinke mespunt vanille en een 1/2 thl cacaopoeder. Gesmolten chocolade met een hoog cacaogehalte in bonbonvormpjes gieten en even zo kantelen, dat aan alle kanten een beetje chocolade zit. Even in de diepvries zetten. Als de chocolade gestold is de amandelvulling erop drukken en dan de rest van de gesmolten chocolade erover gieten. Koud wegzetten en daar ook laten staan. Het liefst tot de volgende dag wachten met in uw mond stoppen.

Appelmoesbroodschotel
Neem een vuurvaste schaal, leg een laagje brood op de bodem. Giet er een laagje appelmoes over. En zo verder, om en om brood en appelmoes. De bovenste laag moet uit brood bestaan. Bestrooi deze met een mengsel van rietsuiker en kaneel. Leg hier en daar een klontje boter op, of giet er wat olijfolie op. Door de kaneel proef je dat niet.
Zet de ovenschotel vrij hoog in een hete oven en laat het gerecht in een half uur een bruin korstje krijgen. Lekker warm opeten. Zo is het helemaal goed, maar er kan -soja-vanillevla, hangop of vanille ijs bij.
Als er wat overblijft, het is koud ook lekker. Variatie: rozijnen en/of noten onder elke laag appelmoes.

Appelmoesschuim
De oven op 175 graden voorverwarmen. Een eiwit stijfkloppen en daar 1 dl appelmoes door spatelen. In een vuurvast schaaltje doen en in de oven zetten tot de bovenkant droog is.
Variatie: noten of rozijnen erdoor. In plaats van appelmoes ook heerlijk met abrikozen- of bananenpuree. 

Appelschoteltje voor de lunch
75 gram (10 eetlepels) havermout of speltvlokken een tijdje weken in 2 dl plantaardige melk of water. Ik gebruik hier meestal biologische, zoete soja-rijstmelk van de Aldi in Duitsland voor. Kaneel, blokjes appel van 2 grote appels en een hand rozijnen of andere zuidvruchten in stukjes erbij. Ik neem vaak gedroogde pruim of abrikoos. Ik knip ze eerst in repen en daarna in stukjes. Het graanmengsel over 2 ovenschaaltjes verdelen. 25 minuten in een hete oven van 180 graden zetten. De oven uitdoen en nog zeker 5 minuten laten staan. Dan lekker heet opeten.
Variatie: met deels banaan, ananas of een andere vrucht.
En/of vanille of gemberpoeder.
In de zomer kunt u dit gerechtje koud eten en geven met verse vruchten.

Appeltaart (rauw!)
15 ontpitte dadels in de keukenmachine fijnmaken. 200 gram amandelrasp (of andere noten) erbij doen en malen.Als u hele noten gebruikt dan zou ik die tegelijk met de dadels malen. Ik deed er een beetje sinaasappelsap bij om de goede consistentie te krijgen. Het mengsel moet goed uit te drukken zijn in een springvorm of schaal. Dit een tijdje op een koele plek zetten. 3 appels raspen en mengen met kaneel en rozijnen, of iets anders, bijvoorbeeld gember, of niets, alleen kaneel. De geraspte appel over het ‘amandeldeeg’ verspreiden en aandrukken. Nog een grote appel raspen en mengen met een beetje citroensap (of sinaasappelsap, kan ook) en over de kaneelappel leggen. Het eindigt nu met een licht laagje. Versieren met reepjes dadel en zonnebloempitten, of iets anders. Het lekkerst is om hem vanaf morgen te eten, dan zijn de smaken goed ingetrokken.
Variatie: 4 appels raspen en bovenop grof gemalen noten strooien.



Appeltaartje (razendsnel)
Een bekertje cashewnoten malen en mengen met een snuf zout en 3/4 beker gepureerde dadels. Even goed kneden. Hiermee de bodem van een klein ovenschaaltje, met bakpapier, bedekken met het deeg. Dunne plakjes snijden van twee appels en mengen met kaneel en rozijnen. Deze vulling komt op de bodem. Er stukjes cashwenoten overheen strooien. Een half uur bakken op 200

Appeltaart (half rauw) met dadelcaramel
Dit smelt in de mond. De bodem lijkt op zanddeeg. Ik heb het met walnotenmeel gemaakt. Walnoten zijn gemakkelijk heel fijn te malen. Dan het fruitige van de appels en de zoete, zachte dadelsaus, die als caramel is. Hier komt het:

8 dadels een kwartiertje in een kop water laten weken.
1 kop walnoten of pecannoten, 1/3 kop havermout (kan ook zonder), een snuf zout en 10 dadels malen tot een compact geheel. Het ziet eruit als deeg.
Een springvorm of schaaltje met bakpapier bekleden met dit “deeg’.
Koud wegzetten.
De dadels en het water pureren met ongeveer 1/2 theelepel kaneel en ook een snufje zout.
3 appels in blokjes snijden of hakken en mengen met rozijnen en de dadelcaramel.
(Ik verwarm de appelblokjes in een droge koekenpan met deksel totdat de appel zacht is. Als het nog warm is doe ik er een handjevol rozijnen bij en laat het afkoelen.)
Die caramel lijkt dun nu, maar dat blijft niet zo.
De koude deegvorm hiermee vullen en een dag koel wegzetten.
Dit is nodig om de dadelcaramel stevig te laten worden.
De taart in stukken snijden en genieten. De rest van de taart doet u in de diepvries.
Als u er de volgende keer zin in heeft laat u hem een kwartiertje ontdooien. Deze koude appeltaart is vooral in de zomer en verder ook altijd verrukkelijk.

Appeltaart van Clara
Vulling: 800 gram zure appels, 120 gram rozijnen, sap van een citroen, 70 gram rietsuiker
Het deeg: 300 gr bloem 220 gr biologische roomboter of plantaardige boter
100 gr rietuiker eventueel ei voor bestrijken deeg mespuntje zout 100 gram amandelstukjes.
Smelt een klein klontje boter in een pan en doe de stukjes appel samen met de andere ingrediënten van de vulling erbij. Laat dit op een laag pitje warm worden. Steeds even roeren. Het zolang laten garen tot de appels een klein beetje glazig zijn..   Maak het deeg van de overige ingrediënten behalve de amandelstukjes. Bewaar een derde deel van het deeg voor een kruimeldeeg bovenop de taart. Rol de rest van het deeg uit en maak er een mooie plak van. Bekleed het bakblik ermee.  Neem het overige stuk deeg en voeg wat meel toe totdat het kruimelig wordt. Leg de vulling op het deeg. Strooi de kruimels mooi regelmatig over de vulling. Bestrooi het geheel met de amandelstukjes. Bestrijk dit eventueel zorgvuldig met een opgeklopt ei. Bak dit een uurtje (tot het deeg bruin is) op 160 graden.

Banaan-boekweitbrood
250 gram boekweitmeel
30 gram gemalen lijnzaad
30 gram gemalen havermout
1 thl kaneel
1 eetlepel wijnsteenpoeder
3 gepureerde bananen (350 gram)
vanille
250 ml amandelmelk
Eventueel stukjes gedroogde pruim, rozijnen, cranberry's en/of noten erdoor
Alles door elkaar roeren en 40 minuten bakken op 180°

Erop pindakaas, roomkaas, dikke yoghurt of kwark met iets erdoor.
Banaan uit de oven
Een banaan zo, of door de helft op aluminiumfolie of bakpapier leggen en besprenkelen met een beetje citroensap of likeur.
In de zomer doe ik er citroenmelisse of munt op. Zonder likeur kan er ook nog een beetje oersuiker of een stroop overheen, als u het zoeter wilt. De folie goed dichtvouwen of ze verpakken als een toffee. Ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde, hete oven van 200 graden. Openknippen en zo eten, of overdoen in een schaaltje.Geven met -soja-  ijs,slagroom, hangop of zure room.
Variatie: met gember of chocoladehageslag en/of kaneel, of aan het eind gesmolten
chcolade erover gieten

Bietjesovenschotel
Ontvel twee gare rode bieten, snij ze in blokjes en doe ze in een kom. Voeg azijn, zout, peper (en peterselie, of een ander groen kruid) toe en schep voorzichtig alles door elkaar. Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 190 graden. Bak twee gesnipperde uien ongeveer 5 minuten in olijfolie. Voeg blokjes appel toe en bak een paar minuten mee.
Schep alles uit de koekenpan. Bak in dezelfde pan geweekte sojabrokjes, quorn of blokjes tofu. Kruid met zout en peper. Roer er een half potje zure room of magere créme fraiche door. Maak laagjes in de ovenschaal: bietjes, uien en appel, en de soja. Dek de schaal af met aluminiumfolie (doffe kant naar boven) en zet de schaal ongeveer 30 minuten in de oven. Geven met aardappelpuree of een graan met een scheutje olie of klontje roomboter erdoor geroerd.
Variatie: In plaats van appel mandarijn partjes (die kunnen zo in de ovenschaal).
In plaats van zure room sojayoghurt, gemengd met een lepeltje meel tegen het schiften.

Bietjes uit een tasje
Bietjes in stukken snijden en op aluminiumfolie of bakpapier leggen. Goed husselen met een scheutje olijfolie en eventueel wat honing of siroop. Folie of papier dichtvouwen als een tasje en een uur in een hete oven van 200 graden zetten. Als u het tasje uit de oven haalt een paar minuten laten staan want het is gloeiend heet. Daarna op een bord leggen, openmaken en wat grof zeezout en versgemalen peper erover. Zo wordt iets heel gewoons delicaat.
De bietjes kunnen eventueel gecombineerd worden met andere groentes als knolselderij, pastinaak, ui of aardappel.

Bleekselderijschotel
Stukjes bleekselderij 6 minuten koken. In een ovenschaal komt eerst aardappelpuree, dan bleekselderij met tomatensaus en daarover geraspte -soja- kaas. De schaal in de oven zetten tot de kaas gesmolten en de inhoud warm is. Variatie: Met blauwe kaas of brie ipv geraspte kaas. In plaats van aardappelpuree er een pastasoort of rijst (of ander graan) bij geven.    

Bloemkool met kerrie
Een uitje bakken met zoveel kerrie als u lekker vindt. Een scheut water erbij, een biologisch bouillonblokje (in gewone bouillonblokjes zitten allerlei smaakversterkers) en roosjes bloemkool. Deksel op de pan en ongeveer 10 minuten zachtjes laten koken. Een flinke lepel meel aanlengen met een scheutje -soja- melk en bij de bloemkool gieten. Nog wat vers gemalen peper erdoor roeren. Bestrooien met geroosterde cashewnoten. Lekker met rijst of een ander graan, aardappelpuree of gekookte aardappelen. 

Blote billetjes in het gras 
Schil (hoeft niet, ik doe dat zelden) en was een pond aardappelen en snij ze in stukjes. Leg hierop 150 gram snijbonen en kook ze samen in een beetje water gaar. Afgieten en 150 gram gare witte bonen toevoegen. Met een stukje boter of olie, een scheutje -soja-melk en naar smaak zout, peper en nootmuskaat tot een stamppot stampen.

Boekweitflensjes 
Voor de boekweitflensjes gebruik ik: 1 bekertje boekweitmeel, 1 theelepel Kuzu of (een ander bindmiddel zoals lecithine, gist, arrowroot), 1 theelepel wijnsteenpoeder (kan ook zonder), gesnipperd zeewier. Het beslag een nacht of minimaal een uur laten staan. Er flensjes van bakken. Erop (in dit geval) sla, kidneybonen of andere peulvruchten en fijn gesnipperde rode ui. Tot slot een scheut tomatenketchup of chilisaus.

Boekweitkoek (klein)
1 1/2 beker boekweitmeel mengen met 1/4 theelepel zout, 2 theelepels koekkruiden, 1 theelepel gemberpoeder, 2 theelepels wijnsteenpoeder, 2 eetlepels gemalen lijnzaad, geweekt in 6 eetlepels water, een scheut - soja - yoghurt, gedroogde of verse sinaasappelschilletjes en een hand rozijnen. Het moet een heel dik beslag zijn. 50 minuten bakken op 180°. Prikken met een satéstokje, die er droog uit moet komen. Ik heb het een uurtje afgedekt laten staan en daarna laten drogen op een rooster.

Boekweitovenschotel
Kook een kopje boekweit op twee kopjes water 15 minuten. Bak uisnippers met fijn gesneden groene kool, kerrie en een scheutje sojasaus. Laat een kwartiertje pruttelen. Vet een ovenschaal in en leg daarin om en om boekweit-kooluienmengsel-geraspte -soja- kaas. Bestrooi de bovenkant met de laatste geraspte -soja-kaas. Zet de schotel ongeveer 20 minuten in een warme oven van 180 graden.

Boekweitschotel
Bak een grote gesnipperde ui glazig. Een hand pompoen- of zonnebloempitten toevoegen en sperziebonen voor twee personen, 2 geperste tenen knoflook, een handje rozijnen en een stukje gesnipperde, verse peper. Een kop ongekookte boekweit erbij en alles even bakken. Twee koppen water en een scheutje sojasaus (of een bouillonblokje) toevoegen. Aan de kook brengen en laten koken tot alle water is opgenomen en de boekweit gaar is. Snij ongeveer 100 gram feta in blokjes, of gebruik een pot, doe het in de pan en schep even door. Bestrooien met bieslook of peterselie.
Variatie: met kerrie, of een ander groente (paprika, champignons, witte- of spitskool, courgette, broccoli of prei)  

Boekweitwraps (voor 6 dunne)
1 bekertje meel (125 gram), 1 eetlepel arrowroot (of ander bindmiddel of een eitje) en flink veel vocht. Ik had half amandelmelk, half water gedaan. Het moet een vrij dun beslag zijn. Half uur laten staan en dan langzaam met een deksel op de koekenpan (doe ik) gaar laten worden. Als de bovenkant droog is draaien. Het zijn geen pannenkoeken, die op sterke hitte gebakken worden. Ze moeten zacht zijn en gemakkelijk op te rollen. Hierna kunt u ze vullen met alles wat u maar kunt bedenken. Bijvoorbeeld sla met chili, sla met gegrilde of gebakken groentes van het seizoen, ratatouille, hummus met ruccola, pesto of tapenade met tomaat en avocado enz. enz. enz. Of zoet ,met appelstroop, jam, notenpasta of vruchten. Het is prettig als de vulling er niet uitrolt want wij eten dit graag met de hand.
Variatie: Met kruiden zoals bieslook, peterselie, tijm of oregano door het beslag en/of knoflook, of tomatenpuree en basilicum.  

Bonenburgers
Bonen (heel af en toe gebruik ik wel eens een potje of blikje. Blikjes eigenlijk zelden, maar de kidneybonen van de Lidl zijn hierop een uitzondering. Lekker pittig en het kost bijna niets) of andere peulvruchten koken. Af laten koelen en grof pureren of fijnstampen. Meel, paneermeel of havermout toevoegen en goed mengen. Minstens een half uur laten staan want dan pas wordt zichtbaar of de stevigheid goed is. De bonenmassa mengen met blokjes paprika en een gesnipperd uitje. Op smaak brengen met chilisaus of een vers pepertje en zout. Burgers van vormen (liefst extra voor in de diepvries) en eventueel nog door meel, paneermeel of sesamzaad wentelen. Koel wegzetten. Later langzaam bruin bakken. Zo eten bij rijst, een ander graan of aardappelpuree. Of op een broodje doen. Dan bovenop de burger gebakken uien, sla en/of schijven tomaat bij. Tot slot een klodder tomatenketchup of nog wat chilisaus.
Variatie: Aanpassen aan het seuzoen. In de zomer bijvoorbeeld paprika of courgette door de burgers, in de winter winterwortel of champignons.

Boston baked beans (variatie!)
Mijn Boston baked beans recept. U eet hier twee keer van denk ik.
Kook 250 gram geweekte witte of andere bonen een uur tot ze gaar zijn. Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de bonen in een grote ovenschaal. Roer er gesnipperde ui van twee uien door en twee kruidnagels. Meng vier (of minder of meer, maar het moet een zoet gerecht worden) eetlepels gewone, dadel- of melassestroop (oorspronkelijk was het met honing, maar het werd bekend door Boston, waar een overschot aan melassestroop was) in een kom met een volle eetlepel rietsuiker, of bruine basterdsuiker, een dessertlepel mosterd, zout en versgemalen peper. Meng er een scheut (ongeveer een dl) kokend water door zodat stroop en suiker oplossen. Giet dit mensel over de bonen. Giet er zo nodig nog wat water over zodat de bonen bijna onder het vocht staan. Leg een deksel op de ovenschaal en zet hem minstens een uur in het midden van de oven. Neem de laatste 20 minuten het deksel van de schaal. Dit is eigenlijk een ontbijt gerecht en dan hoort er warme toast onder. Ik geef het als warme maaltijd met een salade, brood, gebakken aardappelen, aardappelpuree of rijst.
Variatie: Met tomatenpuree of tomatenketchup erdoor.

Broccoli-ovenschotel 
In een ovenschaal: onderin aardappelpuree, daarop gebakken uien en versgemalen peper, daarop stukjes brie (of een andere kaas, of plantaardig gehakt,  Daarop een bechamelsaus met knoflook en kort gekookte klein gesneden broccoli. Op deze groene saus komt nog een handje geraspte -soja- kaas. In de oven tot de bovenkant lichtbruin is en het gerecht door en door warm. Heerlijk met tomatensla.

Broccoli (in de oven gebakken) 
In een kom broccoliroosjes mengen met de stukjes geschilde steel, schijfjes knoflook, olijfolie, peper en zout. Leg ze op de bakplaat of in een ovenschaal. Bak ze een half uurtje in een voorverwarmde oven van 200 graden. Zo is het erg lekker, maar er kan nog een beetje citroensap of azijn over gesprenkeld worden.
Variatie: met verschillende kruiden. Meebakken en/of aan het eind erover heen strooien.
p.s.De meeste groentes vinden we in de oven gebakken het lekkerst. De broccoli kan vervangen worden door elke andere stevige groente, of een combinatie van groentes. 

Broccoli-roerbak met tofu
Blokjes tofu of plantaardige kipstukjes bakken tot ze lichtbruin zijn. Champignon kwarten of schijfjes meebakken. Als die ook lichtbruin zijn kleine broccoliroosjes toevoegen. Scheut plantaardige bouillon toevoegen. Deksel op de pan en een paar minuten laten sudderen tot de broccoli beetgaar is. Dan nog sojasaus of Tamari toevoegen. In kommen of op borden scheppen en bestrooien met sesamzaad. Het is niet helemaal geroerbakt omdat er een deksel op de pan is geweest. Dat is niet nodig als u de broccoli even stoomt van tevoren.

Broccoli-speltschotel
Broccoliroosjes 10 minuten koken of stomen en mengen met gare spelt. Klop een klein pakje kwark of sojaypoghurt met een eitje, eivervanger of lecithine, een lepel plantaardige melk, knoflook, peper, zout en flink veel fijngeknipte bieslook en lepel dit over de groente en spelt. Zet de schaal 20 minuten in de oven op 200 graden. 
Variatie: In plaats van spelt een ander graan. De groente kan aan het seizoen worden aangepast. Het is met bietjes, courgette of bloemkool ook erg lekker.

Broccolitaart
Dit recept is voor vier personen. Ik vries de helft in.
Kook een pond kleine roosjes broccoli vijf minuten. Hak een volle hand cahewnoten. Snij 2 geschilde peren in dunne plakjes. Verwarm de oven voor op 225 graden. Maak piedeeg (200 gram meel en de helft aan boter of olie) en rol het uit. Of leg plakjes ontdooide bladerdeeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een grote lap. Bekleed een ingevette vorm met het deeg. Bestrooi de bodem met wat paneermeel of brinta en verdeel de peer erover. Verdeel de broccoli en de noten over de peer. Klop 2 grote eieren of gebruik eivervanger (no eggs) met een scheutje -soja-melk en wat zout en peper. Schenk het eimengsel over de taart en bestrooi met een hand geraspte pittige -soja-kaas. Bak de taart iets onder het midden in een voorverwarmde oven in ca. 45 minuten gaar.

Broccolitaart met roomkaas
Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng een pan water aan de kook en kook roosjes en stukjes broccoli twee minuutjes. Niet langer. Haal de broccoli eruit en spoel af met koud water. Vorm een rechthoek van deeg* op een bakplaat of bekleed er een ronde vorm mee. Spatel ketchup of tomatenpuree op de bodem. Leg de broccoli erop. Strooi er peper en zout over, gesnipperde knoflook en blokjes roomkaas (of een andere -plantaardige- kaas). Vouw nu de rand omhoog van de rechthoekige vorm. Schuif de bakplaat in de oven, of zet de ronde vorm op een rooster in de oven. Bak ruim 30 minuten. 
*Ik maakte het deeg van 300 gram speltbloem, 1 theelepel wijnsteenpoeder (hoeft niet) snuf zout, 1 deciliter olijfolie en een scheut water (ongeveer 7 eetlepels). U kunt ook bladerdeeg gebruiken, of pisdeeg maken. 

Broccoli-tomaat schotel uit de oven
Stukjes en roosjes broccoli mengen met 1 eetlepel olijfolie, ringen ui, stukjes tomaat van 4 tomaten, schijfjes knoflook van een paar teentjes, versgemalen peper, zout en Italiaanse kruiden. Vers of gedroogd. Ik vind het lekker om er ook nog een rood pepertje door te doen. Een scheut wijn of groentebouillon toevoegen. De groente 45 minuten afgedekt bakken op 190 graden. Daarna zet u de oven uit, maar laat u de schaal er nog 10 minuten in staan. Hierna haalt u hem eruit en bestrooit u de groente met de kruiden die er ook in zitten, bijvoorbeeld oregano of baslicum.

Broodjes (glutenvrij)
Een of meerdere soorten meel. Bijvoorbeeld 50 gram havermoutmeel, 50 gram boekweitmeel en 50 gram amandelmeel, 2 theelepels wijnsteenpoeder, 2 eitjes, 2 eetlepels yoghurt, 1/4 thl zout (wijnsteenpoeder is ook een beetje zout). Eerst het meel met wijnsteenpoeder en zout goed mengen. Dan het ei en yoghurt erbij. In 4 grote, of 6 kleine vormpjes doen. 20 minuten bakken op 190 graden.

Broodschotel
Vet een ovenschaal goed in.Verdeel broodblokjes over de bodem. Meng in een kom tomaten, een groente waar u zin in heeft (stukjes courgettes of paprika, roosjes broccoli) en gebakken ui door elkaar. Verdeel dit over het brood. Vermeng 2 eieren met een scheut melk of room, bloem, en pesto. Breng op smaak met zout en peper. Giet dit gelijkmatig uit over de inhoud van de schaal. Strooi er geraspte kaas over. Bak dit 30-35 minuten midden in een op 180 graden C. voorverwarmde oven goudbruin en gaar Variatie: In plaats van tomaten een andere groente.

Brownies (rauw)
In de keukenmachine:
2 koppen (250 gram) dadels en 2 koppen noten malen. Zorgen dat u een hand noten over houdt. 1/3 kop cacao,en1 kop kokos erbij en weer malen. Tot slot een kleine banaan toevoegen en malen totdat de banaan is opgenomen. Ik doe er soms nog een beetje vanille of kaneel bij. Op het laatst de hand noten erdoor en nog even malen of de noten grof hakken en door het browniemengsel roeren. Alles in een vierkante of langwerpige vorm duwen. Het moet een dikke laag zijn. Een dag koel wegzetten.Daarna is het heel stevig en lunt u er blokken van snijden

Brownies (rauw en glutenvrij)
Eenvoudiger kan niet. Een kop walnoten grof malen en dan een kop dadels en 1/4 kop cacao erbij. Alles goed malen. Uitdrukken in een langwerpige of vierkante schaal. Ik doe er zelf eerst bakpapier in, zodat de schaal schoon blijft. Koel weg zetten en daarna in blokken snijden. Overheerlijk! Er kan ook nog een notencrème op. Zie recept.Met die crème kunt u de brownies zo uit de diepvries eten.Als u geen sterke tanden heeft een paar minuutjes wachten. In de zomer is het zo een verfrissend toetje. Er zouden dan ook nog aardbeien bij kunnen.
Variatie: een deel van de walnoten grof laten. U kunt deze brownies ook met andere noten maken en/of rozijnen of gember toevoegen.






Bruine bonensoep
De gedroogde bonen een nacht laten weken en de volgende dag ongeveer 1 1/2 uur koken. Dit hangt van de soort bonen af, maar ook van hoe oud ze zijn.
Na een uur een of meer biologische bouillonblokje(s) erbij, of een scheut Tamari, of sojasaus, een volle hand prei en flink wat blokjes knolsederij. Als alles gaar is naar believen de soep meer binden met de stamper of staafmixer. Ik vind het lekker om er daarna een flinke lepel mosterd door te roeren. Tot slot versgemalen peper en gebakken blokjes appel. De soep in grote kommen scheppen en bestrooien met peterselie.
Erbij stokbrood met kruidenboter, of stokbrood met olijfolie in de oven krokant gebakken.
Variatie: In plaats van mosterd een blikje tomatenpuree. Ipv peterselie bonenkruid of

Bulgursalade
De bulgur 5 minuten koken en nog ruim een kwartier laten staan. Het moet droog zijn. Terwijl het nog warm is mengen met wat olijfolie, een scheut citroensap, gesnipperde lente- of gewone ui, blokjes komkommer, zout, peper, een flinke bos gehakte peterselie en ongeveer de helft daarvan aan gehakte munt. Af laten koelen. Alle smaken kunnen zo goed intrekken. Op het laatst nog wat munt erover strooien

Cakeje (snel)
Een grote banaan mixen met 5 eetlepels spelt (of een ander) meel, 1 theelepel wijnsteenpoeder, 1 eetlepel olie en een ei. Op het laatst een volle hand rozijnen erdoor.Het besalg in een kleine springvorm of ovenschaaltje doen. Na 25 minuten bakken in een hete oven van 200 graden de oven uitzetten en nog vijf minuten laten staan. 
Variatie: met banaan en ander fruit. Als u alleen ander fruit neemt iets zoets erbij want de banaan en de rozijnen zorgen ervoor dat het natuurlijk zoet is. 
Veganistisch: zonder ei met een beetje extra wijnsteenpoeder. Ook heel lekker.

Caramelvla
2 eetlepels rietsuiker zachtjes laten smelten. 3 dl -soja-melk erbij gieten. Dan wordt het eerst een klomp. Als de melk warm wordt lost die op. 2 eetlepels arrowroot, maizena of custard mengen met een scheutje melk en door de warme vloeistof roeren. Een paar minuten zacht laten koken. In glazen schaaltjes gieten en er een dun laagje rietsuiker over strooien.

Carpaccio van courgette en tomaat
Snijd een courgette overlangs doormidden en schaaf met een kaasschaaf mooie, dunne lange plakken. Snijd de ontvelde tomaten ook in dunne plakjes. Verdeel de plakken courgette dakpansgewijs over de borden en verdeel de tomaatplakken op de rand van het bord. Maak een vinaigrette van olijfolie, honing en balsamico azijn. Breng  op smaak met peper en zout en eventueel een lepeltje mosterd. Bestrijk de carpaccio van courgette met deze vinaigrette en bestrooi met geraspte kaas, stukjes noot of pompoenpitten en fijngesneden basilicum. Maal op het laatst wat versgemalen zwarte peper over de courgette-carpaccio en bestrooi het nog met een snufje grof zeezout. Laat dit zeker 15 minuten afgedekt marineren. Op kamertemperatuur serveren. 
Variatie: Ipv courgette met gegrilde of gebakken aubergine, of met champignons. Als ze dun geschaafd zijn kunnen ze rauw, maar ik vind gebakken lekkerder.

Chocoladeflensjes
Flensjes bakken en op de helft dikke -soja-vla gieten. Dubbelklappen. Met poedersuiker of fructose bestrooien. Even koel wegzetten. Warme of koude chocoladesaus erbij geven. Variatie: Cacao door het beslag roeren en ipv chocoladesaus -soja-slagroom erbij geven, of allebei. 

Chocoladepasta 
Gezonde chocoladepasta krijgt u door 4 medjouldadels (of 8 kleine), 1 eetlepel cacao, een snuf zout en ongeveer 3 eetlepels water te pureren. Ipv water kan soja- of amandelmelk gebruikt worden. Minimaal een dag koel wegzetten. Lekker op brood, een cracker of beschuit, maar ook in taart of door een toetje. Als u er nog wat meer vocht door doet kunt u het over een vruchtensalade gieten. Bij het ontbijt is het lekker over havermout met banaan, of bij muesli.

Chocoladetaart
Een taartbodem maken van 100 gram gemalen noten en 50 gram gepureerde dadels en een snuf zout. Als u het rauw wil zo laten, anders een kwartiertje bakken op 180•.
Af laten koelen. In de keukenmachine of met de staafmixer een vulling maken van 12 geweekte (of medjoul) dadels, 2 bananen, 3 eetlepels cacao, 3 eetlepels kokosolie, eventueel vanille en snufje zout. In de 'deegvorm' doen en een paar uur of een nacht koud weg zetten. Mocht de vulling te dun zijn een eetlepel amandelmeel toevoegen. Eventueel garneren met geklopte kokosroom of ongezoete slagroom.

Courgettesoep 
In een scheutje olijfolie stukjes of schijfjes courgette stoven, met flink wat knoflook en oregano of basilium. Als u die kruiden niet heeft neemt u peterselie of gedroogde kruiden. Als de courgette bijna gaar is twee koppen bouillon, of water en biologische -groente- bouillonpoeder toevoegen. Een paar minuten laten pruttelen en dan pureren met de staafmixer ( of een roerzeef gebruiken). Ik raad een staafmixer van harte aan. Het is zo eenvoudig om daarmee snel een lekkere saus of soep te maken. Nog wat versgemalen peper door de soep en garneren met een takje van het gebruikte kruid.
Variatie: In plaats van gemalen peper een beetje fijngesneden verse peper. Leuk vanwege de rode puntjes.

Crackertjes van zaden
Mengen; 1 kop gemalen lijnzaad, 1 kop gemalen zonnebloempitten of noten, 1/2 kop sesamzaad, ruim 1 eetlepel sojasaus of een halve theelepel zout en ongeveer 10 eetlepels water. Het deeg minimaal 20 minuten laten staan. UItdrukken of uitrollen en met een mes lijnen op het deeg trekken van de maat van de crackers. Ik maak smalle, dunne reepjes als het om kleine gaat. Als ik ze bij de lunch of een maaltijdsoep geef maak ik ze groot. Ik zorg dat ik beide atijd in in huis heb. 20 minuten bakken op 160 graden. In de oven laten afkoelen. Daarna zijn ze eenvoudig te breken. In een luchtdichte doos zijn ze lang houdbaar en blijven ze lekker. Ik bewaar de helft op deze manier en de rest vries ik in.
Variatie: met bieslook of Italiaanse kruiden erdoor. Of met gedroogde kruiden, stukjes olijf of zongedroogde tomaat. 


Curry
U kunt dit recept aan het seizoen aanpassen.
Een stukje verse gember en een paar knoflookteentjes met de sfaafmixer of in de keukenmachine pureren. Een beetje water erbij en nog even mixen. 1 theelepel komijnzaad bakken tot de geur vrij komt. Een ui in stukjes meebakken tot hij glazig is. Een paar tomaten (in de zomer) erbij en het gember-knoflookmengsel. Ongeveer 10 minuten laten pruttelen. Dan 2 theelepels ketoembar (gemalen koriander) 1 theelepel garam masala of andere kerriesoort, 1 theelepel chilipoeder, cayennepeper of vers pepertje, 1 volle theelepel kurkuma (geelwortelpoeder) en zout. Nog even op een zacht vuur laten staan en proeven. Als het goed is er gare linzen doorroeren. Koreander of peterselie erboven knippen. Geven bij witte rijst (basmatirijst!) en/of naanbrood. In de zomer met raita (zie recept). 

Variatie: In de winter kunt ipv tomaten meer ui nemen, of stukjes wortel.

Eieren (met knoflook gevulde)
Eieren doorsnijden en vullen met geprakt ei, gekookte knoflookteentjes, beetje citroensap, ragfijn gesneden zoet-zure augurk en olijfolie. Ik gebruik ongeveer drie knoflookteentjes per ei en ik kook ze 12 minuten. Op smaak brengen met peper, zout en peterselie. Ook nog een beetje peterselie erover strooien.
Variatie: geen of een ander kruid erdoor en wat u verder maar kunt bedenken; kerrie bijvoorbeeld.



Fruit met schuimkop (warm)
Twee bananen, twee appels, twee sinaasappels en een paar ringen ananas in blokjes snijden. Mengen met rozijnen en kaneel. In een ovenschaaltje scheppen. Twee eiwitten stijfkloppen met fructose en/of vanille en op het fruit scheppen. Het schaaltje een half uur in de oven zetten op 175 graden.
Variatie: Met ander fruit. Ik heb nu winterfruit gebruikt. 
Veganistisch: Ipv eiwit oerzoet of rietsuiker over het fruit strooien en laten caramelliseren. Dan kunt u er nog soja-vanillevla of plantaardige room bij geven. 
.