zaterdag 16 maart 2019

Binnenmoestuinieren

Via topics las ik een artikel van Gerard Menting in het AD over ouderen die moestuinieren. Het hele jaar rond tuinieren vind ik normaal gesproken onnatuurlijk, maar in dit geval is niet alleen het positieve van bewust met groentes en kruiden bezig zijn belangrijk, maar ook de continuïteit. Zeker voor mensen die het geestelijk zwaar hebben zou tijdelijk stoppen niet goed zijn. Ik word zo blij van dit soort ontwikkelingen.

Een paar fragmenten:


"Deze ouderen moestuinieren lekker binnen

Groente- en kruidenplantjes zien groeien en bloeien, de geur opsnuiven, even proeven of wat oogsten voor de avondmaaltijd. Bewoners van twee verzorgingshuizen in Velp hebben vanaf volgende week een binnenmoestuin.
Het hele jaar rond gaan de binnenmoestuinen voedsel produceren, dat direct in de keuken van de oudereninstellingen gebruikt kan worden. Bewoners, verzorgenden en het team van de keuken gaan samen aan de slag met indoor gardening. Het is bijzonder dat verse producten direct naast de keuken worden geoogst, maar het sociale aspect is zeker zo belangrijk, zegt Marie-José de Dreu.

De Dreu houdt zich als manager huisvesting en facilitair bezig met het eten van de bewoners. In de vier locaties van verpleeghuis en woonzorgcentrum Innoforte in Velp wordt de bewoners tijdens de maaltijd niet zo maar wat voorgezet. Met zorg wordt omgegaan met de kwaliteit van de voeding, de bereiding en ook de beleving van de maaltijd.

,,Met wat meer aandacht is de voedselinname vele malen groter. De mensen zijn gezonder en hebben minder medicijnen of slaapmedicatie nodig.’' Het zijn bevindingen uit een onderzoek, dat bij onder meer Innoforte is uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit Wageningen. ,,In het oude systeem werden maaltijden naar de kamer gebracht en later opgehaald, zonder te kijken wat er nog op het bord lag. Toen had je bewoners waar ondervoeding bij werd geconstateerd. Dat kom je nu niet meer tegen.‘’  "