Goed leven met weinig (wordt steeds aangevuld)

Ik zal proberen iedereen die het moeilijk heeft om rond te komen (mooie uitdrukking, rond komen) bij te staan door veel goedkope recepten te delen. Zoals ik dat vroeger deed, toen ik elke week een weekmenu maakte. Ik weet nog niet precies hoe ik het nu ga doen, maar ik denk dat ik de groente en het fruit van het seizoen en/of aanbiedingen als uitgangspunt neem. In principe biologisch, maar soms gecombineerd met niet biologisch.Soms kan het niet anders want veel mensen staat het water tot aan de lippen en dan moeten er keuzes gemaakt worden. Ik hoop wel dat de situatie in Nederland zal veranderen en biologische groente en fruit, het beste voor je gezondheid, ooit prioriteit gaat krijgen.

Ik ga uit van twee personen.Verdubbelen omdat je met vier mensen leeft maakt het in principe goedkoper. Er wonen veel mensen alleen en ik zou dan toch deels uitgaan van twee personen. U kunt dan voor meerdere dagen koken en gerechten in de diepvries doen.

Biologisch is normaal, al het andere niet! Bespoten is veel goedkoper, maar we hebben het over gezond en er zijn ook mensen die ziek zijn, dus voor hun is zo goed mogelijk helemaal belangrijk. Als er iets op groente en fruit komt wat beestjes moet doden kan het voor u natuurlijk ook niet gezond zijn.
Bijna alles is in het begin van deze serie dus biologisch en als groente of fruit niet biologisch zijn zet ik dat erbij. Later wordt het noodgedwongen anders.

Eerst wat algemene zaken:

Probeer als het kan veel naar buiten te gaan. Niet alleen voor de frisse, zuurstofrijke lucht en het rustig of stevig in beweging zijn, maar ook om bijvoorbeeld brandnetels en paardenbloembladeren te plukken (werd vroeger molsla genoemd), hondsdraf (werd vroeger soldatenpeterselie genoemd want soldaten gebruikten het op die manier), weegbree enz. 

Hondsdraf


Ik wil niet alleen de aandacht leggen op seizoensgroente en fruit in de winkel, maar ook wat er in de seizoenen buiten te vinden is want dat is gratis,. En voor wat zelf gekweekt kan worden, wat bij terugkerende groentes ook zo ongeveer gratis is.

Buiten:

In het vroege voorjaar zit er extra veel goeds in de eetbare kruiden die buiten te vinden zijn. Vroeger was dit noodzakelijk, na een winter waarin er een gebrek was aan bepaalde vitamines en mineralen. Eerlijk gezegd lijkt het me nu ook noodzakelijk. Geniet van de wandeling en van wat u kunt maken van wat u geplukt heeft.

Brandnetel. Het zit vol vitaminen A, C en K en wat mineralen betreft: ijzer, calcium, chroom, koper, chloor, magnesium, kalium, mangaan, fosfor, selenium, silicium, natrium, zwavel en zink Alleen met brandnetels krijgt u dus al zoveel goeds binnen. Wie durft het onkruid te noemen? De natuur geeft ons wat we nodig hebben!

Pluk met een handschoen of zakje om uw hand heen. Er wordt altijd gezegd pluk vooral de toppen, maar dat snap ik niet, de goede stoffen zitten in het hele plantje, niet alleen in de toppen. Maak er een soepje van, met ui, knoflook en kruiden, of doe het fijngesneden in een omelet of groentesaus.

Dovenetel

De bloemetjes zijn zoet (bijen met een korte tong prikken er een gaatje in om de nectar eruit te zuigen) en kunnen in een toetje of door een beslag. Fijngesneden blaadjes en bloemetjes zijn lekker door een salade. 

Veel dovenetel plukken (stelen niet gebruiken, alleen als ze heel jong zijn) en klein snijden. 
Een paar minuten stoven. Bloem erdoor en groentebouillon erbij. Even laten pruttelen. Lekker met gekookte aardappelen, rijst of een ander graan.
De wortels van dovenetels kunnen worden gekookt en in een salade worden verwerkt.

Paardenbloemblad. Het hangt er vanaf hoe licht een plek is, maar ik heb de blaadjes gezien.  Vitamines: itaminen A, B1, B2, C. Mineralen: IJzer, calcium, magnesium, mangaan, natrium, seleen, zink, silicium, fosfor en koper. Verder antioxidanten, choline en carotenoïden..Het is bitter dus meng het met sla of komkommer.

Deze twee in het wild groeiende kruiden geven al heel veel goeds. 

Zelf kweken: Koop een paar zakjes zaad. Courgettes en pompoenen (beide planten geven vaak een grote oogst). Blijvende groentes: snijbiet, Nieuw-Zeelandse spinazie en pluksla. Dit is een goed begin en als u meteen de zaadjes plant van tomaten, paprika en verse peper dan ontstaat er een gezond tuintje, samen met de kruiden. Als u mensen kent die kruidenplantjes hebben dan vraag een stukje. Peterselie, bieslook, pepermunt, selderij, citroenmelisse, oregano en rozemarijn is een prachtig begin. Of andere kruiden zoals salie maggikruid, tijm. Het is voor altijd. Eenjarigen zoals tijm en peterselie kunt u ook blijvend maken door als de bloemetjes uitgebloeid zijn meteen de zaadjes op de aarde te strooien. Dat doe ik altijd en het werkt heel goed.

Bloemen en kruiden drogen
Als u kruiden en geurende bloemetjes in de zomer plukt kunt u ze drogen. In de winter maakt u er thee van. Ik heb zelf altijd gedroogde pepermunt en als het kan salie. Droog zoveel mogelijk, het blijft eindeloos lang goed. Van rozemarijn, tijm en oregano maak ik een Italiaans mengsel voor door sauzen. Rozemarijn gebruik ik ook voor thee of ik laat het in olijfolie trekken voor massage olie. Van tijm maak ik als het nodig is hoestdrank.

Gedroogde bamikruiden
U droogt kleine snippertjes ui, wortel, prei, paprika 

En dan nu op naar de winkel, of laat de boodschappen bezorgen. U wordt dan niet in verleiding gebracht en u koopt veel tegelijk zodat u misschien alleen nog een keer extra groente en fruit hoeft te kopen. En eitjes ergens in de omgeving? We hebben hier vlakbij 2 adressen voor eitjes van blije kipjes, 10 voor €2.

Koop vooral ook diepvriesgroente en -fruit. Het wordt na de oogst meteen verwerkt dus alle vitamines blijven behouden.

Ik raad aan bij elke keer dat u grote boodschappen doet een paar potjes en/of blikjes en droogwaar extra te kopen zodat u een voorraad aan legt. Dat geeft een rustig gevoel. Al doet u er elke keer een of twee. Ook elke keer een specerij, al is het veel voordeliger om grote verpakkingen te kopen. Wij gebruiken het vakantiegeld voor een groot deel voor voorraad. Ik koop grote zakken kaneel, kerrie, gemberpoeder, kurkuma, peperkorrels enz. Specerijen maken de meest eenvoudige maaltijden lekkerder en dat geldt natuurlijk ook voor verse kruiden. Specerijen verwarmen en verse kruiden verkoelen. De voedingswaarde wordt er ook nog eens door verhoogd.

Koffie, thee (zorg voor pepermunt, tijm, rozemarijn en citroenmelisse in de tuin of op balkon of in de vensterbank, dan heeft u altijd uw eigen gezonde thee!) staan er niet bij, ook geen drank. En u heeft vast olie, azijn, peper, zout en mosterd.

Ik heb zelf altijd veel winterwortelen in huis. Er is zoveel mee te doen; als groente rauw, gekookt, gestoomd, gebakken. Maar ook in een zoete worteltaart of zelfs als jam. Soms heb ik nog een deel en dan komen er alweer nieuwe want ik bestel het altijd.
Ik verpak het goed in een grote doos met keukenpapier ertussen. Dit doe ik ook vaak met bladgroentes. Het blijft op deze manier lang goed.
Ook heb ik altijd veel uien en knoflook. Dit is samen met alle kruiden en specerijen die ik heb een goede basis. Qua voorraad zijn er ook altijd aardappelen, bananen, appels, perssinaasappels, peulvruchten, granen en pasta, evenals heel veel tomatenpuree, diepvriesgroentes (soms beter dan vers) en diepvriesfruit.
Tomatenpuree koop ik altijd bij de Aldi, 6 blikjes aan elkaar kosten €1,80 en ik neem dan meteen 5 traytjes tegelijk. Ik gebruik het veel en geconcentreerde tomaat is heel goed.

Vanaf nu (1 feb. 2024) zet ik het nieuwste bovenaan.


Ik ga ervan uit dat u koffie, thee, olijfolie, peper en zout, kruiden en specerijen hebt.

Boodschappen
Volkoren rogge crackers €0,98
6 kleine (piccolo) broodjes €0,79
2 Stokbroodjes €0,75
1 kg bloem €0,89
1 kg volkoren meel €0,89
Gist €0,25 (1/2 voor brood en de 1/2 voor pannenkoeken)
€4,55

Havermout €1,75
Rode linzen €2
€3,75

2 kg aardappelen €3,66
Spaghetti €0,95
Volkoren macaroni €€0,93
Bruine rijst €1,13
€6,67

Uien €1,29
Knoflook €1,39
Broccoli €2,39
Prei €2,98
Spitskool €2,19
Wortels €2,25
Gekookte bietjes €1,54
IJsbergsla €1,31
€14,03

Bananen €2,19
Appels €3,19 (er zitten heel veel biologische appels in een zak)
€5,38

Blik tomaten €0,75
6 blikjes tomatenpuree €1,79
€2,43

Diepvries
Erwten €1,39

15 eieren €6,49
Pond kaas €8,77
Tofu €1,49
€16,75

Margarine 
€0,79
650 gram pindakaas €2,49
Jam €1,16
Appelstroop €0,99
Chocopasta 
€0,89
€6,32

2 pakken (2 liter) volle yoghurt 
€3,16
2 pakken (2 liter) volle melk €2,68 (of havermelk €2,46 of zelf maken)
In volle producten zitten de meest waardevolle stoffen en het vult meer dan mager.

750 gram rozijnen 
€2,09 (Dit is veel en dus lekker veel gebruiken vind ik)

Friese kruidkoek €0,65
Rol volkoren koekjes €1,09

€69,51 = €17,50 per week

Wat mogelijkheden.

Ontbijt of lunch

 • Havermoutpap met banaan
 • Yoghurt met havermout en appel of banaan
 • Crackers, brood, met een gebakken of hard ei, kaas, appelstroop en/of jam
 • Voor zondagen: Boterham met eitje, broodje 1/2 met kaas, 1/2 met jam. Er zijn voor 3x broodjes, dus of zelf bakken of 1/2 stokbroodje gebruiken
 • Omelet met gebakken ui en kruiden / geroosterd brood
 • Dubbele boterham met sla en krokant gebakken, goed gekruide tofu
 • Geroosterd brood, hartig met boter en een beetje zout en een met zoet
 • Brood met chocoladepasta, zo of met banaan
 • Tosti met zelfgemaakte tomatenketchup van blikje tomatenpuree (zie bij recepten)

Soep
 • Linzensoep met ui, wortel en zd brood
 • Uiensoep met stokbrood met beetje geraspte kaas, even onder de grill

Aardappelen
 • Aardappelschijfjes met erwten uit de diepvries
 • Aardappelen in de oven gebakken, door midden gesneden, met dahl (Indiaas gerecht van gedroogde, gespleten peulvruchten zoals linzen met curry, bouillon en kruiden). Voor 2x maken.
 • Bietensalade met fijn gesneden stukje ui, appel en bieslook / brood of stokbrood
 • Stamppot met gebakken ui en reepjes ijsbergsla en veel kruiden, blokjes hard ei

Rijst
 • Nasi met prei, wortel en specerijen die u heeft / gebakken ei
 • Rijst met erwten en blokjes tofu
 • Rijst met gebakken ui en wortel met pindasaus
 • Rijst met dahl en wortelsla
 • Rijstkoekjes, hartig of zoet. Hartig met kruiden/specerijen en een gebakken uitje / sla
 • Zoet met rozijnen en kaneel

Pasta
 • Spaghetti met tomatenpuree, knoflook
 • Spaghetti met tomatensaus en een hard ei
 • Volkoren macaroni met blokjes kaas en een groente 
 • Volkoren macaroni met kort gebakken groente en pindasaus

Groente
 • Spruitjes (in de zomer sperziebonen) met pompoen (in de zomer zoete aardappel) in kokosmelk, 
 • Broccoliquiche met sla
 • Wortelschijfjes uit de oven (ruim half uur bakken op 190 graden, met scheutje olijfolie)
 • Knolsederij in plakken in tomatensausje met geraspte kaas, uit de oven / rijst of aardappelen
 • Thaise spitskool met kerrie, gebakken ui, tomaat uit blik, scheut kokosmelk / rijst

Toetjes en snacks
 • Yoghurt met banaan
 • Yoghurt met rozijnen. Dag ervoor gemaakt
 • Yoghurt met appel, rozijnen en kaneel
 • Drie in de pan (kleine dikke pannenkoekjes met rozijnen en stukjes appel)
 • Pannenkoeken met appelstroop, jam of chocoladepasta, na soep bijvoorbeeld
 • Rozijnenkoekjes
 • Havermout, wortel, rozijn muffins

Gebakken aardappels met erwten
Aardappelschijfjes van een paar grote aardappels koken tot ze bijna gaar zijn, samen met een  beker erwten. 
Afgieten en weer in de pan doen. 1 lepel olijfolie, 1/4 theelepel chili- of cayennepoeder, 1/2 theelepel knoflookpoeder en peper en zout toevoegen. Even zachtjes bakken en klaar.(Quaint housewife) Yoghurttoetje met fruit toe.

Wortel-rozijn muffins, of met blokjes appel ipv wortel met kaneel en als u heeft gemberpoeder
Mengen:
250 gram havermout malen of bloem of volkoren meel gebruiken
1 theelepel kaneel en gemberpoeder, of koekkruiden
150 gram geraspte wortel of appel
snuf zout
75 gram rozijnen of meer
500 ml (plantaardige) melk of water
Als u havermout gebruikt zou ik een eitje of een kleine banaan als bindmiddel gebruiken.
Bij bloem hoeft dat niet en kan het zo, of met 2 theelepels wijnsteen- of bakpoeder.
25 minuten bakken op 200 graden, in de aifryer 180 graden
Vers gebakken lekker, maar koud zijn ze ook lekker.
Dit zijn er 12.

Ik gebruikte ongeveer de helft van het recept, maar evenveel rozijnen en appel (denk ik).
Ik deed het met een muffinvorm in de airfryer en dan zijn het kleine muffintjes. Deze staat op een bonbonbordje.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ik ga een beetje uit van de grote boodschappen die wij 1x per maand doen bij de Jumbo. Na twee weken komt Ekoplaza. 
Onze lijst is iets anders want onze situatie is heel specifiek vanwege de klachten die wij hebben en we hebben een deels andere manier van eten. Ik pas het aan, maar veel komt toch overeen. Wat hier staat kopen we eigenlijk bijna allemaal.

Wij doen 4 weken met 2 kg aardappelen, 500 gram per keer. Ik zal steeds een paar maaltijden van onderstaande producten geven waar u mee vooruit kunt. (later; ik deed alle maaltijden)
De lijst is een indicatie, misschien sommige dingen eraf, andere erbij. En het scheelt natuurlijk enorm of er pubers in huis zijn. Dan een paar broden in de week en gewoon veel van alles wat het meest betaalbaar is en daarbij bijna altijd de goedkoopste verse groente en fruit). Van het seizoen dus. Zorgen dat u geen honger heeft, ook met weinig geld hoeft dat absoluut niet. Alleen bij de laatste twee weken, met echt heel weinig geld wordt het lastig, maar ik hoop dat dit niet zal voorkomen.

In een brood zitten gemiddeld 22 boterhammen (bij de Aldi 25). De tros bananen van 850 gram bestaan nu uit 6 grote bananen. Soms zijn het 8 of 9 kleinere. Ik had er zelfs wel eens 10.
1 kg appels bestaat nu uit 9 1/2 appels.

Alle weekprijzen zijn ongeveer prijzen. Het hangt van de winkel en het seizoen af.

Uien 1 kg  €1,70
Knoflook 100 gram €1,19 (2 bollen)
Wortels 1 kg €1,69
Kruimige aardappelen 2 kg €3,25
Champignons €1,49
Komkommer €1,49
IJsbergsla €0,79 Niet biologisch
Voorverpakte bietjes 500 gram €1,19
Witte kool 1 kg €1,79
Diepvries bladspinazie 450 gram €1,44
Diepvries  tuinerwten 450 gram 1,83
Diepvries spinazie a la crème €1,93
Balkanmix 1 kg €2,59 niet biologisch, ziet er vrolijk uit en handig zo'n grote verpakking
Blik tomaten 1,48
400 gram gedroogde bruine bonen, niet biologisch €1,39
Rode linzen niet biologisch 400 gram €1,24
Appels 1 kg €3,49 
Bananen 850 gram €1,89
Sinaasappelen 1 kg €2,99
Diepvries bosbessen niet biologisch 750 gram €3,89
Speltmeel 400 gram €2,21niet biologisch maar dat is met spelt geen probleem
Spaghetti 500 gram €0,79  
Bruine rijst 400 gram €1,28
Havermout 500 gram €1,24
Brinta €1,99 niet biologisch
Eieren 12 stuks €3,66
Yoghurt volle, 1 liter €1,24 Sojayoghurt halve liter €1,29
6 pakken houdbare melk 5,79
Sojamelk €0,88  
Koolvis 400 gram €1,89
Tofu 375 gram €1,85
Plantaardig gehakt 200 gram €1,58 of biologisch rundergehakt 300 gram €3,79
1 liter olijfolie €5,49 niet biologisch
Chocolade puur 100 gram €0,46 (ken ik niet, maar er zit niets raars in)
Ze hebben dit ook in melk, melk met hazelnoten en wit
Tarwe biscuits 2 pakken €0,99
Stroopwafels €1,65
Gezouten pinda's pond €0,49

6 piccolo's, broodjes €0,45
4 bruine pistolets €1
Donker roggebrood €0,49
Volkoren brood €1,39
Crackers €0,72
Roomboter €2,69 (in vieren snijden en per kwart mixen met gekookt water. De boter eerst zacht laten worden en dan zoveel water erbij tot het niets meer opneemt. Zo heeft u een luchtige, voordelige boter. want het wordt veel meer. 
Als u volledig plantaardig eet dan Blueband vegan boter 500 gram €1,79. Nu de tweede voor de helft van de prijs. Op zich prima, maar er zit wel palmolie in, dat is niet prima. Het zit in bijna alle plantaardige boter. 
Alleen in The Flower Farm boter zit geen palmolie. 375 gram €2,71
Kaas €6,03 Plantaardige kaas €3,09
Mozzarella €1,97 Plantaardige romige haverspread €1,97 
Pindakaas 600 gram €2,19
Appelstroop €1,99 (in sommige appelstroop zit suiker, maar hierin niet, 100% appels)
Jam vanaf €2,56. Niet biologisch vanaf €1,09, een grotere pot
Vlokken Jumbo (in de goedkoopste zit palmvet, dus die niet) €1,19

Bieslookplantje €1,79. In vieren verdelen en in een bak of in de tuin zetten (nu nog afdekken)

Totaal €100,71

Voor vier personen de helft erbij? Er moeten natuurlijk ook nog (oven) frieten bij. Een aantal producten gewoon verdubbelen = ongeveer €150 
€30 huid, schoonmaakproducten enz.

Na 2 weken groente en fruit kopen voor €40
(Andijvie, paprika, courgettes, broccoli, meer uien, meer knoflook, zuurkool want het is opeens weer heel koud en als slaatje is het trouwens ook lekker, tomaten, soepgroente, prei, meer wortels, meer diepvriesgroentes.)
Zeker ook bosui, na gebruik de onderkant meteen in water zetten of in de grond. Het groeit vanzelf weer aan.
Het is dan in totaal €220 per maand, €55 per week.

De volgende maand dit als basis, maar bijvoorbeeld spaghetti vervangen door (volkoren) macaroni, rozijnen, blikje ananas enz. Er vallen steeds producten af.

Suggesties voor maaltijden:

Ontbijt:
 • Havermout met gewone melk of sojamelk (met water vind ik niet lekker, maar u misschien wel) met banaan en kaneel
 • Brinta met stukjes sinaasappel en een lepeltje aardbeienjam
 • Geroosterd brood met een gebakken of gekookt eitje (ik gebruik dan altijd Marmite). Ik kan van 1 ei een omelet voor ons samen maken en als u heel zuinig doet verdeelt u het per persoon over twee boterhammen. 
 • Wentelteefjes, maar dan niet in ei geweekt maar melk of gemengd met water, of alleen water. Bestrooid met kaneel en iets zoets of jam, pf met banaan
 • 1 beker havermout mengen met beker warme (plantaardige) melk of water. 10 minuten laten staan, dan wordt het dik. Twee eitjes erdoor, eventueel 1 eetlepel geraspte (soja) kaas erdoor, kruiden (bijvoorbeeld bieslook of peterselie of een specerij bijvoorbeeld paprikapoeder, komijn of uipoeder enz), zout en peper. In olijfolie bakken, met de deksel erop. Ook als lunch lekker met sla.
 • Van speltmeel kleine pannenkoekjes bakken en op elkaar stapelen. Met banaan en kaneel of jam ertussen en een beetje verdunde jam erover schenken, of verdunde appelstroop (of gewone stroop)
 • Yoghurt met havermout, appel en kaneel

Lunch:
 • Dunne omelet met bieslook en/of een gebakken ui op een dubbele boterham, al dan niet geroosterd
 • Wel of niet geroosterd brood met pindakaas, sambal en komkommer of banaan
 • Stamppot over van gisteravond op de boterham met een klontje boter erop
 • Dubbele boterham met sla en linzen of een bonenburger en gebakken uien met een tomatensausje van tomatenpuree
 • Courgettesoep met tosti (beetje kaas raspen en rauw uitje of tomaat erop)
 • Pannenkoek met pindakaas en geraspte wortel, eventueel met kerrie of sambal en een zoete met jam of appelstroop en banaan
 • Gebroken spaghetti met soepgroente, tomatenpuree en plantaardig gehakt
Diner:
 • Bonen en linzen allemaal koken (bonen eerst een nachtje weken) en er verschillende maaltijden mee maken. Chili con of sin carne met gebakken uien, knoflook, de Balkangroente
 • Linzenkoekjes en een paar bewaren die later in stukjes meegebakken kunnen worden in een rijstgerecht.
 • Spaghetti in stukken met ui, knoflook, fijngesneden witte kool en wortel. Zo, met of zonder eitje of met pindasaus.
 • Aardappelen koken, de helft nu gebruiken voor stamppot, puree, of bijvoorbeeld voor bietensalade. Fijngesneden ui en appel erdoor en bieslook. Ook lekker op al dan niet geroosterd brood. 
 • De rest van de aardappelen over twee dagen bakken, eventueel met ui erbij. Met sla en stukjes hard ei. En mayonaise. Zie de plantaardige mayonaise bij recepten. Als u geen mosterd in huis heeft, het kost bijna niets. Het hoort bij de basisvoorraad vind ik. Voor een lekkere vinaigrette, mayonaise, mosterdsaus.
 • Gekookte ardappelen, (rest) gekookte rijst gebakken uien, koolvis, mosterd
 • Macaroni met kort gebakken groentes en pindasaus. Dit is het lekkerst met volkoren of spelt macaroni

Er is nog koolvis over. Voor deze week of voor later. Voor hetzelfde menu of voor vissoep met gebakken uien, tomaten uit blik, iets pittigs en extra groente, bijvoorbeeld diepvrieserwten of prei / stokbrood. Of met uien, appel, kerrie (ik vind dit een heerlijk herfstgerecht) en eventueel een beetje geraspte kaas erover. Ook met stokbrood of bruin brood.

-------------------------------------


€30 per week

Het blijft het meest voordelig om 1x per twee weken of 1x per maand boodschappen te doen.
Maar niet iedereen kan dat. Als uw inkomen binnenkomt en er zijn geen schulden, dan meteen voor €80 boodschappen doen en na twee weken groente, fruit enz. voor €40, of een iets andere verhouding. Vooral dat u dan grote verpakkingen kunt kopen scheelt echt heel veel.
Maar ik zal nu doen of het niet kan, dat het echt onmogelijk is.

Pond uien €0,85
Knoflook (wel voor 2 weken denk ik)  €1,19
Wortels €1,69
IJsbergsla €0,89 (niet bio)
Diepvries spinazie €0,50 (niet bio)
1 kg Balkanmix €2,59 (niet bio)
140 gram tomatenpuree €0,39 (Voor de helft betaalt u €0,35!)
1 kg appels €3,49
750 gram bananen €1,89
Linzen €1,24
Havermout €1,24
1 kg bloem €0,59
Spaghetti €0,79
6 eitjes €2,61
Volle yoghurt €1,24
Boter Zeeuws meisje €0,94 Dit is interessant. Er is veel goedkopere margarine te krijgen, maar alles met gewone palmolie. Deze is met duurzame palmolie!
Pindakaas €2,19 (600 gram, dus ook als u het veel gebruikt doet u hier een tijdje mee. Veel voordeliger dan een kleinere pot.  350 gram kost €1,99. Voor 250 gram betaalt u maar €0,20) 
Aardbeienjam €1,09
Appelstroop €1,99
100 gram pure chocolade €0,49

Totaal €30,26

Welke keuzes maak je, dit zijn voorbeelden. Misschien maakt u andere keuzes. Er tot de laatste uitdaging allerlei goeds bij. 
Alles opeten! Soms zie ik in you tube filmpjes wel eens dat iemand een kwart ui overhoudt. Ui is gezond. U moet zeker geen honger krijgen. Daarom volle yoghurt, boter en pindakaas. Iets erbij kopen als u er tekort aan heeft. 

Ontbijt:
 • Voor twee dagen warme havermout met banaan 
 • 1 al dan niet geroosterde boterham met pindakaas, 1 met jam.  
 • Geroosterd brood met boter en zout en een gekookt eitje
 • Yoghurt met havermout en blokjes appel 
 • Geroosterde boterham met pindakaas en 1 met appelstroop
 • Zondags ontbijt gewoon of geroosterd roggebrood. 1 met 1/2 omelet, 1 met appelstroop en 1 met jam. Eerst kopje thee, daarna kopje koffie.
Lunch
 • Dubbele boterham met omeletje met veel tuinkruiden, peper en zout
 • 2 pannenkoeken (van bloem en water of misschien heeft u iets anders laten vervallen en melk of sojamelk gekocht) met linzenpuree en sla en zoete met appelstroop
 • Wortelsoep met plat brood# /  *yoghurt met appel en kaneel
 • 1 al dan niet geroosterde boterham met pindakaas en 1 met jam. Op elkaar leggen en schuin doorsnijden
 • Kruidenbouillon van zevenblad of brandnetel / dubbele roggebrood met appelstroop, dunne schijfjes appel en kaneel
 • Uiensoep * rijstkoekjes (rijst malen of wat langer koken en met een vork fijnmaken. Beetje water of eitje erdoor en kaneel) met jam toe 
 • Maaltijdsoep van ui, knoflook, Balkanmix en kruiden als u heeft / *kopje thee met havermoutkoek
#150 gram bloem met een flinke snuf zout mengen met 100 liter water of yoghurt. Bal van vormen en uurtje koel wegleggen. In vieren verdelen en met deegrol of vingers plat maken. In een hete pan bakken tot er bruine vlekjes te zien zijn. U kunt een eetlepel gesmolten boter door het deeg doen of er boter opsmeren.

Diner
 • Spaghetti met gebakken ui, knoflook, dv spinazie en kruiden als u heeft
 • Linzen met gebakken ui, knoflook, tomatenpuree en Balkanmix en als u heeft iets pittigs. 2 1/2 maaltijd van maken. 2x met rijst erbij en de rest kort pureren voor de lunch
 • Spaghetti met boter en zout of met boter en tomatenpuree met gebakken uien erdoor, knoflook en Balkanmix / *yoghurt met banaan
 • Wortelsoep *American pancakes (als u heeft theelepel bakpoeder door het beslag zodat het dikke pannenkoekjes worden) Paar op elkaar stapelen met banaan ertussen en wat verdunde appelstroop erover heen gieten
 • Rijst met wortel en pindakaas, heel fijn gesneden ui en als u heeft kerrie en gemberpoeder. Hier koekjes van maken en bruin bakken / sla erbij
 • Gestoofde wortel met ui en kruiden uit tuin, bak of buiten geplukt. en linzen erdoor. Erbij wat u over heeft.  
 • Linzenburger (van linzen ui, knoflook, kruiden en misschien is er nog een beetje Balkanmix) met gebakken uien op een dubbele boterham met sla
Havermoutkoeken
2 bananen prakken, 75 gram havermout erdoor roeren en stukjes chocolade. 20 minuten bakken op 180 graden. Dit zijn koeken waar je goed op moet kauwen. In plaats van chocolade kunnen er stukjes appel en kaneel door.
Knapperige koekjes maakt u door een flinke lepel boter door het deeg te doen.
Of u maakt gewone koekjes van 100 gram bloem, 50 gram boter en 40 gram suiker of jam. 
Zo heeft u iets tussendoor of als toetje

-----------------------------------------

€20 per week

Pond uien €0,85
Prei, niet biologisch €0,64
Wortels €1,69
IJsbergsla €0,89
Bladspinazie €0,50
Dv gebroken bonen €0,76
Bananen €1,89
Grote pot appelmoes €0,69
Tomatenpuree €0,38
Bloem €0,59
Havermout €1,24
Bruine rijst €1,28
Linzen €1,24
Volle yoghurt €1,24
1/2 liter melk €0,74
Sesamcrackers €0,72
Plantaardige margarine €0,94
Pindakaas €2,19
Kersenjam €1,09
Chocoladevlokken €1,19

Totaal €20,71

Ontbijt
 • 2 dagen havermout met water en banaan (en kaneel!)
 • 3 crackers,1 met pindakaas, 1 met banaan, 1 met kersenjam
 • Yoghurt met havermout en jam

Lunch
 • Grote kom wortelsoep met eigen kruiden of kruiden van buiten / flat bread met boter
 • Kruidensoepje / *2 pannenkoeken met pindakaas en banaan
 • Hartige havermout met prei, kruiden (en specerijen die u heeft) of zoekt
 • Uiensoep / 1 hartige cracker, bijvoorbeeld met geraspte wortel en kruiden en 2 crackers met kersenjam en vlokken (Schwarwalderkirsch crackers!)
 • Wortelsoep met gebakken ui / *flensje met vlokken en even in de pan verwarmen
 • Rijst met linzen, gebakken ui en mosterd of tomatenpuree met verse kruiden
 • Bekertje havermout mengen met bekertje water. Half uurtje laten staan. Mengen met diepvriesspinazie, havermoutmeel, wortel, peper en zout. Koekjes van bakken. Sausje van beetje tomatenpuree en wat water (even aan de kook brengen) en peper en zout erover sprenkelen. Flatbread erbij en sla.
Diner
 • Pizza van bloem met water. Erop tomatenpuree, linzen, gebakken uien, Italiaanse kruiden of eigen kruiden / ijsbergsla
 • Rijst met gebroken bonen, gebakken uitje en pindasausje
 • Voor 2 dagen linzen met prei en wortel, beetje tomatenpuree met rijst
 • Rijst, linzen, gebakken ui en iets scherps, sambal, vers pepertje als u dat heeft of veel peper / appelmoes
 • Wraps van de bloem gemaakt, met sla en linzen met specerijen / *yoghurt met appelmoes
 • Pannenkoeken met spinazie en linzen, tomatenpuree verwarmen en beetje melk erbij en over de pannenkoeken gieten / * kopje koffie met havermoutkoekjes met vlokken erdoor

-------------------------------------------

Havermout-banaankoekjes
1 geprakte banaan mengen met
90 g pindakaas
90 g havermout
Koekjes van vormen en in de ijskast zetten.  
Ze hoeven dus niet in de oven. Ter variatie misschien af en toe wel.
20 minuten op 175 graden.
€15 per week  

1 kilo uien niet biologisch €0,85
Prei, niet biologisch €0,64
1 kg wortels niet bio €0,85
IJsbergsla €0,89
600 gram Krieltjes €0,95
Blik tomaten €0,54
500 gram volkoren macaroni €0,89
Macaronimix €0,69
(Groentepoeder 30,4% (tomaat, champignon, prei, ui, wortel) gedroogde groenten 22,2% (ui, knolselderij, prei, paprika, wortel, groene kool, witte kool) specerijen (paprika, knoflook, witte peper, gember, kurkuma, nootmuskaat, lavas) kruiden oregano, basilicum, majoraan, tijm)
Bananen €1,89
Havermout €0,68 
Gedroogde witte bonen €1,11
Sojamelk €0,88
1/2 casinobrood, 12 boterhammen €0,69
500 gram roggebrood, 10 sneetjes €0,49
Plantaardige margarine €0,94
Pindakaas €2,19
Bosvruchtenjam €1,09

Totaal €16,26

Dit is te weinig vind ik. Nog zeker een pak roggebrood erbij kopen denk ik, En nog iets, yoghurt en meer havermout.

Ontbijt
 • 4 dagen havermout met sojamelk, 2x met banaan, 2x met gestoofde aardbeien
 • 1 dag havermout met water (minimaal kwartiertje laten wellen of de nacht ervoor, 1/2 geprakte banaan en een lepel pindakaas erdoor
 • 2 dagen roggebrood, 1 met pindakaas, 1 met jam

Lunch
 • Wortelsoep / dubbele roggebrood met pindakaas en jam
 • Onkruidsoepje / geroosterd brood met pindakaas en banaan
 • Havermout pannenkoekjes met bosvruchtenjam
 • Kruidenbouillon / gebakken brood met geraspte wortel
 • 200 gram gekookte krieltjes in plakjes snijden en met wortel en uitje slaatje van maken
 • Slaatje van wortel, ui , reepjes sla en kruiden 2 geroosterde boterhammen met boter 
 • Roggebrood laten weken in sojamelk, mengen met banaan. In de oven bakken

Diner
 • 400 gram gebakken krieltjes met ui / sla 
 • Macaroni met spitskool en pindasausje
 • Voor 3 avonden bonenschotel (alle witte bonen weken en koken, uien, prei, wortel erdoor en tomaten uit blik) Bestrooien met veel verse kruiden
 • 2 dagen macaroni met gebakken uien, stukjes wortel en groente-mix

€10 per week

Om te overleven
Nu is niets meer biologisch, maar stel dat er echt bijna niets meer is overleef je hiermee en je krijgt alle noodzakelijke vitamines en mineralen. En natuurlijk als het kan nog eigen kruiden of kruiden die u buiten vindt. 

825 gram zilvervliesrijst €2,44
400 gram linzen €1,24
1 kg uien €0,85
1 kg Balkanmix €2,59
1 kg roggebrood €0,98
450 gram appelstroop €0,79
1 kg bananen €1,49

Totaal €10,38

Als u vet erbij wil, plantaardige margarine voor €0,49 kopen. Dan is het nog steeds onder de €11. De maaltijden vullen dan nog wat beter.  

Ontbijt
Roggebrood met appelstroop en 1/2 banaan

Lunch
Roggebrood met geprakte linzen en gebakken uien. Een paar uien rauw houden zodat u die snippert en er af en toe overheen strooit. Voor beet, smaak en vitamine. Als u boter heeft deze afwisselend mengen met de linzen of de uien, of met allebei. Verse kruiden erdoor. en als u heeft steeds andere specerijen. Voor de afwisseling, maar zonder iets is het ook lekker denk ik.

Diner
Voor het diner alle rijst en linzen koken (wat gekookte linzen bewaren voor de lunches). 2 uien bakken, de Balkanmix erbij, de rijst en de linzen. Peper en zout toevoegen en als u heeft nog wat andere specerijen. Zonder kan ook, het is lekker. 1/2 banaan

Jetske leeft van €10 Jumbo boodschappen https://www.youtube.com/watch?v=0mCY2SYDgQA


€5 per week

1 kg uien €0,85
Gebroken rijst €0,98
Diepvries bladspinazie €0,50
Worteltjes en doperwten €0,68
(of ipv deze twee groentes een pak linzen en een deel ervan laten ontkiemen, 
dan is er vitamine C)
Blik tomaten €0,54
Brood €0,89
Boter €0,49
Pure chocolade €0,45

Echt alleen om te overleven. Rauwe uitjes op brood met boter en soms gebakken uien. De chocolade raspen, ook voor op de boterham.
Dit is de enige keer dat ik brood van de Aldi heb gebruikt terwijl die het goedkoopst is. Zelfde voor jam en misschien voor meer. Dat scheelt dus nog.

De gebroken rijst vult niet echt maar u kunt er veel maaltijden mee maken. Met een beetje boter en eerst de spinazie (de 2e keer niet opnieuw warm maken, maar koud eten) en daarna de erwten en worteltjes en tussendoor een keer alleen met boter (en zout of suiker). Of linzen ipv de twee groentes. Uien en kruiden erdoor. en een 1/2 blik tomaten. Linzen geven meer een vol gevoel. Als u specerijen en verschillende kruiden heeft kunt u elke dag een andere smaak geven aan het rijst-linzenmengsel.an de rest van de tomaten met water erbij en peper en zout een soepje maken.

------------------------------

Nog wat extra heel goedkope maaltijden:

De meest eenvoudige maaltijd wordt gezonder door vooraf een groentesoepje of kruidenbouillon. Of met extra groente of kruiden of een fruittoetje, al is het alleen een appel. In schijfjes met een beetje kaneel en 'suiker' erop. Of yoghurt met banaan, of yoghurt met in het seizoen zelfgeplukte bessen of bramen.
Met een letter geef ik de seizoenen aan. A betekent 'altijd'.
 • (L) Zevenblad (en eventueel ander onkruid zoals hondsdraf, brandnetel, look) pureren met een scheutje olie en knoflook, peper en zout. Zonnebloempitten zijn heel goedkoop en die kunnen erdoor, maar zonder is ook lekker. Door spaghetti of door aardappelpuree en dan een andere groente erdoor zoals fijngesneden andijvie. Of het als puree houden en sla erbij of ratatouille, of over gekookte aardappelen. Door macaroni is ook lekker met bijvoorbeeld gebakken paprika en/of courgette.
 • (L+Z) Spaghetti met olijfolie, veel knoflook en verse kruiden, eventueel met tomatenpuree
 • (A+L) Broodschoteltje, hartig of zoet. Hartig, ui bakken, eventueel met andere goedkope groente van het moment. Mengen met geweekt en goed uitgeknepen stukjes brood. Overgieten met een geklopt eitje met melk of water en kruiden of alleen peper en zout. In de oven bakken. Als het kan met sla uit eigen tuin of in het voorjaar met een slaatje van paardenbloemblad.
 • (L+A) Een kruiden of uiensoepje en daarna een zoet broodschoteltje. Zelfde als vorige gerecht maar ipv ui en kruiden plakjes of stukjes banaan, een appel in stukjes en/of rozijnen, kaneel en eventueel nog een beetje jam erop
 • (A) Zilvervliesrijst met rozijnen en banaan
 • (A) Grote kom uiensoep (uien zacht en lang gebakken, ze moeten zoetig worden) met beetje geraspte kaas erover en stokbrood (2 stokbroodjes voor 0,49 of 2 desem meergranen stokbroden €1,79)  of zo'n piccolo en nog eentje met zoet toe
 • (A) De combinatie peulvruchten graan zorgt voor hoogwaardig eiwit. Pittige bruine bonenragout met rijst bijvoorbeeld
 • (A) Zivervliesrijst met hand pinda's erdoor en veel groente erbij
 • (A) Een kom met gestoomde of gestoofde wortel / diepvries spinazie / rijst / peulvruchten / eventueel schijfjes of blokjes gestoomde of gekookte aardappel/ pindasausje met beetje tomatenvocht, pindakaas, water, flink peper en zout. Of een kerrie of mosterdsausje. Op dit gerecht kan je eindeloos variëren
 • (A) Zilvervliesrijst met gebakken uien, blikje sardientjes, pepertje of sambal. Zo of met bijvoorbeeld kleingesneden prei of diepvriesgroente erdoor 
 • (A) Macaroni met klontje boter en zout, de goedkoopste groentevan het seizoen erbij
 • (L+Z+H) Spaghetti met zelfgemaakte pesto van kruiden, scheutje olie en knoflook. Als het kan meegemalen zonnebloempitten (zijn heel goedkoop) erdoor
 • (A) Varieer met soorten peulvruchten en maak er ovenschotels van; linzen of bruine bonen, gebakken uien, aardappelpuree. Met appelmoes bijvoorbeeld. Of met rijst, gebakken uien en groenten. Of burgers en dat kan van elke soort. Het grootste deel fijn maken en er eventueel wat heel houden, voor de 'beet'. Mengen met gebakken of rauwe ui en smaakmakers als tomatenpuree, mosterd, kruiden, specerijen*. Burgers* (of balletjes voor door een tomatensaus bij spaghetti, macaroni, rijst) van vormen en even koud wegzetten. Bruin bakken en op een broodje of dubbele boterham met sla, veel gebakken uien en tomaat of wortel. Eventueel zelfgemaakte tomatenketchup (zie bij 'recepten') en/of mayonaise erop. Ook lekker bij gekookte of gebakken stukjes aardappel en sla of broccoli, of bij rijst met groente
 • (A) Uitje bakken (hoeft niet, maar het is lekker) en dan een pak spinazie à la crème erbij. af en toe roeren en rustig gaar laten worden, Flink verse peper erdoor. Gekookte aardappelen erbij. Zo makkelijk en het is een troostend gerecht vinden wij. Henk houdt van stukjes aardappel, maar ik vind prakken ook erg lekker. Dit in een diep bord doen
 • (A) Witte rijst met peulvruchten en gemengde diepvries of soepgroente erdoor en ook nog een flinke lepel pindakaas, aangemaakt met een beetje water, peper en zout of sambal
 • (H+W)Hutspot van aardappelen, wortelen en uien met mosterdjus
 • (A+Z+H) Minestronesoep van stukjes aardappel, soepgroente, vocht van tomaten uit blik, schijfjes wortel, water, peper en zout. Aan de kook brengen en er een kopje rijst bij doen. Koken tot de rijst gaar is. Als de courgette goedkoop is, in de zomer, maak ik minestronesoep met als basis courgettesoep. Erg lekker met gebakken uien, blokjes gare aardappel en wortel of champignons. Stokbrood uit de oven met olijfolie en knoflook
 • (A)Na bijvoorbeeld voorgaande soepen nog een voedzaam toetje. Ook lekker bij een kopje koffie. Havermoutkoek met banaan en cacao. Hoeft niet in de oven. Staat bij 'recepten'
 • (A) Als toetje of lunch: Pannenkoek of wrap met pindakaas of appelstroop en 1/2 banaan
 • 350 gram bloem mengen met 1 theelepel zout, 200 gram heet water. en 2 eetlepels olie Eerst met een lepel mengen, daarna met uw handen, tot u een mooie bol heeft. Afgedekt een half uurtje laten rusten. Even doorkneden en in 10 bolletjes verdelen. Elk bolletje tot een tortilla uitrollen (oppervlakte koekenpan 26 cm). Op elkaar leggen met een theedoek erover. Gebruiken om in een saus of curry te dopen of vul ze en rol ze op, zijkanten naar binnen vouwen.
Lang geleden schreef ik over Gunstig vegan. Pascal kookt in 2 periodes voor €15 per week. Nu zijn daar veel voorbeelden van, maar dit blijft een van mijn favorieten. Een keer in de zoveel tijd moet ik er weer even naar kijken. Hij maakt bijvoorbeeld pizza met tomatensausje, linzen, soepgroente en 'kaas' van 2 gekookte aardappelen, beetje meel, een lepel kokosvet en zout. Hij spatelt dit op de pizza, over de groente en dan doet hij het 20 minuten in een hete oven. Hj vindt het heerlijk en dat lijkt mij ook. Ik hou erg van dit soort recepten, zoals het bij mij meestal ook gaat, iets lekkers laten ontstaan van wat er is.
*Op 2 bekers linzen gebruik ik 1/3 beker havermoutmeel. Het hoeft niet, maar ze worden er steviger van. Bloem kan ook. Er kan ook een restje rijst door de burgers.
  

-----------------------------------------------------

Tips om leuke dingen te doen die niets kosten

 • Naar museum in het museum weekend
 • Zelfde geldt voor monumentenweekend
 • Zelfde geldt voor 'open atelier'
 • Schrijf een gedicht
 • Richt uw huis/appartement/kamer anders in
 • Ga in de buurt wandelen of fietsen en ontdek plekjes die je niet eerder gezien hebt
 • Lees een boek dat je vroeger heel mooi vond opnieuw. Ontdek je nieuwe dingen of voel je er hetzelfde bij?
 • Begin een dagboek
 • Knip en/of vijl je nagels en lak ze
 • Maak een mooie wandeling in de natuur (elke dag) als dat kan en geniet van alles wat u ziet, hoort en ruikt
 • Ontdek elke keer een plant, bloem of boom. Zoek er zoveel mogelijk informatie over op
 • Maak een mooi boek, met afbeeldingen (foto's of tekeningen) van wat u ontdekt heeft. Is het alleen om naar te kijken of kan er van alles mee gedaan worden? U kunt ook een herbarium maken van de gedroogde plantjes, of een combinatie. Hieronder de' grote muur'


 • Als u een plant heeft ontdekt die u in de keuken kunt gebruiken maak er gerechten mee en zet die vooral ook in het ontdek-boek
 • Zet muziek op en zing of dans!
 • Schrijf een verhaal, romantisch, grappig of spannend
 • Neem een warm bad of warme douche, smeer je in met een lekkere crème en bekijk een mooie film. Als het fris is onder een dekentje. Maak thee, koffie of warme chocolademelk
 • Volg een gratis on-line cursus. Er is veel meer, maar wat voorbeelden. 
https://soofos.nl/gratis-cursus/ - 
https://www.bibliotheek.nl/in-de-bibliotheek/online-cursussen.html
https://gratiscursus.online
 • Zoek op internet naar bijzondere plekken in het dorp of de stad waar u woont. Maak een route en beleef de wandeling als toerist, met een open blik

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Naar aanleiding van een artikel over pesticiden en dat biologische groente en fruit duur zijn, laat ik maar weer eens zien dat het helemaal niet duur hoeft te zijn. 

 Biologisch
Wat is heerlijker dan verse groente en fruit? Onbespoten groente en fruit! In Amerika noemen ze het clean eating. Schoon, hoogstens een beetje zand. Er hoeven alleen maar wat basisproducten te zijn, die aangevuld worden met groente en fruit van het seizoen.

Biologische basisproducten met als de nood heel hoog is een paar uitzonderingen:
Peulvruchten
Rijst
Pasta
Boekweit
Aardappelen
Meel 

Peulvruchten
Gekookt 200 gram per persoon (al hangt het van de eetlust af)
Gedroogde 100 gram per persoon (al hangt het van de eetlust af)
De verhouding is 1 kopje gedroogde peulvruchten op 3 kopjes gekookte peulvruchten

400 gram zwarte bonen €1,85 (Jumbo)
500 gram kikkererwten €1,99 (ah)
500 gram rode of bruine linzen €2,19 (ah)

Conserven
360 gram bruine bonen €1,08 (Jumbo)
360 gram bruine bonen €1,15 (ah)
350 gram kikkererwten €1,25 (ah)
400 gram kikkererwten €1,29 (Jumbo)
680 gram gebroken sperziebonen €1,29 (ah)
360 gram witte Bonen in Tomatensaus €1,63 (Jumbo)

Niet biologisch, als er echt bijna niets is. Aanvullen met biologische groente en fruit
Grote pot bruine bonen van 680 gram €0,79
Grote pot witte bonen in tomatensaus van 680 gram €0,79
400 gram gedroogde witte bonen €1,11
900 gram Valle del sole rode splitlinzen €2,59
900 gram rode kidneybonen of kievitsbonen €2,69

Aardappelen
3 kg €4,99 (ah)
Bij de Aldi zullen aardappelen en bepaalde groentes goedkoper zijn, maar bij groente en fruit staan op hun website jammergenoeg geen prijzen. 

In ieder geval in voorraad: peper en zout, andere specerijen, blikjes tomatenpuree, mosterd, sambal, mayonaise, gedroogde en verse kruiden
Gist, wijnsteenpoeder en/of zuurdesem
Havermout
Brood, broodje, roggebrood en crackers
Olijfolie en boter
Tofu 
Pinda's
Pindakaas
Plantaardig gehakt of 4 plantaardige burgers die verwerkt kunnen worden (of zelfgemaakte burgers gebruiken)
Voor mensen die niet puur plantaardig eten of/ook gewoon 500 gram gehakt (hier geldt nog meer dat voor mij niet biologisch geen optie is), doos eieren, blikje vis en/of diepvries koolvis

Bij groente ga ik tot €2
Bij fruit tot €2,50

Groente
Jumbo
500 gram uien €0,85
2 bollen knoflook €0,95
Blik 400 gram gepelde tomaten €0,99
500 gram gekookte bietjes €1,19
520 gram zuurkool* €1,29
Komkommer €1,39
Courgette €1,39
Diepvries: 450 gram Bladspinazie €1,44
Diepvries: Hele sperziebonen €1,48
250 gram champignons €1,49
1 kg winterwortels €1,69
Spitskool €1,69
Beker tomaatjes €1,69
Bleekselderij €1,79
Witte kool (kilo!) €1,79
Er zijn allerlei biologische kruiden in potjes voor €1,79. In drieën verdelen en in de grond zetten of in drie potten (zo doe ik het)

Fruit
Grote pot appelmoes (710 gram) €1,48
2 citroenen €1,59
850 gram bananen €1,99
Diepvries aardbeien €1,99
3 limoenen €1,99
Mango €1,99
1 kg sinaasappelen €2,49

Groente
Albert Heijn
2 bollen knoflook €0,89
500 gram rode uien €0,99
Gepelde tomaten in tomatensaus €0,99  
Prei €1,09
750 gram uien €1,29 
Komkommer €1,39
Courgette €1,39
Diepvries: Bladspinazie à la crème €1,45
Diepvries: 450 gram sperziebonen €1,49
Rode paprika €1,59 (een paar zaadjes zaaien en de rest laten drogen en bewaren)
1 kg winterwortels €1,69
2 kropjes baby Romainesla €1,69
Diepvrieserwten €1,85
250 gram cherrytomaten €1,89

Fruit
Grote pot appelmoes (700 gram) €1,59
2 citroenen €1,59
5 bananen €1,99
4 handsinaasappels €1,99
3 limoenen €1,99
Pot ananas €1,99
Diepvries doosje wilde bosbessen €2,29

Bosui zou ik bij de natuurwinkel kopen want in supermarkten is meestal geen biologische te koop. Ik zou dan meteen twee bosjes kopen en u kunt maanden of nog langer vooruit. Zo heeft u altijd verse ringetjes ui. Een deel van de stelen gebruiken. Ze daarna in een glas water zetten.
Om de 2 dagen het water verversen en na een week of zo in aarde zetten. Zo doe ik het. Het groeit elke keer na gebruik weer aan.
Ook rode peper van de natuurwinkel. Paar zaadjes zaaien en de rest drogen en in een bakje bewaren. 
 
*Lijkt raar, zuurkool in de lente/zomer maar het is toch vooral de stamppot die bij de winter hoort. Er kan een slaatje met appel van gemaakt worden, of als 'zuur' bij een rijstgerecht worden gegeven.
Diepvries rode kool en boerenkool bewaar ik voor de herfst/winter.

----------------------------------------------------------------

Een paar maaltijd ideetjes met groente en fruit. Het hoeven geen grote hoeveelheden te zijn, maar bijna elke keer iets erbij zorgt voor een goede basis:

Ontbijt of lunch
 • Geroosterd brood met verwarmde bruine bonen met mosterd erdoor en nog iets mosterd erop (heb ik van de Quaint housewife en oh, wat houd ik van dit soort recepten)
 • Geroosterd of gewoon brood met banaan (en citroenmelisse)
 • Geroosterd brood met witte bonen in tomatensaus en sla
 • Broodjes met tonijnsalade (rood uitje en verse kruiden erdoor) en komkommersla
 • Geroosterd brood met bieslook- of bosuitjes omelet met tomaatschijfjes erop
 • Pannenkoeken of wraps met pindakaas, sambal en wortel / komkommersla
 • Havermout met banaan en kaneel
 • Havermout met sinaasappel en jam
 • Havermout met prei, kerrie en gebakken eitje
 • Kwark met bosbessen en kaneel. Als dit voor de lunch is kruidenbouillon met crackers of roggebrood vooral

Diner (zoveel mogelijk voor meerdere dagen* koken. Een deel invriezen of voor overmorgen en dan wat extra groente of kruiden erdoor)
 • Chili met of zonder gehakt, tomatenpuree, verse rode peper of sambal, gebakken uien, prei en/of bleekselderie en paprika of champignons
 • Pikante bruine bonen (alleen sambal of uitje erbij) met rijst en appelmoes
 • Rijst met krokant gebakken tofu, erwten of wortel, pikante zoete saus met ananas
 • Rijst met een gebakken uitje, fijngesneden spits- of witte kool, pindasaus
 • Rijst met gebakken ui, knoflook, pinda's en sperziebonen / komkommersla
 • Oosterse (door de specerijen) rijst met stukjes omelet erdoor en bosuitjes
 • Gekookte aardappelen met gebakken uien, diepvriesspinazie al la crème en flink peper
 • Aardappelen in de schil met kruidenkwark (bieslook, peterselie, uitje) met spinazie
 • Bietensalade; gekookte bietjes en gekookte aardappelen met hard ei erdoor en bieslook
 • Gebakken aardappels (van een deel van de gekookte) met appelmoes
 • Spaghetti met olijfolie, veel knoflook en kruiden
 • Spaghetti met tomatensaus van gebakken uien, knoflook, tomaten uit blik en bosuitjes
 • Boekweit met paprika, courgette, champignons en prei
*Kook een heel pak peulvruchten en verdeel het in veel porties. Voor soep, chili, burgers (hier weer een deel van verkruimelen en als gehakt verwerken)
---------------------------------------

Alles is veel duurder geworden, de afgelopen tijd, maar toch is met wat uitzoekerij goedkoop te leven. Ik ga kijken wat we op dit moment  (juni 2022) met €30 voor twee personen kunnen doen.
Alles biologisch, behalve het brood, de chilibonen en de appelstroop. Als u dit ook liever biologisch heeft wordt het €35. U kunt in plaats van brood een pak meel kopen, als u gist , bakpoeder of zuurdesem heeft.

Olijfolie, zout en specerijen uit de voorraad. En hopelijk verse kruiden. En als u verder spullen heeft die eenvoudige maaltijden nog lekkerder maken is dat fijn. Het hoeft niet streng. En als het wel streng moet kunt u kijken bij 'leven van weinig'. Bij de boodschappen staat geen knoflook. Wie kan zonder knoflook? Ik hoop dat u het heeft en andere zou ik het toch nog kopen €0,95. Erbij, of iets vervangen. Ik zou ook de dubbele hoeveelheid uien kopen, of 750 gram bij ah.

Ik zet bij alles de voedingswaarde Er zit overal veel meer in dan ik hier schrijf, maar dan gaat het om kleine hoeveelheden. Ik noem de vitamines en mineralen als er meer dan 10 mg in zit.

Het is een keuze, er zijn zoveel andere keuzes mogelijk.

Eerst de groente:
Een pond uien €0,85 (Vitamine B11, Calcium, Fosfor, Kalium en Magnesium)
250 gram gekookte rode bietjes €0,99 (Vitamine B11, kalium, magnesium) 
Rode paprika €1,59 (Vitamine B11, extreem veel Vitamine C! en kalium)
Komkommer €1,39 (Vitamine B,C en K en helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden)
1 kilo winterpeen €1,69 (Bata-caroteen, Retinol, Calicum, Fosfor, Kalium)
Courgette €1,39 (Vitamine B, C, Calcium, Kalium, Fosfor)
Prei €1,09 (Vitamine B, C, K, Calcium, Fosfor, Magnesium, 
2 kropjes Romaine sla €1,69 (Vitamine B, K, Kalium, Fosfor, Magnesium
450 gram diepvries spinazie €1,44 (Vitamine C, Calcium, Kalium, Magnesium)

Hopelijk heeft u ter aanvulling nog wat groente of fruit uit de tuin, van het balkon, de vensterbank, of uit de omgeving. Ik kan niet vaak genoeg zeggen hoe ik dit aanraad. 
Natuurlijk vanwege de smaak, de vitamines en mineralen, het gemak en omdat het goedkoop of zelfs gratis is, maar net zoveel door de voldoening die het geeft. 

Fruit:
710 gram appelmoes €1,57 (Vitamine  C)
850 gram bananen €1,99 (Kalium!, Vitamine B en C)

Granen en peulvruchten:
375 gram tofu €1,85 (Eiwitten, Vitamine B, Calcium, Fosfor, Kalium, Magnesium, Selenium)
400 gram gedroogde rode linzen €1,25 (eiwitten, vezels, kalium, fosfor, magnesium)
ah 200 gram chili bonen uit blik €1,09 (Vitamine B11, kalium, fosfor) 
(maar 2 blikken kosten €1,39 en dan heb je dus een blik van 200 gram voor 30 cent!)
Bruin brood (24 boterhammen) €1,19 (Vitamine B11, Eiwit, Jodium, Kalium, Fosfor, Magnesium)
Maiscrackers (10 stuks)  €0,59 (Eiwitten)
Havermout €1,24 (Vitamine B, Eiwit, Kalium, Fosfor, Magnesium) 
Eventueel van een deel van de havermout havermoutmelk maken*
375 gram zilvervliesrijst €1,63 (Vitamine  B, Kalium, Fosfor, Magnesium, Selenium)

Roomboter €2,39
350 gram pindakaas €2,47 (Eiwitten, Fosfor, Magnesium, Vitamine B en K)
450 gram appelstroop €0,79

Totaal €30,17

Havermelk
Van 100 gram havermout kan je 1 liter havermelk maken. 
Het is heel eenvoudig. 100 gram havermout en een liter water in de blender. 
Hierna zeven en klaar!
Het zeven kan door een theedoek in een zeef te leggen en de melk erdoor te gieten. Tijdje laten staan en de theedoek uitknijpen. Op deze manier komt er meer 'melk'. Koud wegzetten. 
Voordat u het gaat blenderen (weet even geen ander woord) kunt u er een snufje zout en/of iets zoets door doen, of vanille of kaneel. Ik doe er meestal een snufje zout, kaneel en een dadel door. Het is dan nog steeds helemaal niet zoet. Ik vind het zo lekker. Misschien is het een smaak waar u een beetje aan moet wennen. Een lepeltje honing erdoor is dan lekker want de combinatie havermout-honing ... Voordat u een glas neemt elke keer even goed doorvoeren. 
De pulp die overblijft gooit u natuurlijk niet weg, u kunt er koekjes van maken, of invriezen voor later. 

Koekjes: 1 kopje haverpulp mengen met 1 kopje havermout of havermeel (of bloem), 3 eetlepels kokosrasp, 3 eetlepels zoet of banaan,  3 eetlepels olie. Er kan nog kaneel of vanille door. Of rozijnen, stukjes chocolade of noten.  
Met extra ingrediënten past het niet (of wel?) in zo'n goedkope week. 
Kokosrasp is op zich trouwens heel goedkoop. Ik kan niet zonder. 
Ik heb voor nu een eenvoudige versie gemaakt, alleen pulp, havermout, kaneel, scheutje olie en 3 volle eetlepels honing. Bolletjes van maken en platdrukken. 
25 minuten bakken op 180 graden.
Ik zou zoveel mogelijk tegelijk koken, dus niet een kopje rijst of linzen maar 2x een half pak. Hele pakken kan ook, maar dan in porties verdelen en in de diepvries bewaren. 
En dan met die twee ingrediënten improviseren, met zoveel mogelijk verse (on)kruiden. 

-------------------

Enkele mogelijkheden met de gekochte producten
Ontbijt
 • 1 geroosterde boterham met pindakaas, 1 met appelstroop
 • Havermout met banaan en bijvoorbeeld citroenmelisse
 • Hartige havermout met gebakken ui, wortel, verse kruiden en specerijen
 • Per persoon 3 maiscrackers met pindakaas en een laagje geprakte banaan
 • Kleine pannenkoekjes van havermout met 1/4 prei en kruiden uit tuin of omgeving
 • Van de havermoutpulp en havermout 8 grote koeken maken. 3 of 4 grote pp zijn misschien goed voor het ontbijt. Lekker met een glas koele havermelk erbij. Of juist warm, maar dan zou ik het zeker zoet maken.
 • 2 boterhammen pp weken in havermelk met als u heeft kaneel en/of vanille. Bakken.
 • Hartig met wat zout en peper erover en eventueel specerijen zoals paprikapoeder en cayennepeper. Bakken / komkommerschijfjes erbij

Lunch
 • Linzensoep voor 2 1/2 keer maken. Met gebakken uien, kerrie, blokjes wortel, 3/4 prei en de 1/2 van de rode paprika / brood, al dan niet geroosterd erbij. Een idee is om er een beetje olie over te sprenkelen en het in oven of koekenpan te bakken. Het beetje extra van de soep gaat over rijst, als ragout voor een diner
 • Linzenburgers. Gare linzen mengen met rijst of havermout, kruiden. Burgers van maken en koud laten worden.  2 bakken (eventueel nog in havermoutmeel wentelen. Zo, of op een (dubbele) boterham. Met gebakken ui en sla.  
 • Uitje bakken, 2 burgers in stukjes krokant bakken, geraspte wortel erdoor en gare rijst.
 • Wraps van havermoutmeel met pindakaas erop (en sambal als u heeft) en geraspte wortel. Zoete met appelstroop en paar schijfjes banaan
 • 'Hummus' maken van de rode bietjes en pureren met een kopje gare linzen. Stukje fijngesneden ui, rauw of gebakken en kruiden erdoor. Lekker op een cracker of in een wrap. In een wrap is het met sla erg lekker. Misschien heeft u nog een augurkje?

Diner
 • Rijst met de chilibonen en appelmoes
 • Wortelsoep met linzenballetjes en broodjes van havermeel
 • Voor 2x rijst met Oosterse specerijen en krokant gebakken tofublokjes / 1x met komkommersla, 1x met wortelsla
 • Rijst met ragout van linzensoep met verse kruiden erdoor (selderij, peterselie)
 • 'Gehaktballetjes' van linzen met havermout / gebakken courgette en ui met verse kruiden
 • Rijst en linzen door elkaar met gebakken ui, spinazie, zout en flink peper


----------------------------


Als het €35 kan worden, voor 2 personen, zou ik er 2 kg aardappelen bij kopen. 1 kg kost €2,19,
2 kg kost €3,29. Veel voordeliger dus. (Vitamine C, kalium, fosfor en magnesium)
Knoflook (Vitamine C, Kalium, Fosfor , Magnesium en Selenium)
2 bollen knoflook €0,95 (deze week de helft gebruiken, dus 50 cent)
Nog €1,20 over voor ontbijtkoek, roggebrood, brood, tomatenpuree en/of of extra groente

Ideetjes voor deze toevoegingen:
Aardappelkoekjes (van aardappelpuree of van geraspte aardappel) met appelmoes
Stamppot  met gebakken ui, geraspte wortel en verse kruiden, of de wortel meegekookt voor hutspot. Ook met gebakken ui. Lekker met kerrie erdoor.
Stamppot met gebakken ui, knoflook en brandnetels

Shepperds pie (van restjes)
Restje fijngesneden groente bakken, restje linzen erdoor roeren. Met specerijen op smaak brengen. In een ovenschaal doen. Van een restje aardappelen puree maken. Op het groente-linzen mengsel spartelen. In de oven tot de bovenkant lichtbruin is. Als alles nog een beetje warm was hoeft dat maar een kwartiertje op een hoge stand.


-------------------------

Voor niet puur plantaardige eters van de €5 (soms fractie meer) :
Een combinatie van
1 doos eieren, langs de weg €2. (Als dit niet kan een klein doosje of weglaten) en
400 gram koolvis €2,23 of 
300 gram rundergehakt €3,79 of
200 gram kaas €3,20

Paar ideetjes:
Toast met roerei of omelet met gebakken ui en verse kruiden
Tosti met tomatensausje van 1/2 blikje tomatenpuree, 1/2 blikje water en wat specerijen
Wraps vullen met roerei en kruiden (of bosuitjes als die heeft). Bakken in de koekenpan, pikant sausje erbij van de rest van de tomatenpuree met kruiden, vooral peper of sambal. Sla erbij.
Chili con carne voor 2x, met de chilibonen of met linzen
Gekookte aardappelen, rijst, stukje koolvis, uien-mosterd ragoutIk heb het altijd interessant gevonden met de voedingswaarde van producten bezig te zijn. Over elke groente en elke vrucht is veel te weten.
Neem nu bijvoorbeeld de eenvoudige, maar zo onmisbare en veelzijdige ui:

Als er een kind bij is. Wat extra producten.

Groente
Komkommer €1,39
250 gram cherry tomaten €1,79 (zo zoet, zou zelfs in combinatie met chocolade kunnen. Het is erg lekker op mueslibrood. Door een broodje te maken van de bloem, rozijnen en havermout krijg je iets wat erop lijkt)
5 stuks trostomaten €2,59
750 gram spinazie a la crème €0,97
1 kg aardappelen €2,19

Fruit
Naast de appelmoes en bananen
250 gram rozijnen €1,35 (niet biologisch, maar hier zit geen sulfiet in). Maar ik zou 750 gram voor €1,95 kopen, zoveel goedkoper in verhouding

Granen
Crackers €0,72 (niet biologisch)
1 kg bloem €1,59
Pond macaroni €1,14

350 gram pindakaas €2,39  
Smeerkaas €1,49
doos eieren (alleen als ze goedkoop biologisch verkrijgbaar zijn)

Ideetjes:
 • Pancakes (gestapeld) met banaan en verdunde jam of appelstroop erover heen laten druppelen
 • Havermoutkoeken van havermout, banaan en rozijnen (en nog wat kleintjes voor tussendoor). Alleen als er olie of boter doorgaat worden ze knapperig, anders niet. De smaak is in beide gevallen lekker.
 • Geroosterd brood met omelet
 • Zelfgebakken brood met rozijnen en havermout met tomaatjes erop
 • Tomatensoep van tomaten, een gebakken uitje en 1/2 paprika / met een tosti
 • Brood met pindakaas en komkommer
 • Dubbele boterham met sla, linzenburger, plakjes cherrytomaat
 • Wrap met pindakaas en geraspte wortel en een met appelstroop of jam met banaan
 • Stamppot geraspte wortelen met linzenballetjes
 • Zelfgemaakte frieten of gebakken aardappels met appelmoes
 • Pannenkoeken. Met heel fijn gesneden prei erdoor ben een eetje smeerkaas erop. Zoete met rozijnen erdoor en appelmoes erop
 • Zelfgemaakte pizza met gebakken ui, paprika of tomaatjes met sla erbij
 • Sla met een hard eitje en gebakken aardappelen
 • Macaroni met gebakken ui, courgette en 1/2 paprika met 1/2 kuipje smeerkaas erdoor


--------------------------------------------

Zomer 2022

Er wordt vaak naar weekmenu's gevraagd. En nu alles zo heel veel duurder is geworden is er denk ik nog meer behoefte aan. Ik zal deze maand elke week een weekmenu plaatsen, ook omdat we nu zelf bijna geen boodschappen doen. Dat hoeft ook niet want door de GROTE meiboodschappen is er veel basis voorraad.

Boodschappen:
Komkommer €1,49
Broccoli €2,19
Kropsla €0,95 (grote, maar jammergenoeg niet biologisch, maar ik had zo'n zin in sla en het hoort bij de zomer)
Snoeptomaatjes €1,50 (ga ik ook weer mee zaaien)
Champignons €1,49
2 courgettes €2,18
750 gram bananen €1,99
Aardbeien €2,99
Totaal 14,78

Maandag
Lunch: Selderiebouillon / courgettekoekjes* met tomatensla
Diner: Gebakken aardappelen met uien / sla met een hard eitje 

Dinsdag
Lunch: Wraps, 2 met pindakaas, sambal, geraspte wortel en 1 met appelstroop en banaanDiner: Quinoa met gebakken ui, wortelblokjes en stukje courgette (voor 2x, helft in diepvries)
*Cichorino met zwarte bessen muffin

Woensdag
Lunch: Wafels van havermoutmeel. 1 met champignonragout en sla en 1 met banaan en ahornsiroop
Diner: Spaghetti met zelfgemaakte bbq saus en bosuitjes

Donderdag
Lunch:  Geroosterd spelt zd brood met snijbiet-omelet (snijbiet van balkon)
Diner: Pizza met tomatenpuree, gebakken uien, champignons, basilicum van balkon / komkommerblokjes met 
olijven

Vrijdag
Lunch: 2 wraps met omelet met bosui en 1 met 's morgens gemaakte zwarte bessenjam
Diner: Frieten uit de airfryer / wortelsla met sambal
*Geitenyoghurt met blokjes appel, rozijnen en kaneel

Zaterdag
Lunch: Kwarkbroodje met sla, linzenburger, gebakken uien, tomatenketchup en een zoet broodje met rozijnen en kaneel door het deeg
Diner: Broccolisoep met geroosterde boterham met tomaat en Italiaanse kruiden
*Koffie met soort brownie 

Zondag
Lunch: Rest broccolisoep / cracker met marmite / zelfde brownie als gisteravond
Diner:  Aardappelpuree / gepaneerde koolvis / gestoomde wortel met peterselie
*Vanillepudding met aardbeien 

*Courgettekoekjes zoals kartoffelpuffer (zie boek). En dan niet alleen 2 geraspte aardappelen, maar ook 2 geraspte, goed uitgeknepen courgettes erdoor, een gesnipperd uitje en een geraspte wortel en 2 eetlepels meel en 2 eitjes of eivervanger. Koekjes van vormen en in de koekenpan gaar en bruin bakken. Geven met raita of een yoghurtsausje met verse kruiden.

-----

Boodschappen van deze week:

Perssinaasappelen €2,99
Bananen €1,99
Komkommer €1,39
Tomaten €1,49
Wortels €1,69
Bloemkool €2,49
2 maiskolven €1,59
IJsbergsla €0,99 
Tofu €1,47
Totaal €16,09

Maandag
Lunch: Broodje onderweg
Diner: Lasagne
*Geitenyoghurt met appel en cranberries

Dinsdag
Lunch: Wraps, 2 met tahin, kerrie, wortel en 1 met appelstroop en banaan
Diner: Spaghetti, (1/3 bewaren voor lunch van morgen) gebakken ui, knoflook, tomatenpuree, Tamari (of sojasaus), sambal, veel selderijgroen
*Cichorino met stukje havermoutkoek met frambozen

Woensdag
Lunch: Spaghetti met geklopt ei en bosuitjes erdoor in muffinvormen / ijsbergsla met mosterdsausje
Diner: 
Aardappel/koekjes (geraspte aardappel) met peterselie / tomatensla met bieslook

Donderdag
Lunch: Salade van ijsbergsla, appelblokjes, beetje vers gehakte ui, kruiden van balkon / geroosterd brood met gebakken bruine bonen
Diner:  Bloemkool met een pittig sausje / quinoa met gebakken uien, kerrie en stukjes cashewnoten

Vrijdag
Lunch: Een broodje als lunch buitenshuis, deel van verrassing voor Henk
Diner: Frieten uit de airfryer / sla van het balkon met kruidenzout en knoflookbieslook
*Geitenyoghurt met banaan en citroenmelisse

Zaterdag
Lunch: Havermoutbroodje met sla,1/3  tofu van het blok (eerst bevroren, voor de lekkere structuur), tomaat, mayonaise en augurk
Diner: Bloemkoolsoep met peterselie / tosti 
*Koffie met kruisbessenvlaaitje

Zondag
Lunch: Kruidenbouillon / cracker met plantaardige paté en komkommer / kruisbessenvlaaitje
Diner: Maiskolven, 'geplukte' tofu met kipkruiden lang gebakken zodat de buitenkant heel krokant wordt / komkommersla / stokbrood met kruidenboter
* Banaanijs met vanille en chocoladesaus

----

Boodschappen
Trostomaten €2,59
Broccoli €2,19
Komkommer €1,39

(Uiteindelijk heb ik deze week alleen de komkommer gekocht)


Maandag
Lunch: Brinta met sinaasappel (tussen de vliesjes doorsnijden van een perssinaasappel, heb geen gewone meer) en aardbeienjam. Dit is eigenlijk een ontbijt, maar wat maakt het uit? 
Dit is zo lekker. Beetje vol schaaltje.Diner: Aardappelen met gebakken uien / spinazie a la crème met knoflook en flink versgemalen peper
Dinsdag (mijn vermaandag)
Lunch: Wraps, 2 met omelet met bosuitjes en 1 met appelstroop en banaan
Diner: Empanada met komkommer / glaasje wijn*Cichorino met verschillende pindarotsjes van de buurvrouw

Woensdag
Lunch: boekweitkoekjes met gestoofde wortel en komkommer
Diner: Spaghetti met olijfolie, knoflook, tomatenpuree, Tamari, veel basilicum

Donderdag
Lunch: Geroosterd brood met gebakken ui, tomaat en knoflookbieslook of selderie
Diner: Rijst met fijngesneden witte kool met banaan en pinda's

Vrijdag
Lunch: Wraps 2 met pindakaas, sambal en komkommer en 1 met jam
Diner: Frieten uit de airfryer / sla van het balkon met kruidenzout
*Geitenyoghurt met rode bessen

Zaterdag
Lunch: Havermoutbroodje met sla, tofu (eerst bevroren, voor de lekkere structuur) 
Diner: Broccolisoep met Italiaanse kruiden / stokbrood met pesto (er is heel veel basilicum) en tomaat
Wordt: Rijst, kool, blokjes kaas
*Koffie met gezonde snickers (met dadelcaramel)

Zondag (Vandaag zijn we er niet vanwege Henks verjaardag)
Lunch: Broccolisoep en daarna cracker met kruisbessenjam
Diner: Turkse pizza / komkommersla
* weet nog niet wat voor toetje

----

Normaal bestel ik 1x per maand grote boodschappen bij de Jumbo. Deze maand niet.
Vandaag heb ik boodschappen gedaan. 

Aardappelen €3,38, uien €1,29, gember €1,69
Spitskool, €1,79 broccoli €2,19, tomaten €2,59, komkommer, €1,39 wortels €1,69
Bananen 1,99 meloen €2,79 (ook voor een experiment)
4 kwark €7,98
2 zakken diepvries frieten (voor 3x) €1,98 (enige wat niet biologisch is)
Eieren 
(nog iemand ontdekt die ze vanaf huis verkopen, de kipjes scharrelen vrolijk over het erf €2)
Totaal €27,96

AFRPIJSBAK:
Suikerbrood en drop (allebei voor Henks verjaardag. Duurt nog even, maar het suikerbrood gaat in de diepvries. Zelfde procedure als met de bessen)

4 - 11 juli

Maandag
Lunch: Havermout met zevenblad en tomaat

Zevenblad (veel te veel denk ik)


Havermout met gebakken ui, knoflook, kerrie, kipkruiden, peper en zout en veel zevenblad.
Omdat het zonnescherm naar beneden is lijkt het zalmkleurig i.p.v. geelDiner: Half uur in de oven gebakken op 190 graden. Aardappelstukjes en broccoliroosjes met een scheutje olijfolie en specerijen (knoflook, ui, paprikapoeder en op het laatst versgemalen zout. Himalaya vind ik het allerlekkerst. Maar ik heb ook altijd zeezout, dat vol mineralen zit.)
Erover heen vers geknipte peterselie. van het balkon.*Meloen in blokjes, met een scheutje likeur en 2 glutenvrije crackers met een beetje kokosolie en de net zelfgemaakte 'honing'.  

Dindag
Lunch: Wraps
Diner: Rijst met gebakken ui, knoflook, wokgroente uit de diepvries, bosui, tofu en zoetzuur sausje met rest van de ananas. Voor 2x
*Cichorino met clafoutis

Woensdag
Lunch: Speltbrood met haring
Diner: Preiquiche met knoflookbieslook/ sla van balkon
Donderdag
Lunch: Rest van de quiche van gisteravond / komkommersla met bieslook
Diner: Zelfde als dinsdag

Vrijdag
Lunch: Omelet met gebakken ui en kruiden van balkon
Diner: Frieten uit airfryer, Budwigmayonaise, tomatenketchup, fijn gesnipperd uitje en wortelsla met sambal
*Geitenyoghurt met meloenpuree (die overbleef van de 'honing' die ik maakte)

Zaterdag
Lunch: Italiaanse bol met sla, plantaardige burger, tomaat, augurk, mosterdsausje
Diner: Gebakken prei, spitskool en mosterd / witte rijst
*Koffie en havervlokkenmuffin met chocoladedruppels

Zondag
Lunch: Wortelsoep met bosui / havervlokkenmuffin
Diner: Spaghetti met bolognese saus en fijn gesneden wokgroente (diepvries)
*Banaanijs----------------------

Omdat we nu geen geld uitgeven wordt het weekmenu iets anders. Het andere weekmenu (hieronder)  laat ik staan want ik hoor wel eens dat mensen de ingrediënten die ik noem kopen. Er komt gewoon een aangepaste versie bij.

Maandag
Lunch: Waldorfsalade met Patria 'crackers' (meer koeken)
Diner:  Aardappelpuree, plantaardige visstick met Italiaanse groente uit de diepvries 
 
Dinsdag
Lunch: Wraps (2 met pindakaas, sambal en geraspte wortel), 1 met restje roomkaas en zwarte bessenjam
Diner: Rijst met Balkangroente en blikje sardines  (voor 2 dagen)
*Cichorino met laatste koek (proeft een beetje Liga-achtig. Is dat er nog, Liga?) met aardbeien van balkon

Woensdag
Lunch: Kopje bouillon met gebakken ui en balkonkruiden en zd brood met komkommersla
Diner: Spaghetti met gebakken ui, courgette (heb ik nog), veel knoflook, basilicum en tomatenpuree. Vorige week hadden we spaghetti met basilicumroom, zoooo lekker. 

Donderdag
Lunch: Licht geroosterd brood (dat vindt Henk het lekkerst) met omelet met snijbiet en knoflookbieslookDiner: Zelfde als dinsdag maar ook nog de laatste Balkangroente erbij
 
Vrijdag
Lunch: Wraps met sla, linzen, gebakken ui, knoflook en flink specerijen, zoete met appelstroop en banaan
Diner: Frieten uit de airfryer met potje appelmoes
*uitgelekte kefir met rozijnen

Meestal hebben we diepvriesfrieten maar nu maak ik ze zelf. 500 gram aardappel in frietvorm snijden en een half uur in koud water laten staan. Afsoelen en goed drogen. Daarna 10 minuten voorbakken op 120 graden. Een eetlepel neutrale olie erdoor en 20 minuten bakken op 200 graden. Versgemalen zout erover.

Zaterdag
Lunch: Havermoutbroodje met sla uit de bak, tofuburger, gebakken uiringen en ketchup (zie recept)
Diner: Grote kom maaltijdsoep van de rest van de Italiaanse groente, blokjes aardappel, knoflook, Italiaanse kruiden
*Kopje koffie met beschuit met aardbeien (kregen we van iemand voor wie we een klusje deden)

Zondag
Lunch: Rest maaltijdsoep, nu gepureerd en peterselie van het balkon erop / cracker met Marmite en 1 met een beetje boter en ringetjes bosui
Beschuit met aardbeien
Diner: En croute (bladerdeeg gevuld met kippenlevertjes en ananas) / Groente weet ik nog niet, misschien een slaatje van een potje erwten met een fijngesneden stukje ui en selderie van het balkon
*vanillevla (heb nu custard) met aardbeien van het balkon

ps
Er wordt vaak naar weekmenu's gevraagd. En nu alles zo heel veel duurder is geworden is er denk ik nog meer behoefte aan. Ik zal deze maand elke week een weekmenu plaatsen, ook omdat we nu zelf bijna geen boodschappen doen. Dat hoeft ook niet want door de GROTE meiboodschappen is er veel basis voorraad. Ik zal u precies laten weten wat ik uitgeef.

------------------------

Ik probeer de komende maand nauwelijks boodschappen te doen (wel groente en fruit). En de diepvriezen moeten leeg. We hebben er twee, een gewone onder de ijskast en een heel kleine. De man die het kwam bezorgen 6 jaar geleden zei dat hij nog nooit zo'n kleine had gezien. 
Het enige wat ik deze week koop is komkommer, aubergine, broccoli , tomaten en eitjes.

Maandag
Lunch: Waldorfsalade met Patria 'crackers' (meer koeken)
Ik kwam in de kleine diepvries een bakje tegen met gare knolselderie (van de erwtensoep denk ik, al maak ik er ook andere dingen mee). 
Ik maakte een waldorfsalade. Ik hoefde alleen nog maar een appeltje in blokjes te snijden en we hebben nog steeds walnoten (we doen er heel lang mee Dineke)., Henk heeft ze gekraakt. Ik had nog een beetje Budwigmayoniase over van de frieten vrijdag. En toen nog bieslook en selderijblad, klaar. 
Diner:  Aardappelpuree, plantaardige visstick met Italiaanse groente uit de diepvries 
Dinsdag
Lunch: Wraps (2 met pindakaas, sambal en geraspte wortel), 1 met restje roomkaas en zwarte bessenjam
Diner: Spaghetti met gebakken ui, courgette (heb ik nog), veel knoflook, basilicum en tomatenpuree. Vorige week hadden we spaghetti met basilicumroom, zoooo lekker. 

De basilicum doet het erg goed. Binnenkort ook deze rode. Er staat veel te veel in, elke zaailing wordt een plant. Ik weet nog niet hoe ik dat op ga lossen. In ieder geval flink wat potten met moestuingrond vullen.
*Cichorino met frambozen(diepvries) reep

Woensdag
Lunch: Slaatje van koolvis op geroosterd brood met komkommersla
Diner: Rijst met Balkangroente en gebakken tofu (de helft, de rest is voor zaterdag)

Donderdag
Lunch: Wafels van havermout met tomaat-omelet (van eivervanger) en bieslook
Diner: Broccoli met pikant sausje uit de oven / quinoa met gebakken uien

Vrijdag
Lunch: Linzenschoteltje uit de oven. Ui bakken en als ze glazig zijn, linzen erbij, sperziebonen (diepvries) of snijbonen in wybers, tomaat en eindigen met aubergine (courgette kan ook). Besprenkelen met olijfolie en eventueel bestrooien met geraspte (soja) kaas. Als de aubergine gebakken is en alles is nog warm dan 20 minuten in een hete oven en anders 40 minuten. De linzen en gebakken ui zijn de basis, verder kan alles aan het seizoen worden aangepast. Qua groente en qua kruiden en specerijen. 
Diner: Frieten uit de airfryer met wortelsla
*kwark met lecithine (heb ik altijd) en banaan

Meestal hebben we diepvriesfrieten maar nu maak ik ze zelf. 500 gram aardappel in frietvorm snijden en een half uur in koud water laten staan. Afsoelen en goed drogen. Daarna 10 minuten voorbakken op 120 graden. Een eetlepel neutrale olie erdoor en 20 minuten bakken op 200 graden. Versgemalen zout erover.

Zaterdag
Lunch: Havermoutbroodje met sla uit de bak, tofuburger, gebakken uiringen en ketchup (zie recept)
Diner: Grote kom maaltijdsoep van de rest van de Italiaanse groente, blokjes aardappel, knoflook, Italiaanse kruiden
*Kopje koffie met stukje kwarktaart (de dunne bodem is van havermoutmeel en 1/3 amandelmeel, kokosolie en een beetje kokosbloesemsuiker) en onderweg geplukte aalbessen 

Zondag
Lunch: Rest maaltijdsoep, nu gepureerd met peterselie van het balkon erop / cracker met Marmite en 1 met een beetje boter en ringetjes bosui
Rest kwarktaart 
Diner: En croute (bladerdeeg gevuld met kippenlevertjes en ananas) / komkommersla
*vanillevla (heb nu custard) met aardbeien van het balkon

Rode basilicum komt op in een kistje uit Grubbenvorst, waar we ooit waren, in Limburg. Het is uit 1962. Toen was ik een klein meisje. Van de buurman, die niet meer leeft, kregen we elk jaar een kerststukje. Ooit was het in dit dit kistje gemaakt. Een herinnering aan buurman en ik vind het leuk dat het 60 jaar oud is.
10 oktobwr
Ik las weer van een moeder die haar kinderen zonder ontbijt naar school stuurt. Wat kost een pak havermout? En als een kind niet van pap houdt maak je er ontbijtkoeken van. Als mensen zich slachtoffer voelen lijkt het of ze blokkeren en kinderen zijn daar de dupe van. Ik begrijp wel heel goed dat er een bepaalde creativiteit verdwijnt (bij mij werd dat juist altijd aangewakkerd!) maar het mag nooit ten koste van gezondheid gaan. Eerst jezelf en de kinderen, een minimum om van te leven, en dan de rest. Blijkbaar worden soms andere keuzes gemaakt maar dat kan niet. De voedselbank zou hier ook iets in kunnen betekenen en maatschappelijk werk / sociale hulpverlening. Als je in schuldsanering zit krijg je ook een leefbedrag en al is dat niet veel, je overleeft! En daarnaast wens ik elk mens de hulp toe die nodig is.
Ik zal hier weer af en toe wat betaalbare producten plaatsen en wat ermee te doen is.
Ik ga uit van 2 mensen. Ik zet het later bij 'Goed leven met weinig'. Het is maar een idee voor een week. Misschien maakt u andere keuzes en dat doe ik de volgende keer ook weer, al zullen havermout, bananen en pindakaas er altijd bij zijn. Wortels eigenlijk ook, maar nu een keertje niet.

Pond havermout €0,69  
Kilo bloem 0,65
Pond macaroni €0,79
850 gram bananen €1,98 
Heel brood €1,19
Pak crackers €0,79
Grote pot pindakaas €2,29
Grote pot jam €1,16
1 kg bio aardappelen €1 (reclame)
Pond zuurkool €0,65
Pond prei €2,40
Grote zak soepgroente €0,99
Pond tomaten €1 (reclame)
Komkommer €0,99
Pond bio uien €0,99
2 bollen bio knoflook €0,95 (zelfde prijs als niet bio)
Pond boter Zeeuwsmeisje €1,45 (Er is goedkopere boter, maar daar zitten allerlei toevoegingen in en er wordt gebruikt van niet bewust geproduceerde palmolie)
6 eieren €2,80 (dit zijn goede eieren, maar misschien kunt u ze in de buurt net zoals wij goedkoop krijgen van loslopende kipjes)
Groot pak speculaasjes €0,94
€23,70

Maaltijdsuggesties:

Ontbijt: 
 • Pap van havermout, water, snuf zout en banaan, eventueel kaneel
 • Of havermoutkoeken van 2 geprakte bananen met 160 gram havermout
 • 15 minuten bakken op 200 graden. In beide gevallen kan er een lepel pindakaas door om het vullender te maken
 • Geroosterd brood met gekookt eitje en geroosterd brood met jam
 • Crackers met hard ei en tomaat en als het kan verse kruiden

Lunch:
 • Brood of crackers met 
 • pindakaas en komkommer
 • pindakaas en jam
 • Brood met zuurkoolstamppot en klontje boter
 • Soepje en daarna brood met speculaasjes
 • Pannenkoek met omeletje van 1 ei, water en kruiden, eventueel met tomaat en een of meerdere zoete met jam
 • Dubbele boterham met gebakken eitje en tomaat
Diner: (proberen zoveel mogelijk knoflook te gebruiken en verse of gedroogde kruiden. Misschien nog brandneteltoppen plukken en bij de soep doen. Alles doen om het zo gezond mogelijk te maken) Alles opmaken!
 • Stamppot maken voor 2x, van de aardappelen en de zuurkool. Wij eten hier 3x van, 2x 's avonds en 1x als prakje op de boterham. Eventueel stukjes banaan erdoor. Of krenten als u die heeft. 
 • Pannenkoeken of wraps maken van de bloem. Geven met pindakaas en komkommer (en sambal als het kan). 
 • Of eerst een uien, prei of groentesoepje en dan pannenkoeken met jam of pannenkoek met pindakaas en banaan  
 • Voor 2x gare macaroni mengen met soepgroente, kruiden, vers of gedroogd, klontje boter en stukjes hard ei. Of met alleen maar boter en zout (ook met spaghetti heel lekker) en komkommer of tomatensla erbij.
 • Macaroni met gebakken prei en pindasaus van gebakken uitje, flink knoflook, pindakaas, water en als het kan sambal (normaal doe ik er ook Tamari of sojasaus en iets zoets door)
 • Omelet met tomaat of soepgroente op geroosterd brood
 • Deeg maken van bloem, water en zout. Bakken in de koekenpan tot het hard is. Gebakken uien erop en tomatensla erbij
Er zitten veel speculaasjes in het pak. Bij een kopje thee of koffie, of als toetje dubbel met een beetje boter.


Kortgeleden hadden wij gestoomde aardappelen met een salade van witlof, appel, bieslook, mosterd, kerrie en Budwigmayonaise, over van vrijdag. Simpel en zo lekker!