Recepten G H J K L M O P Q en informatie

Gehaktballen (plantaardig)
Tofu in heel kleine blokjes snijden, een gesnipperde ui erbij en bakken tot de ui gaar is. Ongeveer 2 eetlepels meel en een scheut -soja- melk toevoegen en bouillonpoeder of zout. Het moet echt een heel dikke ragout worden. Goed op smaak brengen met flink wat mosterd, pittige paprikapoeder en een scheutje tomatenketchup. Nog wat peper en eventueel een vers, of gedroogd kruid. Een tijdje koud wegzetten. Dan ongeveer 2 eetlepels paneermeel of havermout erover strooien en kneden tot het een compacte massa is. Ballen van draaien en nog even koel wegzetten. Ze daarna zo bakken of eerst nog een keer door paneermeel rollen. De olie goed heet maken en bakken in een pan die niet aanbakt. 

Groentegehakt voor elk seizoen 

Bak 1 gesnipperde ui, 2 gesnipperde tenen knoflook, 175gr blokjes winterwortel, 1 grote, of 2 kleine courgettes in blokjes en 150 gr gesneden champignons ongeveer 10 minuten. Roer er een blikje tomatenpuree door en 30 gr spelt-  volkorenmeel of arrowroot. Voeg dan ongeveer 120 ml groentebouillon toe, versgemalen peper,100 gr gedroogde pruimen in stukjes en flink wat fijn geknipte of gemalen peterselie. Als het een dik mengsel is in een ovenschaal doen. Bestrooi met een mengsel van 40 gr havervlokken en 40 gr gehakte noten. Leg er klontjes boter op of bedruppel met olijfolie. Bak een half uur op 180 graden.
Variatie: pas de groente aan het seizoen aan. Alles kan, als er maar blokjes van gesneden kunnen worden. Het staat mooi en als ze even groot zijn en ze zijn dan in dezelfde tijd gaar. Paprika, pastinaak, pompoen, koolrabi, knolselderij enz.. Prei is voor mij de enige uitzondering, waar geen blokjes van gesneden kunnen worden, maar wat wel goed combineert.





Glutenvrije koekjes
Beker amandelmeel, beker kokosrasp, 1 theelepel kaneel, snuf zout, 3 eetlepels ahornsiroop of iets anders zoets en een scheutje water. Alles goed mengen. Balletjes van maken en platdrukken. Dun uitdrukken op het bakblik. 25 minuten bakken op 160 graden. In de oven af laten koelen. Zo worden de koekjes lekker knapperig. Wat ik ook vaak doe is het deeg uitrollen en met een spatel of mes horizontaal en verticaal lijnen trekken zodat er vierkantjes ontstaan.

Griesmeelpudding met fruit (feestelijk)
Laat  ongeveer 8 dadels een paar uur in sinaasappelsap weken. Snijd of knip (doe ik) de dadels daarna in stukjes.
Roer 100 gram griesmeel door 4 dl plantaardige melk (ik gebruik amandelmelk) of biologische melk. Voeg er een snuf vanillepoeder aan toe en breng al roerend aan de kook. Laat 3-4 min zachtjes doorkoken, totdat een dikke pudding is ontstaan. Roer de sinaasappelsap van de dadels erdoor en breng het nog even aan de kook. Haal van het vuur en roer er de in stukjes gesneden dadels door. Vet een puddingvorm of twee kleine vormpjes in met wat olie. Leg schijfjes fruit (bijvoorbeeld sinaasappel en kiwi) op de bodem en druk ze tegen de zijkant van de vorm(pjes). Giet daarna de griesmeel heel rustig in de vorm. Af laten koelen. Keer de puddingvorm voorzichtig en geef en garneer eventueel nog met soja of biologische slagroom. Helemaal mooi als u er nog wat onbespoten sinaasappelschil over raspt.
Variatie: kaneel ipv vanille
Ander fruit: mandarijn, mango, banaan, ananas, gedroogd en geweekt fruit, of iets uit een potje.

Groenkool-ovenschotel (voor twee keer)
Bak plantaardig gehakt samen met heel fijn gesneden groene kool en een grote, gesnipperde ui, ongeveer 10 minuten zodat de kool beetgaar is. Pers er knoflook boven uit. en breng op smaak met zout en versgemalen peper. Kook quinoa of rijst gaar. Bak plantaardige spekjes knapperig. Meng de plantaardige spekjes met flink paprikapoeder door de gekookte quinoa of rijst. Doe in een ovenschaal eerst de groene kool, en daarover de rijst/quinoa. Bestrooi met geraspte - plantaardige - kaas. Zet de schaal plm. 20 minuten in het midden van een hete, voorverwarmde oven en laat er een bruin korstje op komen.

Variatie: alleen spekjes of plantaardig gehakt. Met zure room of een plantaardige vervanger erdoor.

Groente-eiragout
Een ui bakken, stukjes courgette erbij, tomaten in stukjes en blokjes augurk. Rustig gaar bakken. Wat tomatenpuree toevoegen, een scheutje water of melk en op het laatst twee hard gekookte biologische eieren in blokjes. Op smaak brengen met peper en zout en als u heeft (jaaa!) nog wat verse kruiden als dragon of peterselie. 
Variatie: In plaats van courgette prei, champignons, paprika, mais of ...?

Havermoutbroodjes
2 bekers havermout, 1/2 beker amandelmeel (hoeft niet, maar het zorgt voor een prettige 'beet'), 1/2 theelepel zout, 2 volle theelepels wijnsteenpoeder en 1/2 beker (plantaardige) kwark. 6 grote of 10 kleine bolletjes van vormen en die een beetje platdrukken. Ruim een half uur bakken op 190 graden bakken. Dan even af laten koelen en de broodjes horizontaal doormidden snijden. De binnenkant is vochtig. Met die kant naar boven nog zeker 10 minuten bakken. Als de oven uit is laat ik ze er nog even in staan. Ik maak ze in een mum van tijd op zaterdagmorgen en dan hebben we ze tussen de middag.
Variatie: Het kan ook met (plantaardige) yoghurt. Dit is naturel, maar er kunnen verse of gedroogde kruiden in, stukjes groente of gedroogd fruit.

Havermoutcake/koek
2 bekers havermout mengen met  2 volle theelepel wijnsteenpoeder, 2 bekers kwark, 2 eitjes (of chiazaadei, 2 eetlepels chiazaad wellen in 6 eetlepels water), 2 appels in stukjes en flink wat rozijnen en kaneel. 
In een ronde of vierkante vorm doen en 45 minuten bakken op 180 graden.
Dit is koek/beetje broodachtig. Het wordt meer cake-achtig als u er 2 eetlepels olie of kokosolie doordoet. 

Havermout-chocolade koek
1 beker havervlokken overgieten met 1 beker heet water. 10 minuten laten staan. Een geprakte banaan erdoor en een eetlepel (of iets meer) honing of stroop. Een paar uur koud wegzetten. Of 2 bananen, beetje water en verder niets zoet.
Variatie: Ipv cacao met rozijnen en kaneel.

Havermoutkoeken, hartig
Meng 50 gram havermout, snuf zout, 1 theelepeltje wijnsteenbakpoeder, een volle eetlepel sesamzaad, 1 eetlepel olijfolie en een scheutje warm water. 8 balletjes van maken aan beide kanten platdrukken in havermout en op een bakplaat met bakpapier leggen. Ongeveer 35 minuten bakken in een op 180 graden voorverwarmde oven. Als de oven niet gelijkmatig bakt, dan halverwege een keer draaien. Variatie: Ipv sesamzaad zonnebloempitten of stukjes noot, of niets.
ps Ik zou het dubbele recept nemen en de helft ongebakken invriezen als u een diepvries heeft.

Havermoutkoekjes

Voor een heel snel, simpel koekje ...
7 el havermout (50 gram)
2 el agavesiroop (of honing)
3 el pindakaas (eventueel met stukjes noot)
4 el amandelmelk (of andere melk, of water)
Even laten staan, koekjes van vormen (ik drukte het gewoon een beetje plat met een vork)
20 minuten in de oven op 180° Nog 5 minuten met de oven dicht laten staan. Dan de deur open en laten afkoelen. Zo worden ze goed knapperig.

Havermoutpap, voor ontbijt, lunch of diner
Ik zet de havermout de avond ervoor al in de week. Als we er opeens als lunch zin in hebben kook ik de pap voor. Het wordt dan zachter, lekkerder. Dit is de belangrijkste reden.
– De havermout aan de kook brengen en dan een van de volgende mogelijkheden, of een variatie:
– Met blokjes banaan of ananas en kokos. Eventueel nog een lepeltje kokosvet bovenop de hete pap en/of kokossuiker.
– Met gedroogd fruit als het koud is met vers fruit als het warm is
– met geprakte banaan, rozijnen (of een siroop of honing als u het een beetje zoet wilt) en een lepel pindakaas
– Banaan, geprakt, schijfjes of blokjes, cacao, of een blokje donkere chocolade en wat zoets; rozijnen, honing, agavesiroop
– Bovenstaande met kokos
– Blokjes appel, rozijnen en kaneel. Als pap, maar ook lekker als een soort appeltaartje, met heel dikke havermout. Nog even in de oven zetten. Dan eventueel al dan niet plantaardige hangop of vanillevla erbij. Een lekker vullende toet na bijvoorbeeld soep, als avondmaaltijd.

Havermoutkruimeltaartje
1 beker havermoutmeel mengen met 1/2 beker havermout, 1/4 beker kokosbloesemsuiker, kaneel naar smaak, snuf zout, 1 eetlepel ahornsiroop (of iets anders vloeibaars), 1/4 beker gesmolten kokosolie. Goed mengen. 2/3 in ovenschaaltje of bakvorm doen en koel wegzetten.
Bosbessencompote* maken van 1 volle beker bosbessen.1/8 beker ahornsiroop of iets anders vloeibaars, scheutje citroensap, 1 eetlepel arrowroot of maizena. Aan de kook brengen en paar minuten laten borrelen. Wat af laten koelen en op het havermoutdeeg doen. De rest van de havermoutkruimels erover en 35 minuten bakken op 180 graden.
In de zomer vers fruit zoals bessen, perziken, nectarines of bramen en in de koudere seizoenen appel, gedroogde pruimen of abrikozencompote.

Hazelnoten
Fijn als u zelf een hazelnootstruik heeft, of wanneer er een in de buurt is. De noten zitten vol goede stoffen. Als u veel hazelnoten geraapt heeft zijn er veel recepten nodig. In de dop kunnen ze, net zoals andere noten maanden bewaard worden.

De vliesjes haalt u van de hazelnoten door ze eerst in de oven of koekenpan donkerbruin te roosteren tot de vliesjes openbarsten. Leg ze daarna op een theedoek. Sla die dubbel en rol er met uw handen overheen. U kunt de hazelnoten vervolgens heel aten, in stukjes hakken of malen. Met het meel wat u dan heeft kunt u bakken. Ideaal voor mensen met een glutenintolerantie. Dit geldt trouwens voor alle noten.

Hazelnoten en chocolade gaan goed samen. De noten lichtbruin roosteren. Af laten koelen en door gesmolten chocola roeren. Hoopjes van maken en hard laten worden.

Halzelnootpasta kopen is duur en zelf maken is heel eenvoudig.
U maakt hem door hazelnoten fijn te malen in een keukenmachine. De noten scheiden olie af en op die manier ontstaat de pasta. U kunt het zo laten en er alleen een beetje zout of iets zoets doorroeren. U kunt de pasta ook mengen met rozijnen of met gesmolten chocola. Dan nog een scheutje – hazelnoot – olie of gesmolten boter of kokosolie toevoegen. Cacao kan ook, in plaats van gesmolten chocola, en dan iets zoets erbij zoals agavesiroop of honing.

Gehakte hazelnoten zijn lekker in hartige of zoete salades.

Net zoals van amandelen kunt u er spijs van maken. De noten fijnmalen en mengen met eigeel of een scheutje olie. Wel of niet zoeten met suiker of honing en er een rol van maken die u meebakt met rozijnenbrood.

Herfstachtig rauw taartje (klein)
In de keukenmachine:
200 dadels pureren (als de dadels hard zijn een 1/2 uurtje weken in warm water. of sinaasappelsap. Alleen als het echt nodig is!)  
Dan de rest toevoegen en de machine laten werken totdat er een bal is gevormd.
75 gram noten (ik gebruikte nu cashewnoten), 50 gram kokosrasp, snuf zout, kaneel
eventueel een paar druppeltjes vanille (dit maakt het extra lekker.) 
Het deeg is stijf. Als u het iets zachter wilt, kunt u een lepel kokosolie toevoegen.
Het 'deeg' in een rond of vierkant schaaltje met bakpapier erin goed plat drukken.
Dan het 'deeg' omkeren. U heeft nu een glanzende bovenkant. Nog een keer goed drukken.
Ik strooide er nog wat kokos over.
Een paar uur koud wegzetten. Ik zette het op het balkon, met iets erover heen want vogeltjes vinden dit beslist ook lekker. Nu kunt u er stukjes of stukken van snijden.
 





Kedgeree’ (eigen variatie)
Twee uien glazig bakken met knoflook, vers geraspte gember of djahe (gemberpoeder), een stukje fijngesneden verse peper, ketoembar, koenjit (geelpoeder) en kaneel. Hoeveelheden naar smaak. 4 koppen water erbij Als het water kookt een kop zilvervliesrijst en een kop linzen (eigenlijk moeten dat in dit gerecht rode zijn, maar anderen kunnen natuurlijk ook) toevoegen. Als het water verdampt is moet alles, als het goed is, gaar zijn..

Kerstbroodje

2 bekers gemalen havermout, 2 theelepels zuiveringszout, 2 bekers yoghurt, kaneel., 1/2 theelepel zout. Goed mengen. Veel vulling: blokjes verse gember, rozijnen, krenten, gedroogde cranberries en een appel in blokjes.Weer goed mengen. 3/4 van het deeg in een kleine broodvorm scheppen en dan eventueel een rolletje spijs of marsepein erin drukken. Dan de rest van het deeg erop. Drie kwartier bakken op 190 graden. Ik heb er nu ook voor de zekerheid een kwart theelepeltje gist door gedaan, maar het is niet nodig.




Kersttaartje 
8 dadels een kwartiertje in een kopje water laten weken. 1 kop walnoten of pecannoten, 1/3 kop havermout (kan ook zonder), 1 eetlepel cacao, een snuf zout en 10 dadels malen tot een compact geheel. Het ziet eruit als deeg. Een kleine springvorm of schaaltje met bakpapier bekleden met dit “deeg’. Het moet een dikke laag zijn. Koud wegzetten. De dadels en het water pureren met ongeveer 1/2 theelepel kaneel en ook een snufje zout.  Die caramel lijkt dun nu, maar dat blijft niet zo. Ook dit koud wegzetten, zeker een paar uur. De koude deegvorm hiermee vullen en garneren met dezelfde noten die voor de bodem gebruikt zijn. De taart nog een dag koud wegzetten. Dit is nodig om de dadelcaramel stevig te laten worden. De rest van de taart doet u in de diepvries.
Variatie: 2 eetlepels kokosolie door de caramel roeren voordat u hem koud wegzet. De olie wordt hard door kou. In dit geval kunt u de taart nog bestrooien met kokos, voor een sneeuwachtig effect. 

Kikkererwtenburgers
De kikkererwten met een vork fijnmaken. Een gesnipperd stuk rode ui glazig bakken, dan een grote tomaat in stukjes erbij, of 6 kleine tomaatjes in stukjes en 4 fijn gesneden tenen knoflook. Als de groente gaar is in de keukenmachine doen, samen met een 1/2 beker havervlokken en de kikkererwten. Op smaak brengen met een scheutje azijn, een lepel marmite (als u het heeft), mosterd, uipoeder, twee eetlepels bindmiddel (aardappelmeel, arrowroot, maizena), een theelepel gerookte paprikapoeder, een theelepel cacao. Een paar keer kort pulseren. Het moet grof blijven. Een bal van maken en dan verdelen in 6 vrij dunnen burgers. Afgedekt met stukjes bakpapier ertussen een paar uur koud laten worden. In de tussentijd kunt u een saus maken van de aquafaba, het nat van de kikkererwten, of sojamayonaise en/of tomatenketchup maken. 
De burgers mooi bruin bakken. Geven op een broodje met sla, een augurkje en een lekkere saus.

Kikkererwtensoep (met of zonder tahin)

De kikkererwten in bouillon koken en deels pureren. Het is lekker als er nog hele kikkererwten in de soep zitten vinden wij. Er kunnen verschillende soorten groente door. Bijvoorbeeld gebakken of gekookte ui, prei, wortel of spinazie en knoflook. Komijn toevoegen en eventueel een of twee lepels tahin. Garneren met peterselie of selderij.

Kiwicrème Kiwi’s pureren en mengen met aardpeer- of zoete aardappelpuree, lecithine (als u dat heeft) en hangop. Zoeten met fructose, agavesiroop of rietsuiker. Klinkt raar maar is erg lekker.  


Koek (boekweit-gember)

250 gram boekweitmeel, 125 gram kokosbloesemsuiker, 1 volle eetlepel koekkruiden
nog wat extra kaneel, snuf zout, 1 theelepel wijnsteenpoeder, 1 theelepel zuiveringszout, 1 volle beker -soja-yoghurt met water gemengd en veel verse blokjes gember. 
5 kwartier bakken op 175 graden.
Nog een half uurtje in de vorm laten en dan uit de vorm helemaal af laten koelen op een rooster. Heerlijk! En nog meer met kokoscrème of -plantaardige- boter. erop. Dit is kokoscrème (gestolde kokosolie). Koffie of warme chocolade erbij.

Koek
Basisrecept: 1 beker havermoutmeel, 1 beker amandelmeel (een andere combinatie, of gewoon 2 bekers havermoutmeel), 2 theelepels koekkruiden en nog wat extra kaneel, 1 volle theelepel psyllium,
1 1/2 theelepel wijnsteenpoeder, zout, 3 eetlepels ahornsiroop, scheut water
Gemberkoek: wat gemberpoeder en stukjes rauwe of geconfijte gember
Kruidkoek: wat meer koekkruiden en stukjes sinaasappelschil
Notenkoek: stukjes walnoot of andere noten
Rozijnenkoek: een volle hand rozijnen
In de oven 180 graden, 25 minuten en 10 minuten in de oven laten staan
Airfyer: 160 graden 25 minuten en 10 minuten laten staan

Koekjes (op zich al lekker, maar kan ook zoet of hartig gemaakt worden)
1 beker Havermoutmeel, 1/2 beker amandelmeel, lepel gemalen chiazaad, zout, geraspt appeltje, kaneel. 25 minuten bakken op 160 graden.

Koekjes (basis)
Mijn basiskoekjes van 1/2 beker amandelmeel, 1/2 beker kokosrasp, 2 eetlepels gemalen lijnzaad, snuf zout, wat kaneel, 2 eetlepels ahornsiroop en een scheut water. Even laten staan en uitdrukken op bakpapier en in koekjes snijden. Het papier met deeg in de airfryer leggen.
25 minuten bakken op 160 graden. Ze zijn luchtig en bros. Volgens mij is dat exact hetzelfde. :-)
Ze zijn vooral erg lekker.  
Ik heb er nu een handje zonnebloempitten doorgedaan, maar krenten, nootjes, pompoenpitten, gember, alles is hier lekker door.
Zonder de ahornsiroop hartig maken door iets meer zout met stukjes noot, sesamzaad, tuinkruiden of olijfringetjes. Of geraspte (plantaardige) kaas erover heen,

Koekjes (natuurlijk gezoet)
Zowel rauw als gebakken heerlijk. Deze koekjes zijn lichtzoet. Als u ze zoeter wilt, meer gedroogde vijgen gebruiken. In de keukenmachine of molentje: 1/4 bekertje amandelen, 1/4 beker cashewnoten, een klein bekertje kokos, 7 gedroogde vijgen, een lepeltje kaneel en een snufje zout. Net zolang malen tot de consistentie goed is. Balletjes van maken. Als u ze raw wilt, zo laten en koel weg zetten. Als u ze gaat bakken de balletjes platdrukken. 15 minuten bakken op 190° Als u ze knapperig wilt en meteen opeet, de koekjes omkeren en ze nog een paar minuten in de uitgezette oven laten staan. Morgen zijn ze niet meer knapperig, maar wel erg lekker.
Variatie: 1 bekertje amandelen (die zijn hier in Duitsland heel betaalbaar en ik heb dus altijd voldoende in huis) of andere noten en een 1/2 bekertje kokos en ipv kaneel cacao. Als het te droog is eventueel een drupje water.
Ik zorg altijd dat de verhouding 1 1/2 (noten - kokos) en 7 dadels of vijgen is.
Bij deze basis is gemberpoeder en/of vers of geconfijt ook erg lekker, of stukjes pure chocola.

Koekjes (havermout-zonnebloempitten)
Onderin het maalbekertje 1 eetlepel lijnzaad, aanvullen tot half met zonnebloempitten, aanvullen tot heel met havervlokken. Malen. Minder dan de helft kokosbloesemsuiker erbij, kaneel naar smaak, gemberpoeder naar smaak, 1 theelepel wijnsteenpoeder (hoeft niet), fijngesneden gember, snuf zout, scheutje olie, 1/3 water. 25 minuten in de oven op 160 graden. 

Kokos-rijsttoetje
3 dl kokosmelk aan de kook brengen met 50 gram -basmati-rijst en wat fructose of rietsuiker. In 20 minuten op een laag vuur gaar laten worden (of in de hooikist). Als het bijna gaar is kunt u er rozijnen doorroeren. In schaaltjes scheppen en garneren met geroosterde amandelen en/of een vruchtensausje.
Variatie: ipv rozijnen geraspte chocolade. De ‘pudding’ is zowel warm als koud heerlijk.

Komkommersoep
Zelfde hoeveelheid ui als komkommer gebruiken. Gesnipperde ui garen in boter. Stukken ongeschilde komkommer erbij en een flinke scheut groente bouillon. Pureren met staafmixer of  blender. Hierna een potje goedkope kruiden boursin of room en peper door de hete soep roeren. Of gewoon een scheut melk
Et voila een zeer lekker gezonde vlugge goedkope soep. Of je maakt de soep naturel en dient hem ijskoud op met een klodder zure room. Op een warme dag dan … (een soort van groene gazpacho)

Koningsdagtaart
1 beker walnoten malen met 1 beker (eventueel geweekte) dadels, 1/2 beker kokos, snuf zout, 1 theelepel kaneel, 1/2 theelepel kruidnagelpoeder of gemberpoeder. Dit mengen met 2 1/2 beker geraspte wortel. Alles kneden en platdrukken in een vierkant of langwerpig schaaltje dat bekleed is met ruim bakpapier.
Een dikke laag ‘glazuur’ maken van een nacht geweekte beker cashewnoten, 3 eetlepels agave of andere siroop of honing, 1 volle eetlepel kokosolie, een scheut citroensap, een scheut water en als u het heeft vanille. Alles net zolang pureren tot het crèmig is. Het ‘glazuur’ op de worteltaart spatelen. 2 uur in de diepvries zetten (of niet). Een klein half uur voordat u hiervan gaat smullen uit de vriezer halen. Na 10 minuten in stukken snijden en garneren met wortel, kaneel en eventueel walnoten. Nog ruim een kwartier laten staan.

Koningsdagtaart 2
Pureer 4 medjool dadels of 6 gewone dadels in de keukenmachine en meng met
125 gram geraspte wortel, 70 gram amandelmeel, 40 gram kokosrasp
flink kaneel en eventueel vanille. Weer pureren. 30gram walnoten erbij en ze even mee mixen.
In een kleine springvorm scheppen, goed aandrukken. Koel wegzetten.
Variatie: ipv dadels gedroogde abrikozen, maar dan de helft meer gebruiken. Als ze sappig zijn kunt u ze zo gebruiken, anders ook weken in warm water.

Voor de cashewlaag: 90 gram cashewnoten een paar uur of een nacht laten weken. Als ik ze een paar uur week doe ik dat in warm water. Zeef de cashewnoten en doe ze in de keukenmachine of beker van de magicbullet of iets dergelijks. Ik vind dit beter gaan dan in een keukenmachine, maar mijn keukenmachine is meer dan 40 jaar oud. Voeg dan 1/2 eetlepel kokosolie, 2 dadels (of 3 geweekte abrikozen) of een scheut ahorn, agave of andere zoete siroop, 3 eetlepels sinaasappelsap en wat sinaasappelrasp.
Meng tot een smeuiige crème. Verdeel de crème over de wortelbodem. Garneren met sinaasappelsliertjes of sinaasappelrasp.

Kool (groene) ovenschotel 
Snij de kool in smalle reepjes, of snipper in de keukenmachine. Roerbak de kool ongeveer 10 minuten in olijfolie. Een volle hand noten toevoegen (dit kunnen pinda’s zijn, maar wij hebben nog veel walnoten en hazelnoten). In een ovenschaal een laag kool met noten, aardappelpuree, weer kool met noten. Bovenop plakjes brie of blauwe kaas en nog een handje noten. In de oven door en door heet laten worden

Koolrabischotel
Koolrabi wassen, schillen en in smalle reepjes (julienne) snijden en in bouillon koken. De koolrabi afgieten en het kookvocht bewaren. Geweekte sojabrokjes of blokjes tofu bakken, tomatenpuree even meebakken en een scheut van de bouillon erbij gieten. Dit komt onderin een ovenschaal. Hierop komt de koolrabi en daarop geroosterde broodkruimels van twee dikke boterhammen, met veel peterselie erdoor. Wat olijfolie erover druppelen en een half uur in een hete oven zetten.
Variatie: Het gerecht met soja- of gewone kaas bestrooien.
Ipv brood aardappelpuree gebruiken. 

Koorabi uit de oven
Een grote koolrabi in plakken snijden en 5 minuten koken. Een klein ovenschaaltje beleggen met een laag dakpansgewijs neergelegde plakken koolrabi. Hier komt een laagje bechamelsaus met geraspte -soja-kaas over. Weer een laagje koolrabi en weer bechamelsaus. Nog een beetje geraspte kaas erover en een half uur in de oven op 175 graden.

Koolvisragout
Een grote gesnipperde ui en blokjes of schijfjes wortel zachtjes bakken tot de ui glazig is. Meel of arrowroot eroverheen en even goed roeren. Dan een scheut water (lekker met een vis-bouillon blokje) of bouillon toevoegen. Blijven roeren tot het een vrij stevige ragout is. De ontdooide koolvis in stukjes erbij en een paar minuten zacht laten koken. Dille of peterselie fijnknippen en dit ook nog een minuutje mee laten koken. Rijst of aardappelpuree erbij en dan nog wat dille of peterselie erover strooien.
Variatie: De ragout in een ovenschaaltje doen, paneermeel en klontjes boter erover en er in de oven een korstje op laten komen. Lekker met stokbrood, gekookte aardappelen of rijst.   


Kwarktaart (citroen, sinaasappel of ander fruit)

1 beker noten malen (bijvoorbeeld 1/2 walnoten en 1/2 cashewnoten) met 7 dadels, snufje zout, theelepeltje kaneel en eventueel een lepel kokosolie.
Het 'deeg' op de bodem en eventueel wat aan de zijkant van een taartvorm drukken. Koud wegzetten. 5 theelepels agar agar door kokend vruchtensap roeren. Ik gebruikte 1 1/2 uitgeperste citroen. Een paar minuten laten koken. De agar agar vloeistof mengen met 500 gram - plantaardige - kwark. Citroenrasp erdoor roeren. Of klein gesneden vruchtjes erdoor roeren. Met 2 eetlepels ahornsiroop, agave- of honing op smaak brengen. Minimaal 3 uur op laten stijven. Garneren met de rest van de citroenrasp, of bij een andere smaak met stukjes fruit of sinaasappelrasp bij een sinaasappel kwarktaart.
Variatie: In plaats van dadels een halve beker moerbeien malen. Er blijven hele stukjes in de 'moerbeisuiker' zitten en die zorgen voor een knappertje. Dit is zo lekker! Dadels zorgen voor iets vochtigs en daarom moet er nu zeker een lepel kokosolie in.

Langdurige genietreepjes 
Ik had een recept voor het lange wachten beloofd. Aan welke eisen moest het recept voldoen? Het moest eenvoudig te maken en snel klaar zijn (niet nog meer tijd ‘verliezen'). Vervolgens moet u er juist lang mee kunnen doen. U kunt het dan nuttigen tijdens het lezen van mijn of een ander prettig boek.:-) Het moet uiteraard lekker zijn en zeker niet ongezond. Ik kwam toen als vanzelf op zuidvruchten en noten. Misschien meer iets voor in de herfst? Ach nee, een alle seizoenen hapje. In de herfst zou ik er kaneel en sinaasappelschilletjes bij doen denk ik. Ik heb nog steeds zakjes amandelen uit Duitsland, die kan ik hier goed voor gebruiken. Op een gegeven moment kosten die zakjes maar 49 cent. Wat zuidvruchten betreft: rozijnen, gedroogde abrikozen, gedroogde pruimen, dadels, vijgen, krenten, gedroogde cranberries, het maakt niet uit. Het kan ook met een soort, bijvoorbeeld alleen rozijnen. Ik gebruikte rozijnen en een paar abrikozen. Als u pruimen gebruikt mogen ze niet geweld zijn, dan zou het te vochtig worden.

200 gram zuidvruchten malen in de keukenmachine, tot pasta-achtig 100 gram ongebrande noten erbij (in mijn geval dus amandelen, met velletje, een half zakje) 50 gram kokos. Alles net zolang laten draaien tot het kneedbaar is. Lange reepjes of staafjes van vormen. Ik heb dit net gemaakt en er liggen nu een paar reepjes op een bordje, de rest heb ik in de ijskast gelegd. Ik ga van de rest balletjes maken. Die doop ik even in gesmolten, pure chocolade en ik laat ze hard worden, dat lijkt me heerlijk. Het is dan nog steeds een gezond snoepje. Meer een bonbonnetje eigenlijk. 

Lebkuchen (glutenvrij)
1/2 beker amandelmeel, 1/2 beker bananenmeel (ik had dit al lang in huis, te lang, het was een harde bonk geworden. Toch kunnen gebruiken. Helemaal amandelmeel of de helft havermoutmeel of een ander meel kan ook), 1 theelepel wijnsteenbakpoeder, koekkruiden en extra kaneel, nootmuskaat en kruidnagelpoeder (beetje, zelfgemalen), snuf zout, 2 eetlepels kokosolie, 1/4 beker Ahornsiroop, verse en gedroogde sinaasappelschil (zeste). De gedroogde sinaasappelschilletjes zijn het belangrijkst. Kan alleen van biologische sinaasappels gemaakt worden. Ik heb een zesteur, maar het kan ook met een dunschiller of kaasschaaf. In de oven op lage stand of droogoven laten drogen. Nog een beetje plantaardige melk bij het deeg doen. Het is wat dunner dan gewoon deeg. Met een lepel op de bakplaat leggen en 25 minuten bakken op 180 graden. Als het afgekoeld is chocolade erover spartelen of erover gieten. Hard laten worden.

Lijnzaadwraps
Heel eenvoudig, dezelfde hoeveelheid gemalen lijnzaad als kokend water gebruiken. 100 gram lijnzaad, 100 gram water. Ik doe er soms voordat ik het water erbij doe iets doorheen, bijvoorbeeld fijngesneden bosuitjes of Italiaanse kruiden. Het water door het meel mengen. Even goed kneden (het water koelt snel af) en een kwartiertje laten staan.  
Tussen twee bakpapiertjes uitrollen maar met een deegrol waar niets aan blijft plakken lukt het ook zonder het tweede papiertje. Hoewel, de deegrol blijft dan schoon. Van deze hoeveelheid maak ik 4 wraps. Leg ze in een hete pan en na 2, å`3 minuutjes omdraaien en de andere kant even bakken. Als ze afgekoeld zijn vullen met groente, sla en chili, dun laagje tahin en wortelrasp od komkommer schijfjes enz. enz. Met sla erbij een gezonde koolhydraatarme (als u daar behoefte aan heeft en anders is het gewoon lekker) maaltijd.

Linzenballetjes
Linzen in ruim 20 min gaar koken.Ui bakken en als hij glazig is kerrie en knoflook erbij. Af laten koelen en havermout of meel toevoegen. Het moet een stevig mengsel worden. Op smaak brengen met peper en zout  eventueel djinten (komijnpoeder) en/of groene kruiden. Op een koele plek laten opstijven. Kleine balletjes maken en deze paneren. In olie bruin bakken. Lekker bij een stamppot, maar ook bij rijst, aardappelsalade of een feestelijke maaltijd/buffet. 

Linzen (rode) soep

2 uien, een prei, 2 tenen knoflook en een gesnipperde peper bakken tot de ui en prei bijna gaar zijn. 2 theelepels kurkuma, 1 theelepel komijn, 1 theelepel kerrie, een scheut sojasaus, een kopje linzen, een kopje rijst en 3/4 liter heet water toevoegen. Aan de kook brengen. Als de linzen gaar zijn, na ongeveer 25 minuten, is de soep klaar. Bestrooien met vers geknipte selderij (of peterselie).  

Linzenvisschotel
Linzen koken. Preiringen even bakken in olijfolie en kerrie. Blokjes koolvis toevoegen. Na 5 minuten blokjes appel meebakken. Op smaak brengen met een scheutje sojasaus en peper. Bestrooien met verse peterselie.

Macaroni met een korstje
Macaroni koken en mengen met een bechamelsaus met geraspte-soja- kaas (extra lekker met Cheddar, die soms ook plantaardig te krijgen is) en peper erdoor. In een ovenvaste schaal doen, paneermeel erover strooien. Klontjes boter erop leggen en in een hete oven zetten tot de inhoud heet en de bovenkant lichtbruin is. 
Variatie: Zonder paneermeel, maar met geraspte -soja-kaas.

Maggikruidsoep
Een licht gebonden soep maken van een scheutje olijf- of raapolie met twee lepels meel of arrowroot en een halve liter plantaardige bouillon. Een volle eetlepel gesnipperd maggikruid en een scheutje citroensap toevoegen. Nog een kopje -soja- melk erbij en een kwartiertje laten pruttelen. De soep pureren of zeven. Hierop eventueel een lepel zure room, creme fraiche of sojayoghurt. In ieder geval bestrooien met vers maggikruid. 

Mayonaise (Budwig)
Met de staafmixer 3 eetlepels kwark, 3 eetlepels lijnzaadolie, 3 eetlepels melk (hoeft niet per se), 1 eetlepel citroensap of appelazijn, 1 eetlepel mosterd en een 1/2 theelepel kruidenzout (Herbamare) net zolang mengen tot de olie goed is opgenomen. Lekker bij alles waar u normaal gesproken mayonaise voor gebruikt.
Variatie: 
Met kruiden en/of knoflook erdoor. Zonder melk lijkt het op Boursin. Dit is erg lekker op brood of een crackertje. Knoflooksaus voor in een plantaardig broodje Shoarma of Falafel
Met een fijngesneden uitje en dragon
Met tomatenketchup en een scheutje Sherry is het cocktailsaus

Mayonaise (plantaardige)
1 dl sojamelk (ik heb andere plantaardige melksoorten geprobeerd, maar dit is het lekkerst. Havermek bijvoorbeeld maakt het te zoet) mengen met een eetlepel mosterd, 1 eetlepel citroensap of appelazijn, kruidenzout of gewoon zeezout. Dan 2 dl neutrale olie erop schenken. Ik neem altijd niet virgine olijfolie. De staafmixer op de bodem zetten en langzaam omhoog trekken. Dit een paar keer herhalen. Nog wat verse peper erbij. In de ijskast zetten. Daardoor wordt het nog dikker. Zo laten of mengen met - plantaardige - yoghurt om het wat lichter te maken. In beide gevallen heerlijk!

Meloencocktail
Een hemelse drank voor twee personen. Een halve heel rijpe meloen mixen. 4 eetlepels wodka, 2 eetlepels oer, riet of bruine suiker toevoegen en goed roeren. Tot slot wat gecrusht ijs toevoegen en weer roeren. Als u de ijsblokjes niet fijn kunt maken; met een gewoon ijsblokje is het ook lekker en zonder ijs ook, maar dan zou ik het wel even heel koud laten worden.

Mie met kiemen 
Gekookte mie meteen en goed mengen met 2 eetlepels sesamolie, 1 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel agave- of ahornsiroop, 1 eetlepel tomatenpuree, 1 volle eetlepel pindakaas (met stukjes noot). Dit mengen met een doosje gemengde kiemen en eventueel een gebakken ui. Garneren met selderijblad, stukjes jalopènopeper en een lepel sesamzaad.
Variatie: ipv de verse peper sambal met de mie mengen. Ipv selderijblad peterselie of koriander. Ipv gemengde kiemen een soort kiem, bijvoorbeeld taugé. Ipv kiemen geraspte wortel.
In plaats van mie slierten courgette of zoete aardeppel

Muffins (van amandelmeel)
1 beker amandelmeel, 2 eetlepels kokosbloesemsuiker (of iets ander zoets), 1 theelepel wijnsteenpoeder, kaneel, 2 eitjes, scheut plantaardige melk (het moet een dok beslag worden), een grote appel, liefst goudrenet in stukjes, hand rozijnen. 20 minuten bakken op 190 graden.
Variatie: Alleen rozijnen, bosbessen, stukjes aardbei, blokjes banaan, ananasblokjes enz. Of bijvoorbeeld met stukjes chocolade en eventueel ook iets na het bakken op de bovenkant. Of hartig, met kruiden, gebakken ui en/of (plantaardige) kaas. Blokjes of geraspt.

Muesli - boter - koek
Meng 150 gram meel, 150 gram muesli, 2 theelepels wijnsteenbakpoeder, snuf zout, een eetlepel kaneel, 100 gram rietsuiker of oerzoet, 150 gram boter of een flinke scheut kokosolie, en een ei of eivervanger. Het deeg in een boterkoek- of andere vorm platdrukken en een half uur bakken op 175 graden.

Naanbrood
Doe 300 gram bloem, 1 thl wijnsteenpoeder en wat zout in een grote kom. Giet er ongeveer 1 1/2 dl water bij. Kneed tot een soepel, vrij droog deeg. Laat het deeg een uurtje afgedekt rusten. Kneed het nog even goed door en maak er 8 balletjes van. Rol ze met een deegrol uit tot ronde lapjes. Bak ze in olie. Als het deeg blazen krijgt draaien. Ze moeten mooi goudbruin worden. Ze worden niet egaal bruin, maar krijgen vlekjes.Na het bakken warm houden onder een doek of deksel.
Geven bij een curry met veel groente en raita of komkommersla.

Notencrème
1 kop cashewnoten een nacht weken in koud water. Hierna de noten pureren met dadels of een scheutje zoete siroop en een scheutje plantaardige melk of -room. Deze luchtige crème is heerlijk op brownies, wortel of appeltaart.
Variatie: met kaneel of cacao erdoor. 

(Bijna gratis) Oldambterkruidsoep
Uitje fruiten, aanwezige eetbare onkruid uit de tuin erbij. Bijvoorbeeld veel grof gesneden zevenblad, brandneteltoppen, hondsdraf, een beetje paardenbloemblad. Bouillon erbij of water en een kruidenbouillonblokje. Flink wat versgemalen peper. Een hard biologisch ei in blokjes (in twee richtingen op de ei-snijder) op de soep leggen en daarop nog wat vers geknipte bieslook. Dit kan ook als basis voor een maaltijdsoep dienen.U voegt dan groente van het seizoen uit de moestuin (of een goedkope aanbieding uit de winkel) toe. Bijvoorbeeld blokjes wortel, courgette, koolrabi of venkel. Mee laten koken tot het beetgaar is. Erbij: schijfjes geroosterd stokbrood met olijfolie en knoflook uit de oven.

Oleolux (Budwig)
Zet een kom met 125 ml lijnzaadolie in de ijskast, of even in de diepvries. Verhit 250 g kokosolie, samen met een in stukken  gesneden ui. Verhit tot de ui een beetje bruin begint te worden. Voeg 10 knoflookteentjes toe en verhit alles verder tot de knoflooktenen lichtbruin zijn. Haal de koude lijnzaadolie uit de ijskast. Zet er een zeef op. Giet het hete vet, met de uien en de knoflook door de zeef bij de koude lijnzaadolie. Roer het vet goed om en zet alles onmiddellijk terug in de ijskast. Na korte tijd is het mengsel gestold en heeft u een heerlijke, hartige boter voor op groente, brood en crackers.



Oliebolletjes
Heerlijke desembolletjes. Ik had oliebollenbeslag gemaakt van 150 gram meel, een eetlepel zuurdesem, ruim 1 dl plantaardige melk, een snuf zout en een lepel oerzoet. Agavesiroop of honing kan ook. Na een uur of drie heb ik het beslag in vieren gedeeld. Per kwart: krenten en sucade, banaan en kokos, gember, en dadelstukjes met kaneel. Per soort heb ik ze in olie in een steelpannetje gebakken (gefrituurd) tot ze mooi bruin waren. Goed gedept met keukenpapier en daarna heb ik ze op alfabetische volgorde op een bord met een kerstservet gelegd. De buitenste kring was banaan enz. Alles met poedersuiker bestrooid.

Ontbijt (Budwig) voor 2 personen
De Budwigcrème bestaat uit 6 eetlepels - plantaardige - kwark, 2 of 3 eetlepels lijnzaadolie en een theelepeltje honing of stevia. Met de staafmixer net zolang mixen tot er geen spoortje olie meer te zien is.
Er komt fruit bij en noten, zaden en/of een volkoren graan, zoals havermout, of boekweitvlokken. Gare quinoa of gare boekweit- of speltkorrels kunnen ook. Experimenteer erop los, als de basis maar kwark en lijnzaadolie is.
Ik geef mogelijkheden en zal het zeker aanvullen.

De basiscréme met:
2 eetlepels gemalen lijnzaad, 2 eetlepels hennepzaad, blokjes appel, of geraspte appel, kaneel en stukjes noot
2 eetlepels chiazaad, 2 eetlepels kokosrasp, kaneel, blokjes banaan  
2 eetlepels gemalen lijnzaad, 2 eetlepels hennepzaad, stukjes bloedsinaasappel (of gewone of mandarijn). Een sinaasappel per persoon. De partjes knip ik in stukjes. Met eventueel nog wat zonnebloempitten.
2 eetlepels gemalen lijnzaad, 2 eetlepels hennepzaad. Een perzik pureren. De helft van de crème, de perikpuree, de andere helft van de crème en tot slot stukjes perzik
2 eetlepels gemalen chiazaad en 2 eetlepels gemalen kokosrasp mengen met een gepureerde banaan. Garneren met wat stukjes banaan en kokos
4 eetlepels geweekte havermout- of boekweitvlokken, stukjes appel en/of pruimen
4 eetlepels gemalen lijnzaad, De helft van de crème, gepureerde of stukjes aardbeien, de andere helft van de crème en bovenop stukjes aardbei
Of de crème mengen met gepureerde aardbeien en garneren met aardbeien, in stukjes of doormidden gesneden
2 eetlepels gemalen lijnzaad, 2 eetlepels hennepzaad mengen en garneren met bosbessen
2 eetlepels gemalen lijnzaad mengen met frambozenpuree, of om en om, crème en puree en garneren met hele frambozen
2 eetlepels chiazaad, 2 eetlepels kokos, kaneel, stukjes van geweekte pruimen of pruimenmoes maken en om en om met de crème en garneren met stukjes pruim en stukjes noot
2 eetlepels gemalen lijnzaad, 2 eetlepels kokos of hennepzaad, cranberries en blokjes banaan
2 eetlepels gemalen lijnzaad, 2 eetlepels sesamzaad, 1 eetlepel tahin, blokjes banaan
2 eetlepels gemalen lijnzaad, 2 eetlepels hennepzaad of kokos, blokjes banaan en stukjes kiwi met nog wat geraspte kokos bovenop

Soms doe ik niets zoets door de crème, het hangt van de zoetheid van het fruit af. Ik maal ook wel eens een beetje moerbeibessen en roer dat door de crème, of ik laat ze heel. Soms doe ik er stukjes abrikoos of dadels doorheen.

Vers geperste gember (door de knoflookknijper) past bij appel, banaan en gedroogde vruchten zoals pruimen en abrikozen. Voor een geel ontbijtje ook nog wat kurkuma (en wat versgemalen zwarte peper) erdoor doen.

Paardenbloembladslaatje (Budwig)

250 gram (of hoeveel er geplukt is, zo gaat het bij mij) paardenbloemblad, de smalle blaadjes. De knopjes en goed gewassen wortels kunnen mee in het slaatje, maar ik gebruik de wortels om thee van te maken. Het blad en eventueel de wortels heel fijn snijden. Mengen met de Budwigmayonaise en een gesnipperd rood uitje en 2 fijn gesneden zure augurken. Zeker een uur van tevoren maken, zodat de smwken goed in kunnen trekken en de blaadjes wat zachter zijn. 






Paasbrood
3 bekers speltbloem,1 theelepel zout, kaneel, veel krenten, water erbij tot een deeg (ik maak het altijd iets dunner want ik kneed het niet, maar doe het zo in de vorm), 3 eetlepels zuurdesem. De helft van het deeg in een vorm leggen en dan een rol spijs erop. Ik nam een halve beker amandelmeel, 3 eetlepels kokosbloesemsuiker, druppeltje amandelessence (had ik in huis, maar hoeft niet) en een beetje water. Een rol van maken en op het deeg leggen. De rest van het deeg erop. Een uur bakken op 190 graden. Ik laat het daarna nog een half uur in de oven staan.


Zo ziet hij er van binnen uit. Het is goed te zien waar de spijsrol zit.






Paasbrood
Mengen: 250 gram meel (ik gebruik meestal 150 gram boekweit- en 100 gram amandelmeel), 1/2 theelepel zout, 1 theelepel dubbelkoolzure soda (zuiveringszout) of wijnsteenpoeder, ongeveer 1 eetlepel kaneel, 100 gram krenten en ruim 50 gram rozijnen.
Dan 250 gram -soja- kwark en 1 etje of lijnzaad of chiazaadei (3 eetlepels zaad en 6 eetlepels water kwartiertje laten geleren) erdoor roeren. In een kleine broodvorm doen. Ik hou van een hoog brood. In een koude oven zetten en 40 minuten bakken op 190 graden. Heerlijk(!) zo, maar er kan nog een schaaltje smeerbare amandelspijs bij.

Palmpaashaantjes
225 gram glutenvrij meel als dat nodig is, anders wit speltmeel.1 volle theelepel gist, 1 theelepel psyllium, 2 eetlepels ketoembar, 1/2 theelepel zout, 1 ei of 3 theelepels gemalen chiazaad of lijnzaad, ongeveer 125 ml plantaardige melk of water, 1 eetlepel olijfolie, 3 of 4 eetlepels agavesiroop of iets ander zoets. Alles in deze volgorde door elkaar roeren. Goed kneden en laten rijzen. Ik maakte er 4 kleine haantjes van. Twee grotere kan ook natuurlijk, of een nog grotere. Krent als oog. Eventueel een gaatje in de achterkant maken, dan kan daar na het bakken een takje in, als staart. Onder een theedoek weer laten rijzen. Ik deed het 2 uur. EU kunt de haantjes bestrijken met een beetje melk en bestuiven met nog wat meel. 30 minuten bakken op 200 graden. 






Pannenkoek met gebakken aardappelen 
Dit lijkt misschien een wat vreemd gerecht, maar wij zijn er dol op. Gekookte aardappelschijfjes bakken. Beslag erover heen gieten. De pan ronddraaien zodat alle schijfjes bedekt zijn met beslag (anders wordt het geen geheel en is de pannenkoek niet te keren).  Als de bovenkant droog is de pannenkoek omdraaien. Als de pannenkoek aan de onderkant lichtbruin is op een bord leggen en bestrijken met een dun laagje -soja-mayonaise. Eventueel nog wat versgemalen peper erop en/of fijngeknipte bieslook. Eten met een lekkere salade.

Pannenkoekjes (Amerikaanse)
Geprakte banaan met 2 bekers havermeel (havermout gemalen), 1 theelepel wijnsteenpoeder en een scheut water of plantaardige melk tot het een dik beslag is. Het werd bij mij ongeveer 3/4 beker. Kleine dikke pannenkoekjes van bakken. Bij ons werden het er vijf per persoon. Hoe het er nu verder uit gaat zien hangt af van wat er in huis is en waar u zin in heeft. Soms doe ik bessen door het dikke beslag en giet ik er een bessensaus overheen. De laatste keer smeerde ik een dun laagje kokosolie en pindakaas op de pannenkoekjes. Ik garneerde met schijfjes banaan en goot en scheutjes ahornsiroop overheen.
Op onderstaande foto had ik ipv alleen banaan (had maar een halve) ook appelmoes door het beslag gedaan, en ook eroverheen, samen met ahornsiroop.




Paprika’s (gevulde)
Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer twee paprika’ en verwijder de zaadlijsten. Snij een grote of twee kleine tomaten en een paar olijven in kleine stukjes. Meng in een kom sojabrokjes (of fijn gesneden tofu of quorn) oregano, geperste knoflook, de stukjes tomaat, de olijven en vers gemalen peper met een eetlepel olijfolie. Schep alles goed door elkaar. Vul de paprika’s en strooi er wat paneermeel over.Leg de gevulde paprika’s in een ovenschaal en besprenkel ze met een beetje olijfolie. Schenk wat bouillon of water op de bodem van de ovenschaal. Bak de paprika's in ca. 40 minuten gaar. Ik maak hier sla bij en geef er pasta, brood, een aardappelgerecht of een graansoort bij.


Pindasaus
Een gesnipperde ui fruiten, geperste knoflook erbij en sambal. Een scheut sojasaus met wat agavesiroop of honing, of biologische ketjap en die is al zoet. Eventueel een paar druppels citroensap. Een paar grote lepels pindakaas toevoegen en een scheutje water. Aan de kook brengen. Dan pas ziet u of de dikte goed is. Zo gauw dat zo is, niet meer laten koken. U kunt ook eerst de pindakaas erbij doen en dan de ketjap of sojasaus. Bij mij wisselt de volgorde. Heerlijk bij rijst, tofu, niet te vergeten frieten en bij meergranen of volkoren macaroni met kortgebakken groentes. Dat is echt zo lekker.





Pitabroodjes met (plantaardig) gehakt 
Pitabroodjes doormidden snijden. Gehakt mengen met scheutje olie, fijngesneden uitje, knoflook, 2 eetlepels tomatenpuree, paprikapoeder, komijn, cayennepeper (gebruik vooral specerijen die u heeft en hier lekker bij vindt), peterselie. Goed kneden en op de halve pitabroodjes smeren. 10 minuten bakken op 200 graden, of 8 minuten in de airfryer op 180 graden. Als ze lichtbruin zijn gebakken reepjes sla, komkommer, partjes tomaat of wat u verder maar lekker vindt en wat bij het seizoen hoort. (In de winter maak ik het met wortel of fijngesneden kool en champignons). Knoflooksaus erover. Dit is eigenlijk een variatie op de Turkse pizza, die u oprolt. Het is een keer uit nood geboren, deze pitabroodjes, en sindsdien gebleven. Ik maak dit ook wel eens op voorgebakken wraps.

Pizza (boekweitmeel)
150 gram boekweitmeel mengen met 50 gram amandelmeel, 1 eetlepel psyllium (kan ook wel zonder, maar het deeg wordt er elastischer door) zout, 1 (of 2) eetlepel olijfolie en ruim 1 dl water. Ik doe er vaak nog een gedroogd tomaatje en Italiaanse kruiden door en alleen daardoor gaat het al zo lekker ruiken. Ik laat het deeg een half uurtje staan en rol het dan uit op bakpapier en leg het met papier en al op een bakplaat. Ik bak het dan een kwartiertje voor op 190•. Tomatenpuree met een beetje olijfolie erover uit smeren en om het eenvoudig te houden, fijn gehakte rauwe groente (bijvoorbeeld ui, paprika en courgette). in heel kleine blokjes. Schijfjes champignons erover en zo laten of geraspte kaas erover. Of blokjes. Ik gebruik soms 2 soorten, belegen en blauwe kaas. Ik doe hem dan nog 25 minuten in de oven. Dit is langer dan normaal, maar zo kan de groente gaar worden.

Pizzabodem
1 beker amandelmeel, 1/4 kopje boekweit, havermout of quinoameel, ½ theelepel zout, 1 theelepel psyllium (of 1/2 eetlepel lijn- of chiazaad), 2 eetlepels olijfolie,1/4 beker water.
Alles door elkaar en even kneden tot eem fexibele bal. Uitrollen, rond of vierkant en 10 minuten voorbakken op 180 graden. Erop doen wat u lekker vindt en nog een kwartiertje bakken.

Pizzabodem (van quinoa)
150 gram gare quinoa malen met een eetlepel azijn (balsamico of appel), een scheutje olie, eventueel kruiden en zout. Uitspreiden op bakpapier in een ronde vorm. 15 minuten bakken op 200 graden. Beleggen met waar u zin in heeft. Ik smeerde de laatste keer eerst een laagje zelfgemaakt currysaus van tomatenpuree op de bodem. Daarop fijn gesneden paksoi, daarop klodders cashewkaas en nog wat edelgistpoeder. Nog ongeveer 10 minuten in de hete oven tot de bovenkant mooi bruin is. Lekkere sla van het seizoen erbij.

Pizza van kikkererwtenmeel

125 gram kikkererwten malen (of meel ervan kopen) en mengen met 3 dl water, 2 eetlepels olijfolie, peper en zout.
Ik maakte het met de blender. In een cirkel op bakpapier uitstrijken met een pollepel of spatel. 10 minuten bakken in een op 225 graden voorverwarmde oven. Uit de oven halen, even af laten koelen en keren. De andere kant ook 10 minuten bakken.
Af laten koelen en beleggen met de groente die u maar wilt. Ik doe er eerst tomatenpuree en oregano op. In de zomer vers (het is nu november en ik heb het nog steeds in de tuin) en in de winter gedroogd. Daarna gebakken uien, champignonplakjes, gegrilde rode en/of gele paprika..Nog wat oregano en pittige kruiden (doe ik altijd) en wat druppels olijfolie. 10 minuten in een gloeiend hete oven.
Variatie: met geraspte – soja – kaas of gistvlokken bestrooien.
Of er een hartige taart van maken. Veel groentes zijn hiervoor te gebruiken, bijvoorbeeld broccoli, witlof, tomaat, spinazie, snijbiet, pompoen. Voor elk seizoen een andere taart! Zoet kan ook, met appel, rozijnen en kaneel bijvoorbeeld.



Plaatkoek

In de nazomer en herfst maak ik vaak plaatkoek. Gemakkelijk en heerlijk. Er is zoveel fruit. Mijn moeder maakte vroeger altijd pruimenplaatkoek (zie boek). Ik maak nu een wat andere, maar even lekkere versie.
Een kleine banaan, ongeveer 75 gram en 50 gram kokosolie met een vork prakken tot het vloeibaar is. De olie hoeft dus niet verwarmd te worden. 100 gram havermout malen of eventueel een handje grof houden. Mengen met 50 gram amandelmeel, 2 theelepels wijnsteenpoeder (hoeft niet), wat kaneel, snuf zout, 2 eetlepels chiazaad, geweekt in 10 eetlepels amandelmelk (of andere plantaardige melk) het kokosbanaanmengsel en ongeveer 150 gram pruimen, bosbessen, blokjes appel, en rozijnen bramen, frambozen of gedroogd en geweld fruit. Op een kleine bakplaat leggen en met handen platdrukken, tot de plaat bedekt is. 45 minuten bakken op 180 graden.




Platte kaas dessert
Biogarde minstens een dag laten uitlekken.Het wordt nu een soort platte kaas, zoals ze in Vlaanderen zeggen. Zo laten, of er bolletjes van maken, die u door fructose of rietsuiker wentelt. In water met kaneel, of sinaasappelsap gewelde rozijnen er overheen gieten, Bestrooien met wat kaneel.
Variaties: gewelde en gekookte pruimen (helemaal lekker met een scheutje Port), gewelde en gekookte abrikozen (helemaal lekker met een scheutje amandellikeur), tuttifrutti, of verse vruchten van het seizoen, of compote. Bijvoorbeeld plakjes banaan en kiwi in de winter, aardbeien in de late lente, frambozen en bessen in de zomer, bramen of peer in het najaar. Appelcompote in de herfst, citrusvruchtencompote in de winter. Appelmoes erbij is ook lekker. En elke andere vruchtenpuree!



Pompoenkoekjes

Een pond geraspte pompoen mengen met een ei, zout, peper, nootmuskaat, sesamzaad en zoveel -volkoren- meel totdat het een compacte massa is. Even laten staan zodat het ei het meel opneemt. Leg dan steeds een lepel van het mengsel in de koekenpan en druk het plat. Zacht bakken in olijfolie tot de koekjes gaar en lichtbruin zijn.

Pompoensoep
Een gesnipperd uitje bakken en specerijen erdoor roeren. Bijvoorbeeld kerrie, ketoembar (gemalen koriander) en gemberpoeder. Bij specerijen komen de smaken vrij als ze gebakken worden. Voeg stukken pompoen (en wortel en/of aardappel) toe en giet er bouillon bij. Breng het geheel al roerend aan de kook en laat de soep minimaal 20 minuten zachtjes koken tot de pompoen goed gaar is. Pureer de soep met een staafmixer of in een keukenmachine en voeg zout en peper naar smaak toe. Eventueel een kruid om te garneren. Zo is het lekker, maar als het feestelijker moet dan een dot crème fraîche of zure room op de soep.
Variatie: verse gember en/of eventueel gecombineerd met een andere groente zoals pastinaak of knolselderij.


Postelein met zoete aardappel

500 gram zoete aardappelen al dan niet schillen, klein snijden en koken in groentebouillon. Als het gaar is pureren en mengen met gebakken uien,fijn gesneden postelein, bieslook of peterselie, peper, geroosterde zonnebloempitjes en vers gemalen peper.

Preischotel
2 grote preien doormidden snijden, zodat er vier stukken ontstaan. Leg ze in een langwerpig ovenschaaltje. Bestrooi met verse of gedroogde kruiden, passend bij de maaltijd. Plantaardige bouillon erover heen, zodat de prei net onderstaat. Een uur afgedekt in een voorverwarmde oven van 175 graden. Bijna al het vocht afgieten en bestrooien met een mengsel van broodkruim en gehakte noten. Vlokjes boter erover of besprenkelen met olijfolie. Onder de grill tot de bovenkant lichtbruin is. Variatie: door het broodkruim ook nog geraspte – soja – kaas. Of alleen – soja – kaas.
Mozzarella of blauwe kaas kan ook. Zonder iets erover heen is dit gerecht ook al heel lekker. Dan aan het eind nog wat vers geknipte kruiden erover. Op het bord komt er in alle gevallen nog versgemalen peper over. De afgegoten bouillon van de schotel kunt u morgen als voorafje geven.


Preitaart (glutenvrij)
1 kop volkoren rijstemeel mengen met een snuf zout, 2 eetlepels olijfolie en 5 eetlepels water. Uitdrukken in een met bakpapier beklede taartvorm. Ik gebruik een platte glazen vorm. Een half uurtje koud wegzetten.De bodem 10 minuten op 200 graden voorbakken. Een pond prei in ringen snijden en in eigen vocht stoven. Ik deed er nog brandnetels, een snuf zout, oregano en versgemalen peper bij. De prei goed uit laten lekken. Als het toch nog te vochtig is de prei mengen met wat rijstmeel of lecithine (als u niet veganistisch eet kunt u er 2 biologische eitjes en een beetje sojamelk doorroeren). Een half uur bakken op 200 graden. Even af laten koelen en in 4 stukken snijden. Geven met sla.
Variatie: wat sojakaas over de bovenkant strooien voordat de taart de oven in gaat.

Pruimencompote met slankroom, creme fraîche, zure room, of hangop
Schenk een scheut sinaasappelsap of port in een steelpan en laat het aan de kook komen. Wat kaneel erbij. Voeg gehalveerde verse of gedroogde pruimen toe en laat ze zachtjes koken tot ze zacht zijn. Laat de compote afkoelen. Proef dan of het zoet genoeg is, de ene pruim is de andere niet. Klop -soja-slankroom met een beetje fructose of stevia stijf, of roer er biologische honing of een stroop door.. Verdeel de compote over toetjesschaaltjes of wijde glazen en schep er de room of een van de andere mogelijkheden op.

Pruimenmoestoetje

Pruimen ontpitten, doorsnijden en pureren. Het hangt van de zoetheid van de pruimen af of er nog iets zoets zoals fructose of rietsuiker door moet. Als het goed is kunt u het zo laten, of rozijnen (en kaneel) erdoor roeren. In een schaaltje of mooi glas lepelen. Hierop komt zure room (met honing of agavesiroop), hangop, slagroom of plantaardige room of yoghurt. In de winter is het vast lekker met moes van gedroogde, geweekte pruimen. Ik zou dan om en om doen, iets wits, zoals beschreven en de pruimenmoes. Ik zou de pruimen geweekt hebben in sinaasappelsap of water of thee met citroen en kaneel.

Quinoa-chiazaad brood

1 1/4 beker quinoa in ruim water een nacht laten wellen. De volgende dag een 1/4 beker chiazaad een kwartiertje laten wellen in een 1/2 beker water. De quinoa goed uit laten lekken en met  de chiazaadgel, 1 theelepel zuiveringszout of wijnsteenpoeder, een afgestreken theelepelltje zout, 1/4 beker olijf- of kokosolie en een 1/2 beker water in een keukenmachine of met de staafmixer pureren. In een klein broodvorm doen (ik heb een 1/2 maat, handig) 1/2 uur bakken op 160 graden. Ik laat het dan nog 10 minuten met de deur van de oven open staan. Daarna helemaal af laten koelen in de broodvorm. Het er dan uithalen en op een rooster zetten. Goed verpakken en de volgende dag snijden. Ik doe dan meteen een deel in de diepvries. Dit is een vrij grof brood. Als u het fijner wilt, dan zou ik het quinoa zaad eerst malen. Het brood heeft een volle, uitgesproken smaak. Ik vind het vooral lekker met groente en/of - plantaardige - kaas. 

Quinoachocolade (het heeft een heel pure chocoladesmaak. Meer gedroogd fruit toevoegen als u het te sterk vindt)

1/2 beker quinoa in de koekenpan roosteren (of rauw laten). Malen, zodat er meel ontstaat. Onmiddellijk 1 eetlepel kokosolie bij het nog warme meel doen, of de kokosolie even verwarmen. Verder malen met  2 kleine eetlepels cacao, 14 gedroogde abrikozen, of 8 medjouldadels, of 16 gewone dadels. 5 of 6 eetlepels warm water toevoegen. Het mengsel in een vierkant bakje waar uw bakpapier in heeft gelegd duwen. Koud weg zetten en na een paar uur in blokjes snijden. Hierna in koelkast of diepvries bewaren.

Bovenstaande is weer zo'n recept dat op zich al helemaal goed is, maar waar u ook eindeloos mee kunt variëren. U kunt er iets doorheen doen. Stukjes van het gedroogde fruit dat u gebruikt heeft, of iets anders; cranberry's, gember, nootjes, stukjes chocolade, kokos enz. En/of u kunt de blokjes in gesmolten chocolade dopen.


Quinoa plat brood (of als basis voor een pizza)

1 beker quinoa een nacht (of een paar uur) weken in water. De volgende dag de quinoa met een snuf zout pureren in de keukenmachine of met de staafmixer. U kunt er nu kruiden of specerijen door doen, Franse of Italiaanse, maar voor een neutrale smaak alleen een beetje zout. Met een spatel in een ronde vorm uitsmeren op bakpapier. Het bakpapier op de bakplat of ovenrooster leggen. Een kwartier bakken op 200 graden. Dan omkeren en nog een kleine 10 minuten bakken. Af laten koelen en in punten snijden. Voor bij soep of een salade, of beleggen met iets. Dit kan ook de basis voor een pizza zijn. Dan niet 2x bakken, maar na de eerste keer omdraaien en de gebakken kant beleggen met tomatensaus en alles wat u lekker vindt en nog 10 minuten bakken. 

Quinoa met pompoen
Pompoenblokjes bakken met een uitje, knoflook, kerrie en sojasaus. Bouillon of water erbij en aan de kook brengen. Een kopje quinoa toevoegen en die in een kwartiertje gaar laten worden. De schotel bestrooien met peterselie en een heel fijn gesnipperd stukje rode peper.
Variatie: ipv quinoa rijst, boekweit of bulgur. Bij boekweit zou ik geen rode peper gebruiken, maar noten.

Quinoa met pompoen 2

Kook een kopje quinoa in twee koppen water in ongeveer 15 minuten gaar. Leg pompoenblokjes in een ovenschaal met een paar halve knoflookteentjes, een scheutje sojasaus, een scheut olijfolie, een eetlepel vloeibare honing en tijm. Bak ruim 35 minuten op 190 graden. Meng de quinoa met de pompoen. Doe er nog een scheutje olijfolie door, citroensap of azijn, peper en zout. Bestrooi met geroosterde pompoenpitten en nog wat tijm. 
Variatie: Meng het gerecht met verbrokkelde of blokjes geitenkaas.

Quinoasalade
Een vrolijk makend gerecht. Niet alleen door de smaak, ook door hoe het eruit ziet.
Gekookte quinoa (kwartiertje koken) mengen met olijf- of sesamolie en citroensap. Even laten staan. Later komen er een heel fijn gesneden uitje, blokjes tomaat, blokjes komkommer en veel groene kruiden bij. Elk kruid past. Alles luchtig door elkaar scheppen. Weer even wegzetten. Op het laatste bestrooien met sesamzaad, amandelsnippers of stukjes noot. Als het koud is het gerecht langzaam warm maken.
Variatie: Het gaat erom dat het er kleurig uitziet. U kunt met elke denkbare groente variëren; paprika, broccoli, radijsjes, courgette, aubergine. Als u geen quinoa heeft kunt u elk andere graansoort gebruiken. In plaats van granen peulvruchten. Ik zou er dan nog een groene sla en brood bij geven.

Quinoa met spinazie
Een kopje quinoa ruim 5 minuten koken en zeker 10 minuten laten staan.
Een grote ui (of stukjes lente-ui) bakken en daar Nieuw-Zeelandse of gewone spinazie en geperste knoflook doorroeren en bakken. Op smaak brengen met sojasaus, peper en welke groene kruiden u maar heeft en waar u zin in hebt. Eigenlijk is elk kruid er lekker door. Bestrooien met gebakken of rauwe zonnebloempitten.
Variatie: Met geraspte-soja- kaas ipv zonnebloempitten.
Of met Italiaanse kruiden en gedroogde tomaatjes.