Recepten A B C D E F en informatie


Op deze pagina vindt u heerlijke recepten

uit het hart…








Ik zet bij de gerechten niet of iets biologisch is. Zo goed als alles is biologisch. Hoe kan gif tegen beestjes niet slecht voor ons zijn?
Meestal plantaardig en alles zo natuurlijk mogelijk. Soms wordt een biologisch zuivelproduct gebruikt, maar als u dat niet wil is het eenvoudig te vervangen. Meestal schrijf ik erbij waardoor het vervangen kan worden.

-----------

Aardappelbroccolitaart
750 gram aardappelblokjes in ongeveer 10 minuten bijna gaar koken. De laatste 3 minuten 500 gram broccoliroosjes   meekoken. Alles goed uit laten lekken in een vergiet. Hierna mengen met eerst een lepeltje meel (havermout, spelt, boekweit) en dan twee eitjes of 2 eetlepels lecithine en een scheut - plantaardige - melk, room of groentebouillon, zout en peper en eventueel verse of gedroogde kruiden. Zonder eieren wat meer meel gebruiken. De massa in een springvorm doen. en op 180 graden ongeveer 40 minuten bakken. Dit is het eenvoudigste recept. Er kunnen blokjes al dan niet gerookte, gebakken tofu, een gesnipperd uitje, blokjes -soja- kaas en knoflook door. Uiteraard kunt u varieren met groentes; paprika, courgette, champignons, prei enz. Omdat deze groentetaart zo’n zachte smaak heeft (u kunt hem natuurlijk ook pittig maken) is elke salade hier lekker bij. 
Met -soja- kaas bestrooien voordat het de oven ingaat.

Aardappelen uit de oven
Aardappelen 15 minuten in de schil koken. Hierna op een bakplaat leggen en met de pureestamper wat plat drukken. Bestrijken met olijfolie waarin u 2 tenen knoflook in heeft geperst. Grof zout en versgemalen peper erover strooien. Ruim 15 minuten in de oven bakken op 225 graden. De aardappelen omdraaien, bestrijken met de olie, peper en zout erop. Nog eens ruim 15 minuten bakken op 225 graden. Ze moeten bruin en knapperig zijn. 
Er kan nog een beetje geraspte (plantaardige) kaas op. Dan nog 3 minuten bakken. 
Lekker met bijvoorbeeld spinazie of een salade.

Aardappel-tomaat ovenschotel
Aardappel- en tomaatschijfjes om en om in een ovenschaal leggen. Peper en zout erover, een flinke scheut olijfolie en oregano. (Als u geen oregano heeft basilicum, tijm, peterselie, bieslook of dragon)  Afgedekt een half uur in een hete oven van 200 graden. Hierna nog een kwartier niet afgedekt.
Variatie: en/of met courgette, champigons of ui
Veel knoflook erdoor is ook erg lekker

Aardbeientoet
Laat biogarde of plantaardige yoghurt een dagdeel uitlekken. Prak aardbeien en zoet ze zoals u lekker vindt. Onze aardbeien uit de tuin zijn van zichzelf heel zoet. Meng de ‘hangop’ met de aardbeien. Schep het in mooie coupes en versier met een aarbei in schijfjes en een blaadje citroenmelisse.

Aardpeersoep (met dank aan Carel) 
Twee uien in stukjes fruiten in olijfolie. Na een paar minuten 600 gram geschilde en in stukjes gesneden aardpeer erbij. 5 minuten bakken en dan 750 ml water toevoegen. Aan de kook brengen en op klein vuur gaar laten sudderen. Dit duurt een kleine 20 minuten. Hierna pureren en op smaak brengen met 100 ml crème fraiche of sojaroom en peper en zout.

Aardpeer uit de oven
Kleine aardperen of aardperen door de helft of in vieren gesneden mengen met olijfolie en knoflook. Soms laat ik de knoflook heel, in het velletje. U kunt de zoete puree er dan als het gaar is uitdrukken. Ongeveer 40 minuten bakken in een hete oven van 180 graden. Wat grof zeezout erop. Geven met peren-appelstroop. Dit is werkelijk een verrukkelijke combinatie!

Abrikoosrepen
In de keukenmachine: 1 beker gedroogde abrikozen, 1/2 beker dadels of rozijnen, 1/2 beker noten en elke soort is goed, pinda's kunnen ook, en 1/4 beker kokosrasp. Hethoeft absoluut niet maar er kan een beetje kaneel en/of vanille door. Malen tot het een geheel wordt. Stevig platdrukken in een vierkante of langwerpige vorm waar u een velletje bakpapier in heeft gelegd.. In de diepvries zetten. Een half uur voordat u ze wil eten uit de diepvries halen en in repen snijden.

Abrikosjes (geen verschrijving!)
1/2 bekertje gemalen lijnzaad en een 1/2 bekertje zonnebloempitten malen. 1/2 bekertje kokos, snufje zout en kaneel erbij. 12 gedroogde abrikozen pureren met een drupje water. Een deeg maken van het lijnzaadmeel, de kokos en de gepureerde abrikozen. Bolletjes van maken en plat drukken, of vormpjes gebruiken om mooie koekjes te krijgen. 20 minuten bakken op 190 °. Ik had van 1/3 van het deeg langwerpige koekjes gemaakt en de helft ervan in pure chcolade gedompeld.

Amandelbonbons (als dank voor het meeleven)
3 eetlepels amandelen malen en mengen met 6 gepureerde dadels, een flinke mespunt vanille en een 1/2 thl cacaopoeder. Gesmolten chocolade met een hoog cacaogehalte in bonbonvormpjes gieten en even zo kantelen, dat aan alle kanten een beetje chocolade zit. Even in de diepvries zetten. Als de chocolade gestold is de amandelvulling erop drukken en dan de rest van de gesmolten chocolade erover gieten. Koud wegzetten en daar ook laten staan. 
Het liefst tot de volgende dag wachten met ze in uw mond te stoppen.

Appelmoesbroodschotel
Neem een vuurvaste schaal, leg een laagje brood op de bodem. Giet er een laagje appelmoes over. En zo verder, om en om brood en appelmoes. De bovenste laag moet uit brood bestaan. Bestrooi deze met een mengsel van rietsuiker en kaneel. Leg hier en daar een klontje boter op, of giet er wat olijfolie op. Door de kaneel proef je dat niet.
Zet de ovenschotel vrij hoog in een hete oven en laat het gerecht in een half uur een bruin korstje krijgen. Lekker warm opeten. Zo is het helemaal goed, maar er kan -soja-vanillevla, hangop of vanille ijs bij.
Als er wat overblijft, het is koud ook lekker. Variatie: rozijnen en/of noten onder elke laag appelmoes.

Appelmoesschuim
De oven op 175 graden voorverwarmen. Een eiwit stijfkloppen en daar 1 dl appelmoes door spatelen. In een vuurvast schaaltje doen en in de oven zetten tot de bovenkant droog is.
Variatie: noten of rozijnen erdoor. In plaats van appelmoes ook heerlijk met abrikozen- of bananenpuree. 

Appelschoteltje voor de lunch

75 gram (10 eetlepels) havermout of speltvlokken een tijdje weken in 2 dl plantaardige melk of water. Ik gebruik hier meestal biologische, zoete soja-rijstmelk van de Aldi in Duitsland voor. Kaneel, blokjes appel van 2 grote appels en een hand rozijnen of andere zuidvruchten in stukjes erbij. Ik neem vaak gedroogde pruim of abrikoos. Ik knip ze eerst in repen en daarna in stukjes. Het graanmengsel over 2 ovenschaaltjes verdelen. 25 minuten in een hete oven van 180 graden zetten. De oven uitdoen en nog zeker 5 minuten laten staan. Dan lekker heet opeten.
Variatie: met deels banaan, ananas of een andere vrucht.
En/of vanille of gemberpoeder.
In de zomer kunt u dit gerechtje koud eten en geven met verse vruchten.

Appeltaart (rauw!)
15 ontpitte dadels in de keukenmachine fijnmaken. 200 gram amandelrasp (of andere noten) erbij doen en malen.Als u hele noten gebruikt dan zou ik die tegelijk met de dadels malen. Ik deed er een beetje sinaasappelsap bij om de goede consistentie te krijgen. Het mengsel moet goed uit te drukken zijn in een springvorm of schaal. Dit een tijdje op een koele plek zetten. 3 appels raspen en mengen met kaneel en rozijnen, of iets anders, bijvoorbeeld gember, of niets, alleen kaneel. De geraspte appel over het ‘amandeldeeg’ verspreiden en aandrukken. Nog een grote appel raspen en mengen met een beetje citroensap (of sinaasappelsap, kan ook) en over de kaneelappel leggen. Het eindigt nu met een licht laagje. Versieren met reepjes dadel en zonnebloempitten, of iets anders. Het lekkerst is om hem vanaf morgen te eten, dan zijn de smaken goed ingetrokken.
Variatie: 4 appels raspen en bovenop grof gemalen noten strooien.



Appeltaartje (razendsnel)
Een bekertje cashewnoten malen en mengen met een snuf zout en 3/4 beker gepureerde dadels. Even goed kneden. Hiermee de bodem van een klein ovenschaaltje, met bakpapier, bedekken met het deeg. Dunne plakjes snijden van twee appels en mengen met kaneel en rozijnen. Deze vulling komt op de bodem. Er stukjes cashwenoten overheen strooien. Een half uur bakken op 200

Appeltaart (half rauw) met dadelcaramel
Dit smelt in de mond. De bodem lijkt op zanddeeg. Ik heb het met walnotenmeel gemaakt. Walnoten zijn gemakkelijk heel fijn te malen. Dan het fruitige van de appels en de zoete, zachte dadelsaus, die als caramel is. Hier komt het:

8 dadels een kwartiertje in een kop water laten weken.
1 kop walnoten of pecannoten, 1/3 kop havermout (kan ook zonder), een snuf zout en 10 dadels malen tot een compact geheel. Het ziet eruit als deeg.
Een springvorm of schaaltje met bakpapier bekleden met dit “deeg’.
Koud wegzetten.
De dadels en het water pureren met ongeveer 1/2 theelepel kaneel en ook een snufje zout.
3 appels in blokjes snijden of hakken en mengen met rozijnen en de dadelcaramel.
(Ik verwarm de appelblokjes in een droge koekenpan met deksel totdat de appel zacht is. Als het nog warm is doe ik er een handjevol rozijnen bij en laat het afkoelen.)
Die caramel lijkt dun nu, maar dat blijft niet zo.
De koude deegvorm hiermee vullen en een dag koel wegzetten.
Dit is nodig om de dadelcaramel stevig te laten worden.
De taart in stukken snijden en genieten. De rest van de taart doet u in de diepvries.
Als u er de volgende keer zin in heeft laat u hem een kwartiertje ontdooien. Deze koude appeltaart is vooral in de zomer en verder ook altijd verrukkelijk.

Appeltaart van Clara
Vulling: 800 gram zure appels, 120 gram rozijnen, sap van een citroen, 70 gram rietsuiker
Het deeg: 300 gr bloem 220 gr biologische roomboter of plantaardige boter
100 gr rietuiker eventueel ei voor bestrijken deeg mespuntje zout 100 gram amandelstukjes.
Smelt een klein klontje boter in een pan en doe de stukjes appel samen met de andere ingrediënten van de vulling erbij. Laat dit op een laag pitje warm worden. Steeds even roeren. Het zolang laten garen tot de appels een klein beetje glazig zijn..   Maak het deeg van de overige ingrediënten behalve de amandelstukjes. Bewaar een derde deel van het deeg voor een kruimeldeeg bovenop de taart. Rol de rest van het deeg uit en maak er een mooie plak van. Bekleed het bakblik ermee.  Neem het overige stuk deeg en voeg wat meel toe totdat het kruimelig wordt. Leg de vulling op het deeg. Strooi de kruimels mooi regelmatig over de vulling. Bestrooi het geheel met de amandelstukjes. Bestrijk dit eventueel zorgvuldig met een opgeklopt ei. Bak dit een uurtje (tot het deeg bruin is) op 160 graden.

Asperges (groene)
Snijd een klein stukje van de onderkant af. Giet een schatje olijfolie over de asperges. Goed husselen. Maal of strooi er wat zee- of Himalayazout overheen. Ongeveer 20 minuten bakken in de voorverwarmde oven op 200 graden.

Banaan-boekweitbrood
250 gram boekweitmeel
30 gram gemalen lijnzaad
30 gram gemalen havermout
1 thl kaneel
1 eetlepel wijnsteenpoeder
3 gepureerde bananen (350 gram)
vanille
250 ml amandelmelk
Eventueel stukjes gedroogde pruim, rozijnen, cranberry's en/of noten erdoor
Alles door elkaar roeren en 40 minuten bakken op 180°
Erop pindakaas, roomkaas, dikke yoghurt of kwark met iets erdoor. 

Balletjes in tomatensaus (zie verhaal van thuisloze mevrouw van 23 januari 2023)
"De tomatenblokjes stoof ik samen met de vegaballetjes en wat kikkererwten die ik nog heb liggen. Verder doe ik er wat peper en een laurierblad bij. Mensen denken dat je vegaballetjes alleen in olie moet bakken. Maar dat doe ik niet. Als je de balletjes gaart in een saus, worden ze heel groot. Het vet van de balletjes komt in de saus terecht, wat het geheel smaak geeft. Echt heel lekker. En omdat die balletjes zo groot worden, kun je er twee dagen van eten. Dit gerecht kan ook met rijst of pasta worden gemaakt."
Ik had alleen prei met flink knoflook gebakken, een blik gepelde tomaten erbij, beetje zout en beetje cayennepeper. De balletjes ga ik de volgende keer in vieren snijden, nu voor het eerst had ik ze heel gelaten. In de tomatensaus doen en lekker laten sudderen. Met volkoren macaroni. Je kan het met alle mogelijke groente combineren; paprika, champignons, broccoli, wortels, erwtjes, bleekselderij, aubergine.
Behalve bij pasta of rijst vast ook lekker met aardappelpuree, gekookte aardappelen, quinoa, boekweit of brood. Bij brood veld-, krop- of komkommersla.Of met een rauwkostsla.


 

Banaan uit de oven
Een banaan zo, of door de helft gesneden op aluminiumfolie of bakpapier leggen en besprenkelen met een beetje citroensap of likeur. In de zomer doe ik er citroenmelisse of munt op. Zonder likeur kan er ook nog een beetje oersuiker of stroop overheen, als u het zoeter wilt. De folie goed dichtvouwen of ze verpakken als een toffee. Ongeveer 20 minuten in een voorverwarmde, hete oven van 200 graden. Openknippen en zo eten, of overdoen in een schaaltje.Geven met -soja-  ijs, slagroom, hangop of zure room.
Variatie: met gember of chocolade hagelslag en/of kaneel, of aan het eind een stukje chocolade op de gloeiendhete banaan leggen.

BBQ saus
Normaal gesproken wordt er geloof ik nog bruine suiker bij gedaan. Veganisten laten de worcestersaus weg. Deze saus heeft behoorlijk wat ingrediënten. Het meeste heeft u misschien in huis. Zo niet, experimenteer met uw eigen, unieke bbq saus. Als hij maar een beetje zoet, er een heel licht zuurtje in zit en ietwat pikant is.
400 gram (zelfgemaakte) Tomatenketchup of dikke tomatensaus mengen met een gebakken ui, 2 tenen knoflook (of ui- en knoflookpoeder, of en en), 4 eetlepels ahornsiroop of iets ander zoets, 1 eetlepel sambal (badjak) of cayennepeper, 1 theelepel mosterd, scheutje appelazijn, 2 theelepels paprikapoeder, 1 volle theelepel gerookte paprikapoeder, zwarte peper, eventueel 2 eetlepels worcestersaus. Alles aan de kook brengen en een half uurtje zachtjes laten pruttelen. Zo laten of pureren in blender of met de staafmixer.

Snelle versie:
Een grote rode ui en sliertjes snijden. 2 of drie knoflooktenen kleinmaken. Paar minuten zachtjes bakken in een scheutje olijfolie. De inhoud van 2 blikjes tomatenpuree toevoegen en kort meebakken.1 eetlepels ahornsiroop (of iets ander zoets) erbij, 1 theelepel mosterd, een flinke scheut srirachasaus of sambal (we vinden deze saus pittig het allerlekkerst), 1 theelepel paprikapoeder, 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder, scheutje azijn en eventueel een scheut worcestersaus. Deksel op de pan. Als het kookt het plaatje of gaspit uitdoen. Dit is veel lekkerder dan bbq saus uit een fles. Ik roer het door gekookte spaghetti waar ik eerst een lepeltje olijfolie door geroerd heb. Op het laatst strooi ik er ringetjes bosui over (of peterselie of bieslook)

Bietjesovenschotel
Ontvel twee gare rode bieten, snij ze in blokjes en doe ze in een kom. Voeg azijn, zout, peper (en peterselie, of een ander groen kruid) toe en schep voorzichtig alles door elkaar. Vet een ovenschaal in en verwarm de oven voor op 190 graden. Bak twee gesnipperde uien ongeveer 5 minuten in olijfolie. Voeg blokjes appel toe en bak een paar minuten mee.
Schep alles uit de koekenpan. Bak in dezelfde pan geweekte sojabrokjes, quorn of blokjes tofu. Kruid met zout en peper. Roer er een half potje zure room of magere créme fraiche door. Maak laagjes in de ovenschaal: bietjes, uien en appel, en de soja. Dek de schaal af met aluminiumfolie (doffe kant naar boven) en zet de schaal ongeveer 30 minuten in de oven. Geven met aardappelpuree of een graan met een scheutje olie of klontje roomboter erdoor geroerd.
Variatie: In plaats van appel mandarijn partjes (die kunnen zo in de ovenschaal).
In plaats van zure room sojayoghurt, gemengd met een lepeltje meel tegen het schiften.

Bietjes uit een tasje
Bietjes in stukken snijden en op aluminiumfolie of bakpapier leggen. Goed husselen met een scheutje olijfolie en eventueel wat honing of siroop. Folie of papier dichtvouwen als een tasje en een uur in een hete oven van 200 graden zetten. Als u het tasje uit de oven haalt een paar minuten laten staan want het is gloeiend heet. Daarna op een bord leggen, openmaken en wat grof zeezout en versgemalen peper erover. Zo wordt iets heel gewoons delicaat.
De bietjes kunnen eventueel gecombineerd worden met andere groentes als knolselderij, pastinaak, ui of aardappel.

Bleekselderijschotel
Stukjes bleekselderij 6 minuten koken. In een ovenschaal komt eerst aardappelpuree, dan bleekselderij met tomatensaus en daarover geraspte -soja- kaas. De schaal in de oven zetten tot de kaas gesmolten en de inhoud warm is. Variatie: Met blauwe kaas of brie ipv geraspte kaas. In plaats van aardappelpuree er een pastasoort of rijst (of ander graan) bij geven.    

Bloemkool met kerrie
Een uitje bakken met zoveel kerrie als u lekker vindt. Een scheut water erbij, een biologisch bouillonblokje (in gewone bouillonblokjes zitten allerlei smaakversterkers) en roosjes bloemkool. Deksel op de pan en ongeveer 10 minuten zachtjes laten koken. Een flinke lepel meel aanlengen met een scheutje -soja- melk en bij de bloemkool gieten. Nog wat vers gemalen peper erdoor roeren. Bestrooien met geroosterde cashewnoten. Lekker met rijst of een ander graan, aardappelpuree of gekookte aardappelen. 

Blote billetjes in het gras 
Schil (hoeft niet, ik doe dat zelden) en was een pond aardappelen en snij ze in stukjes. Leg hierop 150 gram snijbonen en kook ze samen in een beetje water gaar. Afgieten en 150 gram gare witte bonen toevoegen. Met een stukje boter of olie, een scheutje -soja-melk en naar smaak zout, peper en nootmuskaat tot een stamppot stampen.

Boekweitburgers
1 beker boekweit in 20 minuten gaar koken. Mengen met een 1/2 beker meel (elke soort is goed). Verder aangepast aan het seizoen en de voorraad:, een scheut olijfolie, 2 eetlepels tomatenpuree of -saus, 1 thl mosterd, een fijngesneden uitje, of ringetjes lente-ui, peterselie, 1 thl rozemarijn, oregano of tijm, 1 thl paprikapoeder, 1/2 thl gerookte paprikapoeder, 1 thl kurkuma of kerrie. Dit mengsel met de hand stevig kneden. Burgers van vormen en koel wegzetten. 4 grote of meer kleine burgers van vormen. Ik maak er meestal 6. 2 gebruik ik meteen, 2 gebruik ik de volgende of de dag erna voor iets en 2 gaan in de diepvries. De burgers mooi bruin bakken op vrij hoog 'vuur'. Het is ook lekker om ze later in stukjes knapperig te bakken en ze door rijst of een stamppot te doen.

Boekweitflensjes 
Voor de boekweitflensjes gebruik ik: 1 bekertje boekweitmeel, 1 theelepel Kuzu of (een ander bindmiddel zoals lecithine, gist, arrowroot), 1 theelepel wijnsteenpoeder (kan ook zonder), gesnipperd zeewier. Het beslag een nacht of minimaal een uur laten staan. Er flensjes van bakken. Erop (in dit geval) sla, kidneybonen of andere peulvruchten en fijn gesnipperde rode ui. Tot slot een scheut tomatenketchup of chilisaus.

Boekweitkoek (klein)
1 1/2 beker boekweitmeel mengen met 1/4 theelepel zout, 2 theelepels koekkruiden, 1 theelepel gemberpoeder, 2 theelepels wijnsteenpoeder, 2 eetlepels gemalen lijnzaad, geweekt in 6 eetlepels water, een scheut - soja - yoghurt, gedroogde of verse sinaasappelschilletjes en een hand rozijnen. Het moet een heel dik beslag zijn. 50 minuten bakken op 180°. Prikken met een satéstokje, die er droog uit moet komen. Ik heb het een uurtje afgedekt laten staan en daarna laten drogen op een rooster.

Boekweitovenschotel
Kook een kopje boekweit op twee kopjes water 15 minuten. Bak uisnippers met fijn gesneden groene kool, kerrie en een scheutje sojasaus. Laat een kwartiertje pruttelen. Vet een ovenschaal in en leg daarin om en om boekweit-kooluienmengsel-geraspte -soja- kaas. Bestrooi de bovenkant met de laatste geraspte -soja-kaas. Zet de schotel ongeveer 20 minuten in een warme oven van 180 graden.

Boekweitschotel
Bak een grote gesnipperde ui glazig. Een hand pompoen- of zonnebloempitten toevoegen en sperziebonen voor twee personen, 2 geperste tenen knoflook, een handje rozijnen en een stukje gesnipperde, verse peper. Een kop ongekookte boekweit erbij en alles even bakken. Twee koppen water en een scheutje sojasaus (of een bouillonblokje) toevoegen. Aan de kook brengen en laten koken tot alle water is opgenomen en de boekweit gaar is. Snij ongeveer 100 gram feta in blokjes, of gebruik een pot, doe het in de pan en schep even door. Bestrooien met bieslook of peterselie.
Variatie: met kerrie, of een ander groente (paprika, champignons, witte- of spitskool, courgette, broccoli of prei)  

Boekweitwraps  (vaak meng ik de boekweit met havermeel)
1 bekert meel (125 gram) en zoveel water dat er een dik (of juist dun, net wat u wilt) vloeibaar beslag ontstaat. Half uur laten staan. Bakken en dan langzaam gaar laten worden. Als de randen omhoog komen en de bovenkant droog is draaien. Het zijn geen pannenkoeken, die op sterke hitte gebakken worden. Ze moeten zacht zijn en gemakkelijk op te rollen. Hierna kunt u ze vullen met alles wat u maar kunt bedenken. Bijvoorbeeld sla met chili, sla met gegrilde of gebakken groentes van het seizoen, ratatouille, hummus met ruccola, pesto of tapenade met tomaat en avocado enz. enz. enz. Of zoet, met appelstroop, jam, notenpasta of vruchten. Het is prettig als de vulling er niet uitrolt want er komt geen bestek aan te pas.
Variatie: Kruiden zoals bieslook, peterselie, tijm of oregano door het beslag en/of knoflook, of tomatenpuree en basilicum.  
Wij eten ze elke dinsdag als lunch. Twee met een laagje tahin, een laagje geraspte wortel, flink kerriepoeder erop en vaak nog wat kiemen (vitamine C!) en sesamzaadjes. Een zoete met appelstroop en banaan. Stevig oprollen. 

Bonenburgers
Bonen (heel af en toe gebruik ik wel eens een potje of blikje. Blikjes eigenlijk zelden, maar kidneybonen zijn hierop een uitzondering. Het kost bijna niets) of andere peulvruchten koken. Af laten koelen en grof pureren of fijnstampen. Meel, paneermeel of havermout toevoegen en goed mengen. Minstens een half uur laten staan want dan pas wordt zichtbaar of de stevigheid goed is. De bonenmassa mengen met blokjes paprika en een gesnipperd uitje. Op smaak brengen met chilisaus of een vers pepertje en zout. Burgers van vormen (liefst extra voor in de diepvries) en eventueel nog door meel, paneermeel of sesamzaad wentelen. Koel wegzetten. Later langzaam bruin bakken. Zo eten bij rijst, een ander graan of aardappelpuree. Of op een broodje doen. Dan onderop de burger sla en bovenop gebakken uien en/of schijven tomaat en plakjes augurk. Tot slot een klodder tomatenketchup of nog wat chilisaus.
Variatie: Aanpassen aan het seuzoen. In de zomer bijvoorbeeld paprika of courgette door de burgers, in de winter winterwortel of champignons.

Bonbons (met pindakaas)
Dit zijn denk ik wel de eenvoudigste bonbons die er zijn. Gelukkig zag ik het toevallig bij Njam tv, een Vlaamse kookzender. Nooit eerder gezien en dit is ook het enige dat ik gezien heb. Er werd wel andere (freeze?) chocolade gebruikt. Deze zit in een pot en heeft de consistentie van Nutella.
Pure chocolade smelten. Mijne had een cacaogehalte van 84%. 1/3 ervan in hart- of andere vormpjes gieten. Even in de diepvries zetten. Intussen 2 eetlepels pindakaas en 2 theelepels kokosolie zachtjes laten smelten en goed mengen. Tot minimaal lauw af laten koelen. Op het gestolde chocolade mengsel gieten. Weer in de diepvries (heb het ook geprobeerd zonder dit te doen, maar dat gaat niet) en daarna de rest van de gesmolten chocolade erop. Uit de vorm halen in een afgesloten bakje bewaren. Bij mij staan ze in de diepvries, dan is de chocolade krokant. Mocht u het liever zoet willen dan doet u gewoon iets zoets door het pindakaas mengsel. Gedroogd fruit, kokosbloesemsuiker, of een theelepel agave of ahornsiroop bijvoorbeeld. Met gedroogd fruit zou ik het niet in de diepvries maar gewoon in de ijskast bewaren.

Boston baked beans (variatie!)
Mijn Boston baked beans recept. U eet hier twee keer van denk ik.
Kook 250 gram geweekte witte of andere bonen een uur tot ze gaar zijn. Verwarm de oven voor op 175 graden. Doe de bonen in een grote ovenschaal. Roer er gesnipperde ui van twee uien door en twee kruidnagels. Meng vier (of minder of meer, maar het moet een zoet gerecht worden) eetlepels gewone, dadel- of melassestroop (oorspronkelijk was het met honing, maar het werd bekend door Boston, waar een overschot aan melassestroop was) in een kom met een volle eetlepel rietsuiker, of bruine basterdsuiker, een dessertlepel mosterd, zout en versgemalen peper. Meng er een scheut (ongeveer 1 dl) kokend water door zodat stroop en suiker oplossen. Giet dit mensel over de bonen. Giet er zo nodig nog wat water over zodat de bonen bijna onder het vocht staan. Leg een deksel op de ovenschaal en zet hem minstens een uur in het midden van de oven. Neem de laatste 20 minuten het deksel van de schaal. Dit is eigenlijk een ontbijt gerecht en dan hoort er warme toast onder. Ik geef het als warme maaltijd met een salade, brood, gebakken aardappelen, aardappelpuree of rijst.
Variatie: Met tomatenpuree of tomatenketchup erdoor.

'Boter' (Budwig)

100 gram gesmolten kokosolie mengen met 50 gram koude lijnzaadolie en een snuf zout.
Goed mengen en koud laten worden. Het ruikt roomboterachtig. Het is niet om in te bakken, maar om ergens op te smeren.

Broccoli-ovenschotel 
In een ovenschaal: onderin aardappelpuree, daarop gebakken uien en versgemalen peper, daarop stukjes brie (of een andere - plantaardige - kaas, of plantaardig gehakt,  Daarop een bechamelsaus met knoflook en kort gekookte klein gesneden broccoli. Op deze groene saus komt nog een handje geraspte -soja- kaas. In de oven tot de bovenkant lichtbruin is en het gerecht door en door warm. Heerlijk met tomatensla.

Broccoli (in de oven gebakken) 
In een kom broccoliroosjes mengen met de stukjes geschilde steel, schijfjes knoflook, olijfolie, peper en zout. Leg ze op de bakplaat of in een ovenschaal. Bak ze een half uurtje in een voorverwarmde oven van 200 graden. Zo is het erg lekker, maar er kan nog een beetje citroensap of azijn over gesprenkeld worden.
Variatie: met verschillende kruiden. Meebakken en/of aan het eind erover heen strooien.
p.s.De meeste groentes vinden we in de oven gebakken het lekkerst. De broccoli kan vervangen worden door elke andere stevige groente, of een combinatie van groentes. 

Broccoli-roerbak met tofu

Blokjes tofu of plantaardige kipstukjes bakken tot ze lichtbruin zijn. Champignon kwarten of schijfjes meebakken. Als die ook lichtbruin zijn kleine broccoliroosjes toevoegen. Scheut plantaardige bouillon toevoegen. Deksel op de pan en een paar minuten laten sudderen tot de broccoli beetgaar is. Dan nog sojasaus of Tamari toevoegen. In kommen of op borden scheppen en bestrooien met sesamzaad. Het is niet helemaal geroerbakt omdat er een deksel op de pan is geweest. Dat is niet nodig als u de broccoli even stoomt van tevoren.

Broccoli-speltschotel
Broccoliroosjes 10 minuten koken of stomen en mengen met gare spelt. Klop een klein pakje kwark of sojaypoghurt met een eitje, eivervanger of lecithine, een lepel plantaardige melk, knoflook, peper, zout en flink veel fijngeknipte bieslook en lepel dit over de groente en spelt. Zet de schaal 20 minuten in de oven op 200 graden. 
Variatie: In plaats van spelt een ander graan. De groente kan aan het seizoen worden aangepast. Het is met bietjes, courgette of bloemkool ook erg lekker.

Broccolitaart
Dit recept is voor vier personen. Ik vries de helft in.
Kook een pond kleine roosjes broccoli vijf minuten. Hak een volle hand cahewnoten. Snij 2 geschilde peren in dunne plakjes. Verwarm de oven voor op 225 graden. Maak piedeeg (200 gram meel en de helft aan boter of olie) en rol het uit. Of leg plakjes ontdooide bladerdeeg op elkaar en rol ze op een met bloem bestoven aanrecht uit tot een grote lap. Bekleed een ingevette vorm met het deeg. Bestrooi de bodem met wat paneermeel of havermout en verdeel de peer erover. Verdeel de broccoli en de noten over de peer. Klop 2 grote eieren of gebruik eivervanger (no eggs) met een scheutje -soja-melk en wat zout en peper. Schenk het eimengsel over de taart en bestrooi met een hand geraspte pittige -soja-kaas. Bak de taart iets onder het midden in een voorverwarmde oven in ca. 45 minuten gaar.

Broccolitaart met roomkaas

Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng een pan water aan de kook en kook roosjes en stukjes broccoli twee minuutjes. Niet langer. Haal de broccoli eruit en spoel af met koud water. Vorm een rechthoek van deeg* op een bakplaat of bekleed er een ronde vorm mee. Spatel ketchup of tomatenpuree op de bodem. Leg de broccoli erop. Strooi er peper en zout over, gesnipperde knoflook en blokjes roomkaas (of een andere -plantaardige- kaas). Vouw nu de rand omhoog van de rechthoekige vorm. Schuif de bakplaat in de oven, of zet de ronde vorm op een rooster in de oven. Bak ruim 30 minuten. 
*Ik maakte het deeg van 300 gram speltbloem, 1 theelepel wijnsteenpoeder (hoeft niet) snuf zout, 1 deciliter olijfolie en een scheut water (ongeveer 7 eetlepels). U kunt ook bladerdeeg gebruiken, of piedeeg maken. 

Broccoli-tomaat schotel uit de oven

Stukjes en roosjes broccoli mengen met 1 eetlepel olijfolie, ringen ui, stukjes tomaat van 4 tomaten, schijfjes knoflook van een paar teentjes, versgemalen peper, zout en Italiaanse kruiden. Vers of gedroogd. Ik vind het lekker om er ook nog een rood pepertje door te doen. Een scheut wijn of groentebouillon toevoegen. De groente 45 minuten afgedekt bakken op 190 graden. Daarna zet u de oven uit, maar laat u de schaal er nog 10 minuten in staan. Hierna haalt u hem eruit en bestrooit u de groente met de kruiden die er ook in zitten, bijvoorbeeld oregano of baslicum.

Broccomole
Een soort guacamole, maar dan van broccoli.
250 gram broccoli 10 minuten koken. Pureren  met een scheut olijfolie, citroen- of limoensap, knoflook, wat verse peper, zout.  Ik doe er vaak peterselie door. Soms stukjes tomaat. Variatie: i.p.v. olijfolie zure room of allebei.

Brood (zuurdesem uit de crockpot/slowcooker)
3 1/2 beker speltmeel of -bloem, 1 theelepel zout, 3 eetlepels zuurdesem, ongeveer 3/2 dl water. Goed mengen. Het moet vochtiger zijn dan kneedbaar. Het deeg in de crockpot spartelen. Een nacht of dag laten rijzen. 3 1/2 uur bakken op stand 2. Af laten koelen. Zo eten of roosteren. 





Brood (glutenvrij)
Door elkaar roeren; 1 beker boekweitmeel, 1 beker havermoutmeel (maal ik altijd zelf), 1/2 beker amandelmeel, 1/2 beker tapiocameel (kan ook weggelaten worden als u dat niet heeft en dan kunt u een hele beker amandelmeel gebruiken of een ander meel bijvoorbeeld kikkererwten), 1 theelepel zout, 2 theelepels xantan gum of psyllium, 2 eetlepels zaden. 
2 volle eetlepels gv zuurdesem en 2 eetlepels ahornsiroop. Ongeveer 2 bekers lauw water erbij en alles stevig mengen. In een broodvorm doen en minimaal 6 uur afgedekt laten staan. Een uur bakken op 190 graden.

Broodjes (glutenvrij)
1 theelepel gist  met iets zoets (bijvoorbeeld 1 theelepel kokosbloesemsuiker, agave of ahornsiroop) in 2 1/2 beker lauw water een kwartier laten staan. Dan 1 eetlepel psyllium en 1 eetlepel olijfolie toevoegen. 10 minuten laten staan. Het wordt gelachtig. Dit bij 1 beker boekweitmeel, 1 beker tapiocameel, 1 beker gemalen havermout en 1 theelepel zout gieten. Goed roeren. Beetje kneden en ials handen met een beetje olijfolie vetgemaakt zijn, in 4 grote of 6 kleinere ballen verdelen. Uitdrukken tot rond op bakpapier. Zeker een uur laten rijzen. 25 minuten bakken op 225 raden. Af laten koelen en vullen met sla en plantaardige shoarma of er een burger met sla of rauwkost in doen.

Broodjes (glutenvrij met amandelmeel)
1 beker amandelmeel mengen met 1/8 beker psyllium en 1 volle theelepel wijnsteenpoeder. ongeveer 1/2 beker kwark, yoghurt of water (of half om half) toevoegenj en even laten staan. Het is nu stevig. 4 bolletjes van maken en deze wat platdrukken. 40 minuten bakken in de airfryer op 160 graden. Ik snijd ze dan door en bak ze nog even tot de bovenkant van de helften goed droog zijn. De broodjes zijn een beetje krokant.
Later: Het allerlekkerst vind ik om de broodjes heel plat te maken, zodat ze niet doorgesneden hoeven te worden. Dan zijn ze nog krokanter en is het minder werk. Op de bovenkant kunnen eventueel zaadjes.

Broodjes (met groente en glutenvrij)
3 eetlepels psyllium en een halve liter water mengen en ongeveer 20 minuten laten staan. Mengen met  2 eetlepels olijfolie, 1t heelepel zout en ruim 150 geraspte wortel (of een deel uitgeknepen geraspte courgette). Dan komt er 350 gram glutenvrij meel door. Ik neem voor het grootste deel boekweitmeel en havermoutmeel en de rest amandelmeel. Nog een theelepel wijnsteenpoeder toevoegen en alles goed mengen met een pannenlikker, spatel of pollepel. Ik maak vier grote broodjes en 10 kleine. Ik vorm ze met mijn natte handen in bolletjes en ik druk ze een beetje plat. Een uur in de oven op 180 graden. De grote broodjes zijn voor een plantaardige burger met sla, gebakken uien enz. en de kleintjes voor het zondagse ontbijt. Omdat er psyllium in zit moet er goed water bij worden gedronken. Psyllium zorgt voor een goede cq betere darmpassage mits er veel bij gedronken wordt. Anders zorgt het juist voor verstopping. 
Variatie: Andere geraspte groente, appel of ander fruit en andere meelsoorten. Ik vind deze combinatie heel fijn. Ik gebruik het ook om brood te bakken.

Broodjes (glutenvrij)
Een of meerdere soorten meel. Bijvoorbeeld 50 gram havermoutmeel, 50 gram boekweitmeel en 50 gram amandelmeel, 2 theelepels wijnsteenpoeder, 2 eitjes, 2 eetlepels yoghurt, 1/4 thl zout (wijnsteenpoeder is ook een beetje zout). Eerst het meel met wijnsteenpoeder en zout goed mengen. Dan het ei en yoghurt erbij. In 4 grote, of 6 kleine vormpjes doen. 20 minuten bakken op 190 graden.

Broodschotel
Vet een ovenschaal goed in.Verdeel broodblokjes over de bodem. Meng in een kom tomaten, een groente waar u zin in heeft (stukjes courgettes of paprika, roosjes broccoli) en gebakken ui door elkaar. Verdeel dit over het brood. Vermeng 2 eieren met een scheut melk of room, bloem, en pesto. Breng op smaak met zout en peper. Giet dit gelijkmatig uit over de inhoud van de schaal. Strooi er geraspte kaas over. Bak dit 30-35 minuten midden in een op 180 graden C. voorverwarmde oven goudbruin en gaar Variatie: In plaats van tomaten een andere groente.

Brownies (rauw)
In de keukenmachine:
2 koppen (250 gram) dadels en 2 koppen noten malen. Zorgen dat u een hand noten over houdt. 1/3 kop cacao,en 1 kop kokos erbij en weer malen. Tot slot een kleine banaan toevoegen en pureren totdat de banaan is opgenomen. Ik doe er soms nog een beetje vanille of kaneel bij. Op het laatst de hand noten erdoor en nog even malen of de noten grof hakken en door het browniemengsel roeren. Alles in een vierkante of langwerpige vorm duwen. Het moet een dikke laag zijn. Een dag koel wegzetten.Daarna is het heel stevig en kunt u er blokken van snijden

Brownies (rauw en glutenvrij)
Eenvoudiger kan niet. Een kop walnoten grof malen en dan een kop dadels en 1/4 kop cacao erbij. Alles goed malen. Uitdrukken in een langwerpige of vierkante schaal. Ik doe er zelf eerst bakpapier in, zodat de schaal schoon blijft. Koel weg zetten en daarna in blokken snijden. Overheerlijk! Er kan ook nog een notencrème op. Zie recept. Met die crème kunt u de brownies zo uit de diepvries eten.Als u geen sterke tanden heeft een paar minuutjes wachten. In de zomer is het zo een verfrissend toetje. Er zouden dan ook nog aardbeien bij kunnen.
Variatie: een deel van de walnoten grof laten. U kunt deze brownies ook met andere noten maken en/of rozijnen of gember toevoegen.






Brownies met dikke chocolade-laag  
2 bekers walnoten 1/3 beker cacao, 1/2 beker hennepzaden, 1 theelepel kaneel en een flinke snuf zout en 2 1/2 (of drie) bekers dadels pureren. Het 'deeg' in een vierkante of langwerpige vorm doen en stevig aandrukken. Heel stevig! Goed koud laten worden. 1/2 beker gesmolten kokosolie mengen met 1/3 beker cacao, snufje zout en 1/4 beker ahornsiroop (of agave). Over het 'deeg' gieten en koud laten worden. In vierkanten snijden. Nemen wat u gebruikt. De rest koud laten staan want door de kokosolie kan het niet lang op kamertemperatuur blijven. Dit is zo lekker. In plaats van walnoten kunnen andere noten gebruikt worden. een deel zaden kan ook. Bijvoorbeeld met de helft zonnebloempitten (of zonnebloempittenpasta of tahin en als amandelen zijn gebruikt amandelpasta. Een goedkopere variatie is met pinda's en pindakaas. Dit heb ik niet geprobeerd, maar zal ongetwijfeld ook erg lekker zijn.

Bruine bonensoep
De gedroogde bonen een nacht laten weken en de volgende dag ongeveer 1 1/2 uur koken. Dit hangt van de soort bonen af, maar ook van hoe oud ze zijn.
Na een uur een of meer biologische bouillonblokje(s) erbij, of een scheut Tamari, of sojasaus, een volle hand prei en flink wat blokjes knolsederij. Als alles gaar is naar believen de soep meer binden met de stamper of staafmixer. Ik vind het lekker om er daarna een flinke lepel mosterd door te roeren. Tot slot versgemalen peper en gebakken blokjes appel. De soep in grote kommen scheppen en bestrooien met peterselie.
Erbij stokbrood met kruidenboter, of stokbrood met olijfolie in de oven krokant gebakken.
Variatie: In plaats van mosterd een blikje tomatenpuree. Ipv peterselie bonenkruid  

Budwig

Ontbijt:
Minimaal 5x in de week hebben we een Budwigontbijt.
Het is altijd met lijnzaadolie en gemalen lijnzaad door de kwark of plantaardige yoghurt of - kwark. Alleen bij de banaan en rozijnen maak ik het met chiazaad en geraspte kokos.
Er zijn zoveel variaties mogelijk, passend bij het seizoen. (aardbeien, appel, banaan, frambozen, kiwi, mandarijnen, peer, sinaasappel, gedroogde vurchten of een combinatie)

Budwig met blokjes appel, (ik ben altijd verbaasd hoeveel blokjes appel ik krijg van een appel,  zelfs van een kleintje. Het is appelseizoen, heerlijk!) kaneel en geroosterde pompoenpitten
Budwig met bosbessen. Verse en gedroogde erdoor en warme bosbessencompote eroverheen.
Budwig met banaan en rozijnen

Budwig met sinaasappel en moerbeien

Bulgursalade
De bulgur 5 minuten koken en nog ruim een kwartier laten staan. Het moet droog zijn. Terwijl het nog warm is mengen met wat olijfolie, een scheut citroensap, gesnipperde lente- of gewone ui, blokjes komkommer, zout, peper, een flinke bos gehakte peterselie en ongeveer de helft daarvan aan gehakte munt. Af laten koelen. Alle smaken kunnen zo goed intrekken. Op het laatst nog wat munt erover strooien

Cakeje (snel)
Een grote banaan mixen met 5 eetlepels spelt (of een ander) meel, 1 theelepel wijnsteenpoeder, 1 eetlepel olie en een ei. Op het laatst een volle hand rozijnen erdoor.Het besalg in een kleine springvorm of ovenschaaltje doen. Na 25 minuten bakken in een hete oven van 200 graden de oven uitzetten en nog vijf minuten laten staan. 
Variatie: met banaan en ander fruit. Als u alleen ander fruit neemt iets zoets erbij want de banaan en de rozijnen zorgen ervoor dat het natuurlijk zoet is. 
Veganistisch: zonder ei met een beetje extra wijnsteenpoeder. Ook heel lekker.

Caramelvla
2 eetlepels rietsuiker zachtjes laten smelten. 3 dl -soja-melk erbij gieten. Dan wordt het eerst een klomp. Als de melk warm wordt lost die op. 2 eetlepels arrowroot, maizena of custard mengen met een scheutje melk en door de warme vloeistof roeren. Een paar minuten zacht laten koken. In glazen schaaltjes gieten en er een dun laagje rietsuiker over strooien.

Carpaccio van courgette en tomaat
Snijd een courgette overlangs doormidden en schaaf met een kaasschaaf mooie, dunne lange plakken. Snijd de ontvelde tomaten ook in dunne plakjes. Verdeel de plakken courgette dakpansgewijs over de borden en verdeel de tomaatplakken op de rand van het bord. Maak een vinaigrette van olijfolie, honing en balsamico azijn. Breng  op smaak met peper en zout en eventueel een lepeltje mosterd. Bestrijk de carpaccio van courgette met deze vinaigrette en bestrooi met geraspte kaas, stukjes noot of pompoenpitten en fijngesneden basilicum. Maal op het laatst wat versgemalen zwarte peper over de courgette-carpaccio en bestrooi het nog met een snufje grof zeezout. Laat dit zeker 15 minuten afgedekt marineren. Op kamertemperatuur serveren. 
Variatie: Ipv courgette met gegrilde of gebakken aubergine, of met champignons. Als ze dun geschaafd zijn kunnen ze rauw, maar ik vind gebakken lekkerder.

Cashewsaus/kaas
1 beker cashews een nacht weken. De volgende dag de cashews, 2 eetlepels edelgist, 1 volle eetlepel miso (of niet), 1 theelepel geperste knoflook of 1 eetlepel knoflookpoeder, 1 eetlepel uienpoeder, 1 theelepel paprikapoeder en 3/4 beker plantaardige melk pureren.

Chocoladeflensjes
Flensjes bakken en op de helft dikke -soja-vla gieten. Dubbelklappen. Met poedersuiker of fructose bestrooien. Even koel wegzetten. Warme of koude chocoladesaus erbij geven. Variatie: Cacao door het beslag roeren en ipv chocoladesaus -soja-slagroom erbij geven, of allebei. 

Chocoladepasta 

Gezonde chocoladepasta krijgt u door 4 medjouldadels (of 8 kleine), 1 eetlepel cacao, een snuf zout en ongeveer 3 eetlepels water te pureren. Ipv water kan soja- of amandelmelk gebruikt worden. Minimaal een dag koel wegzetten. Lekker op brood, een cracker of beschuit, maar ook in taart of door een toetje. Als u er nog wat meer vocht door doet kunt u het over een vruchtensalade gieten. Bij het ontbijt is het lekker over havermout met banaan, of bij muesli.

Chocoladepasta (met hazelnoten, Nutella-achtig)
100 gram geroosterde hazelnoten fijnmalen. En dan 2 eetlepels ahornsiroop (of iets anders zoets), 1 1/2 eetlepel kokosolie, 1 eetlepel cacao, een paar druppels vanille en dit is wat het vooral Nutella-achtig maakt, en een scheut plantaardige melk. Ik deed er ook een klein snufje zout bij. Goed mixen tot smeuïge crème. In een schaaltje of potje doen en koel bewaren.

Chocoladetaart
Een taartbodem maken van 100 gram gemalen noten en 50 gram gepureerde dadels en een snuf zout. Als u het rauw wil zo laten, anders een kwartiertje bakken op 180•.
Af laten koelen. In de keukenmachine of met de staafmixer een vulling maken van 12 geweekte (of medjoul) dadels, 2 bananen, 3 eetlepels cacao, 3 eetlepels kokosolie, eventueel vanille en snufje zout. In de 'deegvorm' doen en een paar uur of een nacht koud weg zetten. Mocht de vulling te dun zijn een eetlepel amandelmeel toevoegen. Eventueel garneren met geklopte kokosroom of ongezoete slagroom.

Clafoutis
Oorspronkelijk is clafoutis met kersen, maar het kan ook met perziken, pruimen of mango en in de herfst is het heerlijk met appels, peren of gedroogd fruit. Vroeger maakte ik het gewoon met bloem, maar tegenwoordig met havermoutmeel, dat geeft een vollere smaak. Met amandelmeel is ook lekker en met boekweitmeel ga ik het ook nog eens proberen.
1/2 kop havermoutmeel in een beslagkom doen. 1 Kopje (plantaardige) melk erbij en daarna 3 eieren, 1/2 kop kokosbloesem- of andere suiker, 1/2 theelepel zout en vanille als u het heeft. Heel goed kloppen. In een ovenschaal of bakvorm een scheut olie of kokosolie (of boter) doen en even in de oven zetten. De vorm eruit halen en het beslag erin gieten. Dan 2 koppen ontpitte kersen erop. Ongeveer 40 minuten bakken op 180 graden. Hierna eventueel nog wat poedersuiker erover strooien. Heerlijk als hij nog lauw is (en de rest de volgende dag koud). 
Voor iets feestelijks  is hij warm lekker met een bolletje vanille of banaanijs.

Courgettebrood (kan ook met gemalen broccoli gemaakt worden)
Courgette raspen en uitknijpen
100 gram amandelmeel erdoor roeren en 4 eitjes of eivervanger
Eventueel kruiden Italiaanse of Provence) en zeker peper en zout toevoegen
Bakpapier op bakplaat leggen en invetten met een beetje olie of boter
Het courgettebeslag erover verspreiden en ruim een half uur bakken op 180 graden
Af laten koelen
In vierkanten snijden en als sandwich beleggen met bijvoorbeeld een tonijnsalade (tegenwoordig ook plantaardig gewoon in de supermarkt verkrijgbaar), of met gebakken champignons, zout en versgemalen peper en eventueel een beetje geraspte (plantaardige) kaas

Courgettekoekjes
600 gram courgettes raspen
2 aardappels raspen
Zowel de courgette als de aardappel goed uitknijpen
1 wortel raspen
bieslook of fijngesneden bosui erdoor (fijngesneden prei kan ook)
peper en zout
2 eitjes erdoor doen (ik doe het altijd zo, maar je kan natuurlijk de eitjes ook eerst apart kloppen en dan door de groente roeren
Knoflook persen, 1 of 2 teentjes
2 lepels havermout of griesmeel erbij (Brinta kan vast ook, of meel)
Even laten staan en dan langwerpige koekjes van vormen en in de koekenpan langzaam gaar en bruin bakken
Een (uitgelekte) yoghurtsausje met komkommerblokjes* erbij geven of zure room met dille.Je kan er een lepel mayonaise bij doen. Een mosterdsausje erbij is ook lekker
Mocht je een droogoventje hebben en je kan komkommer drogen, dan is dat een erg lekkere manier want het neemt dan vocht op waardoor de saus lekker lobbig wordt

Courgettemuffins
1 courgette raspen of in heel kleine blokjes snijden
1 ui fijnsnijden
1 wortel of rode paprika fijnsnijden.
Bak 10 minuten op middelhoog vuur.
Dan als u heeft verse kruiden erdoor 
3 eetlepels bloem of meel erdoor
1 volle theelepel wijnsteenpoeder
4 eetlepels (plantaardige) melk of water
1 ei of eivervanger
1 eetlepel plantaardige olie
peper en zout naar smaak
In muffinvormen gieten
20 à 25 minuten bakken op 180°C.

Courgette-ovenschotel (bijna hetzelfde basisrecept als van de courgettekoekjes Je kan het steeds aan het seizoen aanpassen, bijvoorbeeld met champignons, paprika, bleekselderij. Als alles maar zo fijn mogelijk wordt gesneden. Of niet maar dan wordt het een ander gerecht)
2 courgettes raspen en uitknijpen
2 wortels raspen 
Minimaal 350 gram aardappelen raspen
Fijngesneden of geraspt uitje erbij
Verse kruiden (bieslook, peterselie en/of dille)
2 flinke tenen knoflook persen
Peper en zout erdoor
40 gram meel of paneermeel door de groente roeren
3 eitjes of eivervanger toevoegen
In een ovenschaal doen en 45 minuten bakken op 200 graden.
In stukken snijden. Lekker met sla

Courgettesoep 
In een scheutje olijfolie stukjes of schijfjes courgette stoven, met flink wat knoflook en oregano of basilium. Als u die kruiden niet heeft neemt u peterselie of gedroogde kruiden. Als de courgette bijna gaar is twee koppen bouillon, of water en biologische -groente- bouillonpoeder toevoegen. Een paar minuten laten pruttelen en dan in de blender of pureren met de staafmixer ( of een roerzeef gebruiken). Ik raad een staafmixer van harte aan. Het is zo eenvoudig om daarmee snel een lekkere saus of soep te maken. Nog wat versgemalen peper door de soep en garneren met een takje van het gebruikte kruid.
Variatie: In plaats van gemalen peper een beetje fijngesneden verse peper. Leuk vanwege de rode puntjes.

Crackertjes van zaden
Mengen; 1 kop gemalen lijnzaad, 1 kop gemalen zonnebloempitten of noten, 1/2 kop sesamzaad, ruim 1 eetlepel sojasaus of een halve theelepel zout en ongeveer 10 eetlepels water. Het deeg minimaal 20 minuten laten staan. UItdrukken of uitrollen en met een mes lijnen op het deeg trekken van de maat van de crackers. Ik maak smalle, dunne reepjes als het om kleine gaat. Als ik ze bij de lunch of een maaltijdsoep geef maak ik ze groot. Ik zorg dat ik beide atijd in in huis heb. 20 minuten bakken op 160 graden. In de oven laten afkoelen. Daarna zijn ze eenvoudig te breken. In een luchtdichte doos zijn ze lang houdbaar en blijven ze lekker. Ik bewaar de helft op deze manier en de rest vries ik in.
Variatie: met bieslook of Italiaanse kruiden erdoor. Of met gedroogde kruiden, stukjes olijf of zongedroogde tomaat. 


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Crockpot/slowcooker

Appel havermout gerecht
3 appels in plakjes snijden en de helft onderin de crockpot leggen. Kaneel erover strooien en 2 kleine (of 1 grote) fijn gesneden dadels en een kleine if grote hand rozijnen. Een volle 1/2 beker havermout erover heen. De rest van de appels, kaneel, dadels, rozijnen en nog een volle 1/2 beker havermout. Eventueel nog een beetje vanille. Er zoveel plantaardige melk bij gieten dat u het aan de rand kan zien. 3 à 4 uur laten bakken op hoog, of een dag/nacht op laag. Als u dit 's nachts doet kunt u dit als ontbijt nemen. Of als lunch, of 's avonds na erwten- of andere maaltijdsoep.Vooral in de herfst en de winter is dit zo heerlijk. Wat overblijft is koud ook lekker of u warmt het nog even op. 

*********************************

Kruidkoek

100 gram (1 volle beker) amandelmeel, 100 gram (1 beker) havermoutmeel, 50 gram boekweitmeel, 3 thl wijnsteenbakpoeder, 1/2 thl zout, 2 eetl koekkruiden, 1 thl kaneel, 75 gram kokosbloesemsuiker, verse gember, sinaasappelschilletjes, rozijnen of noten, 2 eetl gemalen lijnzaad, 2 eetl psyllium, 25 gram (dadels)stroop, iets meer dan een beker warm water. Even laten staan. Voorzichtig in crockpot, bedekt met licht ingevet bakpapier laten zakken. 2 1/2 uur bakken. 1/2 uur op hoog, 2 uur op laag.





--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Curry

U kunt dit recept aan het seizoen aanpassen.
Een stukje verse gember en een paar knoflookteentjes met de sfaafmixer of in de keukenmachine pureren. Een beetje water erbij en nog even mixen. 1 theelepel komijnzaad bakken tot de geur vrij komt. Een ui in stukjes meebakken tot hij glazig is. Een paar tomaten (in de zomer) erbij en het gember-knoflookmengsel. Ongeveer 10 minuten laten pruttelen. Dan 2 theelepels ketoembar (gemalen koriander) 1 theelepel garam masala of andere kerriesoort, 1 theelepel chilipoeder, cayennepeper of vers pepertje, 1 volle theelepel kurkuma (geelwortelpoeder) en zout. Nog even op een zacht vuur laten staan en proeven. Als het goed is er gare linzen doorroeren. Koreander of peterselie erboven knippen. Geven bij witte rijst (basmatirijst!) en/of naanbrood. In de zomer met raita (zie recept). 

Variatie: In de winter kunt ipv tomaten meer ui nemen, of stukjes wortel.

Currysaus 
Het recept van tomatenketchup gebruiken. Ik zal het er hier voor het gemak bij zetten.
Ik gebruik dan als zoetmiddel ahornsiroop. Een scheutje tamari of sojasaus erbij, gember, ketoembar, paprikapoeder en een beetje gemalen kruidnagel. Eventueel nog een beetje cayennepeper, als u het in huis heeft.


Tomatenketchup (van tomatenpuree)
Een klein blikje tomatenpuree in een pannetje doen en verwarmen. Erbij: 1 eetlepel appelazijn, 1 1/2 eetlepel agavesiroop of honing, kerrie (hoeft niet, maar vind ik lekker), zout, peper. Lekker bij frieten en op een broodje met een plantaardige burger met sla en veel gebakken rode uien. En mayonaise. Die maak ik tegenwoordig van sojamelk. Wat een ontdekking! Lekkerder dan welke mayonaise ook. Recept volgt binnenkort.

Custardpudding/beschuitpudding 
4 beschuiten, 3 lepels jam of vruchtenmoes, 1 liter (plantaardige) melk, 60 gram custard, 60 gram suiker. 
Kent u het nog, de ouderwetse custardpudding of -vla? De custard aanmaken met een beetje melk en bij de inmiddels kokende melk gieten. Paar minuutjes laten borrelen, af en toe roeren, klaar. Voor beschuitpudding (of taart met een rol beschuiten)
Twee beschuiten in stukjes in een schaal of puddingvorm leggen, 1/3 van de custardpudding erop gieten, 1/2 van de jam, de andere twee beschuiten in stukjes, weer custardpudding, de rest van de jam. De zijkanten met de rest van de custardpudding bestrijken. Het geheel door en door koud laten worden. "Versieren met jam of fruit.
De variaties zijn eindeloos: Met een beetje koffie erdoor voor moccapudding, met gesmolten suiker en koffie voor hopjespudding, met cacao voor chocoladepudding, met banaan voor banaantpudding. Met elke ander soort fruit, vruchten uit een potje, met slagroom enz. enz. 
Of nadat u een gewone custardpudding gemaakt heeft bestrooien met suiker en even onder de grill. Voilà, crème brûlée. ik 

Op de beschuit heb ik rozijnen gelegd. Ik had minder (kokosbloesem) suiker gebruikt.





Eieren (met knoflook gevulde)
Eieren doorsnijden en vullen met geprakt ei, gekookte knoflookteentjes, beetje citroensap, ragfijn gesneden zoet-zure augurk en olijfolie. Ik gebruik ongeveer drie knoflookteentjes per ei en ik kook ze 12 minuten. Op smaak brengen met peper, zout en peterselie. Ook nog een beetje peterselie erover strooien.
Variatie: geen of een ander kruid erdoor en wat u verder maar kunt bedenken; kerrie bijvoorbeeld.

Fruitkwark toetje/gebakje
Deeg maken van
1/2 kop amandelmeel, 1/8 kop havermout, 1/4 kop kokosbloesemsuiker, kaneel, snuf zout en
1/8 kop kokosolie. Even kneden. Over twee schoteltjes verdelen en plat drukken. 1/2 kop kwark mengen met 1/2 theelepel agar-agar opgelost in een beetje heet water, 1 eetlepel honing of agavesiroop, 1 kop fruit. Aardbeien, bessen, frambozen of bramen in de zomer. Gebakken blokjes appel , stukjes banaan, stukjes pruim, blokjes peer of gedroogd fruit in stukjes in najaar en winter. Of iets uit de diepvries of uit een potje. Op laten stijven en over de twee schoteltjes verdelen. Koel wegzetten.


Fruit met schuimkop (warm)
Twee bananen, twee appels, twee sinaasappels en een paar ringen ananas in blokjes snijden. Mengen met rozijnen en kaneel. In een ovenschaaltje scheppen. Twee eiwitten stijfkloppen met fructose en/of vanille en op het fruit scheppen. Het schaaltje een half uur in de oven zetten op 175 graden.
Variatie: Met ander fruit. Ik heb nu winterfruit gebruikt. 
Veganistisch: Ipv eiwit oerzoet of rietsuiker over het fruit strooien en laten caramelliseren. Dan kunt u er nog soja-vanillevla of plantaardige room bij geven. 
.







BewarenBewaren
BewarenBewaren