zondag 14 januari 2018

Bullet journal

Ik hou van dagboeken, ik hou van lijstjes maken, van bewaren wat mooi is en van met een schone lei beginnen.
En toen ontdekte ik (geen idee hoelang het al bestaat) de 'bullet journal'. Een zelfgemaakte agenda/planner/dagboek/ dankbaarheidschrift en veel meer. Bullet journal, afgekort Bujo. 
Om overzicht te krijgen, voor meer rust in het hoofd. Op deze manier kunt u een uitsprak, een recept, een gedicht meteen op te schrijven, zodat het niet verdwijnt. In een vorm en op een manier die bij u past. Behalve tekst kunnen er tekeningen, plaatjes, foto's in komen, alles zoals u het leuk vindt en zoals het voor u het beste werkt. Het is een zeer creatieve bezigheid.
In Nederland is het vrij nieuw volgens mij.
Ik las er in "Genoeg' over. en toen keek ik bij Google. Ik kan u echt aanraden om het in te typen en bij 'afbeeldingen' te kijken. Er zijn zelfs handleidingen voor te koop en er is van alles op internet over te lezen en te bekijken.
Bullet staat niet voor kogel, maar voor punt. Voor de puntjes die wachten op wat komen gaat. Zulke dummies/lege boeken zijn er ook te koop, met puntjes, speciaal hiervoor. Is er geen Nederlands woord voor Bullet journal te bedenken? Ga ik over nadenken.
Wat een mooie tegenhanger van de digitale wereld is dit!
Je kan een schema maken van een of meerdere jaren, maanden, weken, dagdelen, uren.
Wat moet er gebeuren (planning), welke voornemens zijn er, wat moet worden opgeruimd, tips, waaraan denken, wat te eten, welke boeken lezen, welke films zien, waar is een mooie tentoonstelling, wat voor moois maakte ik mee vandaag, wat heb ik geleerd de afgelopen week, welke bloemen bloeien er nu enz. enz. Dit is een voorbeeld van wat voor mij belangrijk is.
Het is handig om alles bij elkaar te hebben en niet iets aparts voor bijvoorbeeld een 'welke boeken wil ik lezenlijst'. Ik heb daar nu wel een apart schrift voor en omdat ik er zoveel in heb geschreven houd ik dat zo. Maar als ik iets uit heb dan zal ik dat in de Bujo noteren. Geen apart dankbaarheidsdagboek meer. 
Henk is trouwens al begonnen.:-) Hij is veel netter dan ik en kan daarbij mooi schrijven en tekenen, dus zijn boek gaat vast prachtig worden. Hij draait proef en dan beginnen we 14 februari 'officieel'.
Ik kreeg een prachtig leeg gastenboek van een vriendin toen we in Duitsland gingen wonen.  (Zou ik dit niet eerder ergens voor gebruiken? Gelukkig is dat niet gebeurd.) Dat is dus nog leeg. Ik ben blij dat het gelinieerd is, dat heb ik nodig. Henk niet.
Hoe te beginnen? Houd het notitieboek overzichtelijk door een index (inhoudsopgave) te maken. Maak ook een soort legenda, eventueel met verschillende kleuren, zodat je de verschillende lijsten van elkaar kunt onderscheiden. Er kunnen allerlei symbolen gebruikt worden, bijvoorbeeld een vierkantje voor een klusje dat gedaan moet worden, als u ermee aan de slag gaat kleurt u het vierkantje in en als het gedaan is komt er een streepje door. Zo voor elk onderwerp een ander symbooltje en dan kunt u in een oogopslag zien hoe het ervoor staat. Gekleurde potloden/dunschrijvers (ik ga misschien eindelijk weer met vulpen schrijven), mooi plakband (washi tape en dit kan weer eenvoudig worden weggehaald), tijdschriften om in te knippen, gedroogde bloemetjes enz. enz. 
Schier oneindig veel mogelijkheden qua inhoud en vormgeving. Beginnen en ontdekken! (En er heel veel plezier aan beleven!)

Gewoon maar twee voorbeelden