vrijdag 5 januari 2018

Blijmakende berichten in het nieuwe jaar

Het jaar is nog maar net begonnen, maar toch al een paar blijmakende berichten in het nieuwe jaar. 

Een vrouw waarbij in is gebroken. Er is 'netjes' ingebroken, het is geen puinhoop, maar de dierbare gebutste hanger van haar overgrootmoeder uit begin 1900 is weg. Juist daar was ze aan gehecht. Het verbindt vier generaties vrouwen.  Ze doet een oproep op facebook. Die werd door 20.000 mensen gedeeld. Van 3000 mensen krijgt ze een meelevende reactie. Ze spreekt in het bericht de inbreker aan, vol mededogen want waarom breekt hij in, en ze vraagt hem of hij de hanger anoniem terug wil geven. Gisteren lag er een van een kerstkaart gemaakt envelopje in de bus, met de hanger!
Dit was haar reactie: "Ik voel me ontroerd, geraakt. Dat jij de moed had je te laten raken en terug te komen. Het risico nam dat ik je zou zien". "We waren minutenlang stil toen ik het uit had gepakt"

Een Zweedse vrouw die na een zwaar leven op de dood wachtte is op haar 99e computerlessen gaan nemen. Ze vond het zo leuk en begon te schrijven. Ze is nu 105, de oudste blogster van de wereld. Haar blog is een groot succes! Ze is beroemd en wordt gevraagd voor tv programma's en talkshows. Ze heeft inmiddels ook een biografie geschreven want ze heeft veel meegemaakt; twee wereldoorlogen, de Russische revolutie, de Titanic zonk, alle grote technische ontwikkelingen. Op persoonlijk vlak; ze verloor jong haar vader, ze werd slecht behandeld door haar moeder, die haar niet wilde hebben, ze wilde studeren, maar moest in een fabriek werken en ze trouwde met een alcoholische man. Ze is verbaasd over alle aandacht, maar ze is ook blij want ze voelt zich niet meer eenzaam. En o ja, ze heeft eindelijk een spijkerbroek gekocht, waar ze haar hele leven naar verlangd heeft. Vroeger mocht dat niet, nu wel! Ik zal de blog opzoeken.

De Tinyhouse beweging breekt echt door in Nederland. Ik schreef er eerder over, maar het wordt steeds concreter, al is een deel van de huisjes tijdelijk, bijvoorbeeld op een plek voor nieuwbouw. Dan schiet het zijn doel een beetje voorbij vind ik, maar aan de andere kant maken mensen er kennis mee en als ze enthousiast worden zal er een volgende plek gevonden worden. Als ik wat jonger was zou ik dolgraag zo'n klein huisje hebben. Goed voor het milieu en goed voor de kwaliteit van leven omdat alleen overblijft wat echt belangrijk is. Alleen alle waardevolle boeken die we hebben, daar zou dan een keus uit gemaakt moeten worden. Hoewel, ook in een klein huisje passen veel boeken. :-) Als ik toch eens zo'n schrijfhuisje zou hebben ... Ik zou het niet alleen voor mij en ons gebruiken, ook voor anderen. 
Het duurde even, maar de beweging heeft nu een, volgens experts , blijvende plek gekregen, geweldig! https://tinyfindy.nl