Vezels zijn belangrijk, ze zorgen voor een goede darmwerking en ze verlagen de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en darmkanker. Goed is om er 30 tot 40 gram per dag van binnen te krijgen.
In gedroogde abrikozen zitten veel vezels. Ik had een grote zak die bol stond. Ze waren gaan gisten, al was de houdbaarheidsdatum nog ver weg.. Mijn neus erin en het rook naar alcohol. Ze ze waren lekker dik en sappig.
Ik heb ze in pure chocolade gedompeld en op meer dan de helft deed ik een geroosterde amandel. Die zijn het lekkerst vind ik. Een heerlijke, vezelrijke bonbon.
Ik heb ze in de diepvries gedaan en af en toe haal ik er een voor ons uit.
(Zo heb ik ook laatst een voorraad courgettesoep gemaakt voor in de diepvries. Altijd een prettig gevoel, een gevulde diepvries met kant en klare gerechten)
Je kan overal lijstjes vinden van hoeveel vezels er in bepaalde producten zitten. Je hebt oplosbare, die zorgen voor een gel-achtige structuur in je maag en darmen. Dit stimuleert de darmbeweging en de niet oplosbare die een soort schoorsteenvegertjes zijn voor je darmen.
Oplosbare zijn groente, fruit, havermout en peulvruchten en niet oplosbaar zijn pseudogranen zoals quinoa, rijst, boekweit en ook volkoren graan, zaden en noten. Ze vullen elkaar aan.
Bijzonder dat de lijstjes niet hetzelfde zijn. Vezels zijn vezels, maar hoe dat gemeten wordt verschilt blijkbaar. Ook typisch is, dat bij een website over darmgezondheid staat dat een appel met of zonder schil dezelfde hoeveelheid vezels heeft. Dit is natuurlijk niet zo. In de schil zitten de meeste vezels en dit geldt ook voor vitamines en anti-oxidanten! Bij alles in het leven begint het met aanvoelen en zelf nadenken. Dit soort informatie krijg je bij wijze van spreken bij les 1 als het over voedingsleer gaat. Als de schil goed gegeten kan worden is het te waardevol om hem weg te halen. Ik haal hem alleen weg als hij te dik is geworden en niet door koken zacht wordt. Dik op zich zegt niet alles want vaak laat ik bij pompoen de schil zitten, die wordt zacht. Een niet goed eetbare schil is niet lekker en dat moet natuurlijk wel, alles moet op z'n allerlekkerst zijn. Je kan dan nog wel, zoals mijn moeder meestal deed, de aardappelen in de schil koken en als ze gaar zijn de aardappels pellen. Je hebt dan niet de vezels, maar wel meer vitamines. Er zit dan ook meer smaak aan want je verliest toch een deel als het in het water verdwijnt. Zowel van de vitamines als van de smaak. Stomen, poffen of in de römertopf zorgen ook voor smaakbehoud.
Ik zal het algemeen houden. De meeste groentes en vruchten variëren van 2 tot 5 gram vezels per 100 gram. In gedroogd fruit zitten heel veel meer vezels. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld gedroogde tomaat, in een gewone tomaat zitten nauwelijks vezels en in gedroogde tomaat juist heel veel, wel 12x zoveel. In zaden zitten de allermeeste vezels
Hier een lijstje neerzetten heeft op zich niet zoveel zin vanwege de verschillen, maar ik doe het toch om een idee te geven van veel, minder of weinig vezels. En dan gaat het er nog om hoeveel per keer en hoe vaak per dag je het binnenkrijgt.
Zaden: 3 tot 38 gram Lijnzaad staat bovenaan met 38 gram per 100 gram. Chiazaad komt er meteen achteraan met 34 gram.
Graanproducten: 5 tot 7 gram
Noten: 3,8 tot 10 gram
Peulvruchten: tussen 4 en 8,5 gram
Fruit: 2 tot 5 gram en gedroogd fruit dus veel meer
Groente 2 tot 5 gram
Dit is een leuke site vind ik met veel meer voorbeelden van de hoeveelheid in verschillende producten https://www.puurfiguur.nl/vezelrijke-voeding/
Ter inspiratie (met een lange link) recepten met veel vezels
https://www.mdlfonds.nl/recepten/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=20410224696&utm_term=vezelrijke%20groenten%20lijst&utm_content=743643711533&gad_source=1&gad_campaignid=20410224696&gbraid=0AAAAADuv2dh2BXWAdL2XCwPuDK6EdYt3e&gclid=Cj0KCQjw5onGBhDeARIsAFK6QJYcQ0BqNBE85WL4cHAFzXUDjgdHMobaliQ6NOH5LTwGaygMbQB4cwIaAl23EALw_wcB
