zondag 14 juli 2019

Balkonnetje en lupine

Alles doet het op het balkonnetje als een tierelier. Ik vond het fijn dat de oregano, selderij en tijm er ook in de winter waren. Nu groeit het allemaal hard, uitbundig, maar ik kon blijven oogsten en dat is in de winter extra fijn. Ik heb veel te veel pluksla gezaaid.
De bieslook heb ik al 3x tot op de bodem afgeknipt en het groeit net zo hard weer aan. Alle dode sprietjes haal ik er dan wel uit.

Niet alleen vlees gaat ten koste van het milieu, ook zuivel. We gebruiken het nog, maar veel minder. Het is niet meer vanzelfsprekend, zoals vroeger. We zullen wel moeten veranderen.
Voor de Budwigcrème gebruik ik nog biologische kwark en ik neem kefir voor de goede darmbacteriën. Ik ga binnenkort proberen of ik plantaardige melk kan fermenteren. 

Wat ik van harte aan kan raden is 'lupine'. Behalve van de mooie bloemen, alls groenbemester en als meel kende ik het van de vegetarische slager. met al zijn fantastische producten. Het is een peulvrucht. Je kan er tegenwoordig allerlei producten van kopen in verschillende smaken, heerlijk! Gezond voor ons en gezond voor de aarde. Het is fijn om op elke mogelijke manier bij te dragen aan herstel hiervan. Ik schiet nog heel erg tekort, maar alles helpt!

Lupine wordt onder andere gebruikt in vleesvervangers (reepjes, ook gefermenteerd, als tempeh, burgers, worst(jes), schnitzels, loempia's en als productverbeteraar in brood en bakproducten. Lupine is rijk aan eiwitten en voedingsvezels. Ook bevat het B-vitamines en mineralen, zoals ijzer, calcium en zink. Het is goed voor de bloedvaten. Het is nog voor veelmeer goed, maar dat komt in mijn boek.

Het is niet goedkoop, maar het is ook gewoon als peulvruchten in potten te krijgen. Binnenkort ga ik daar eens burgers van maken. Ik maak (of koop) altijd burgers voor zaterdag. Voor sommige gerechten is een vaste plek. Dat is prettig want er is altijd zoveel te improviseren en te maken.

Deze bloemen zijn een ander soort lupine, niet eetbaar, wel mooi.