maandag 26 februari 2018

Groente en fruitpulp

In deze tijd van wachten en een nieuwe eetmethode is er behoefte aan opruimen en schoonmaken.
En wat is er dan veel te doen! Ik ben geen degelijke huisvrouw (was mijn moeder ook niet, genetisch bepaald :-)). Sfeer staat voorop. Maar zeker omdat ik elke dag zoveel uren intensief in de keuken bezig ben wordt het daar nu eenmaal vies. Wat ik vreemd vind is dat het steeds met de la onder de oven gebeurt ook al is hij dicht. Ik maak hem straks weer schoon.

Bezig zijn met gezondheid en consuminderen gaan vaak samen. Een voorbeeld is de sapcentrifuge. Op zich is een smoothie het gezondst omdat je het hele fruit en de hele groente binnenkrijgt. Vooral de vezels en juist die vezels zijn belangrijk. Maar bietjes of wortel gaan niet, het wordt niet kleiner dan stukjes en dat drinkt niet lekker. We maken dus wortel en bietensap in de sapcentrifuge (en hebben het werk van alle(!) onderdelen schoonmaken er voor over) en gebruiken dat voor de smoothies. En soms als we toch bezig zijn maken we ook even een sapje met bleek of knolsederij en eventueel groene groente. In de sapcentrifuge blijft pulp over. Ik schreef hier ooit, in mijn boek of op de website over, maar summier denk ik. Ik ga nu meer tips geven want er is nu veel meer pulp. Zonde om weg te gooien. Zonde vanwege de voedingsstoffen en zonde omdat het verspilling is.

Het pulp is te gebruiken als basis voor een voedzame soep
Of juist voor groentebouillon. Water erbij, een ui, knoflook, zeezout en laten trekken. Verse kruiden en/of specerijen toevoegen
Als deel van groente of pastasaus (bolognese)
Voor muffins (ik herinner me dat ik dit genoemd heb)
Brownies (fruitpulp, maar ook courgette of bietjes combineren goed met chocolade)
Wortelpulp voor worteltaart en dit scheelt het raspen, ideaal
Door een omelet
Door gewoon brood of glutenvrij 'brood' of 
door crackers en dan in de oven of raw in de dehydrator
Op deze manier kan het 'beslag' ook dikker gemaakt worden en dan dienen als 'boterhammen'.
Er kan ook een smeerseltje of dip van gemaakt worden 
Mijn favoriet; met een scheute olie, kwark of plantaardige yoghurt, een uitje en augurkje als sandwichspread, voor op of bij die boterhammen of crackers
Voor extra vezels in een smoothie  
Ook heerlijk is om er een groenteburger van te maken, gecombineerd met peulvruchten en/of havermout en verschillende specerijen
Of een burger met pulp, quinoa en zoete aardappel
Lekker om er af en toe of vaak sesamzaad, pompoen- of zonnenbloempitten door te doen
Als er te veel pulp is kunt u het in ijsblokjesvormpjes invriezen