vrijdag 14 mei 2021

Tegenstellingen en leven van de moestuin

Zowel aan de telefoon als in, bij, via de elektronische post zijn mensen soms overstuur door de tweedeling in de maatschappij. Ik denk dat er een driedeling is, maar de groep in het midden is geen probleem.
Twee mensen die ik hoorde en in tranen waren ... De een wordt 'gedwongen' juist niets te doen, de ander juist wel. De ene kant indoctrineert vind ik, de andere manipuleert. De tweede is de overheid en zijn de mensen die zich mee laten voeren. Er worden geen vragen gesteld over oorzaak en gevolg. De andere groep is kleiner, maar militant. Er zijn enge ontwikkelingen en helemaal als er paspoorten gevraagd gaan worden. Doodeng. Een eenvoudige sneltest zou ik me eventueel nog voor kunnen stellen, maar dan zonder zo'n lange peurder! Voor geen goud wil ik dat. Als de druppels zo besmettelijk zijn dan is er toch op een veel eenvoudiger manier te testen. Goed nieuws vond ik dat een medicijn dichterbij komt. Hopelijk gaat daar op een gegeven moment vooral veel aandacht naartoe. Dat er voor mensen die een heel ernstige vorm van corona hebben een goed medicijn is.

Slecht nieuws vinden we dat mensen weer op reis kunnen naar verre landen. Zonder gereis was dit virus hier niet geweest. Dat mensen het weer over terug naar normaal hebben blijft voor ons onbegrijpelijk. Dan is de noodzaak er niet om de bron aan te pakken, om intensief bezig te zijn wat de beste omstandigheden voor virussen zijn. Niet alleen virussen, er is zoveel meer.

Waar ik echt heel blij van word is van een vrouw die ik volg. Ze is vier jaar geleden door fysieke klachten gestopt met verpleegkundig werk. Daarvoor was ze trouwens actrice. Ze kreeg vier jaar geleden op 29 april de laatste betaling en die dag heeft herdacht. Ik geef de link van deze uitzending https://www.youtube.com/watch?v=BxmwEqnsuM8
Sindsdien heeft ze geen salaris meer. Ze woont in Londen en heeft daar een volkstuin. Dat is waar ze het hele jaar van leeft. Zonder dat had niet gekund. Naast het moestuinieren zijn er de gelijkgestemde mensen met wie ze een warme band heeft opgebouwd. Alles in en om die tuin geeft haar levensgeluk en ze voorziet zo in haar onderhoud. Het geluk straalt ze uit. Ze verheugt zich op alles in die tuin en ze is inning dankbaar. Als ze verdrietig is en het leven is zwaar, dan is er ook altijd die tuin die haar opvangt, waar ze rust vindt. 
De vaste lasten betaalt ze met youtube (ze heeft ook een tijd naaiwerk gedaan) en verder is er heel weinig. Een reep chocolade is voor haar een grote traktatie.
Voor haar is juist niets vanzelfsprekend, alles is een geschenk.