Airfryer (recepten van mezelf en anderen. De anderen geef ik een kleurtje)

Alle gerechten moeten korter dan normaal en meestal op een lagere temperatuur

Amandelcake
2 eidooiers kloppen met 1/4 beker kokosbloesemsuiker en vanille, 3/4 beker amandelmeel erdoor roeren met 2 eetlepels melk. Dan de 2 geklopte eiwitten erdoor spartelen. Pecannoten of amandelsnippers erop en 25 minuten bakken op 160 graden. Zo is het heerlijk, maar ook met aardbeien erbij. Of chocolade erover en/of stukjes erdoor of fruit (appel, bessen, ananas, peer enz.) Verrukkelijk met onze cichorino, maar een kopje thee of koffie is er vast ook lekker bij.

Appelflappen:
Ik had veganistisch bladerdeeg van Koopmans. In tegenstelling tot gewoon bladerdeeg 'plakt' dit veel beter. Ik doe er zoveel blokjes appel, rozijnen, kaneel en wat kokosbloesemsuiker in dat ik ze net dicht krijg. Er passen precies vier in de vorm. Vandaag (zaterdag) hebben we hem warm, net gebakken. Hij is dan nog echt heet, dus voorzichtig kleine hapjes, zodat je je tong niet brandt. Morgen tussen de middag koud, na een kopje soep.

Appelkoek
Door elkaar roeren:
200 gram amandelmeel
70 gram kokosbloesemsuiker (of iets ander zoets)
2 eitjes
20 gram milde olijfolie
2 grote goudrenetten in blokjes
hand rozijnen
kaneel
In de 'vierkante' of ronde vorm doen en 50 minuten bakken op 150 graden




Bloemkoolkroketjes uit de oven van Fatima

Halve bloemkool
Een halve bloemkool 10 minuten koken. Af laten koelen en insmeren met een beetje olie, mosterd, specerijen als uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder (of bijvoorbeeld kerrie) en een flinke lepel mosterd. Ongeveer 20 a 25 minuten bakken in de airfryer. Hij moet mooi lichtbruin zijn. Dan snijd ik hem doormidden. Lekker met een aardappelgerecht.




Bloemkool op buffalomanier (oorspronkelijk Amerikaans, maar ik geef er een eigen draai aan)
De andere helft van de bloemkool ook koken en daarna in niet te kleine roosjes verdelen. Kruiden met ui, knoflook, paprika en cayennepeper en een beetje olie. Kan ook zonder, maar het wordt dan wat gemakkelijker een beetje krokant. Ongeveer 20 minuten bakken. Geven met bijvoorbeeld een pikant zoet sausje.

Broodjes
Voorgebakken speltpistolets 15 bakken op 180 graden

Brownieachtige chocoladekoek
110 gram in warm water geweekte dadels of medjouldadels pureren in keukenmachine met
1 volle eetlepel gesmolten kokosolie en 
140 ml plantaardige melk
Dan
50 gram amandelmeel
30 gram boekweitmeel
50 gram cacao
1 1/2 theelepel wijnsteenpoeder
snuf zout
toevoegen en mixen met de machine
6 blokjes chocolade in stukjes gesneden er door en nog heel kort mixen
In de pizza- of vierkante vorm scheppen
en op het laatst nog 2 blokjes in stukjes erin drukken
Ruim 20 minuten bakken op 170 graden. Na 10 minuten heb ik er voor de zekerheid tegen het verbranden de spatdeksel opgezet.  





Cake (banaan-chocolade)
Dit is een kleine cake. Ik moest de diepvries leeg maken, ander had ik de dubbele hoeveelheid genomen. Als u geen kleine cakevorm heeft kunt u er muffins van maken.
75 gram amandelmeel mengen met 2 theelepels wijnsteenpoeder, 1 1/2 eetlepel cacao, 20 gram stukjes chocolade, 4 dadels in stukjes, 1 eetlepel kokosolie 1 grote geprakte banaan, 2 eieren of 2 eetlepels chia- of lijnzaad ((ik maal de zaden altijd) geweekt in 6 eetlepels water. 
In een ingevette of met bakpapier bekleed vormpje scheppen.
20 minuten bakken op 160 graden. De laatste 5 minuten verlaagde ik de temperatuur naar 150 graden.

Coursagne
Onderin beetje tomatenpuree, daarop plakjes courgette, met een kaasschaaf gesneden, dun gesneden plakjes ui, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden plantaardig gehakt of zoiets, beetje (soja) kaas, courgette, tomatenpuree, ui, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, kruidenzout, plantaardig gehakt, beetje (soja) kaas, de rest van de courgette, de rest van de ui, de rest van de kaas. Ongeveer 30 minuten 160 graden.

Havermout broodjes (vier)
1 beker havermout mengen met
1/3 beker amandelmeel (hoeft niet, maar wij vinden het erg lekker)
1/3 theelepel zout
2 theelepels wijnsteenpoeder
1 beker (plantaardige) kwark of yoghurt
Als ik kwark gebruik doe ik er een beetje water bij
Vier bolletjes van vormen en die zachtjes platdrukken
25 minuten bakken op 180 graden
Opensnijden en zo af laten koelen, dan droogt de binnenkant
Ik maak deze meestal op zaterdag, zo klaar. Ik maak een burger van tofu, linzen of bruine bonen. Sla, tomaat, augurk en zelfgemaakte mayonaise. Of zonder tomaat en met zelfgemaakte ketchup of bbq saus

Chocolademuffins (Ik moet hier nog even mee experimenteren want ik had het iets anders gedaan dat hier staat, maar ik denk dat dit goed is. U hoort van mij)
Mengen
1 1/3 beker havermoutmeel
1/3 beker kokosbloesemsuiker (of iets ander zoets)
2 volle (of meer) eetlepels cacao
2 theelepels wijnsteenbakpoeder
1 theelepel psyllium
Flinke snuf zout
Dan 1 beker plantaardige melk
2 eetlepels kokosolie
stukjes chocolade
Kort roeren en in aparte vormpjes of in een vorm met 7 muffinholletjes doen
Bovenop nog wat stukjes chocolade
25 minuten bakken op 180 graden

Empanada's
150 gram amandelmeel
100 gram arrowroot of tapiocameel
wat zout
2 eetlepels olijfolie kneden
In vieren verdelen voor twee maaltijden, of in achten voor een klein hapje.
Ik maak er altijd vier empanada's van en dan geef ik er een lekkere salade bij
Vullen met gebakken plantaardig gehakt, tofu of een burger in stukjes, zout, peper, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, verse peterselie o.i.d.
Dichtvouwen en met een vork de naden stevig dichtduwen
22 minuten bakken op 180 graden
Variaties: verschillende soorten gebakken groente, bijvoorbeeld ratatouille met iets van tomaat
prei, champignons, rode paprika, mosterd, stukjes noot

Beetje rare vorm, maar net zo lekker!





Frieten (voor de airfryr of oven)
22 minuten 190 graden

Havermoutcake/koek
2 bekers havermout mengen met  2 volle theelepel wijnsteenpoeder, zout, 2 bekers kwark, 2 eitjes (of chiazaadei, 2 eetlepels chiazaad wellen in 6 eetlepels water), 2 grote appels in stukjes en flink wat rozijnen en kaneel. 
In een ronde of vierkante vorm doen en 35 minuten bakken op 160 graden.
Dit is koek/beetje broodachtig. Het wordt meer cake-achtig als u er 2 eetlepels olie of kokosolie doordoet. 

Muffins (van amandelmeel)
1 beker amandelmeel, 2 eetlepels kokosbloesemsuiker (of iets ander zoets), 1 theelepel wijnsteenpoeder, kaneel, 2 eitjes, scheut plantaardige melk (het moet een dok beslag worden), een grote appel, liefst goudrenet in stukjes, hand rozijnen. In  6 of 7 muffinvormpjes doen. Bovenop nog een beetje kokosbloesemsuiker strooien. 20 minuten bakken op 170 graden. Ik laat ze dan nog een paar minuten staan. 
Variatie: Alleen rozijnen, bosbessen, stukjes aardbei, blokjes banaan, ananasblokjes enz. Of bijvoorbeeld met stukjes chocolade en eventueel ook iets na het bakken op de bovenkant. Of hartig, met kruiden, gebakken ui en/of (plantaardige) kaas. Blokjes of geraspt.


Airfryer Totaal
Kaiserbroodjes met ei
Plantaardig 'vlees' gebruiken of groente. Ik denk dat het in de zomer heel lekker is met gegrilde aubergine met eventueel een beetje gerookte paprikapoeder. Of gegrilde paprika. Maar ook  blokjes tomaat of gebakken tomaat eronder. Zonder ei met roerei van tofu.

Ontbijt van Airfryer totaal

Pitabroodjes (gehalveerd)
Plantaardig gehakt met gebakken ui, stukjes groente (bv paprika, prei, champignons, erwten, courgette, alles kan, als het maar klein gesneden is), knoflook, peterselie en tomaten puree op de 4 halve pitabroodjes 'smeren'. 10 minuten bakken op 150 graden. Eroverheen fijn gesneden rauwe ui, een rauwe groente, bijvoorbeeld paprika, tomaat of komkommer en knoflooksaus

Plantaardige draadjesvleesch kroketten
Alleen in dit geval tot nu toe, verwarm ik de airfryer 2 minuten voor op 200 graden
De kroketten bak ik daarna 15 minuten (Op de verpakking staat 13 minuten 220 graden, maar deze airfryer gaat maar tot 200 graden). Op een broodje met tomaat, augurk en flink mosterd, heerlijk

Uiringen en zelfgemaakte frieten met sausje (zonder olie) Caitlin Shoemaker

Zonnenbloem-pitmeel broodjes
Ik maak ze de dag van tevoren. De volgende dag bak ik ze nog 5 minuten op 150 graden zodat ze lekker warm zijn bij het ontbijt.
1 beker zonnenbloempitten malen. 1 eetlepel psyllium of 1 eetlepel gemalen lijn of chiazaadzaad  2 theelepels wijnsteenpoeder, snuf zout, 1/2 beker water. Alles mengen en 10 minuten laten staan. Met een lepel over 4 muffinvormen verdelen. Niet aandrukken. 
15 minuten bakken op 150 graden.

Of in een ronde of vierkante lage vorm, ingevet of met een bakpapiertje smeren. 25 minuten bakken op 160 graden. Lekker bij een kopje soep met bijvoorbeeld komkommer en kruidenzout erop, of honing.