Airfryer (recepten van mezelf en anderen. De andere geef ik een kleurtje)

De airfryer schoonmaken 
Het hangt er natuurlijk helemaal vanaf wat je er allemaal in doet, hoe vet dat is. 
Eigenlijk ga ik alleen soms met een vochtig doekje erdoor. Het mandje. Voor de wekelijkse frieten wast Henk het af, met een druppeltje afwasmiddel, maar ook dan is een vochtig doekje vaak voldoende. In de bakvormen doe ik meestal een bakpapiertje.
Maar voor als het viezer is:

Groene zeep en schoonmaaksoda zijn ontvettende schoonmaakmiddelen. "Als je ze mengt, krijg je een dikke structuur waarmee je alle delen goed kan insmeren en het laten inwerken. Vet lost niet op maar wordt wel losgeweekt door ontvettend schoonmaakmiddel, waardoor je het makkelijker kunt wegpoetsen", weet Zwaanenburg van poetsprins.nl

Om de airfryer van binnenuit schoon te maken, wordt geadviseerd om in de pan een laagje water met het sap van een uitgeknepen citroen te doen. Laat het water tien minuten 'stomen' in de airfryer. De damp met citroen weekt vet los, waarna je het relatief makkelijk kan weghalen met een doek of zachte spons. "Wees voorzichtig dat je je vingers niet brandt, maar wacht ook niet te lang", vult Zwaanenburg aan. "Als de airfryer weer helemaal afgekoeld is, is het vet ook weer 'hard' en daardoor moeilijker weg te poetsen."

Geen verse citroen in huis? Dan werkt het ook om een vaatwastablet op te lossen in water of een eetlepel schoonmaaksoda in het water te doen (wel goed laten oplossen in het water). 

Ik merk dat alle gerechten korter en op een lagere temperatuur gebakken kunnen worden. Het is een kwestie van experimenteren. En soms ben ik eerst tevreden met iets, maar doe ik het later toch bijvoorbeeld iets langer of op een hogere stand maar nooit zo lan als in een conventionele oven. Goed, dit gezegd hebbende, nu de lekkere recepten.

Aardappelblokjes
500 gram aardappelen in blokjes snijden, wassen goed afdrogen met een theedoek. Ik leg ze op de helft van de theedoek, de andere helft erover heen en dan rollen met je handen. Specerijen erop die u lekker vindt. Bijvoorbeeld knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder, kipkruiden of een ander mengsel, Italiaanse kruiden enz. Samen met de specerijen scheutje (olijf)olie erdoor heen husselen. 1/2 uur bakken. Een kwartier op 190 graden en dan nog een kwartier op 200 graden. Zo worden ze lekker knapperig.

Amandelcake
2 eidooiers kloppen met 1/4 beker kokosbloesemsuiker en vanille, 3/4 beker amandelmeel erdoor roeren met 2 eetlepels melk. Dan de 2 geklopte eiwitten erdoor spartelen. Pecannoten of amandelsnippers erop en 25 minuten bakken op 160 graden. Zo is het heerlijk, maar ook met aardbeien erbij. Of chocolade erover en/of stukjes erdoor of fruit (appel, bessen, ananas, peer enz.) Verrukkelijk met onze cichorino, maar een kopje thee of koffie is er vast ook lekker bij.

Appelflappen:
Ik had veganistisch bladerdeeg van Koopmans. In tegenstelling tot gewoon bladerdeeg 'plakt' dit veel beter. Ik doe er zoveel blokjes appel, rozijnen, kaneel en wat kokosbloesemsuiker in dat ik ze net dicht krijg. Er passen precies vier in de vorm. Vandaag (zaterdag) hebben we hem warm, net gebakken. Hij is dan nog echt heet, dus voorzichtig kleine hapjes, zodat je je tong niet brandt. Morgen tussen de middag koud, na een kopje soep.

Appelkoek
Door elkaar roeren:
200 gram amandelmeel
70 gram kokosbloesemsuiker (of iets ander zoets)
2 eitjes
20 gram milde olijfolie  
2 grote goudrenetten in blokjes
hand rozijnen
kaneel
In de 'vierkante' of ronde vorm doen en 50 minuten bakken op 150 graden




Bloemkoolkroketjes uit de oven van Fatima

Halve bloemkool
Een halve bloemkool 10 minuten koken. Af laten koelen en insmeren met een beetje olie, mosterd, specerijen als uienpoeder, knoflookpoeder, paprikapoeder (of bijvoorbeeld kerrie) en een flinke lepel mosterd. Ongeveer 20 a 25 minuten bakken in de airfryer. Hij moet mooi lichtbruin zijn. Dan snijd ik hem doormidden. Lekker met een aardappelgerecht.




Bloemkool op buffalomanier (oorspronkelijk Amerikaans, maar ik geef er een eigen draai aan)
De andere helft van de bloemkool ook koken en daarna in niet te kleine roosjes verdelen. Kruiden met ui, knoflook, paprika en cayennepeper en een beetje olie. Kan ook zonder, maar het wordt dan wat gemakkelijker een beetje krokant. Ongeveer 20 minuten bakken. Geven met bijvoorbeeld een pikant zoet sausje.

Broccoli, knapperig gebakken
Een broccoli in roosjes snijden. 2 eetlepels olijfolie erdoor scheppen en daarna mengen met uipoeder, knoflookpoeder en Italiaanse kruiden. 20 minuten bakken op 170 graden. Daarna maal ik er zout over.

Brood (amandel-havermout)
1 beker amandelmeel
1 beker havermoutmeel
1/4 thl zout
1 thl wijnsteenpoeder
2 thl psyllium
1 beker water
Alles mengen, op bakpapier leggen (het is een laag broodje) en 25 minuten bakken op 170 graden
Zo is het lekker, maar het kan ook geroosterd worden. Ideaal glutenvrij brood en heel snel gemaakt!

Brood (havermout- amandel- boekweitmeel)
2 bekers gemalen havermout
1 beker amandelmeel
1 beker boekweitmeel
1/3 beker havervlokken
3 eetlepels gemalen lijnzaad
2 theelepels wijnsteenpoeder
1 theelepel zout
2 bekers water
Goed mengen en kwartiertje laten staan
45 minuten bakken op 160 graden (de eerste 10 minuten op 170 graden)

Broodjes
Voorgebakken speltpistolets 15 minuten bakken op 180 graden

Brownieachtige chocoladekoek
110 gram in warm water geweekte dadels of medjouldadels pureren in keukenmachine met
1 volle eetlepel gesmolten kokosolie en 
140 ml plantaardige melk
Dan
50 gram amandelmeel
30 gram boekweitmeel
50 gram cacao
1 1/2 theelepel wijnsteenpoeder
snuf zout
toevoegen en mixen met de machine
6 blokjes chocolade in stukjes gesneden er door en nog heel kort mixen
In de pizza- of vierkante vorm scheppen
en op het laatst nog 2 blokjes in stukjes erin drukken
Ruim 20 minuten bakken op 170 graden. Na 10 minuten heb ik er voor de zekerheid tegen het verbranden de spatdeksel opgezet.  





Cake (banaan-chocolade)
Dit is een kleine cake. Ik moest de diepvries leeg maken, ander had ik de dubbele hoeveelheid genomen. Als u geen kleine cakevorm heeft kunt u er muffins van maken.
75 gram amandelmeel mengen met 2 theelepels wijnsteenpoeder, 1 1/2 eetlepel cacao, 20 gram stukjes chocolade, 4 dadels in stukjes, 1 eetlepel kokosolie 1 grote geprakte banaan, 2 eieren of 2 eetlepels chia- of lijnzaad ((ik maal de zaden altijd) geweekt in 6 eetlepels water. 
In een ingevette of met bakpapier bekleed vormpje scheppen.
20 minuten bakken op 160 graden. De laatste 5 minuten verlaagde ik de temperatuur naar 150 graden.

Cashewnoten
Alleen geroosterd in de airfryer is al lekker, al dan niet met goede zout
Of mengen met:
een beetje neutrale olie en vervolgens een keuze of combinatie
Knoflookpoeder en rozemarijn of ringetjes olijf en die worden zo heerlijk knapperig
Knoflookpoeder en Italiaanse kruiden
Kerrie
Uipoeder, cayennepeper
(Kokosbloesem) suiker en/of ahornsiroop of honing, eventueel met kaneel en/of vanillepoeder
Ras el hanout met alleen zout, of nog een beetje cayennepeper, of just iets zoets,, kokosbloesemsuiker, honing of ahornsiroop, kleine stukjes dadel (worden knapperig) of na het bakken rozijnen erdoor 
10 minuten bakken op 160 graden  

Clafoutis
Oorspronkelijk is clafoutis met kersen, maar het kan ook met perziken, pruimen of mango en het is in de herfst heerlijk met appels, peren of gedroogd fruit. Vroeger maakte ik het gewoon met bloem, maar tegenwoordig met havermoutmeel, dat geeft een vollere smaak. Met amandelmeel is ook lekker en met boekweitmeel ga ik het ook nog eens proberen.
1/2 kop havermoutmeel in een beslagkom doen. 1 Kopje (plantaardige) melk erbij en daarna 3 eieren, 1/2 kop kokosbloesem- of andere suiker, 1/2 theelepel zout en vanille als u het heeft. Heel goed kloppen. In een ovenschaal of bakvorm een scheut olie of kokosolie (of boter) doen en even in de airfryer op 200 graden zetten. De vorm (Er bestaat een lage en een hoge. Hiervoor moet de hoge gebruikt worden) eruit halen en het beslag erin gieten. Dan 2 koppen ontpitte kersen erop. 25 minuten bakken. Eerst op 175 graden en na 10 minuten op 160 graden. Zo doe ik het. Hierna eventueel nog wat poedersuiker erover strooien. Heerlijk als hij nog lauw is (en de rest de volgende dag koud). 
Voor iets feestelijks is hij warm lekker met een bolletje vanille of banaanijs. Wij vinden het zonder dat ook al feestelijk want met kersen, dat hoort bij de zomer en eet je maar een of twee keer.

Coursagne
Onderin beetje tomatenpuree, daarop plakjes courgette, met een kaasschaaf gesneden, dun gesneden plakjes ui, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden plantaardig gehakt of zoiets, beetje (soja) kaas, courgette, tomatenpuree, ui, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, kruidenzout, plantaardig gehakt, beetje (soja) kaas, de rest van de courgette, de rest van de ui, de rest van de kaas. Ongeveer 30 minuten 160 graden.

MAX Vandaag 
Eieren
https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/eten-drinken/een-eitje-koken-in-de-airfryer-het-kan-echt/

Havermout broodjes (vier)
1 beker havermout mengen met
1/3 beker amandelmeel (hoeft niet, maar wij vinden het erg lekker)
1/3 theelepel zout
2 theelepels wijnsteenpoeder
1 beker (plantaardige) kwark of yoghurt
Als ik kwark gebruik doe ik er een beetje water bij
Vier bolletjes van vormen en die zachtjes platdrukken
25 minuten bakken op 180 graden
Opensnijden en zo af laten koelen, dan droogt de binnenkant
Ik maak deze meestal op zaterdag, zo klaar. Ik maak een burger van tofu, linzen of bruine bonen. Sla, tomaat, augurk en zelfgemaakte mayonaise. Of zonder tomaat en met zelfgemaakte ketchup of bbq saus

Havermout-chocoladetaart
1 beker havermout (120 gram) malen en het meel mengen met 40 gram cacao, snuf zout, 2 geprakte bananen, 2 eetlepels dadelstroop, stukjes dadel van 5 dadels en 150 gram warme plantaardige melk. Water kan natuurlijk ook. Kwartiertje laten staan en daarna nog een volle theelepel wijnsteenpoeder erdoor. 40 minuten bakken op 160 graden. Af laten koelen en een laagje chocolade erop doen van 50 gram gesmolten chocolade met 3 eetlepels plantaardige melk of water. 

Chocolademuffins (Ik moet hier nog even mee experimenteren want ik had het iets anders gedaan dat hier staat, maar ik denk dat dit goed is. U hoort van mij)
Mengen
1 1/3 beker havermoutmeel
1/3 beker kokosbloesemsuiker (of iets ander zoets)
2 volle (of meer) eetlepels cacao
2 theelepels wijnsteenbakpoeder
1 theelepel psyllium
Flinke snuf zout
Dan 1 beker plantaardige melk
2 eetlepels kokosolie
stukjes chocolade
Kort roeren en in aparte vormpjes of in een vorm met 7 muffinholletjes doen
Bovenop nog wat stukjes chocolade
25 minuten bakken op 180 graden

Empanada's
150 gram amandelmeel
100 gram arrowroot of tapiocameel
wat zout
2 eetlepels olijfolie kneden
In vieren verdelen voor twee maaltijden, of in achten voor een klein hapje.
Ik maak er altijd vier empanada's van en dan geef ik er een lekkere salade bij
Vullen met gebakken plantaardig gehakt, tofu of een burger in stukjes, zout, peper, knoflookpoeder, Italiaanse kruiden, verse peterselie o.i.d.
Dichtvouwen en met een vork de naden stevig dichtduwen
22 minuten bakken op 180 graden
Variaties: verschillende soorten gebakken groente, bijvoorbeeld ratatouille met iets van tomaat
prei, champignons, rode paprika, mosterd, stukjes noot

Beetje rare vorm, maar net zo lekker!





Frieten (voor de airfryr of oven)
22 minuten 190 graden

Havermout-zadenbroodje
2 bekers havermout mengen met 1 beker amandelmeel, 1/2 beker zaden, 2 eetlepels lijn- of chiazaad, 1 theelepel zout, eventueel 2 theelepels wijnsteenpoeder en eventueel 2 eetlepels psyllium en ruim 2 bekers water. Goed mengen en minimaal een half uur laten staan. 50 minuten bakken op 170 graden. Experimenteren met het water want het maakt bijvoorbeeld veel uit of u er psyllium door doet. Het is niet nodig.

Havermoutcake
150 gram havermout malen en mengen met 1 theelepel wijnsteenpoeder, kaneel, een potje appelmoes van alleen appels, 1 ei en flink wat rozijnen (dit is het enige zoete wat erin komt). Als u het zoeter wil een flinke lepel honing erdoor of gezoete appelmoes gebruiken.
Een half uur bakken op 150 graden en dan in de airfryer af laten koelen. Tenminste zo deed ik het.

Havermoutcake/koek
2 bekers havermout mengen met  2 volle theelepel wijnsteenpoeder, zout, 2 bekers kwark, 2 eitjes (of chiazaadei, 2 eetlepels chiazaad wellen in 6 eetlepels water), 2 grote appels in stukjes en flink wat rozijnen en kaneel. 
In een ronde of vierkante vorm doen en 35 minuten bakken op 160 graden.
Dit is koek/beetje broodachtig. Het wordt meer cake-achtig als u er 2 eetlepels olie of kokosolie doordoet. 

Kaiserbroodjes met ei
Kapje van broodjes snijden en de binnenkant eruit halen. Een beetje kaas erin leggen of strooien, wat spinazie of snijbiet erin en daarop een klein ei erin laten vallen. Peper en zout erop. Voor de zekerheid een bakpapiertje onder het broodje voor als er toch eiwit overheen gaat.
5 minuten bakken op 180 graden. Wat ik uit de broodjes gehaald heb leg ik er dan nog 2 of 3 minuutjes in. Lekker met jam.

Koekjes (op zich al lekker, maar kan ook zoet of hartig gemaakt worden)
1 beker Havermoutmeel, 1/2 beker amandelmeel, lepel gemalen chiazaad, zout, geraspt appeltje, kaneel. 25 minuten bakken op 160 graden.

Linzertorte (of iets wat erop lijkt)
10 eetlepels havermeel mengen met 5 eetlepels kokosbloesemsuiker, kaneel, snuf zout, 100 gram kokosolie. De helft in een taartvormpje doen. Erop komt jam (of, in de herfst appelmoes), zeker 200 gram. En dan komt de rest van het havermeeldeeg erop. Even koud wegzette en dan 35 minuten bakken op 170 graden. Ik laat het dan nog 10 minuten staan in de afkoelende airfryer. 

Muffins (van amandelmeel)
1 beker amandelmeel, 2 eetlepels kokosbloesemsuiker (of iets ander zoets), 1 theelepel wijnsteenpoeder, kaneel, 2 eitjes, scheut plantaardige melk (het moet een dok beslag worden), een grote appel, liefst goudrenet in stukjes, hand rozijnen. In  6 of 7 muffinvormpjes doen. Bovenop nog een beetje kokosbloesemsuiker strooien. 20 minuten bakken op 170 graden. Ik laat ze dan nog een paar minuten staan. 
Variatie: Alleen rozijnen, bosbessen, stukjes aardbei, blokjes banaan, ananasblokjes enz. Of bijvoorbeeld met stukjes chocolade en eventueel ook iets na het bakken op de bovenkant. Of hartig, met kruiden, gebakken ui en/of (plantaardige) kaas. Blokjes of geraspt.

Muffins (van havermout)
50 gr kokosbloesemsuiker
150 gr havermout
3 eieren
150 gr appelmoes
1 stevige appel geschild en in kleine stukjes
25 gr walnoten grof gehakt
25 gr rozijnen
1 tl bakpoeder
1 el kaneelpoeder
snufje zout
 
Verwarm de airfryer voor op 160˚C.
Meng de havermout, suiker, zout, kaneelpoeder en de bakpoeder door elkaar. Klop de eieren er een voor een doorheen en vervolgens de appelmoes.
Spatel hier de gehakte walnoten, de rozijnen en de appelstukjes doorheen.
Verdeel het beslag over 12 muffinvormpjes, decoreer met een walnoot er bovenop (optioneel) en bak het voor 10-15 minuten in de airfryer.

ps Dit recept is van Milouschka. Mijn aanpassing is kokosbloesemsuiker of oersuiker, wijnsteenpoeder ipv bakpoeder en ik week de rozijnen nooit, ik vind dat zonde. Ze worden vanzelf dik door het vocht van in dit geval de appels. Als u geen muffinvormpjes heeft kunt u de appeltaart in een ronde vorm die bij de airfryer hoort maken, of in een springvorm van 20 cm of kleiner. Of in een glazen of stenen vorm.

Airfryer Totaal
Kaiserbroodjes met ei
Plantaardig 'vlees' gebruiken of groente. Ik denk dat het in de zomer heel lekker is met gegrilde aubergine met eventueel een beetje gerookte paprikapoeder. Of gegrilde paprika. Maar ook blokjes tomaat of gebakken tomaat eronder. Zonder ei met roerei van tofu.

Clean Eating Guide
Nuggets (kan ook met plantaardige kip of tofu denk ik, of met stevige groente, zoals bijvoorbeeld gare broccolisteel of aubergine? Ik zou dan misschien een scheutje olie toevoegen of de nuggets ermee bestrijken. Misschien is het niet nodig, gewoon proberen)
https://x.com/cleaneatinguid/status/1757721818327060749?s=20

Ontbijt van Airfryer totaal

Pitabroodjes (gehalveerd)
Plantaardig gehakt met gebakken ui, stukjes groente (bv paprika, prei, champignons, erwten, courgette, alles kan, als het maar klein gesneden is), knoflook, peterselie en tomaten puree op de 4 halve pitabroodjes 'smeren'. 10 minuten bakken op 150 graden. Eroverheen fijn gesneden rauwe ui, een rauwe groente, bijvoorbeeld paprika, tomaat of komkommer en knoflooksaus

Plantaardige draadjesvleesch kroketten
Alleen in dit geval tot nu toe, verwarm ik de airfryer 2 minuten voor op 200 graden
De kroketten bak ik daarna 15 minuten (Op de verpakking staat 13 minuten 220 graden, maar deze airfryer gaat maar tot 200 graden). Op een broodje met tomaat, augurk en flink mosterd, heerlijk

Spruitjes uit de airfryer, eventueel met een sausje
https://nl.bakeitwithlove.com/air-fryer-brussel-sprouts/

Uiringen en zelfgemaakte frieten met sausje (zonder olie) Caitlin Shoemaker

Worteltaartje (snel)
2 bananen prakken, scheutje ahornsiroop, 3/4 beker gemalen havermout, volle theelepel (iets meer denk ik) koekkruiden, volle theelepel wijnsteenbakpoeder, scheutje kokosolie, grote geraspte wortel, hand rozijnen, hand stukjes walnoten.
30 minuten bakken op 180 graden. Ik deed 25 en toen omgedraaid en nog 5 minuten
Af laten koelen

Zonnenbloem-pitmeel broodjes
Ik maak ze de dag van tevoren. De volgende dag bak ik ze nog 5 minuten op 150 graden zodat ze lekker warm zijn bij het ontbijt.
1 beker zonnenbloempitten malen. 1 eetlepel psyllium of 1 eetlepel gemalen lijn of chiazaadzaad 2 theelepels wijnsteenpoeder, snuf zout, 1/2 beker water. Alles mengen en 10 minuten laten staan. Met een lepel over 4 muffinvormen verdelen. Niet aandrukken. 
15 minuten bakken op 150 graden.

Of in een ronde of vierkante lage vorm, ingevet of met een bakpapiertje smeren. 25 minuten bakken op 160 graden. Lekker bij een kopje soep met bijvoorbeeld komkommer en kruidenzout erop, of honing.