woensdag 20 september 2017

Nieuwe start en goede voornemens

Ik schreef dat ik 'Topics' in mijn brievenbus krijg. Interessante verhalen en interviews. Er was nu een artikel bij van Wieteke van Zeil, journalist en kunst- en cultuur historcus, over opnieuw beginnen in september. Ik dacht altijd dat ik dit gevoel vooral had, maar blijkbaar zijn er meer mensen. Ik ben blij verrast. 
Ze zegt: "De kern zit 'm in het loskomen van het totaal vanzelfsprekende. De routine die houvast geeft maar je ook behoorlijk kan vastgrijpen. Als het lukt daarvan los te komen, er even uit te stappen, is de grond omgespit en kunnen goede voornemens wortel schieten. 
Ze geeft hierbij een mooi voorbeeld van een speech van de Amerikaan David Foster Wallace, waar ze rond deze tijd vaak naar luistert. Hij begint met een parabel over twee jonge vissen die een wijze oude vis tegenkwamen die zei: "Goedemorgen jongens, hoe is het water vandaag?' Waarop de ene jonge vis de andere aankijkt en zegt: wat in godsnaam is water?"

Wat voor soort leven je ook leidt, veel is vanzelfsprekend en er kan een routine ontstaan waar niet meer over nagedacht wordt. Als een buitenstaander naar je leven kijken, je bewust worden van hoe je je leven leeft is de eerste stap tot verandering. Wat kan blijven zoals het is, wat kan of moet anders? Ik denk dat tot aan de laatste minuut van je leven je je die vraag kan blijven stellen. Er zullen tot aan dat laatste moment beslissingen genomen moeten worden. En zeker als de kwaliteit van leven erdoor verhoogd wordt.

Wieteke van Zeil schrijft dat Professor John Norcross van de Universiteit van Pennsylvania wat tips heeft, voor een duurzame gedragsverandering. Ten eerste: houd je vooruitgang bij. Zien is geloven en van zichtbare vooruitgang wordt iedereen gemotiveerd door te gaan. Ten tweede: pas je omgeving aan. Geen plastic tassen in huis, maar duurzame vervangers. Geen suiker/vet/plofkip, afhankelijk van je doel. Als slecht nieuws je aangrijpt, lees dan minder.  Zo maak je slagen minder afhankelijk van 'wilskracht'. Tot slot, zegt Norcross: verwacht dat het misgaat. Beter leven is een proces.
Het artikel eindig met: "misschien wel het grootste voordeel: in januari legt men zichzelf voornemens op, in september komt het van binnenuit."

Bij mij begint de nieuwe start altijd op 15 augustus omdat er lang geleden op die dag een geheel nieuw leven voor mij begon. Een leven waar ik niet onderuit kon. Toch kan ik er nu met een bepaalde zachtheid naar kijken. Het was niet alleen ik, het was ook de prachtige omgeving waar ik terecht kwam en alles gebeurde in zo'n andere tijd, waar ik nu floep in terug zou willen schieten. Met de voordelen van deze tijd erbij. :-) 
Nu kies ik zelf voor  een nieuwe start, hoe klein dat ook is, in verhouding met toen. 
We hebben het een en ander in het appartement veranderd en dat op zich geeft al een nieuw gevoel. We zijn zo blij met de bank, Henk en Marijke! Hij past precies, qua maat en kleur en hij zit veel lekkerder dan die we hadden.  Ik kan hier ook boeken op lezen. Niet alleen omdat het prettiger zit, maar ook omdat ik weet hoe oneindig veel boeken jullie erop gelezen hebben. Het is meer dan jammer dat jullie verhuisd zijn, maar jullie leven en lezen verder in mijn geboortestad. Wat een leuk idee.