zondag 17 september 2017

Overgave

Ik las net dat Renate Dorrestein slokdarmkanker heeft. Net zoals mijn ex-zwager. Allebei laten ze zich niet opereren. Ik vind elke vorm van kanker vreselijk, maar sommige nog vreselijker, zoals deze. Hier woont iemand die kaakkanker heeft en ze heeft zo verschrikkelijk veel spijt dat ze zich heeft laten opereren. Er is op geen enkele manier sprake van nog enige kwaliteit in haar leven. Er is zoveel beschadigd. Ondanks dit drama is ze even lief en kan Henk haar nog aan het lachen maken. Henk maakt iedereen aan het lachen, een van de vele fijne karaktereigenschappen die hij heeft. 
Terug naar Renate. Een heel intelligente, aardige vrouw. Ik ben geraakt door het nieuws. Ik las een uitgebreid, interessant interview* met haar en ik voel met haar mee. In waar ze doorheen zal gaan, maar ook in hoe ze hoe over leven en dood denkt en met de ziekte om gaat. Een fragment uit het interview:
"Destijds heb ik de eerste jaren van die ME veel energie verloren door ertegen te strijden. Bij deze diagnose heb ik meteen gedacht: accepteren. Omhels het, strek je armen ernaar uit, duw het niet weg. Integreer het. Dat hele idee dat je kunt vechten tegen een ziekte, dat is zo volstrekt mallotig."
Hoe je over de dood denkt bepaalt mede hoe je ziekte beleeft en hoe je afscheid van het leven gaat nemen. Natuurlijk zijn er heel veel emoties en gevoelens van paniek. En waarschijnlijk zullen er allerlei onverwachte gebeurtenissen en momenten zijn die confronterend zijn en alles op de kop zetten, maar is er vertrouwen? Bij haar wel en dat maakt het voor omstanders heel anders dan wanneer er leegte en angst is. Het is ook net vind ik of iemand dan bij voorbaat al niet verdwijnt omdat je zonder leegte niet echt afscheid hoeft te nemen. Ik hoop dat als het voor mij zover is, ik na een proces, gevuld met alle mogelijke gevoelens innerlijke rust zal zijn. Ik schreef er n.a.v. Joost Zwagerman over, schrijvers laten weinig of veel na waardoor hun woorden blijven doorklinken en ze nooit werkelijk weg zullen zijn. Dit geldt natuurlijk ook voor schilders, beeldhouwers en muzikanten. We kunnen eeuwig van hun nalatenschap blijven genieten.

*Ik heb een abonnement op Topics. De artikelen die je toegestuurd krijgt zijn gericht op de voorkeuren die je opgegeven hebt. Het zijn uitgebreide en vaak waardeoordeelloze (gelukkig) open gesprekken.