vrijdag 22 september 2017

Herfst!

Licht, geur, kleur, groente, fruit, noten, kastanjes. Alles in overvloed. Overal langs de weg staan kraampjes met pompoenen. Alle soorten en maten. Vroeger zag je dat nauwelijks.


In Amerika is deze periode heel duidelijk verbonden aan een tijd vol pompoen. Ontelbaar veel gerechten worden met pompoen gemaakt. Hier ook steeds meer. Een leuke ontwikkeling. Ik begin maar eens op te sommen:


Pompoensoep (kerrie, of bijvoorbeeld gare pompoen met ui, appel, amandelmelk en snuf kaneel)
Pompoenbrood
Pompoenkoek
Pompoenboter Het is de bedoeling dat de pompoenboter luchtig wordt. Pompoenpuree kloppen met boter of kokosolie, kaneel en eventueel andere herfstspecerijen, als u heeft vanille, snuf zout en iets zoets zoals honing of ahornsiroop. Lekker op pompoen- of ander brood, crackers, koekjes, cake, of als vulling in een taart.Pompoen-havermoutballetjes
Pompoencake
Pompoentaart
Pompoenmuffins
Pompoenkoekjes
Pompoencurry
Pompoenbrownies
Pompoenmousse
Pompoenpannenkoeken
Pompoenchips (schaven en in de oven bakken met een beetje olie)
Pompoenpuree
Pompoenspaghetti
Geroosterde pompoen (met andere groentes, beetje olie, flink peper. 45 minuten in de oven)
Pompoenjam (gemengd met appelmoes en die zorgt op zich ook al voor een herfstige geur)
Pompoenpudding
Pompoensmoothie
Pompoentruffels
Pompoensaus met of zonder geraspte - plantaardige - kaas
Pompoen, geroosterd en daarna geitenkaas en honing, agave of ahornsiroop erop 
Pompoen ovenschotel, hartig of zoet

De combinatie van pompoen en koek- of speculaaskruiden is heerlijk en past helemaal bij deze geurige, kruidige tijd. Maar ook met chocolade combineert het heel goed. Er zijn trouwens speciale pompoenspecerijen te koop. 
Het mengsel zelf maken kan ook. 


  • 3 eetl gemalen kaneel
  • 4 tl gemalen nootmuskaat
  • 3 tl kardemom
  • 4 tl gemalen gember
  • 1/2 tl gemalen kruidnagel
  • 1 tl witte peper  
U kunt naar behoefte van iets meer of minder gebruiken. Alles bij elkaar in een potje doen en goed schudden.

Ik bak pompoenen tegenwoordig altijd in de oven en daarna verwerk ik ze. Ik heb me al eens flink gesneden en dat kan nu niet meer gebeuren. De schil laat ik er meestal aan, die wordt zacht, tenzij het een heel dikke schil is. Het hangt van de soort af. De oranje pompoenen, die je het meest zit kunnen met schil en al gebruikt worden. Ik bak ze een uur op 200 graden. Ik doe er een paar tegelijk en als ik de pitjes eruit heb gehaald pureer ik ze en dan vries ik het in porties in. Ik ga heel veel met pompoen maken de komende tijd en ik zal zeker zo nu en dan een pompoenrecept doorgeven.

Vanmorgen bakte ik pompoenbrood en een paar dagen geleden maakte ik pompoenkokos cups of zoiets. Ik weet niet zo goed hoe dit te noemen. Het is eigenlijk een soort reuze bonbon.
1 volle beker pompoenpuree mengen met pompoenspecerijen of koekkruiden, 4 gepureerde abrikozen, snufje zout en een 1/2 beker kokosolie. In muffinvormen scheppen en goed koud laten worden. Erop komt een grote gepureerde banaan, 1 volle eetlepel cacao, snufje zout en weer 1/2 bekertje kokosolie. In de diepvries zetten. Later kan je de reuze bonbons/cups er eenvoudig uit halen en ze in een diepvriesdoos bewaren. Ik leg een bakpapiertje op de bodem en als ze gestapeld worden ook er tussen.