zaterdag 22 september 2018

Een heerlijk begin van de dag; een gezonde smoothie!

Een lange tijd maakte ik elke ochtend een smoothie, boordevol vitaminen en mineralen. Toen tijdelijk niet als ontbijt, maar nog wel tussendoor. Nu de helft van de week weer wel.
Naast de goede voedingsstoffen die het geeft is het gewoon een goed begin van de dag en minstens zo belangrijk, een lekker begin!
Trek u niets aan van wat het Voedingscentrum zegt, dat zegt wel vaker wonderlijke dingen vind ik. Door de beweging van het apparaat zou er minder vitaminen en mineralen in zitten ...  Een zelfgemaakte smoothie zit vol vitamines, mineralen en vezels! Vezels die zorgen dat de suikers uit het fruit langzaam opgenomen worden. De vezels voorkomen hierdoor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel en ze zorgen voor een goede darmwerking. Vezels in groente en fruit zijn heel belangrijk. Door een sapcentrifuge of juicer verdwijnen de vezels. Toch is daar verder natuurlijk ook niets mis mee, nog steeds krijg je veel goeds binnen. In smoothies uit supermarkten zit eigenlijk ook niets slechts, al zal het misschien hoger in calorieen zijn. het enige is dat het langer duurt voordat het opgedronken wordt. Dan verdwijnen er wel vitamines. 
Hoe goed dit en alles wat we verder proberen bij te dragen aan onze gezondheid ook is, we worden er niet onsterfelijk door. Ik las een interview naar mijn hart met Barbara Ehrenreich; scheikundige, cellulair immunoloog, journalist, commentator en politiek activist. "Vergeet wat artsen en goeroes u vertellen. Laat de fixatie op gezondheid los, we hebben nauwelijks invloed."
En twee andere artikelen met Cees Hertogh, zorgethicus en arts en filosofe Marli Huyer "Fris en fruitig ouder worden, omarm liever je gebreken". Met de voor mij belangrijkste woorden: “Leid de dokter van morgen niet op in een ziektegerichte, maar in een persoonsgerichte geneeskunde,"

Waarom willen mensen er jong uit blijven zien en waarom willen bepaalde mensen graag heel oud worden? Als we allemaal boven de honderd zouden worden ontstaat precies hetzelfde, dan begint het allemaal alleen later. De ontkenning zal niet minder zijn.
Elke fase heeft zijn charme en vooral belang. 
Als iets door bepaalde aandoeningen niet meer kan is er ruimte voor iets anders, misschien voor iets heel nieuws.
Mensen zeggen vaak dat ik er jong uitzie en dat mijn stem jong klinkt en dat vind ik wel leuk om te horen, maar ik hecht er geen waarde aan.

Mijn haar wordt nu echt grijs/grijzer en ik vind het prachtig!

Het heeft lang geduurd, terwijl het vroeg begon. Het wordt mooi zilvergrijs. 

De laatste tomaatjes zijn geoogst. van de 'tomaatstruiken tot aan het plafond'. Eigenlijk hadden ze geel moeten worden, maar ze zijn oranje en heel zoet. 

Ik schreef laatst dat bepaalde gewassen horen bij een persoon en periode. Zo ben ik verbaasd hoe de basilicum het alsmaar doet. Ik heb dit nog nooit meegemaakt (met basilicum). Ik zal er binnenkort een foto van nemen. 

Fijne zaterdagavond en zondag!