vrijdag 28 september 2018

Basilicum en recept smoothies

Hier is de basilicum. Ik pluk en het groeit en het groeit ...





De rozemarijn achter de basilicum is ook niet te stuiten. Ik had gisteren stukjes biet, wortelpeterselie, wortel en tofu (uitgeknepen en gescheurd) gemengd met een beetje olijfolie. Alles op de bakplaat en veel rozemarijn, tijm en basilicum uit het molentje erover heen. Ik heb alles 40 minuten in de oven gebakken op 190 graden. Nog wat versgemalen peper en zout erover. Kropsla erbij. De tofu wordt op deze manier knapperig. Groente uit de oven is zo smaakvol!

Een lezeres uit de omgeving (nou ja, min of meer) vroeg hoe ik de smoothies maak.
Henk perst twee sinaasappels uit, dat gaat onderin de blender. Dan heel veel groente; spinazie, andijvie, boerenkool, snijbiet of sla. Een appel en een banaan. Soms een beetje maca of spirulinapoeder. Tot slot een groot glas water. Andijvie en boerenkool 'blend' ik langer dan spinazie. Zo hadden we dit vroeger bijna elke morgen.
Wat ik nu ook vaak doe is na een glaasje bleekselderijsap een smoothie van meer fruit maken. Bijvoorbeeld sinaasappelsap, wat groente, twee appels, twee bananen, een bekertje wilde bosbessen (diepvries AH)* en water. Soms doe ik er nog een kruid bij, zoals peterselie.
Het is zo'n heerlijk begin van de dag.
Als we bleekselderijsap hebben gedronken gaan we vaak meteen erna wandelen en als we thuiskomen maak ik de smoothie.