zondag 23 december 2018

Zondag voor Kerst

Volgens mij was er vroeger bij de Aldi in Nederland ook altijd even Lebkuchen, waar Henk zo gek op is. Nu niet en we kunnen ook niet even daarvoor naar Duitsland rijden. Ik heb het zelf gemaakt en de tweede keer is het heel goed gelukt. Naast verse sinaasappel is gedroogde sinaasappelschilletjes essentieel. Zonder dat proeft het niet naar echte Lebkuchen. Ik maakte het zo:

1/2 beker amandelmeel
1/2 beker bananenmeel (ik had dit al lang in huis, te lang, het was een harde bonk geworden. Toch kunnen gebruiken. Helemaal amandelmeel of de helft havermoutmeel of iets anders kan zeker ook)
1 theelepel wijnsteenbakpoeder
koekkruiden en extra kaneel, nootmuskaat en kruidnagelpoeder (beetje, zelfgemalen)
Snuf zout
2 eetlepels kokosolie 
1/4 beker Ahornsiroop
Nog een beetje plantaardige melk

Het is nu wat dunner dan deeg. Met een lepel legde ik het op de bakplaat en ik bakte het 25 minuten op 180 graden. Af laten koelen en gesmolten chocolade erover. De chocolade hard laten worden.

Een greep uit wat ik verder maakte, de afgelopen dagen:
Ik heb een goed glutenvrij brood met zuurdesem gemaakt. Jaren geleden werd ik door een voedingsdeskundige gevraagd om glutenvrije zuurdesem te maken. Lezers van het eerste uur herinneren zich dat misschien. Ik vond het een uitdaging en ben er een behoorlijke tijd  mee bezig geweest. Het was een nieuw onderwerp.
Ik had vier soorten gemaakt. Ik heb iets ervan toen wel voor een gewoon brood gebruikt, maar aan een glutenvrij brood bakken was ik niet toe. De noodzaak was er ook niet. Nu wel, al neem ik op zondagochtend, nu dus, al neem ik naast het glutenvrije brood ook weer een zelfgebakken speltboterhammetje.
Het recept voor het glutenvrije brood zal ik straks bij 'recepten' zetten en de andere hier geplaatste recepten ook.

En dan nog even marsepein. O help, ik weet het niet meer. Amandelmeel, beetje citroensap, drupje amandelessence en een scheutje agavesiroop. Het lijkt te droog, maar even goed kneden met de hand en het komt goed. Ja, zo was het.

Amandelspijs maakte ik met ontvelde amandelen en dadels. De helft dadels van het amandelmeel. Kan ook een drupje amandelessence en/of een scheutje citroensap en/of plantaardige melk. Malen. Ik hou het grof, dat vind ik het lekkerst.

Tussen alles door maakte ik deze lekkere crackers, die ik keer op keer maak. Zonnenbloempittenmeel en 1/4 daarvan boekweit of een ander meel, 1/2 theelepel zout en een scheut water. Uitsmeren op bakpapier. Ik gebruik trouwens bijna altijd boekweitmeel. Dat is sowieso onmisbaar geworden voor ons. Je moet er even mee leren werken, maar als dat lukt kan alles ermee gemaakt worden. Het is goedkoop en het zit vol goede stoffen.
Het kerststuk kregen we van de buurman, ovaal zodat het mooi midden op de tafel past. Hij geeft het de buurvrouw aan de andere kant ook elk jaar, zo lief.