vrijdag 28 december 2018

Zorgverzekering en goede voornemens (meer lezen!)

Net ben ik (zijn we) eindelijk overgestapt op een andere zorgverzekering. Ik ben, als het om bedrijven en instanties gaat, behoorlijk trouw, dus het was een hele stap. Maar ik las dat het Zilveren Kruis geen vrije zorgkeuze meer heeft, zelfs niet met het ziekenhuis waar wij meestal naartoe gaan. We zijn overgestapt naar Ohra. We hebben er al jarenlang onze andere verzekeringen (behalve de uitvaart). Ohra is ook nog 20 euro goedkoper, maar het is vooral de vrije zorgkeuze. Dat telt voor ons het zwaarst.

Ik las in de krant (Trouw):
"Hoeveel boeken wilt u lezen in 2019? 
Marieke Scheers uit Houten houdt het op tweehonderd. ‘Daar ga ik waarschijnlijk wel overheen, maar je weet nooit wat er gebeurt.’
De teller van Marieke Scheers (50) staat nu op 252. Dat zijn alle boeken die ze in 2018 heeft gelezen, tot nu toe, want het jaar is nog niet voorbij. Hoogstwaarschijnlijk krijgt ze vóór Oudjaarsnacht nog twee andere boeken uit:. 
Met 252 of 254 heeft de lezeres uit Houten haar eigen ‘reading challenge’ voor dit jaar ruimschoots gehaald: ze was 200 boeken van plan. Daarmee is zij een van de fanatiekste deelnemers van www.hebban.nl/# een online lezerscommunity met 160.000 leden in Nederland en Vlaanderen. 
Avond aan avond zit Marieke Scheers op de bank met een boek en ook in bed leest ze nog wat. Ze is opgeleid als apothekersassistente en heeft sinds twee maanden geen werk meer, maar dat heeft geen invloed op haar leesgedrag. “Sinds een jaar of drie kijk ik geen tv meer”, zegt ze. “Dat is het grootste geheim.”

Hier ben ik jaloers op. Zo hebben we ook vrienden die het ene na het andere boek lezen. Vanmiddag tijdens onze wandeling zeiden we nog tegen elkaar hoeveel zin we hebben om te lezen. 200 boeken hoeft niet, maar meer dan nu in ieder geval. Dit is een van de vijf goede voornemens voor 2019, veel meer lezen! Elk boek is verrijkend op zijn eigen manier.
Wat gaat u aanpakken of anders aanpakken in 2019?
Ik vind het altijd heerlijk, om het gevoel te hebben elk jaar weer met een schone lei te kunnen beginnen.