zaterdag 8 december 2018

Alvast (plan voor kerstmaaltijden)

We hebben onze groente en fruitpakketten, maar verder ga ik niets pinnen deze maand. We doen het met wat we aan klein geld hebben. Een uitdaging en tegelijkertijd is het juist heel eenvoudig. 

Beterbio ging over in Ekoplaza. Het wordt ook op vrijdag bezorgd en we kijken er elke week naar uit. Daarnaast hebben we boer Giel! Elke woensdag halen we een tweepersoons groente- en een tweepersoons fruittas op. Heel goede kwaliteit! Eerst keek ik dinsdagavond in mijn elektronische brievenbus, dan kan ik namelijk zien wat er in de pakketten zit, maar dat doe ik nu niet meer, ik laat me verrassen. Het kan zijn dat we dan iets dubbel krijgen, maar dat maakt niet uit.

https://www.bioboergiel.nl/tassen/

Eigenlijk wilde ik voor u een Sinterklaasgedicht schrijven en als klein cadeautje recepten voor een bewuste, goedkope, lekkere Kerst geven. Het was opeens al voorbij, dus geen gedicht meer, wel kerstrecepten. Dit is een opzet, ik zal het verder uitwerken.

Het recept voor de gevulde peren zal ik nu vast geven. Ik heb het al vaak gemaakt. Het is verwarmend en zo heerlijk. 

Gevulde peren
Peren doormidden snijden. Klokhuizen verwijderen en de holtes vullen met walnoten, kaneel en een scheutje ahornsiroop (of iets ander zoets). 25 minuten bakken op 180 graden.


Maandag: Kerstavond
Zuurkoolschotel (werd stamppot van gepureerde bloemkool met een gebakken rood uitje en heel fijn gesneden andijvie en wat gerookte paprikapoeder)
Koffie met Lebkuchen. Later warme wijn, anijsmelk of warme chocolade (werd warme chocolademelk van sojamelk), dat hangt van het moment af / speculaas- of vruchtencake (speculaas)

Dinsdag, Eerste Kerstdag
Ontbijt: Kerstbrood(!) (weet nog niet of ik het met amandelmeel of havermout maak. Ik maakte het met havermout. Zie recept.), zd speltbrood, crackers, eitje, oude kaas, sinaasappelsap gemengd met rode grapefruit

Lunch: Pasteitjes met champignonragout en veldsla met blokjes appel (werd sla van fijngesneden andijvie met avocado-citroensapsausje)
Diner: Linzengehakt (werd tofu op kipachtige manier), met rode kool, appel en gedroogde pruimen, spruitjes (moeten worden doorgesneden) uit de oven met zelfgemaakte siracha^ en aardappelpuree met gebakken uien erdoor (werd verfijnde aardappelpuree door de aardappelpuree knijper, zonder uien) Er kwam nog jus gemaakt van een gebakken uitje en 3 heel fijngesneden champignons bij. Glas rode wijn.
* Warme gevulde peren met kaneel, walnoten en ahornsiroop uit de oven en een bolletje banaanijs (gepureerde bananen met een paar druppels vanille in de ijsmachine. Zonder machine kunt u stukjes banaan uit de vriezer in de blender doen)
** Koffie met chocolade-dadel met een amandel op de plek van de pit (alleen koffie)

Woensdag: Tweede Kerstdag
Lunch: Wortelsoep / Wraps met guacamole, andijvie, geraspte wortel (2x wortel, maar op een andere manier dus hindert niets. Daarbij zijn we gek op wortel)

Diner: Plantaardige gourmet: Plantaardig gourmetbakje van de Aldi. Champignons, schijfjes gare aardappel, (niet) rode paprika, sausjes, veldsla (romana sla)  en havermout stokbrood (havermout plat brood) / beslag voor een flensje toe met gebakken ananas en kokosroom (we hadden hetzelfde toetje als gisteren. Ik had alleen geen walnoten meer, dus met zonnebloempitten gedaan). Kopje koffie. Bij de maaltijd weer een glas rode wijn. En wat voor wijn ... Geen idee hoe we eraan komen, maar hij was zo fantastisch, met een vleugje aroma van kersen. 

^ Siracha is een zeer pittig, van oorsprong Thais sausje.http://www.sriracha.nl/over-sriracha-nl/ Ik maak het op mijn eigen manier en in dit geval met een scheutje olie erdoor. Ik heb geen verse peper meer, dus ik gebruik sambal.
Ik meng een eetlepel met een 1/2 eetlepel olijfolie, beetje citroensap en ahornsiroop. en Normaal doe ik er knoflook door, maar dat vind ik nu niet passen. Olijfolie hoort er niet in, wel een beetje water, maar door de olie is dat nu niet nodig.