woensdag 24 februari 2021

Chocoladecake

Een van de 'machines' die ik heb en waar ik heel enthousiast over ben, is een stoomapparaat.
Voor groente, voor aardappelen. Er gaat niets verloren in het water.  
Ik heb nu voor het eerst een cake in het apparaat gemaakt en dat ging goed en de smaak was perfect. Ik vond hem alleen een beetje plakkerig. Ik heb er, toen het afgekoeld was daarom een beetje kokosolie op gesmeerd met een beetje kokosbloesemsuiker. Toen was het plakkerige opgeheven. We hebben zaterdagavond altijd iets bij een kopje koffie, als toetje. Bij koffie vind ik chocolade zo lekker. 
Ik ga het zeker ook zonder cacao met stukjes appel proberen, met banaan, met bessen ...
Nu eerst dit, heel eenvoudig.

Alles in deze volgorde door elkaar roeren:
120 gram speltbloem
20 gram cacaopoeder
100 gram kokosbloesemsuiker (ik dacht dat ik niet genoeg meer had en deed de helft ahornsiroop. Later vond ik nog een pak)
1/2 thl wijnsteenpoeder
1/4 thl bakpoeder
Eventueel beetje vanille
220 ml plantaardige melk
50 ml olie (ik gebruik olijfolie)
1/2 thl azijn of citroensap (voor de werking van de bakpoeder)

Een uur afgedekt (de bovenkant mag niet nat worden) stomen.
Mocht hij bij u ook een beetje plakkerig zijn, dan horizontaal doorsnijden en een laagje kokosolie met kokosbloesemsuiker of iets ander zoets ertussen doen, zoals chocoladepasta. 
Als er iets te vieren is, nadat het afgekoeld is, gesmolten chocolade of chocoladeglazuur op de bovenkant smeren. 

In het stoomapparaat dat wij hebben zitten naast de gewone bakken twee zwarte bakjes, een met gaatjes voor gekleurde groente, zoals wortels en een dichte voor rijst. De laatste heb ik gebruikt, met bakpapier.

ps
Ik heb later op een ander stukje wat eigengemaakte chocoladepasta gesmeerd en dat was ook erg lekker. Het was eigenlijk een combinatie van glazuur en chocoladepasta. In de ijskast werd het een beetje krokant.

ps2
We kijken voor de grap wel eens naar heel dure huizen. Niet een beetje duur, echt heel, heel duur. We zien dan regelmatig een stoomoven. Dat lijkt me helemaal ideaal. Net zoals een ingebouwde wok. Nu is het een apart apparaat, die ruimte nodig heeft. In diezelfde kast staan een sapcentrifuge, de airfryer en een broodbakmachine. In een andere kast staat de heel oude keukenmachine. Niets is nieuw en het oudste, de keukenmachine heb ik al 40 jaar. Ik gebruik alles zeer regelmatig, er staat niets te verstoffen.