zondag 28 februari 2021

Tunnelvisie en ideeënarmoede

Dit zegt de huidige denker des vaderlands Daan Roovers. Lobbyclubs aan de talkshowtafels (daarom kijk ik er ook niet naar) en heel af en toe een ander geluid. Die geluiden zijn overal, maar er wordt geen ruimte aan gegeven. Ook na persconferenties zijn er altijd dezelfde soort vragen, nooit diepgaandere, geen inhoudelijke kritiek. 

Ik hou op zich helemaal niet van kritiek, maar als alleen maar een koers gevolgd wordt, zonder wezenlijke vragen te stellen dan wordt het eng vind ik. Om het maar niet te hebben over eventuele 'paspoorten'. In wat voor wereld leven we dan?
Aan mondkapjes heb ik gevoelsmatig en fysiek (benauwd, brillenglazen die beslaan) een hekel. Ik hoorde dat het niet goed voor je immuunsysteem is. Lijkt me logisch, je ademt alsmaar je eigen uitgeademde zuurstof in. Wij hoeven ze gelukkig zelden om/voor, maar mensen in de gezondheidszorg, andere contactberoepen, in winkels of op andere plekken waar mensen werken die met veel mensen in aanraking komen, hebben hem de hele dag om/voor. Henk zei dat als mensen een mondkapje op doen het lijkt of ze niet meer nadenken. Ik ga binnenkort naar de kapper en dan ben ik blij dat zij een mondkapje om heeft omdat we dicht bij elkaar zijn en we praten. Maar als mensen in de auto een mondkapje op hebben ... 

Zelf blijven denken en je intuïtie gebruiken is toch altijd heel belangrijk. Ik heb nog steeds dat ik me bij beide uitersten (ontkenning en extreme angst) niet thuis voel. In beide gevallen laat je je leven overnemen.
Ik hoorde van een neuroloog die ontslagen is omdat hij weigerde een mondkapje te dragen. En ik zag een arts die vertelde dat een patiënt zonder onderliggende ziekte overleden is na vaccinatie. Zo zijn er veel meer verhalen. Het ergste vind ik dat alles vanzelfsprekend lijkt en er overal subtiele of juist helemaal niet subtiele manipulatie is. 
Iedereen moet doen waar hij zich het prettigst bij voelt, als er maar niets wordt opgedrongen. Door geen mens, door geen overheid.

Een paar dagen later lees ik in Trouw:

"Nederland heeft bijna een miljard uitgegeven aan het onderzoek en de voorfinanciering van vaccins. Aan dat geld zou de voorwaarde verbonden zijn dat de vaccins betaalbaar waren en ook voor arme landen beschikbaar. Maar intussen leveren de farmaceuten vrijwel uitsluitend aan het rijke Westen en geven Pfizer en Moderna openlijk toe dat ze voor de winst gaan."


Het zijn alleen maar een paar voorbeelden van wat er allemaal gebeurt.
Het kopje van het artikel is:
“Wij zijn in de clausules gedoken voor de vaccinatie contracten en ons doodgeschrokken.”