zondag 25 maart 2018

Mathhäus Passion en een uitstapje met schoonheid

De Matthäus Passion begint bijna, o.l.v. Ton Koopman. 12.00u radio 4.

Later meer. 

Later is nu. Alles moet wijken voor deze jaarlijkse traditie. Henk zat weer met de partituur op zijn schoot en heeft alles meegelezen. De omslag van het boek moest (moet?) zwart zijn. Dat is hij ook, al 40, 50 jaar? Het lijkt op landbouwplastic. :-)
Het was wel echt weer te snel vond ik en zeker bij het slotkoor klonk het bijna luchtig, terwij de gebeurtenis natuurlijk verre van luchtig is. Henk vertelde dat Ton Koopman het nu zelf ook wat te snel vond. Misschien moeten we aan een oude uitvoering, meer gedragen uitvering zien te komen en daar elk jaar naar luisteren. Afen toe afgewisseld met de Johannes Passion. Maar die muziek ... ik voel me weer verrijkt.

Ik schreef laatst dat we ons meer op schoonheid zullen richten en naast deze muziek gebeurde het in de afgelopen week. We hadden een klein uitstapje. Gewandeld, naar de grote bibliotheek geweest (4 boeken meegenomen, o.a. het vervolg op Tonio, 'Uitverkoren' van A. F. Th. van der Heijden) en 2x naar het Drents Museum! We zagen 'The American Dream'. 
Het is zo'n heerlijk overzichtelijk museum en de tentoonstellingen zijn altijd prachtig opgezet! Nu heeft elk pad een thema. Het gaat van 1945 tot 1965 en de tentoonstelling van de volgende jaren tot nu is in Emden te zien.
https://www.visittheamericandream.nl 
(Ik merk dat de link het niet doet, maar wel als u hem kopieert en in de balk plakt. Vreemd. Hij zal waarschijnlijk ook tijdelijk zijn)
Ik vond veel mooi, onder andere de schilderijen van Andrew Wyeth, waaronder deze:
In het echt schittert het je tegemoet, maar het geeft toch een indruk.

Afbeeldingsresultaat voor Andrea wyeth river valley