dinsdag 6 maart 2018

Biologisch, glutenvrij en ook nog met zuurdesem

U weet dat ik al meer dan 30 jaar zelf ons brood bak. Nu al een paar jaar glutenvrij (op een gegeven moment hoeft dat vast niet meer). Het was een hele ontdekkingsweg want het is nog niet zo eenvoudig. Maar uiteindelijk wil ik zeg 5 broden hebben die ik blindelings kan maken. Die smaakvol, niet droog zijn en goed te roosteren. Van crackers heb ik verschillende soorten die ik steeds opnieuw maak, die zijn erg gemakkelijk en lekker. 
Het allereenvoudigste brood, met havermout hoort bij de standaardbroden. Ik schreef er in december over. Hoe ik het nu doe is nog gemakkelijker. Ik neem een 'bak' (weet nog steeds niet het juiste woord, het is eigenlijk geen bak en ook geen beker en ook geen kuipje) kwark en doe de kwark in een kom. Diezelfde 'bak' vul ik met havermout (gemalen of niet). Mengen. 2 volle theelepels wijnsteenpoeder of bakpoeder erdoor roeren en een 1/2 theelepeltje zout. Wijnsteenpoeder is ook al een beetje zout. In de vorm doen en een uurtje bakken op 190 graden.
Ik ga het nu eindelijk bij 'recepten' zetten, met variaties erbij.
Als u liever geweekte havermout hebt ivm fytinezuur (ben ik zelf niet bang voor), dan roert u de avond ervoor de kwark, havermout en zout door elkaar, maar nog niet het rijsmiddel. Dat begint meteen te werken, zodra het met vocht in aanraking komt. Dat komt er dus de volgende morgen pas bij.

Ik dacht al dat het zou gebeuren ... mensen willen graag meer over de huidige eetmethode weten. Ik zal er iets over schrijven en de authentieke basisrecepten en mijn eigen recepten in die stijl, zal ik in een andere kleur bij 'recepten zetten.

De meeste broden die ik klant en klaar kocht vond ik erg droog. Een van de uitzonderingen is het biologische gluten vrije en ook nog met zuurdesem gebakken (hoera!) brood van de Jumbo.
Laatst was het gewoon in de winkel, maar een medewerker zei dat dit per ongeluk was. Het wordt meestal besteld. Dat kan als u sowieso boodschappen bij Jumbo besteld en die laat bezorgen, met een minimum van €60. Het kan ook telefonisch bij de winkel besteld worden en dan kan het daar worden afgehaald. Het kost €4,25, maar het weegt 700 gram en het kan heel dun gesneden worden. Meestal dus zelfgebakken, maar soms ... echt heerlijk!
(Geen idee waarom er links een streepje staat. Ik heb de afbeelding weggehaald  en opnieuw geplaatst, maar het maakt niet uit, het blijft, raar.)Yam Biologisch Glutenvrij Desem 700g