zaterdag 24 november 2018

Dadel-noten-kokoskoek

Vandaag was de verjaardag van mijn moeder. Mijn zusje en ik schreven (appten) erover en we branden allebei een kaarsje ter nagedachtenis. Het past om iets lekkers te maken, dat kon zij ook zo goed. Er was veel wat ons bond. Zeker ook de keuken. Wat hebben we er veel uren doorgebracht.

Ik vind het fijn om iets te maken wat niet in de oven hoeft. Alle mineralen en vitamines blijven zo behouden en er wordt geen energie gebruikt. (Ik gebruik de oven al vaak genoeg.) Het geeft juist energie!
Dit lijkt op de Italiaanse panforte, maar dat is gebakken. Ik heb dat jaren geleden eens gemaakt. Al zitten in deze niet gebakken versie de meeste voedingsstoffen, ik ga dit ook eens bakken, om te kijken hoe dat is. Maar nu, in al zijn eenvoud.

Een klein herfstachtig taartje.
In de keukenmachine:
200 dadels pureren (als de dadels hard zijn een 1/2 uurtje weken in warm water. of sinaasappelsap. Alleen als het echt nodig is!)  
Dan de rest toevoegen en de machine laten werken totdat er een bal is gevormd.
75 gram noten (ik gebruikte nu cashewnoten)
50 gram kokosrasp
snuf zout
kaneel
eventueel een paar druppeltjes vanille (dit maakt het extra lekker.) 
Het deeg is stijf. Als u het iets zachter wilt, kunt u een lepel kokosolie toevoegen.

Het 'deeg' in een rond of vierkant schaaltje met bakpapier erin goed plat drukken.
Dan het 'deeg' omkeren. U heeft nu een glanzende bovenkant. Nog een keer goed drukken.
Ik strooide er nog wat kokos over.
Een paar uur koud zetten. Ik zette het op het balkon, met iets erover heen want vogeltjes vinden dit beslist ook lekker.

Nu kunt u er stukjes of stukken (Henk!) van snijden.  

Heerlijk bij een kopje koffie, thee, of als het koud is, warme chocolademelk. 
Ik ga er ook eens cacao of stukjes chocolade door doen.
Een andere keer gedroogde stukjes sinaasappelschil (zestes) en grove stukken noot.
Misschien ook nog een beetje kruidnagel en nootmuskaat. Echt smaken voor deze taart van het jaar.