zaterdag 5 januari 2019

Een paar dagen in het nieuwe jaar

Hoe waren de eerste dagen van het nieuwe jaar bij u?

Ook al is het niet echt verantwoord, er was hier weer zulk prachtig vuurwerk. In verhouding weinig knallen, maar kleurrijk!

We zijn begonnen met opruimen, ordenen, weggooien en opnieuw inrichten. Dat doet goed. We zijn nu met de boeken bezig, dus er wordt nu niets weggedaan. 
Ook al kunnen we een beetje geld natuurlijk goed gebruiken, iets verkopen kan ik gewoon niet. Ik geef het met liefde allemaal weg. Ik zou ook niet af kunnen dingen op een markt. Ik vind het gĂȘnant en ik word er ongelukkig van. Andersom is het dan weer een ander verhaal. Handig met geld, laat staan commercieel zijn staat haaks op wie ik ben. Nu leef ik wat dat betreft in ieder geval in overeenstemming met mezelf en we kunnen leven. Grote reizen of dure spullen hoeven we helemaal niet. Waar ik geld voor zou willen hebben is vaker onderzoek laten doen (bloed en ontlasting). Mijn bloed liet ik vroeger elk half jaar onderzoeken. Zo is er nog wel wat, maar verder niets essentieels.
We hadden €10 op Oudejaarsavond van de Staatsloterij. Wat we winnen stop ik altijd in onze 'uitjesrekening'. Het is prettig om te fantaseren ... Schrijf-leeshuisje met kleine fruittuin, kleding, af en toe een hotelletje en nog wat meer duurdere voedingsmiddelen. Het laatste heb ik de afgelopen jaren veel gedaan. Nu probeer ik het zoveel mogelijk 2x per jaar te doen. Meestal in bulk. En o ja, de mooiste boekuitvoeringen, van een bepaalde uitgave zoals het boek van Onno Blom over Jan Wolkers bijvoorbeeld, ja, dat ook. Maar het is in wezen goed zoals het is.

We hebben genoten van de decembermaand. Er was meer rust dan de jaren hiervoor. Ik probeer het niet meer te krijgen zoals het was. Bepaalde tradities blijven, zoals het wekken op Eerste Kerstdag, maar verder heeft het een andere invulling gekregen. Dit zorgt voor meer ontspanning.

Ik dacht na over wat ik 'gewonnen' had het afgelopen jaar en wat ik verloren was. Er zijn elk jaar verrijkende gebeurtenissen en mensen en er is verlies met bijbehorend verdriet en soms machteloosheid. Het ene is gemakkelijker te accepteren dan het ander. Iets kan een natuurlijk verloop hebben, zonder dat het te veel pijn doet. Als het verbonden is aan machteloosheid is het een ander verhaal. Dan wil je het veel liever niet. U heeft ook vast zulke ervaringen gehad, het afgelopen jaar. Ik hoop dat u het een plaats kan geven en u er vrede mee heeft.  

Maanden geleden liet ik zien hoe goed de afgeknipte lente-uitjes het deden. En ze doen het nog steeds! Er komen steeds sprietjes bij. Ik ga dit het komende jaar met veel meer groentes proberen en zal u op de hoogte houden. Het is zo bevredigend. Overdag een foto nemen is misschien mooier, maar ik wil het  nu! :-)