zaterdag 5 januari 2019

Tomatenketchup en een pikant tomatensausje

Ik maak de laatste tijd regelmatig zelf een soort tomatenketchup. Ik heb hier de suikervrije tomatenketchup van ah wel eens aanbevolen. Die is prima, maar hij heeft een erg sterke selderijsmaak. Het gekke is dat ik hier wel iets zoets bij doe, dat is echt noodzakelijk om een lekkere ketchup te krijgen. Als ik hem met zoete tomaatjes zou maken hoefde het niet. Ik maak het van tomatenpuree en die heeft het nodig. Het is altijd leuk om per recept de juiste balans te vinden. Het is snel klaar. Henk is niet dol op tomatenketchup, maar op deze gelukkig wel.

Tomatenketchup
Een klein blikje tomatenpuree in een pannetje doen en verwarmen. Erbij: 1 eetlepel appelazijn, 1 1/2 eetlepel honing (of iets ander zoets), kerrie, zout, peper. Lekker bij frieten en op een broodje met een plantaardige burger met sla en veel gebakken rode uien. En mayonaise. Die maak ik tegenwoordig van sojamelk. Wat een ontdekking! Lekkerder dan welke mayonaise ook. Recept volgt binnenkort.

Pikant tomatensausje
Tomatenpuree, 1 eetlepel appelazijn, 1 1/2 eetlepel honing (of iets ander zoets), uien- en knoflookpoeder, cayennepeper. Een scheut plantaardige melk toevoegen. En dan nog een papje erdoor van plantaardige melk mengen met wat arrowroot of maizena. Aan de kook brengen en zachtjes laten borrelen tot het goed is. Misschien moet er nog een beetje melk of bindmiddel bij.
Deze saus had ik vanavond per persoon in een kommetje gedaan. Eromheen lagen bloemkoolroosjes uit de oven, op de buffalomanier (allerlei specerijen en een scheutje olijfolie, zooo lekker!) en krokant gebakken tofu. Ook voor de kleur was er ook nog wat ijsbergsla bij met knoflook vinaigrette. Dat is een goede tegenhanger van het zoete, scherpe sausje.