zondag 15 september 2019

Voorbereiden (misschien een beetje)

In veel landen zijn prepp-bewegingen. Ik ken het vooral uit Amerika, maar in Zweden bijvoorbeeld leeft het ook sterk. Elke inwoner heeft een boekje gekregen met informatie over wat te doen bij een ramp. Je voorbereiden (prepareren) op calamiteiten. Ik zag een moeder aan haar zoontje vragen wat te doen als ... waar staat ... enz. Een soort overhoring. Dit gezin heeft ook nog een zelfvoorzienend huisje ergens. En er zijn schuilkelders in Zweden voor duizenden mensen, overblijfsels en aangepaste bunkers uit WO2.
Volgens mij heb ik ooit eerder over 'preppen' geschreven.Maakt niet uit. 
Veel voeding kan jarenlang bewaard worden. De uiterste houdbaarheidsdatum betekent in veel gevallen alleen maar dat de smaak een beetje achteruit kan gaan. Gedroogde peulvruchten, witte rijst (bruine ruist wordt op den duur ranzig), pasta zijn eindeloos houdbaar. Blikken en potten zijn ook jarenlang houdbaar. Tientallen jaren, maar vaak mits goed geconserveerd veel langer. Ik zag eens potten uit de oorlog en zelfs iets dat al een eeuw (of twee eeuwen, dat weet ik niet meer) oud was. Als er geen bacteriĆ«n bij kunnen kan er eigenlijk niets gebeuren. 
Water is het belangrijkst want als je een gevriesdroogde maaltijd of peulvruchten hebt, maar je kan ze niet koken, dan heb je er niets aan. Een nadeel van heel oude peulvruchten is dat het langer duurt voordat ze gaar zijn. Gevriesdroogde producten zijn ook ideaal. Er zijn allerlei kant en klare pakketten te koop.
Als iemand zich wil voorbereiden (er zijn mensen die hier heel ver in gaan) is het belangrijk om water, een opwindbare radio, licht, waterdicht bewaarde lucifers, kaarsen, ehbo set, dekens, blikjes (ananas, vis), potten (bonen, linzen, jam) en gedroogde producten (granen, vlokken, zoals havermout, groentes of maaltijden), suiker, een siroop of honing, zout, crackers of harde koeken en een kooksetje te hebben.
Het verschilt natuurlijk of je in de stad of op het platteland woont en welk seizoen het is. In de zomer is er allerlei eetbaars buiten te vinden.
Iedereen zou toch een soort basis moeten hebben. Wat is in de natuur aan eetbaars te vinden en wat moet je doen als er geen elektriciteit is. Soms denk ik wel eens dat het heel zinvol zou zijn als er bijvoorbeeld een dag geen elektriciteit zou zijn. Vanwege de confrontatie en om te oefenen. 
Ik denk dat het goed is om je op een bepaalde manier voor te bereiden, niet extreem en zonder met angst te leven.