vrijdag 21 februari 2020

na overlijden en wonderen

"Vergeet begraven of cremeren, 
mogelijk zetten we ons ontzielde lichaam in de toekomst om 
in compost".

Dit artikel stuurde Henk me, van Scientias, wetenschap en verdieping.
https://www.scientias.nl/vergeet-begraven-of-cremeren-mogelijk-zetten-we-ons-ontzielde-lichaam-in-de-toekomst-om-in-compost/

Door voor de perfecte omstandigheden te zorgen duurt het composteren van een menselijk lichaam maar een maand! De nabestaande krijgt een deel van de compost mee om een boom of bloemen mee te planten, te laten bloeien. Nieuw leven ... Wat een prachtig idee. Ik heb al een graf uitgezocht in een oude, natuurlijke omgeving, maar anders zou ik waarschijnlijk hiervoor kiezen. 

Het andere mooie nieuws wat ik las was dat 63% van de mensen in Nederland in wonderen gelooft. Voor mij is het een realiteit maar dat klinkt veel te nuchter. Het is diep beleefd en doorleefd. 
Er zijn ook dagelijkse wonderen en die zijn zo zichtbaar. Een geboorte; van een mens, een dier, maar net zo goed een zaadje dat een bloem wordt of een weelderige struik. De mooiste muziek die gemaakt wordt, waar ik veel te  weinig naar luister omdat ik zo van de stilte houd. Behalve muziek kan elke vorm van kunst een wonder zijn, elke schepping. En dan zijn we weer bij de geboorte.

Bij DWDD ging het laatst uitgebreid over de Goldbergvariaties (het zijn er 30) van Bach. Drie pianisten die na een overeenkomstige eerste variatie een keuze lieten horen. Jan Willem Roozenboom was er ook, de pianist van Guus Meeuwes. Dit is uit 2015, podium Witteman. https://www.youtube.com/watch?v=2mc_WonGasI
Wat is DWDD toch een heerlijk programma, waar cultuur zo'n grote plaats inneemt, en wat heel erg jammer dat het verdwijnt. Er zou juist veel meer van moeten komen, dat we er elke dag mee volgegoten werden. Gelukkig kan ik alles wat ik maar wil uit het programma altijd terugkijken.