maandag 24 februari 2020

Wie heeft ze niet? En nog iets over wonderen.

Net was Professor Eric Scherder bij DWDD en hij vertelde over zijn angsten. Bij Mathijs bestaan deels dezelfde angsten; voor snelwegen, vliegtuigen, doodgaan. Zoveel mensen hebben angsten. Sommige angsten worden opgelost, zonder of met hulp, anderen niet. We kunnen er alleen maar respect voor hebben en ze bij anderen en onszelf accepteren. Het hoort bij wie we zijn. Het is normaal want bestaat er iemand die nergens bang voor is? De ene angst is lastiger en bepalender dan de andere maar als we het tot iets bijzonders maken en we accepteren het niet, dan verhogen we de spanning en komt er een groot probleem bij. Als iets er mag zijn is het veel minder bedreigend, meer ontspannen. 
Meer ontspanning ontstaat ook door de angst te begrijpen. Het is fijn als de oorzaak duidelijk wordt, maar acceptatie is naar mijn idee het allerbelangrijkst.
Een van de belangrijkste lessen die ik leerde van degene die mij begeleid heeft was: 
"Angst klopt aan de deur. Vertrouwen doet open. Niemand te zien".


ps
Ik schreef over wonderen. Ik zag een man, Derek Amato die nooit piano had gespeeld. Hij kreeg een ongeluk in het zwembad. Hij had een hersenschudding, last van geheugen en gehoorverlies en had hoofdpijn. Hij zag opeens pianotoetsen voor zich en hij speelde de sterren van de hemel. Hij is een muzikaal genie die in grote concertzalen speelt.