zondag 9 februari 2020

Storm en gemberkoek

Wat een storm/orkaan vandaag. Code geel. Om 8 uur vanmorgen waren we al aan het wandelen. Ik was bang dat het anders niet meer zou gaan vandaag. Eerst was het rustig in het bos en daarna hoorden en voelden we de wind aanzwellen. Vanavond wordt het hier het hevigst vertelde Henk.

Ik bak altijd iets voor het weekend. Ik zou een variatie maken op een chocolade vanille taart van een nicht (naamgenoot) maar wilde iets eenvoudigs dat snel klaar was. 
Boekweit-gemberkoek. Makkelijker kan niet. Gewoon alles door elkaar roeren en het beslag in een ingevette of met bakpapier beklede kleine cakevorm (of het recept verdubbelen voor een grote) scheppen.

Boekweit-gemberkoek
250 gram boekweitmeel
125 gram kokosbloesemsuiker
1 volle eetlepel koekkruiden
nog wat extra kaneel
snuf zout
1 theelepel wijnsteenpoeder en 1 theelepel dubbelkoolzure soda (zuiveringszout)
1 volle beker -soja-yoghurt met water gemengd
veel verse blokjes gember.
5 kwartier bakken op 175 graden.
Nog en half uurtje in de vorm laten en dan helemaal af laten koelen op een rooster.
Heerlijk! En nog meer met kokoscrème of -plantaardige- boter. Dit is kokoscrème (gestolde kokosolie). Koffie of warme chocolade erbij.


Variatie: In plaats van met rozijnen of noten, of niets. Ook lekker op een boterham. Ach, dat vond mijn vader zo lekker.