zaterdag 29 augustus 2020

2 De praktijk

Ik heb veel geschreven over de praktijk van met weinig zoveel mogelijk doen en vooral ook veel niet doen. Maar het blijft in beweging, er ontstaan altijd nieuwe inzichten en er worden nieuwe methodes ontdekt. Het begint allemaal met:
Zorgen voor financieel overzicht en een geestelijk rijk leven. Ik noem deze twee in een adem omdat dit voor mij de voorwaarden zijn voor overzicht en tevredenheid.
Wat komt erin, wat ging/gaat eruit? Waar kan meteen op bezuinigd worden?
We zijn een tijdlang veel te vaak naar onze gezellige super gegaan. Dit speelde vooral voor corona. Ik wil nog steeds eens opschrijven hoeveel die bezoekjes gekost hebben. Nu laat ik, op af en toe een uitzondering na elke maand 3x veel boodschappen bezorgen. Door een gewone supermarkt en Ekoplaza.
Waar geeft u veel geld aan uit?

Ik geef door wat volgens mij belangrijk is en vooral wat voor ons werkt. Ik zet gewoon weer eens alles op een rijtje en zal het regelmatig aanvullen.

  • Proberen naast basisboodschappen niets of zo weinig mogelijk te kopen. Een bepaalde periode of heel lang.  
  • Als het kan een of twee keer per jaar veel basisboodschappen aanschaffen.
  • Van een vast bedrag leven en daar niet overheen gaan. 
  • Meteen een of meerdere bedragen op een spaarrekening zetten, hoe weinig ook.
  • Zoveel mogelijk zelf doen en vooral datgene waar u goed in bent. Moestuin, brood, koekjes, taarten bakken, fermenteren, 'preppen', kleding maken, dingen repareren.
  • Maak zelf schoonmaakmiddelen. We hebben drie glazen spuitflessen: 1 met azijn, 1 met azijn, afwasmiddel en water. en 1 met alleen water (voor de planten). En ik gebruik regelmatig zuiveringszout/ dubbel koolzuur soda, al dan niet met een scheutje azijn. Ook goed om een putje beter door te laten stromen.
  • Een keer lang koken en bakken voor een paar dagen ('preppen'). Dat scheelt energie en het is gemakkelijk. 
  • Proberen bij het boodschappen doen altijd een of meer producten voor de voorraad aan te schaffen voor als de situatie om welke reden dan ook ingewikkeld is. Dit kan persoonlijk of landelijk zijn. Voorbereid zijn vind ik belangrijk en het geeft een prettig gevoel. Er is een grote beweging die hier veel verder in gaat. Op YouTube kunt u hier van alles over bekijken.
  • Zoveel mogelijk seizoens groente en fruit kopen. Als het kan veel van iets zodat u het kunt invriezen, inmaken of drogen.

Als u geen moestuin heeft verbouw iets op het balkon of in de vensterbank. In ieder geval kruiden. Alles wordt er lekkerder door en het voegt voedingsstoffen toe. U weet, mijn (een van de) stokpaardje.
Gooi nooit iets weg, tenzij het bedorven is. 
Als u maar de helft van een grote ui gebruikt, snijd de andere helft in stukjes en doe het in de diepvries. Of u gebruikt natuurlijk de rest morgen of overmorgen. Ik heb 'foodhuggers' en die zijn ideaal om groente en fruit niet te laten uitdrogen.
Verzamel groenteafval in een bakje en bewaar het in de diepvries. Als het vol is maakt u een lekkere groentebouillon. Nog wat kruiden zoals selderie, peterselie en/of maggikruid toevoegen en zout, tamari of een bouillonblokje.