zaterdag 8 augustus 2020

Champignons kweken, zelfvoorzienend zijn (een beetje) en een uitje

Ik heb er wel eens over gedacht om zelf paddestoelen te kweken maar een donkere koele ruimte is dan onontbeerlijk. Misschien niet verstandig om iets te plaatsen dat ik niet geprobeerd heb, maar uit enthousiasme. .. Koffiedrab/prut in een glazen pot doen, een of twee champignons erboven fijnknijpen, weer drab/prut, weer champignons fijnknijpen enz. Afdekken met een koffiefilter en elastiekje. Na 30 dagen zijn er nieuwe champignons. Als ik weer champignons heb ga ik het meteen proberen. Als je het steeltje gebruikt kan ik me voorstellen dat er meer champignons aan komen, maar allemaal losse stukjes? We zullen het zien.

Hoe gaat het met alle groen hier? Op het balkon doet alles het geweldig en in de nieuwe bak eigenlijk te goed. Ik moet steeds flink oogsten zodat de vruchtplanten niet verstikt raken. De aardbeien zijn in een andere bak trouwens aan een tweede bloei bezig. Op de vensterbank in de kamer staat een tomatenplant (beginstadium) en meerdere peperplanten (ook beginstadium). Ik ben benieuwd. Ik wil zo graag weer iets meer een zelfvoorzienend gevoel hebben. Door de kruiden en de NZ spinazie heb ik het wel wat, maar ik weet zeker dat ik meer kan doen. Als de coronasituatie weer verergert, waar ik vanuit ga, wil ik voor ons kunnen zorgen. *

Naast ons wordt verbouwd. De nieuwe buurvrouw zei dat het vrijdagmorgen een hels kabaal zou zijn. Dit in combinatie met de hitte maakte dat we naar een Groningse burg zijn gegaan. https://fraeylemaborg.nl  Heerlijk koel met die dikke muren. Er is trouwens ook een blote voeten pad. We hadden daar nu geen tijd voor, maar dat zal lekker zijn. Ik liep vroeger in de zomer altijd op mijn blote voeten in het bos. 

In het koetshuis was een mooie kleine tentoonstelling van Svetlana Tartakovska. https://fraeylemaborg.nl/agenda/svetlana-tartakovska/ Ze nam deel aan 'Sterren op het doek' en won. We dronken op het terras met verfrissende vleugjes wind een kopje koffie en genoten van lekkere appeltaart. Een heerlijk uitje. Thuisgekomen zagen we dat de glazen potjes van de vensterbank waren getrild of gedrild. Ze waren op het keramische plaatje terechtgekomen maar gelukkig is er niets beschadigd. Er zullen meer uitjes volgen want de verbouwing duurt tot half september.

* Wat kan ik nu doen? Heel veel thee maken van pepermunt, citroenmelisse (geloof werkelijk dat hij aanslaat) en salie. Gerechten kruiden met tijm, rozemarijn, twee soorten peterselie, bieslook en oregano. De meest eenvoudige zoals bijvoorbeeld spaghetti met olijfolie worden er zo geurig en smaakvol door. Ik heb nog heel wat zaadjes om te laten ontkiemen waardoor er veel vitamine C is. In de winter is er buiten niet zoveel te vinden. Nu wel, vooral brandnetel en paardebloembladeren. Binnenkort bramen en vlierbessen. En o ja, bepaalde groentes leven opnieuw of verder. De lente-ui gebruik ik al maanden. Het groeit steeds weer aan, geweldig vind ik dat.