zaterdag 5 september 2020

3 Leven van ongeveer €20 per week, een voorbeeld

Natuurlijk maak ik, net zoals vroeger, een weekmenu, met alle maaltijden voor een week voor ongeveer €20, voor twee personen. Ik doe er ook boodschappenlijstje bij.
Het is eenvoudig om voor een laag bedrag gezond te eten. Het is misschien een beetje saai maar dit is een voorbeeld en het gaat er vooral om dat u niets tekort komt.
Kruiden (desnoods alleen peper en zout) en olie uit voorraad. En koffie en thee.
Of u vervangt iets door een pakje thee.
En als u kruiden heeft (zonder zou voor mij ondenkbaar zijn) dan kunt u bijvoorbeeld van citroenmelisse, pepermunt en salie of van een Italiaanse kruidenmix thee maken. Thee maken van die Italiaanse mix deed ik vroeger vaak, in ons hutje in Maarsseveen. Ik gebruikte salie, rozemarijn, citroenmelisse en tijm. Als ik dat nu doe dan word ik door de geur en smaak onmiddellijk teruggeworpen naar toen. 
Spinazie op het balkon en ik heb meestal lente-uitjes in een glas staan zodat ik die ook altijd vers heb in het seizoen. Ik oogst er maandenlang van.
Het is een sober weekmenu. Alleen havermoutkoekjes en stukjes chocolade extra.
Als het niet genoeg is koopt of maakt u nog brood of u koopt meer roggebrood. 

Bijna alles van de Jumbo en iets van Albert Heijn:

Pond biologische havermout €0,94
Havermelk €1,39 (reclame)
500 gram roggebrood €0,49   
Aardbeienjam €0,86
Appelstroop €0,61
1 kg (7 bananen van ruim 140 gram) biologische bananen €1,59
Pot (350 gram) pindakaas €1,79
2 kg biologische aardappelen €3,05
400 gram zilvervliesrijst €0,79
500 gram biologische uien €0,79
1 kg biologische winterwortelen €1,49
400 gram rode linzen €1,10 
Komkommer €0,65
500 gram broccoli €0,69
IJsbergsla €0,65
450 spinazie a la crème €0,49 (zonder a la crème is 10 cent goedkoper)
1 blikje tomatenpuree van 140 gram €0,36
250 gram biologische tofu €0,98
500 gram witte druiven €1,79 (reclame)
1 kiwi €0,53 of sinaasappel
100 gram eigen merk pure chocolade €0,49
Totaal €21,05

Maandag
Ontbijt: Havermout gemaakt met water (vind ik niet zo lekker, maar u misschien wel) of havermelk, een lepel pindakaas en stukjes banaan
Lunch: Linzen met rijst, gebakken uien en kerrie
Diner: Aardappelpuree, gesnipperde broccolisteel met een uitje gebakken en wortelsla
*Druiven

Dinsdag
Ontbijt: 1 sneetje roggebrood met plakjes komkommer, 1 met appelstroop
Lunch: Havermourtpannenkoek met pindakaas en wortel en 1 met aardbeienjam
Diner: Rijst, gebakken tofu (voor 2x) en 3/4 van de broccoliroosjes met tomatensaus van 1/2 blikje tomatenpuree

Woensdag
Ontbijt: Havermoutpap (havermout kort gemalen) met aardbeienjam en stukjes sinaasappel
Lunch: Burger van rijst met linzen / gestoomde of gekookt wortel en broccoli
Diner: Rösti van gebakken geraspte aardappel met wortel en diepvries spinazie  

Donderdag
Ontbijt: 1 sneetje roggebrood met komkommer. 1 met appelstroop
Lunch: Rijst, wortel, pindakaaskoekjes met kerrie / ijsberg-komkommersla
Diner: Hutspot met uienjus
*Druiven

Vrijdag
Ontbijt: Hartige havermout
Lunch: Linzensoep met ui en verse kruiden
Diner: De rest van de rijst met tofu, pindasaus en zure blokjes komkommer

Zaterdag
Ontbijt: Rijstebrij met druivencompote
Lunch: Havermoutbroodje met sla en linzenburger en 1 met appelstroop en banaan
Diner: Stamppot ijsbergsla en linzenballetjes 
*kopje koffie of thee met gebakje van havermout met druivencompote

Zondag:
Ontbijt: Havermout pannenkoeken (op z'n Amerikaans, klein en dik) op elkaar gestapeld met plakjes banaan en appelstroopsaus eroverheen gegoten
Lunch: Wortelsoep met gekookte koude aardappelen met een beetje zout erop. Wij zijn er dol op.
Diner: Wraps van ijsbergsla met linzen-rijststaafjes met rest van de tomatenpuree erdoor
*Puddinkje van havermout met een sausje van een beetje verdunde aardbeienjam 

Koekjes maken van 2 banen en een beker havermout met beetje kaneel.
Ongeveer 18 minuten bakken op 180 graden. Ze zijn zacht, lekker en vullend.
Ik doe er vaak rozijnen door. Als u ze heeft zou ik het doen en anders zo of een holletje maken in het midden en een beetje jam erin doen. En/of u doet er een lepeltje pindakaas door.