zondag 20 september 2020

4 Waar geven wij bijna niets aan uit?

Wij leven eigenlijk behoorlijk ge├»soleerd. We gaan weinig weg. Wel veel naar buiten, maar we reizen niet of nauwelijks. Daar geven we dus bijna geen geld aan uit. Normaalgesproken zijn we een paar nachtjes per jaar weg en dat is het. Ik heb een 'uitjesrekening'. Alles wat extra is stort ik meteen op die rekening. Het kan dan om een paar euro gaan, maar toch. 

Het nauwelijks weggaan betekent ook dat we er niet netjes uit hoeven te zien. Sowieso vind ik uiterlijk in verhouding niet erg belangrijk. Wat iemand uitstraalt, dat doet er voor mij alles toe. En wat mezelf betreft; schoon, lekker ruiken en een vleugje lippenstift (altijd). Kleding dragen we tot het versleten is.* We geven er dus bijna niets uit en aan make-up ook niet. 
Dat is niet alleen voor ons beter, maar ook voor het milieu. Van alle textiel die jaarlijks wordt verbrand kun je heel Nederland kleden las ik net. Ook hier heeft corona een positieve invloed. Een klein deel van de kleding werd herbruikt maar Ellen Mensink, oprichtster van 'Loop a life'. gebruikt oude kleding om nieuwe kleding te maken. Nieuwe, tijdloze vesten en truien, die niet onderhevig zijn aan modegrillen, Ze gaan een levenlang mee zegt ze. Ook de productie of hoe noem je dat in dit geval, gebeurt zorgvuldig. Er wordt bijvoorbeeld niet gekleurd. De bestaande kleuren zorgen voor pasteltinten. Ze zegt: "Ik denk dat deze crisis de duurzaamheidsbeweging zal versnellen. Er wordt al minder, maar duurzamere kleding gekocht. "
Het lijkt me trouwens, als ik eerlijk ben, wel heerlijk om een keer alles nieuw te kopen, het beste van het beste. Mooie materialen, mooie kleuren  mooie pasvorm en verantwoord  De twinsets van Peter Hahn bijvoorbeeld, die vind ik zo prachtig. Een van de kleine wensen voor als we eens een grote prijs winnen.  Het zijn wensen, maar het is geen noodzaak.

Aan nieuwigheden geven we ook weinig uit. Ik zou willen dat alles zo gemaakt werd dat het heel lang meegaat en je niet gedwongen wordt het na een paar jaar te vervangen. Dat scheelt geld en het is zoveel beter voor de aarde. Elk bedrijf zou daar zeker in deze tijd van doordrongen moeten zijn en bij steeds meer bedrijven zal dat waarschijnlijk ook zo zijn, dat kan toch eigenlijk niet anders. Kwaliteit! Het geldt voor alles. Van het kleinste bonbonnetje tot de grootste machine.

*En dan vind ik het soms nog moeilijk om er afscheid van te nemen. 

Waar geeft u weinig aan uit, of waar kunt u minder of weinig aan uitgeven (als het nodig is)?