Ik heb weer veel onverwachte kosten gehad, waaronder 2x een nieuw opgebouwde kies. Honderden euro’s, maar mooi en goed. En er was al zoveel geweest. Ik doe dus nu, tussen de gebrachte booschappen van de Jumbo en Ekoplaza echt zuinig. Ik spaar ook om de rekening weer wat aan te vullen.
Er is het een en ander wat op moet, zoals bijvoorbeeld een half zakje berglinzen.
Ik heb wat betreft vers altijd veel uien, wortels, knoflook, meestal aardappelen, in de herfst en winter goudrenetten, en altijd perssinaasappels, appels en bananen.
'Eenvoudige uit de voorraad-week'.
Zaterdag; (ik heb alle linzen gekookt en ik gebruik ze voor twee maaltijden en de rest gaat in de diepvries)
Berglinzen gekookt in groenteboiuillon. Erdoorgebakken geraspte wortel, uipoeder, paprikapoeder, kümmel!, gemalen komijn (ketoembar), beetje kokosbloesemsuiker, scheutje Balsamico-azijn bosuitjes / komkommersla met de laatste komkommer van dit jaar
Dit is een verrassend recept en vooral de kümmel en Balsamico zorgen daarvoor.
* Cichorino met 'pumkinpie'
Maandag:
Hutspot met pm* (peasmaker) gehaktballetjes (extra hutspot voor donderdag op de boterham bij de lunch)
*yoghurt met banaan
Dinsdag:
Kartoffelpuffer met appelmoes
*schaaltje havermout
Woensdag:
Berglinzen-burgers (wortel, ui, knoflook, peterselier erdoor) met sla en verse kruiden
Donderdag:
Boekweitpasta met veel gebakken ui, broccoli (diepvries) en cashewcrème (werd tomatenpuree)
Alles in een pan gemaakt, dat is zo lekker.
*sinaasappel
Zaterdag:
Groentesoep met haverbroodje* en knoflook-kruidenolie
*Koffie met gezonde chocoladetaart (met havermout), eigenlijk een soort superbrownie (ik maak voor zaterdag altijd iets lekkers bij de koffie als toetje en dat hebben we dan ook op zondag bij de lunch na een kop soep
https://www.youtube.com/watch?v=_c67p6rn4EM
Zondag:
Zv rijst met blikje sardientjes, gebakken ui en sambal / wortelsla
*Griekse yoghurt met appelmoes en rozijnen
De hutspot met 'peasmakerballetjes'. De 'jus' is het vocht (sojasaus, uipoeder, paprikapoeder, beetje cayennepeper) waarin ik de pm blokjes gekookt heb.
Was juist lekker dat het veel was en het was sowieso verrukkelijk. En een maaltijd om lekker warm van te worden. We hebben het de hele dag koud gehad, nu niet meer. De stamppot had ik in de airfyer gedaan dus er zat een mooi korstje op.
*Ik maak deze haverbroodjes keer op keer, soms bak ik ze in de koekenpan, soms in de airfryer.
Gemakkelijk en snel.
1 beker gemalen havermout, snuf zout, 1 beker kokend water.
Mengen en even laten staan.
Kort kneden en in vieren delen.
Plat drukken met handen of de achterkant van een bord
In de koekenpan bakken, regelmatig keren en dan duurt het ongeveer 20 minuten (denk ik) tot het gaar is. In de airfryer duurt het ook 20 minuten op 180 graden.
Op deze manier gebruik ik het als ‘flatbread’ of ik doe er twee op elkaar. Lekker met sla, allerlei burgers, gebakken uien, tomaat of tomatenketchup en eventueel augurk. Als ik zelf sla heb, wat ik nog heb, dan doe ik dat op de mosterd, die ik dan meestal op de onderste helft smeer. Verder lekker met gegrilde groente, of kaas met tomaat of komkommer, of iets zoets. Ik vind vooral de combinatie met honing erg lekker. Of met pindakaas en banaan.
Als je de broodjes iets dikker maakt en een theelepel wijnsteenzuurpoeder erdoor doet kan je ze opensijden en als een pitabroodje gebruiken.