vrijdag 11 augustus 2017

2 geslaagde experimenten

Eigenlijk experimenteer ik de hele dag door. Het jammere is dat ik het meestal opschrijf, maar niet altijd. Ik ga nu twee voorbeelden van vandaag opschrijven.
Je kan banaan als substituut voor eieren gebruiken, maar ook als je iets wil binden ipv meel. Ik maakte pindasaus, maar anders dan normaal, door hoe we nu eten. Ik wilde dus als zoetmiddel een beetje banaan er door doen. Ik prakte een stukje en roerde het door pindakaas, water en sojasaus. En vanaf de eerste seconde werd de saus sterk gebonden. Meer vocht erbij dus. De smaak was verrukkelijk. De sambal die nu niet mag, misten we helemaal niet, omdat het van zichzelf smaakvol genoeg was. Leuk hè? Dit lijkt me bijvoorbeeld ook bij kerriesaus erg lekker.
Ik gebruik sowieso op dit moment eigenlijk alleen banaan om te zoeten.

Wat ik deze tijd ook doe is bijna altijd groente als uitgangspunt nemen. En toen dacht ik; wortel en chocolade is vast heel lekker samen. Ik maakte een platte cake door 325 gram gekookte wortel, 200 gram banaan, 50 gram boekweitmeel (of havermeel, amandelmeel of speltmeel), 2 theelepels wijnsteenpoeder, snuf zout, 1 volle eetlepel cacao en  wat kaneel te pureren. Hand chocolade druppels met stevia en een hand bosbessen erdoor geroerd. Ik bakte de cake 50 minuten op 190 graden. Lekker drassig. 
Het kan natuurlijk zonder fruit, of met alleen fruit of ... ? 

Twee leuke en handige ontdekkingen dus vandaag. Eigenlijk drie, maar een variatie hierop zag ik op pinterest, dus het is niet van mezelf. Het was heel erg lekker. Blokjes zoete aardappel mengen met wat kokosolie of olijfolie (ik gebruikte kokosolie van de Aldi, daar ben ik zo blij mee!) en specerijen die u heeft en wat lekker zout, vol mineralen. Ik deed er kurkuma, knoflookpoeder, uienpoeder, paprikapoeder en sesamzaadjes door. 25 minuten bakken op 200 graden. 

Verder ben ik begonnen met fermenteren. De zuurdesem vroeger was natuurlijk gefermenteerd, maar verder deed ik er eigenlijk weinig mee. Ik heb er iets over in mijn boek geschreven, ook als middel om te conserveren.
Ik heb nu twee keer een brood gefermenteerd. Het eerste was een boekweitbrood en vorige week een havermoutbrood. De eerste vond ik beter gelukt, maar door veel te oefenen hoop ik dt ze allebei echt goed worden. Voor de eerste keer vond ik het heel verrassend. En vooral geroosterd vonden we het heel lekker. We eten nu eigenlijk alleen op zondag iets broodachtigs en dan zonder gluten. Ik besteed heel veel tijd aan de maaltijden en het voorbereiden ervan. Dit deed ik eerder ook, maar niet zoveel ...