zondag 20 augustus 2017

Gelijkgestemdheid

Ik vind niets fijner dan gelijkgestemdheid te voelen. Ervaringen te kunnen delen.
Bij Zomergasten was laatst de psychiater Glenn Helberg en hij zei: "We kijken naar hetzelfde maar  zien iets anders." Op zich kan dit interessant zijn want wat zie je anders en waarom? Maar als je hetzelfde ziet dan is dat ... welk woord dekt de lading? Bevrijdend, verbindend, verlangend (naar meer), geluk. Voor mij werkt het zo.
Doet het onderwerp ertoe? Als het over de zin van het leven gaat is de gelijkgestemdheid voor mij het meest vervullend. Maar als het over boeken, de natuur, voeding of kunst gaat is dat ook heerlijk en linkt het in ieder geval aan hoe je in zijn algemeenheid in het leven staat.

Vanavond gaat een goede vriend van ons 5 dagen naar een ziekenhuis om mee te doen aan een medicijnexperiment. Hij is ernstig depressief, al heel lang, bijna zijn hele leven. Een laatste redmiddel. Tenzij, als dit niet helpt, er een wonder gebeurt. Die gebeuren en veel vaker dan we denken. In mijn eigen familie alleen al is het verscheidene keren gebeurd. Geen kleine wonderen, grote wonderen. Kleine wonderen
Het kan ook zijn dat vriend een placebo krijgt, maar dan krijgt hij later alsnog een behandeling met het medicijn.
Placebo of medicijn, Henk en ik hopen, hopen, hopen dat het iets doorbreekt. Dat er een opening naar een ander leven ontstaat.