maandag 21 augustus 2017

Weekmenu

Lieve allemaal, heeft u een fijn weekend gehad?
Het wordt/is een mooie dag. Hier schijnt de zon en de lucht is helemaal blauw.

Er is verschillende keren gevraagd om te laten weten hoe we nu eten.
Het is elke week goed doordacht, maar ik heb nu twee basis weekmenu's waar ik elke week mijn weekmenu op maak en varieer. Het meest strenge heeft maar kort geduurd, het hoorde niet bij me. Alleen bouillon en op een gegeven moment gekookte groente.
Nu, naast de bouillon zachte smaken en weinig rauw. Normaal houd ik juist zo van sla en rauwkost. Op dit moment kan het niet, behalve wat groente betreft komkommer, koolrabi en af en toe tomaat. Ik luister zo goed mogelijk naar mijn lichaam en intuïtie. Het enige wat werkt voor mij. 
Koffie op zich is prima, maar op dit moment drinken we 's morgens een beker cichorei. Je moet het niet met gewone koffie vergelijken, het heeft een totaal andere smaak. Het is een pre-biotica (prebiotica zijn geen levende micro-organismen, in tegenstelling tot pro-biotica, maar niet-verteerbare voedingsstoffen, die de groei en de activiteit van gunstige bacteriën in de darmen stimuleren) Er zit inuline in, net zoals in aardpeer, dus heel gezond. Inuline is op zich ook een prebiotica. Zonder prebiotica kan probiotica zijn werk niet goed doen.
Op de cichorei kom ik terug. Deze soort moet trouwens als gewone koffie gezet worden, dus via een filter. We maken er cappuccino van, heerlijk! 
Ik drink geen alcohol, het kan en past niet en ik heb er ook geen enkele behoefte aan. Bij het vorige darmproject had ik dat wel.
Verder weinig koolhydraten (maar niet geen, wat even zo geweest is, niet goed voor mij), geen gluten (op een gegeven moment komt dat weer een beetje) en geen suiker, maar dat nam ik al nauwelijks sinds begin jaren tachtig. Regelmatig iets kokosachtigs, specerijen en kruiden die hierbij helpen en veel meer. 
We eten alle groentes en vooral de groentes met pre- en probiotica. Ik gebruik een paar supplementen (enzymen, darmherstelpoeder, extra vitamines en extra probiotica). Het volledige programma maken was allemaal heel veel werk, niet in uren uit te drukken, zoveel. Het heeft ook veel geld gekost. De supplementen en laboratoriumonderzoeken. Nu loopt alles, hoef ik nauwelijks meer iets te kopen wat supplementen betreft en bovenal, het voelt goed!
Het gaat zeker nog drie maanden of langer duren. En dan laat ik alles weer controleren.

Ik heb al een paar keer een berichtje gekregen met een vraag over welke voeding het beste is bij bepaalde aandoeningen. In mijn volgende boek schrijf ik hier uitgebreid over. Ik ga het over verschillende soort klachten hebben. Maar over - mijn - darmen weet ik het meest en darmen zijn niet alleen voor mij, maar voor iedereen de basis. Ze worden ook je tweede hersenen genoemd. 
Had ik al gezegd dat mijn derde boek het tweede boek wordt? Ik heb de afgelopen maanden zoveel meegemaakt en ontdekt. Dit proces wil ik graag met u delen. 

Ik geef het weekmenu voor de komende week, van alle maaltijden. 
Per maaltijd een grote hoeveelheid groente!

Maandag: 
O: Smoothie
L:  Hartige prei-havermout met een gepocheerd eitje. Dit is zooo lekker. en heel zacht.
D:  Hutspot van bloemkool (de bloemkool gebruik ik ipv aardappelen) met wortel, uien, pastinaak en gebakken champignons

Dinsdag:
O: Chiazaadpudding met banaan, kaneel en stukjes abrikoos. Ik maak dit altijd de avond    van tevoren.
L:  Boekweit pannenkoek met gestoofde groente, zoete pannenkoek met appelstroop en banaan
D: Quinoa met uien en kerrie / snijbonen en komkommersla
     *cichorei met stevia chocolaatje

Woensdag:
O: Smoothie
L: Salade van rest maaltijd van gisteravond
D: Courgette, ui, wortel-omelet / koolrabislaatje (koolrabi eerst met zout laten staan, om hem zachter te maken)
 
Donderdag: (quinoa in water zetten)
O: Geitenyoghurt met  gemalen lijnzaad en gestoofde appel
L: Rest van gisteravond * Hüttenkäse met vruchtencompote
D: Linzenstoofschotel van linzen, gebakken uien, knoflook, tomaat, prei, NZ spinazie (van het balkon) komijn, ketoembar, kurkuma

Vrijdag (quinoabrood maken)
O: Smoothie 
L: Kikkererwtenmeel-wrap met komkommer en de rest van de linzen 
D: Zoete aardappelblokjes uit de oven met een tomaat. Deze ovenaardappeltjes zijn een tijdelijke, goede vervanger voor de wekelijkse airfryer frieten
Zaterdag:
O: Sojayoghurt met bosbessen
L: Glutenvrij brood(je) met pl. burger, veel gebakken rode uien en tomatenketchup
D: Maaltijdsoep met tomaat, ui en paprika en kruiden (groente eerst 45 minuten in oven bakken)
     *chocoladecake met courgette. Ik vind courgette ideaal omdt het zo'n neutrale smaak heeft, voor zowel hartige als zoete gerechten

Zondag: (onze dag!)
O: Geroosterde gv gefermenteerde boterham met ei, lijnzaad cracker met zelfgemaakte bessenjam zonder iets zoets, alleen het fruit. Wat heb ik jarenlang veel potten zwarte bessenjam met fructose gemaakt, weet u nog? Al die potten in de kleine kelder. Wat was dat lekker en wat mis ik zwarte bessen!
L: Maaltijdsoep van gisteren / courgettecake
D: Koolvis met geraspte kaas en zonnebloempitten / ratatouille
    *panna cotta met mangogelei