maandag 2 juli 2018

Tuinieren in het klein en indrukwekkend boek

Van buitenaf lijkt ons raam op een hennepplantage. :-) De tomatenplant is zo enorm dat hij een groot deel van het raam beslaat. 
De komkommer is geoogst en op een klein stukje na op. Het bleef bij deze want toen was de energie op. Ik had hem in een veel grotere pot moeten zetten.Van deze hebben we gesmuld.

Soms duurt het even voordat iets aanslaat. Maar als het gebeurd is, dan gaat het maar door. In Oost-Groningen hadden we maandenlang tomaatjes in de vensterbank voor het raam op het noorden. Deze tomatenplant heeft ontelbaar veel bloemetjes, maar het had tijd nodig en dat terwijl dit raam op het zuiden is. Tomaten hebben licht, niet per se zon nodig. Als er wel veel zon is moet hij elke dag veel water krijgen en zeker als ze met zijn vieren in een bak staan. Ik had moeten verpotten, maar nu is het te laat. Als elk bloemtje een tomaatje wordt ... dat kan niet. We wachten het af.
Tot mijn verrassing zag ik net al twee grote pepers aan de rode peperplant.  

Vanmorgen, in alle vroegte keken Henk en ik naar de huishaas, die aan het spelen was met twee kraaien. Het was geweldig om te zien en het heeft een hele tijd geduurd. De haas liep een stukje, de kraaien achteraan en toen andersom, in rondjes. Om 7.15u maakten we net zoals zaterdag, onze ochtendwandeling. Ik wilde schrijven hoe stil het dan is, maar het gezang en gekwetter van alle vogels was oorverdovend. Het is een heerlijk moment om buiten te zijn, de ochtendlucht in te ademen en rustig in beweging te zijn. Een goed begin van de dag. Wat is het toch een voorrecht, om midden in de natuur te wonen!

Daarna ontbeten we, met rijst-kokosmelk en havermout. Zo'n ontbijt is niets voor ons, dan hebben we na een half uurtje alweer honger en door de lage bloedsuikerspiegel zijn we trillerig. Ons gewone ontbijt ging niet want er was geen kwark meer en ik wilde het  vorige week doen met wat we hadden. Behalve de bezorgde boodschappen van Ekoplaza (ik moet er nog een beetje aan wennen, dat het geen Beterbio meer heet) hebben we geen boodschappen gedaan. 
Er was nog geen zon op het balkon, dus we ontbeten binnen. 
Nadat we de maandelijkse grote Aldi-boodschappen deden en wat spulletjes naar 'Het Goed' brachten gauw naar huis en onmiddellijk twee glutenvrije boterhammen genomen. Toen heerlijk koffie op het balkon gedronken en ook snel daarna ons verrukkelijke Budwigontbijt.- lunch. Toen waren onze buikjes weer gevuld en rustig.

Het balkon ziet er weelderig uit. Hier ziet u heel veel viooltjes en veel te veel selderij. In mijn boek staat een recept van Oosterse spaghetti, waar veel geknipte selderij door zit. Ik had het gisteravond door boekweitspirelli gedaan, handenvol, maar je ziet niet eens dat ik dat gedaan heb.
Ik lees op dit moment een boek over een meisje die een moeder was in concentratiekamp Bergen-Belsen. Ik heb vaker over concentratiekampen gelezen, maar nog nooit vanuit een kind cq jong meisje. Wat sommige mensen-kinderen een kracht hebben om te overleven en te zorgen voor anderen. Niet alleen praktisch, ook zorgde ze dat mensen gingen zingen en maakte ze toneelvoorstellingen. Het is indrukwekkend, verschrikkelijk en ontroerend. 
https://www.bol.com/nl/p/de-kleine-moeder-van-bergen-belsen/9200000046134706/#product_title