zondag 22 juli 2018

Pilav

U heeft vast van pilav gehoord, een graan, meestal rijstgerecht uit het Midden-Oosten en Aziƫ. Het lijkt een beetje op risotto, maar in risotto moet steeds geroerd worden, hierbij hoeft dat niet.
De naam pilav komt van het Oud-Perzische woord pilau en dat betekent rijst. Elk gebied heeft zijn eigen variatie. Ik maak het bijvoorbeeld voor twee keer als volgt: 2 kopjes zilvervlies rijst even bakken, 4 kopjes bouillon erbij. 10 minuten koken en in de hooikist of in een slaapzak zetten, of op een lage stand op het fornuis gaar laten worden.
In een koekenpan blokjes tofu lichtbruin bakken, 2 gesneden uien, 2 gesnipperde rode paprika, een bakje champignons en 2 teentjes geperste knoflook erbij en alles bakken tot het gaar is. Zo laten of een paar tomaten in stukken toevoegen (of een blik tomaten). Een scheut tamari, sojasaus of ketjap, 2 nectarines of perziken in stukjes (of perziken of ananas op eigen sap uit een pot). Ongeveer 10 minuten laten sudderen. Binden met een blikje of potje tomatenpuree. Op smaak brengen met zout en peper. Rijst op het bord scheppen en de 'ragout' er overheen gieten. Alles door elkaar roeren en een hand amandelen erdoor roeren. Garneren met peterselie.
Variatie: Het gerecht aan het seizoen aanpassen. Groentes die er lekker door zijn; broccoli, wortel, prei, maar ik denk dat spinazie of snijbiet ook heel goed kunnen.
ps Soms maak ik het met basmatirijst, die is sneller gaar. Ik bak uien, de groentes en de amandelen. Rijst erbij, groentebouillon of water en alles gaar laten worden. Op smaak brengen met zout, peper en peterselie.
In de zomer vind ik komkommersla met een yoghurtsausje of raita erbij erg lekker, maar het hoeft natuurlijk niet.
De helft doe ik in de diepvries.

Aanpassing.
Ik heb iets dergelijks gemaakt vanavond, maar ik was zo dom geweest om de rijst gaar te laten worden met de tomaten samen. Dat gaat niet! Ergens wist ik het en nu weet ik het weer heel goed! De rijst wordt door het zuur in de tomaat niet gaar. Net zoals aardappelen samen met zuurkool ook niet gaar worden.
De smaak was op zich heerlijk. Ik heb het inderdaad voor 2x gemaakt en hopelijk is het overmorgen (ik maak binnenkort de diepvries leeg en schoon, dus ik stop er niets meer in) iets zachter. Dom, dom.