maandag 23 december 2019

Stille Nacht

Stille nacht werd in 1816 geschreven door de Oostenrijker Joseph Mohr, uit het Salzburgerland. Het werd voor het eerst opgevoerd in 1818, op Eerste Kerstdag. Franz Gruber componeerde de muziek.
Het is een lied vol stilte, met weinig begeleiding. 

Kerstmis; stilte, bezinning, kaarslicht.
Door alle commercie lijkt het zo ver weg, maar het is eenvoudig zacht op te roepen.
Ik weet niet welke herinneringen u aan Kerst heeft en in hoeverre stilte een rol speelde. Ik heb die herinnering sterk, Kerstavond, Heilige Abend (mijn moeder was oorspronkelijk Duits). Ook dat kan ik elk jaar oproepen, naast de stilte waar ik nu zelf voor zorg. Er zal geen jaar voorbij gaan zonder dat ik iets schrijf over vroeger, over die dierbare momenten die me nooit los zullen laten. De kamer die verlicht werd door talloze kaarsen die tot en met 6 januari werden aangestoken. Kerstavond, de kerstdagen, Oud Jaar en Driekoningen. 
Ik las van Goethe iets wat hij waarschijnlijk voor elke dag bedoelde maar zeker bij deze tijd van het jaar past.

"Iedere dag: wat goede muziek horen,
uit een goed boek lezen,
een mooi schilderij zien
en een paar redelijke woorden spreken."

Johann Wolfgang von Goethe 

Ik wens u veel stilte en bezinning en al schreef ik over allerlei gerechten, het kan natuurlijk ook heel eenvoudig zodat er tijd is voor bezinning.

ps
Vanwege de taaloverstijgende vredesboodschap werd Stille Nacht in 2011 door UNESCO tot immaterieel erfgoed uitgeroepen.