donderdag 4 juni 2020

Koken uit de voorraadkast

Ik zag op een youtubefilmpje van Mascha Feoktistova (geboren in Rusland) het volgende recept:

2 blikken of potten zwarte of andere bonen (400 gram per blik) uit laten lekken en eventueel wassen. Bak ze in een scheut olie van een pot gedroogde tomaten. Ui en knoflookpoeder erbij (of verse ui en knoflook, maar als u niets in huis heeft behalve voorraad ...) en chilipoeder. De gedroogde tomaten erbij. De rest van de olie blijft in de pot en kunt u in andere recepten gebruiken. Dan twee blikken blokjes tomaat toevoegen. Er kan nu eventueel nog elke denkbare groente door spinazie, broccoli, paprika, wortel enz. Maar als u geen verse producten in huis heeft gewoon zo. In laten koken tot een dikke massa. Eten met rijst.
U kunt hier met twee mensen zeker twee keer van eten.

Mascha zegt dat ze dit elke dag wel kan eten, zo lekker vindt ze het.
In plaats van bonen uit blik of pot kunt u ze natuurlijk zelf weken en koken. Die hebben meer 'bite'. U moet dan wel de dag van tevoren bedenken dat u dit gaat maken want er is veel tijd nodig als de bonen een nacht moeten weken en vervolgens 1 1/2 uur moeten koken. Oude bonen moeten waarschijnlijk nog wat langer koken. Ik heb op dit moment nog heel oude bonen en zet ze na ruim een uur koken in de hooikist. Ik doe dat aan het begin van de middag en dan zijn ze 's avonds goed. 

Dit is een heerlijk basisrecept. Er kan van alles aan worden toegevoegd, maar het is zo, in alle eenvoud, al helemaal goed. Als u er een beetje vitamine bij wil dan strooit u er wat peterselie van eigen kweek over.