zaterdag 4 juli 2020

Helder door lockdown!

Net zag ik een filmpje van Bangkok. Eerst de skyline en toen de stad. oe het was en hoe het is. Een verschil van dag en nacht met het begin van het jaar. Bewoners van Bangkok keken door de dikke smog altijd door een waas. Ze zagen nauwelijks iets en nu ... helder! 
Aan het begin van de coronacrisis schreef ik dit over China.
Door het stilliggen van de bouw en door het toeristenverbod in Bangkok rijden er heel veel minder auto's,  taxi's en touringcars.
De kleine PM2,5 deeltjes (fijnstof) die normaal achterblijven in de atmosfeer zijn nu zo goed als verdwenen en zo ook de ademhalingsproblemen. 
Elk mens heeft recht op schone lucht. Een levensvoorwaarde. 
Ik geloof niet dat ik ooit eerder heb geschreven dat we ergens recht op hebben. Ik voel dat meestal ook niet zo, ik heb nergens recht op, ik ben blij met wat me toevalt. Maar zoiets, schone lucht, veel natuur. Het geeft op elk vlak wat ieder mens nodig heeft. Zuurstof op de eerste plaats.

Over zuurstof gesproken ... frisse lucht is zo belangrijk en ik blijf me afvragen hoe het in verpleeghuizen waar zoveel mensen zijn overleden is gesteld met frisse lucht. Ik ben heel erg opgegroeid met frisse lucht. Mijn moeder kwam oorspronkelijk uit het land van de kuuroorden en mijn grootmoeder herstelde van tbc door frisse lucht en zon (zo'n draaiend huisje). Een vreselijk idee als ergens een raam niet open kan. Ik zou denk ik volledig in paniek raken. 
Ik hoop dat ook in de herfst mensen nog veel naar buiten gaan en goed ventileren. Ik weet niet hoe het anders zal gaan.
Ik las net bij nu.nl over de actrice Olga Zuiderhoek die corona heeft gehad. Ik citeer: "Zuiderhoek moest van de dokter met 39 graden koorts gaan wandelen, om haar longen lucht te geven. Dat heeft geholpen!"