zondag 21 maart 2021

Terug in de tijd en het lijkt op stof, maar het is ...

Er komt vanavond een Deens programma over blote mensen en het niet volmaakte.
Er is veel ophef over en de makers worden bedreigd (bedreigen is in. Ik zei net tegen Henk; wie zal ik eens gaan bedreigen? Het idee. Maar ... er zitten werelden van pijn en frustraties achter. Als dat doordringt is alles anders en zal er geen enkele behoefte meer zijn om te bedreigen of te kwetsen). In de 70er jaren had je het programma 'Open en bloot', gepresenteerd door Joop van Tijn. Dat ging niet alleen over bloot maar ook gewoon over sexualiteit. En er was natuurlijk de NVSH, die in 1946 opgericht werd. Ik heb er mijn eindproductie gemaakt en daarna heb ik er met heel veel plezier gewerkt. 
Er is nu veel meer preutsheid en tegelijkertijd gaat het over ideale, volmaakte, vaak onnatuurlijke of gefotoshopte lichamen. Ideaal en onnatuurlijk hebben alles met elkaar te maken. 
Als je veel bloot ziet, zie je dat bijna niemand volmaakt is en waarom zou dat ook zo zijn? Het zijn juist de onvolmaaktheden die karakteristiek zijn. We willen toch niet allemaal dezelfde mensen? Hoe saai en oninteressant. Dat niet alleen, je ziet hoe ongelukkig het vooral jonge mensen maakt als ze niet aan het ideaalbeeld voldoen. En wie z'n ideaalbeeld is dat? 

Ik herinner me dat we bij de NVSH, en iets dergelijks was ook in het Open bloot programma van de VARA , een poster hadden van het naakte lichamen alfabet. Letters gemaakt van blote lichamen. Ik hield en houd trouwens helemaal niet van naaktloperij of nudisme, wat vooral in de 60er en 70er jaren erg populair was. Ieder zijn smaak.

En dan iets heel anders ... Dit lijkt top stof, maar het is schimmel! Ik had kefir gemaakt en normaal houd ik dat in beweging, maar ik had het nu laten staan zonder iets te doen en dan gaat het mis. Ik vind het wel heel mooi eigenlijk.