vrijdag 26 maart 2021

Noedelrecept

Even een receptje tussendoor. Ik werd geïnspireerd door Milou van der Will.
Het oorspronkelijke recept vindt u in haar boek 'Vegan East'*.  

Ik gebruik zowel voor spaghetti (uiteraard), als voor noedels, als voor macaroni vaak spaghetti. Ik vind het handig en lekker. Soms laat ik de spaghetti heel, soms breek ik hem door midden, soms breek ik hem in kleine stukjes, bijvoorbeeld voor iets macaroni achtigs.

Noedels (of spaghetti door midden gebroken)

Olie

1 fijngesneden ui of sjalotje

1 tl verse gember of gedroogde (djahe)

1 fijngesneden rode peper, 

2 geperste knoflooktenen 

Gebruik vervolgens groentes die u in huis heeft, bijna alles kan.

Anders:

200 g champignons

1 paksoi, of een koolsoort in reepjes

4 fijngesneden lente-uitjes

Handje taugé 

200 g spinazie. Ook lekker: boerenkool. paprika, andijvie, sperziebonen, erwten, wortel, sla, etc. Deels of helemaal uit de diepvries.

Eventueel geroosterd sesamzaad erover en kroepoek en/of zilveruitjes en augurk erbij. 


Kook de noedels/spaghetti gaar.  

Verhit de olie in een wok en fruit de ui of een sjalotje. Voeg gember, peper en knoflook toe. Bak twee minuten mee. Voeg vervolgens, in volgorde van baktijd, de groenten toe, eventueel samen met een eetlepel noedelkookwater. Schenk, als de groenten na een paar minuten beetgaar zijn, de sojasaus en sriracha of sambal in de pan. Laat zachtjes pruttelen.

Giet de noedels/spaghetti af en spoel af met heet water of voeg de noedels onmiddellijk toe aan de groente. Schep goed door.  


'Vegan East'

Van streetfood tot basisreceptuur, van spicy tot lichtvoetige Aziatische salades en zoet: 'Vegan East' biedt 80 oosterse vegangerechten, bomvol smaak, die bovendien razendsnel op tafel staan. Van 'nasi goreng vegan style' tot en met homemade boemboes, kruidenmengsels en currypasta's.


Milou van der Will heeft de oosterse kookkunsten afgekeken van haar Indische opa en vader. Met haar keuze voor een plantaardig voedingspatroon ontstond de zoektocht naar de smaken van toen in een plantaardige jas: 'Als je kiest voor plantaardig eten, betekent dat niet dat je de smaak of textuur van vlees niet mag opzoeken. Ik omarm juist al die smaken van vroeger, speur naar de lekkerste ingrediënten, experimenteer, probeer klassiekers te evenaren, of steek ze juist in een nieuw, groen jasje.' 


Kook mee en maak 'no-ajam opor', sambal goreng paksoi, 'meatless tonkatsu' en op houtskool geroosterde tofu-saté. Van zoetige zaligheden als mango-kokospudding

en vegan spekkoek voor bij de koffie tot en met een winterse jackfruitrendang en

plantaardige Koreaanse kimchi.