dinsdag 26 oktober 2021

Bespaarmaanden en maaltijden

De Jumbo bestaat 100 jaar en daarom zijn er 100 boodschappen voor €1, tot 9 november. Dat komt heel goed uit bij de twee bespaarmaanden. Voor één keer niet bijna alles biologisch. Uiteraard wel wat dierlijk is! Als u een diepvries heeft raad ik u aan om die leeg te maken en zoveel mogelijk dubbel te kopen om allerlei groentes in te kunnen vriezen. Misschien sommige andere aanbiedingen ook dubbel. Voor alleen of samen €31,04. Hier kunnen veel maaltijden mee gemaakt worden. Voor twee weken en misschien nog wel wat langer denk ik.
Ik geef hier wat voorbeelden voor maaltijden. Er kan veel worden gevarieerd. Als u sommige producten dubbel koopt kunt u helemaal lang vooruit en u hoeft maar 1x boodschappen te doen)
Heel gezonde en vullende maaltijden.


Basis:
Spaghetti €0,55
Zilvervliesrijst €0,69
Havermout €0,57
Volkoren brood €1 (2x)
Crispy roggebrood 500 gram €0,47  
6 witte broodjes €0,45
Biologische volle yoghurt €1,18
Biologische roomboter €2,39
Jonge biologische kaas 190 gram €2,68
10 biologische eieren €3,97
1 pot pindakaas 350 gram  €1 (2x)
Aardbeienjam 450 gram €0,96
Appelstroop €0,65

Groente:
3 paprika's €1 (2x)
1 bloemkool €1
Bosui €0,59 de helft in een glas en de andere helft in aarde als dat kan. Zo niet, dan alles in glas
Biologische uien 500 gram €0,69
Biologische knoflook 2 bollen €1,09 (wel of niet biologisch, zelfde prijs!)
IJsbergsla €0,85
Prei €0,65
2 kg biologische aardappelen €3
Rode linzen €1,13

Diepvries:
Spinazieblokjes 750 €0,83

Conserven:
Augurk 670 gram €0,85
Gepelde tomaten €0,49 (2x)
Zuurkool €0,59
Pinto bruine bonen 800 gram €0,71 (2x)
Witte bonen in tomatensaus 680 gram €0,79
2 potjes appelmoes zonder suiker €1

Fruit:
1 kg Elstar appels €1 (2x)
1 kg bananen €1 (2x en als ze rijp zijn de helft goed verpakken en in de groentela bewaren)

Lekkers:
4 reuze rozijnenbollen met vanille €1
1 rol koekjes €1 / Pally theekoekje zijn maar €0,46 (dan 2 pakken?)
2 zakken kruidnootjes €1
1 zak borrelnootjes €1

Ontbijt:
Geroosterd brood met omelet (als ik heel zuinig doe gebruik ik 1 eitje voor ons samen en verdun het met water) peper, zout en als het kan kruiden en/of gebakken uitje
Havermout met banaan
Toast met gebakken witte bonen in tomatensaus (en dan waan ik me even in Engeland)
Yoghurt met havermout en banaan of appel
Geroosterd brood met appelstroop
Roggebrood met gekookt eitje, warm broodje met jam (zondag)

Lunch:
Havermout met prei en gebakken eitje
2 boterhammen met sla, burger* en augurk
Linzen of bloemkoolsoep met roggebrood / appel
Gebakken wraps gevuld met reepjes sla, geprakte pintobonen, rauw uitje en als het kan bieslook of peterselie of een pikant sausje  
Twee boterhammen met zuurkoolstamppot en klontje boter

Diner:
  • Zuurkoolstamppot. 1 kg aardappelen en pak zuurkool. Voor 2x gewoon en de rest op brood  
  • Rijst met stukjes burger, gebakken ui en peper en zout en/of specerijen (kerrie!)
  • Spaghetti met gebakken ui, paprika, tomaten uit pak of blik en als u heeft kruiden
  • Gekookte aardappelen met bloemkool en linzen-havermoutballetjes. Gewoon gekookte of gestoomde bloemkool, maar als 'steak' heel erg lekker.*
  • Bruine rijst met chilibonen met uitje / appelmoes
  • Pannenkoeken/wraps met gebakken ui, diepvriesspinazie en als het kan kruiden met wat tomatensaus erover en beetje kaas, met sla

Dessert of tussendoor:
  • Yoghurt met appelmoes en als het kan kaneel
  • Twee koekjes met jam of appelstroop ertussen

Voorbereiden/preppen:
Alle rijst en linzen koken en in porties verdelen  

Burgers:
1 1/ beker havermout mengen met 1 1/2 beker gekookte linzen en een beetje heet water
Fijngesneden uitje erdoor, al dan niet gebakken
Peper en zout en flink wat specerijen (knoflookpoeder of verse, bipoeder, paprikapoeder, cayennepeper en bieslook)
Goed kneden
Voor een maaltijd een burger, een keer balletjes en een keer een burger in stukjes bakken voor door de rijst

Vorige week maakte ik koolsteaks. Dikke plekken kool snijden beetje olijfolie, specerijen en 25 minuten in een hete oven. Eigenlijk vind ik alle groente uit de oven de lekkerste manier van bereiden.(Stomen ook, dan heb  je gewoon de pure smaak van groente, sober maar smaakvol). Bij de koolsteaks deed ik aardappeltjes in de schil bij die ik prakte. Wat oleolux erop, peper en zout. Een zalige maaltijd!